Tips van Bart

Op deze pagina vind je de leestips van Bart. In De Nieuwe Boekhandel zijn de boeken (mits voorradig) duidelijk herkenbaar door het buikbandje met dezelfde tekst als hieronder. Je kunt de boeken ook bestellen via onze website!

Julia en de Haai

Julia en de haai

Kiran Millwood Hargrave

€ 19,99

Julia en haar ouders reizen naar de ruige Shetlandeilanden om het spoor te vinden van een enorm oude haai, die het geheim van heel langzaam leven kent. Dat geheim wil Julia’s moeder voor de mensheid ontraadselen en daarvoor wil ze zóveel geven, dat het Julia en haar vader bang maakt. Verder heeft Julia ook nog haar eigen problemen. Dit is een erg stoer, maar evengoed ontroerend verhaal over licht en donker en het is prachtig vormgegeven!

Leven en lot

Leven en lot

Vasili Grossman

€ 39,99

Aangewezen moment om eens te meer dit boek onder jullie aandacht te brengen. Scharnierend rond de Slag bij Stalingrad (1942-1943, tegenwoordig Wolgograd) vormt deze roman het hoofdwerk van oorlogscorrespondent Vasili Grossman. Onder meer bijzonder is, dat deze auteur tijdens zijn beschrijvingen niet oordeelt, hij toont slachtoffers en beulen in een eender licht. Taferelen van landschappelijke schoonheid wisselt hij soms grillig af met beelden van menselijk gedrag in liefde en verraad. Behoort voor velen en ook mijzelf tot het meest indringende dat literatuur kan bieden.

Sterrenvlucht

Sterrenvlucht

Brandon Sanderson

€ 24,99

Na lang weer eens een fantasy-boek ter hand genomen. Verwachtte al dat dit goed zou zijn. Sanderson, die de prestigieuze Wheel of time-serie van Robert Jordan mocht afmaken. Aangenaam weerspannige hoofdpersoon in een verhaal dat zowel ambitieus als recht voor je snufferd is. En Young Adult? Deze (bijna-)zestiger vond het een genotje!

Een boekje troost

Een boekje troost

Jürgen Pieters

€ 23,99

Kan het Troosteloze ons troosten? Of wenden we ons daartoe tot de Suikerklontjesliteratuur? Jürgen Pieters graaft in korte essays aan beide kanten van deze vraag en komt boven met zowel subtiele als grootse citaten. Ik verklap nu alvast, vóór u begint te lezen, het antwoord op de vraag hierboven: Ja, wij worden getroost door schoonheid in al haar vormen. Vormen die Pieters voor ons vond bij J.M. Coetzee, Julian Barnes, Susan Sontag, Katie Roiphe, Brene Brown en Wim Kayzer, maar ook bij Shakespeare, Homerus en Dante. En daarnaast nog in de werken van vele anderen. Kom Troostzoekers, en laat u troosten!

Op weg naar De Hartz

Op weg naar De Hartz

Wessel te Gussinklo

€ 24,50

Een schrijver die door andere schrijvers zeer bewonderd wordt, maar commercieel nog niet uit de startblokken komt. Zijn verhalen en karakters zijn echter zeer de moeite waard. En hij schrijft en beschrijft ze in een stijl die soms barok uitbundig kan zijn, maar die tegelijk genadeloos snijdt tot op het bot.

Lichter dan ik

Lichter dan ik

Dido Michielsen

€ 12,50

Als Isah, onecht kind van de Sultan van Yogya, het paleis van haar vader ontvlucht om aan een huwelijk te ontkomen, betreedt ze de haar onbekende wereld van de blanke kolonisator. Pijnlijk maar evengoed prachtig, en meeslepend geschreven.

Bizar - Sjoerd Kuyper

Bizar

Sjoerd Kuyper

€ 15,95

Sallie Mo zegt:

Een ding is me nu al opgevallen: er zit totaal geen structuur in de wereld. Schrijvers schaven en schrappen tot er niet één zinloos feit in hun boek staat maar in het echte leven struikel je over de zinloze feiten, echt bizar. Je wordt er gek van en ik weet niet of dat de bedoeling is.

Sallie Mo is de onnavolgbare hoofdpersoon van Bizar, een boek voor humorvolle diepgravers.

Vissen voor de keizer - Didier Decoin

Vissen voor de keizer

Didier Decoin

€ 21,99

Japan, jaar 1000: een jonge weduwe brengt de laatste door haar man gevangen sierkarpers naar het Keizerlijk hof. Tijdens deze zware, maar avontuurlijke reis doet zij ontdekkingen over zichzelf, haar overleden man en de nieuwe wereld die zich voor haar opent.  Bijzonder fraai geschreven, fijnzinnig en humoristisch.

 

 

Armada - Ernest Cline

Armada

Ernest Cline

€ 13,99

Boekgeworden jongensdroom: Zack "Attack" Lightman ontdekt dat de game, waarin hij met een drone de aarde verdedigt tegen de Sobrukai en waarin hij gruwelijk goed is, in werkelijkheid meer is dan een spel. Het is een trainingsprogramma.

Gouden bergen - Francis Spufford

Gouden bergen

Francis Spufford

€ 22,99

Wonder van welsprekendheid, deze roman. Snel en toch bloemrijk. Sterke beeldspraken, zowel in humor als in ernst, en bijna altijd raak. Verder een gloedvol verhaal, vol verrassende wendingen. Verrukkelijk.

Gerechten uit Indonesië - Hoesein Djajadiningrat

Gerechten uit Indonesië

Hoesein W. Djajadiningrat

€ 20,50

Mooie, helder opgemaakte recepten met rustige detailfoto's en -tekeningen. De verhalen geven zowel biografische bijzonderheden als een verhelderende toelichting op de ingrediënten. Fijn!

 

Noorderlichttrilogie – Philip Pullman

Noorderlichttrilogie

Philip Pullman

€ 21,99

Young adults of volledig volwassenen, iedereen kan dit lezen. Nu het zojuist verschenen, briljante vervolg (Het boek van stof) eigenlijk een prequal  is, wordt het de hoogste tijd om het oorspronkelijke meesterwerk  te (her)lezen. Groots!

Een klein leven - Hanya Yanagihara

Een klein leven

Hanya Yanagihara

€ 20,99

Aangrijpende roman over misbruik en misvorming, geschreven in een warme, glanzende stijl met originele beelden die volledig in dienst staan van dit ongewone verhaal.

Jezus' zoon - Denis Johnson

Jezus' zoon

Denis Johnson

€ 19,99

Onthutsend debuut van de schrijver die bij ons bekend werd met het prachtig sobere Treindromen.  Scènes uit het leven van een crimineel en drugsgebruiker, geschreven vanuit een tijdloze roes met plotse, haarscherpe schitteringen van donkere humor en zwarte lyriek. Lees het voorwoord van Tommy Wieringa!

Ik geef je de zon

Ik geef je de zon

NELSON, Jandy

€ 18,99

Kunstzinnig, poëtisch en voortdurend ontroerend. Voor iedereen die kan toegeven dat hij gevoel in zijn donder heeft. Young adult.

 

Njai Inem

Njai Inem

Barney Agerbeek

€ 19,50

Jong meisje van Javaans dorp zwicht voor ronselaars van een rubberplantage op Sumatra. Barney Agerbeek schildert in heldere tinten de binnenwereld van zowel Inem als de beheerder van de plantage.

Amba of de kleur van rood

Amba of de kleur van rood

Laksmi Pamuntjak

€ 9,99

Bitterzoet liefdesverhaal tegen de achtergrond van kolonialisme en bloedige dictatuur, in een weefsel van traditionele folklore. Hallucinant, maar haarscherp.

Het einde van de rode mens

Het einde van de Rode mens

Svetlana Alexijevitsj

€ 34,90

Wat voor menstype kweekte het grootste sociale experiment van de 20e eeuw? En wat gebeurt er met hen als ze ineens in de kou staan? Magistraal mozaïek van bitterheid, nostalgie en het verlangen naar gemeenschapszin.

De woorden van Grimm

De woorden van Grimm

Gunter Grass

€ 29,99

Wonderlijke vervlechting van de geschiedenissen van Grass, Duitsland en de gebroeders Grimm. Adembenemend goed geschreven.

Het hout

Jeroen Brouwers

€ 17,50

Minutieus, beklemmend, maar niet uitzichtloos: opnieuw een sterke roman van een van de grootste naoorlogse stilisten.

Victus

Albert Sanchez Pinol

€ 20,00

Geweldige historische roman waar alles in zit: spanning, avontuur, liefde en verraad. Daarnaast hysterisch grappig.

Mijn naam is niemand

Valerio Massimo Manfredi

€ 22,50

Directe, en toegankelijke hervertelling van de omzwervingen van Odysseus na de val van Troje. Heerlijke taal, Goddelijk epos!

Vraag het aan het stof

John Fante

€ 21,99

Erg grappig, ook onpeilbaar triest, deze roman die Bukowski waarschijnlijk honderden malen heeft  gelezen.  Arturo Bandini, sappelende en in wanhoop rondzwalkende  schrijver, zondaar en heilige.

Dode zielen

N.W. Gogol

€ 45,00

Lachspiegel van corruptie en opportunisme, deze, volgens sommigen, allegorie van de Russische maatschappij. Vol krankzinnige uitweidingen waarom hard gelachen kan worden. Nu nog toegankelijker in deze vindingrijke, puntgave vertaling.

111 hopla's

Judith Herzberg

€ 17,50

Klaar als bronwater, deze puntige, humoristische, bedachtzame en kommervolle schetsjes van dagelijks leven.

Billie en de president

Martin Schouten

€ 9,99

Een van de schatkamers van de Nederlandse Jazzliteratuur. Prachtig sfeervolle beschouwingen over zeer, en minder bekende musici en componisten. Hartverscheurend openingsstuk over Billie Holiday en Lester ‘Prez’ Young. Geschikt voor zowel musicologisch gevorderden, als voor beginnende lezers over jazz.

De tijger en de kolibrie

Alex Boogers

€ 17,50

Toen ik dit net uit had moest ik even achterover zitten en, jazeker, de tranen uit de ogen wrijven. Tranen die overigens verzachtend werkten na "de emotionele mokerslag" (staat op de flaptekst, vaak puur verkoopgeklets) die Boogers vlak voor het einde aan mij als lezer heeft uitgedeeld. Deze klap galmt nu, twee dagen later, nog steeds na. Wat een boek is dit, zeg. In een stijl van korte, uitgehakte zinnen, denk aan Chandler of zelfs Fante, pakt Boogers je vanaf het begin bij je nekvel, en sleurt je mee naar een, achteraf bezien, onafwendbaar einde.

Alleen in Berlijn

Hans Fallada

€ 24,99

Wrang en tegelijk vermakelijk, deze roman (Duitsland, 1947) over het echtpaar Quangel, dat probeert het binnenlandse verzet tegen de nazi’s op gang te brengen. Een zo ernstig boek zou niet zo gemakkelijk mogen lezen, zou je bijna zeggen.

Treindromen

Denis Johnson

€ 10,00

Tegen de achtergrond van grote veranderingen in de Amerikaanse samenleving aan het begin van de 20e eeuw, maakt een verminderd begaafde man een persoonlijke tragedie door. Buitengewoon sober en precies geschreven. Zeldzaam mooie novelle.

Mijn naam is legioen

M. Wigman

€ 16,99

Magnifieke nieuwe bundel van de beste Nederlandse dichter van het laatste decennium. Liefde, dood en de Stad. Pijnlijk en gloedvol.

Duitse les

Siegfried Lenz

€ 15,00

Ontroerende en diepzinnige vertelling (Duitsland, 1968) over een jongensleven tijdens de oorlog in het Deens-Duitse grensgebied. Centrale thema is het wringen van vreugde en plicht, van kunst en censuur. Volkomen superieur geschreven met ontelbare zinnen die vergezichten openen.

Erebos

Ursula Poznanski

€ 19,99

Kijk, dit zijn de boeken waar we altijd op wachten: de spanning begint al na zo’n vijf pagina’s en blijft daarna ijzersterk op niveau. Kleine vertaalzwakheden, vergeet ze maar. Dit boek is precies zo verslavend als het spel dat erin wordt gespeeld.

Vader

Karl Ove Knausgård

€ 32,99

Grimmig, ja, emotieloos, nee. Knausgard’s familieleden waren niet geamuseerd door dit eerste deel van zijn gefictionaliseerde autobiografie. Toch lijkt het geen rücksichtlose afrekening. Dit boek is pijnlijk maar lijkt zuiver, en is coherent in zijn eigen bijzondere stijl. Fascinerend spul.

Matterhorn

Karl Marlantes

€ 12,50

Deze roman, geschreven door een veteraan, kent nauwelijks verhaal of plot, maar registreert de dagelijkse praktijk van een compagnie mariniers in de jungle van Vietnam. We zijn aanwezig bij gevechtshandelingen of leven in angst daarvoor. Verder ervaren we alle dagelijkse ongemakken, van ontstoken en etterende lichaamsdelen tot bloedzuigers in de plasbuis. Houdt je in een staat van agitatie die je almaar voort wil laten duren.

Wij dansen niet

Ellen Heijmerikx

€ 16,95

Dit jonge meisje wil haar ouders, en de christelijke sekte waartoe die behoren, in alles ter wille zijn. Haar onbegrip van wat werkelijk verlangd wordt, brengt haar tot beangstigende daden. Beklemmend maar volledig overtuigend.

Net niet verschenen boeken

Gummbah

€ 30,90

Veelal perfecte omslagen en eerste hoofdstukken van nooit verschenen boeken. Buitengewoon grof en om je compleet te begillen!

Dichtertje, De uitvreter, Titaantjes

Nescio

€ 35,99

Kroonjuweel van de Nederlandse letteren. Facsimile-uitgave van de 2e druk uit 1933, door de schilder Johan Eshuis verlucht met 68 ingekleurde pentekeningen. Mooiste literaire cadeau in jaren!

Smaragd

John Stephens

€ 10,00

Avontuurlijke en humoristische jeugdfantasy, reikend naar het niveau van Philip Pullman (Noorderlichttrilogie).

De Kronieken van de wilde Regenland 3 Drakenstad

Robb Hobb ; Robin Hobb

€ 24,95

Derde deel van de Kronieken van de wilde regenlanden van de schrijfster die al decennia tot de top van het genre behoort. Ofschoon de plotontwikkeling wat aan de karige kant is, is ook dit deel weer een genoegen.

Het bureau voor gevonden voorwerpen

Siegfried Lenz

€ 17,90

Siegfried Lenz is de oude meester die niets te bewijzen heeft. Met sobere middelen legt hij een glans over het alledaagse leven. Prachtige kleine roman.

Laat me niet vallen - Willy Vlautin

Laat me niet vallen

Willy Vlautin

€ 20,99

Ik daag je uit om hierin een overbodige zin te vinden. Enorm ontroerend boek over keuzes, maar zonder effectbejag geschreven. Rechtse directe die ik niet zag aankomen.

pro-mbooks3 : libris