Tips van de Leeskring

Op deze pagina vind je de leestips van onze eigen boekenclub: De Nieuwe Leeskring. In De Nieuwe Boekhandel zijn de boeken (mits voorradig) duidelijk herkenbaar door het buikbandje met dezelfde tekst als hieronder. Je kunt de boeken ook bestellen via onze website!

Nacht in Caracas - Karina Sainz Borgo

Nacht in Caracas

Karina Sainz Borgo

€ 19,99

“Een geweldig boek. Heel mooie taal. Prachtige zinnen. Bij het lezen realiseer je je wat een geluk we hier in Nederland hebben, maar ook dat het tij zomaar kan keren.”
“Je leest hoe het slechtste naar boven komt in mensen. Soms las ik het bijna als een avonturenroman en dan ineens besefte ik: het is echt gebeurd!”

Enkele reacties van onze eigen leesclub: De Nieuwe Leeskring

zij - Helle Helle

Zij

Helle Helle

€ 20,99

– “Er spreekt heel veel liefde tussen moeder en dochter uit dit boek zonder dat daar eigenlijk ook maar iets over gezegd wordt.”
– “Helle Helle weet met minimale middelen toch diepe emoties op te wekken. Die scène met dat gummetje is geweldig vertederend.”
– “Ik vond het schitterend. Poëtisch. Er zit zoveel in.”

Enkele reacties van onze eigen leesclub: De Nieuwe Leeskring

Uit het leven van een hond - Sander Kollaard

Uit het leven van een hond

Sander Kollaard

€ 20,00

“Een heel leuk en mooi boek dat je aan het denken zet”

“Wat een kleine juweeltjes aan gedachten en zinnen.”

“Wat een optimistisch verhaal. Ik werd er zelf ook blij van.”

“Ik ga nu ook beslist zijn eerdere boeken lezen.”

Reacties van onze eigen leesclub: De Nieuwe Leeskring

De Monnik van Mokka - Dave Eggers

De monnik van Mokka

Dave Eggers

€ 22,50

“Ik vond het een ontzettend leuk, heel goed geschreven verhaal.”
“Heel knap dat je van zo’n realistisch verhaal zo’n spannend boek kunt maken. Het leest als fictie.” “Het is weer eens iets heel anders, verfrissend. Ik vond het eigenlijk een soort Kuifje in Koffieland.”

Selma

Selma

Carolijn Visser

€ 20,99

Wat een prachtig verhaal. De manier waarop ze aan haar einde is gekomen, vond ik heel aangrijpend. Gelukkig is er geen tearjerker van gemaakt. Op mijn werk dacht ik een aantal keren: ‘Dadelijk kan ik naar huis. Dan kan ik verder lezen.’ Weergaloos. Verbijsterend.

Schuld

Schuld

Walter van den Berg

€ 12,50

Die kale taal, dat sluit perfect aan bij de personages. Ik ken het milieu niet dat hij beschrijft, en toch zou ik die
mensen meteen op straat herkennen, zo goed zijn ze uitgetekend. Het verhaal blijft maar in mijn hoofd zitten.

Dertig dagen

Dertig dagen

Annelies Verbeke

€ 12,50

Verbeke schrijft in prachtige, poëtische taal die direct aangrijpt. Het is ontroerend hoe de hoofdpersoon al die mensen helpt.  Het verhaal ontvouwt zich een tikkeltje traag, maar het einde is ontzettend ontroerend.

Elke dag is voor de dief

Elke dag is voor de dief

Teju Cole

€ 9,99

Elke dag is voor de dief - Teju Cole

Tijdens de bijeenkomst op maandag 6 februari 2017 hadden we een boeiende discussie over Elke dag is voor de dief van de schrijver/fotograaf Teju Cole. Teju Cole vertelt over een man die na een lang verblijf in de Verenigde Staten voor een bezoek terugkeert naar zijn geboorteland, Nigeria. In korte fragmenten lees je hoe hij dat bezoek ervaart. Allerlei onderwerpen komen voorbij: corruptie, familiebanden, literatuur en kunst, het openbaar vervoer, de stroomvoorziening, enzovoort. De man – hij krijgt geen naam – ontdekt hoe hij het leven in een onzekere en corrupte samenleving ontwend is. Het boek, dat ook foto’s van Teju Cole bevat, scoorde op het eind van de avond bijna een 8, een punt hoger dan aan het begin van de avond. Dat laat weer eens zien hoe leuk het is samen over een boek te praten. De betekenis die het boek voor je heeft wordt erdoor verdiept.

Enkele uitspraken over het boek:

‘Ik heb het in één ruk uitgelezen.’
‘Mooi en beeldend geschreven, je zag het meteen voor je’
‘Is het nou een roman, een reisverhaal of een essay?’
‘Ik vond het steeds leuker naarmate ik verder kwam.’
‘Elke keer dat je toegeeft aan corruptie hou je het systeem in stand, maar wat kun je anders?’
‘Je krijgt een interessant inkijkje in een cultuur die heel anders is georganiseerd.’

Stromboli

Stromboli

Saskia Noort

€ 19,99

We waren nieuwsgierig hoe het Saskia Noort – na zeven literaire thrillers – zou vergaan met haar eerste roman, Stromboli. Gemiddeld genomen waren we niet ontevreden. Vlot en vaardig geschreven, vonden de meesten. Ook de humor gooide hoge ogen. Maar vooral het onderwerp dat Saskia Noort aan de orde stelt vonden we belangrijk. Het boek gaat over een vrouw die na een (v)echtscheiding besluit een retraite te doen op Stromboli, een Italiaans eiland boven Sicilië. Daar beseft ze dat het tijd wordt om te gaan praten over een traumatische ervaring op haar 14e, een verkrachting, waarover ze altijd heeft gezwegen. Saskia Noort laat zien op hoeveel manieren en hoe heftig zo’n ervaring doorwerkt in je leven. Stromboli scoorde een kleine 7 gemiddeld, met uitschieters naar een 8 en naar een 4.

Een paar reacties:

“Goed geschreven, goeie dialogen. Alleen het einde is niet sterk.”

“Ze had de proloog waarin ze de verkrachting beschrijft beter weg kunnen laten. Je was dan als lezer stukje bij beetje achter de waarheid gekomen en dat zou meer indruk hebben gemaakt.”

“Enorm gelachen over hoe ze de retraite op de hak neemt. Herkenbaar!”

“Dapper om zo’n boek te schrijven. Ik begrijp nu pas echt hoeveel impact zo’n ervaring heeft op je leven.”

“Ik vergelijk het met een zakje M&M’s. Je eet het achterelkaar op, het is lekker, maar je ben het zo weer vergeten.”

“Wel veel gezever over de echtscheiding. Veel te veel details. Ik begrijp wel dat ze het zo ervaren heeft, maar het bood mij geen nieuwe inzichten.”

“Vooral het stuk dat op Stromboli speelt is boeiend. Dan wordt het psychologisch interessant. Ze beschrijft heel goed hoe het is om je staande te houden in zo’n retraitegroep.”

“Ik vond het eerste deel over de echtscheiding heel goed. Echt een page turner gevoel. In deel twee op Stromboli waren er teveel personages. Een beetje karikaturen allemaal. Het beklijft niet.”

“Ze beschrijft goed wat er gebeurt als je als vrouw besluit zelf het huis uit te gaan. Ineens vinden de mensen uit het dorp haar een slechte vrouw die haar kinderen in de steek laat en een potentiële verleidster van echtgenoten. Ze verliest beetje bij beetje al haar vrienden.”

Duizend Manen

Duizend manen

Sebastian Barry

€ 20,00

Op 7 september 2020 besprak de Nieuwe Leeskring het boek Duizend Manen van Sebastian Barry

In Trouw schreef Thomas Verbogt o.a. het volgende over dit boek:

Plaats van handeling: Amerika, Tennessee, tweede helft negentiende eeuw, de burgeroorlog is afgelopen, een groot deel van de oorspronkelijk Indiaanse bevolking afgeslacht of verjaagd, de slavernij afgeschaft, maar de zwarten hebben nog steeds geen leven en worden als oud vuil behandeld, overwinnaars en verliezers lopen door elkaar heen, chaos en geweld regeren, het is een samenleving die grimmig houvast zoekt in richtingloosheid, iedereen maar dan ook iedereen is getroebleerd.

Sebastian Barry schildert deze omstandigheden sterk, hij trekt je er meedogenloos in en je voelt je innig verbonden met Winona Cole (de Indiaanse hoofdpersoon en verteller van het verhaal) die onweerstaanbaar is, krachtig en hulpeloos tegelijk, en binnen die paradox zeer authentiek.

en

De vertaling van Jan Willem Reitsma is briljant.

----

De recensie in de meeste kranten waren jubelend over deze Ierse auteur die (in ieder geval in Nederland) nog vrij onbekend is, maar die wel al vier keer genomineerd is voor de Man Booker Prize.

 

De meningen van de deelnemers van De Nieuwe Leeskring waren echter ‘iets’ verdeelder gezien onderstaande opmerkingen:

“Ik heb het nog niet zo lang gelezen, maar ik ben eigenlijk vergeten waar het over ging.’”

 “Een prachtig boek. Ideaal geschikt voor slow reading. Ik heb het regelmatig weggelegd om er langer van te genieten.’”

“Dit boek zit vol lyrische passages een kent veel metaforen. Ik ben  weliswaar wat teleurgesteld over het einde maar Duizend Manen is meer dan de moeite waard.”

“Ik ben volledig afgehaakt op het taalgebruik.”

“Ik heb het misschien te snel gelezen, maar vond het prachtig. Ik ga het hele lijstje met boeken afwerken die hij heeft geschreven.”

“Het boek bevat naast juweeltjes van zinnen, ook verwarrende beschrijvingen.”

“Ik vond die Winona helemaal niet moedig. Ik had meer zoiets van: wat gaat ze nu weer voor stomme dingen doen!?.”

“Wat een schitterende stijl en prachtig taalgebruik doordat de verteller een Indiaans meisje is. Hoe Barry in haar huid is gekropen, is fenomenaal.”

“Het is een boek over liefde en liefhebben en over mensen die elkaar volledig accepteren.”

“Waarom schrijft een Ier eigenlijk een boek over Indianen?” 

“Ik heb het twee keer gelezen en de tweede keer vond ik het boek nog mooier.”

Kortom, het was weer een heel enerverende en onderhoudende bespreking.

 

Wie geïnteresseerd is in een interview met de schrijver in de Volkskrant van 31 juli:

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/ik-heb-als-schrijver-altijd-zaken-die-vernietigd-verdrongen-of-vergeten-waren-een-plek-willen-geven~b857d872/

 

De recensie van Graa Boomstra (Groene Amsterdammer) is te vinden op: https://www.groene.nl/artikel/belegerde-identiteit

en de recensie van Willem Goedhart (Tzum -Literair weblog) op: https://www.tzum.info/2020/05/recensie-sebastian-barry-duizend-manen/

 

En voor onder andere een uiterst vermakelijke en leerzame vergelijking tussen Max, Mischa & het Tet-offensief enerzijds en Duizend Manen anderzijds over de wijze waarop in beide boeken ‘een verteller wordt gebruikt’ verdient het aanbeveling om het artikel van Jan van Mersbergen (de Revisor) te lezen:  https://www.derevisor.nl/2020/04/10/deze-week-gelezen-sebastian-barry-wytske-versteeg/

 

----

 

Op maandag 5 oktober 2020 om 19.00 uur bespreken we in De Nieuwe Boekhandel de roman ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld. Deze roman heeft vorige week de prestigieuze International Booker Prize gewonnen. In de woorden van de voorzitter van de jury: “Door zijn venijnige komedie en de pure poëzie van zijn observaties is dit een boek van betoverende schoonheid, adembenemend vertaald door Michele Hutchison.”  Benieuwd of De Nieuwe Leeskring zich daarbij kan aansluiten ….

 

Aanmelden kan via [email protected] of gewoon in De Nieuwe Boekhandel zelf. De kosten bedragen 9 euro (incl. koffie, thee, koekjes, knabbels en drankjes).

 

 

Wie weet: tot 5 oktober!

pro-mbooks2 : libris