Op deze pagina vind je de leestips van Monique. In De Nieuwe Boekhandel zijn de boeken (mits voorradig) duidelijk herkenbaar door het buikbandje met dezelfde tekst als hieronder. Je kunt de boeken ook bestellen via onze website!

Nu is alles nog beter - Jeroen Blankert

Nu is alles nog beter

Jeroen Blankert

€ 14,99

Een grinnik op iedere bladzijde. Jeroen Blankert vergroot de menselijke eigenaardigheden en verkleint daarmee onze dagelijkse zorgen. Waar maken we ons eigenlijk druk om? Lees elke dag een verhaaltje en je voelt je stukken beter.

Zwarte schuur - Oek de Jong

Zwarte schuur

Oek de Jong

€ 15,00

Kijk, vanwege dit soort romans hou ik zo van lezen. Zwarte schuur schuurt, verontrust,  en roept vragen op: als je op jonge leeftijd kwaadaardig gedrag vertoont, wreekt zich dat dan als je volwassen bent? Kan de hartstocht in een uitgebluste relatie weer oplaaien? Zwarte schuur laat je genieten van wat literatuur vermag. Een groots, universeel boek, dat ik niet kon en wilde wegleggen.

Het zoutpad - Raynor Winn

Het zoutpad

Raynor Winn

€ 22,99

Dit boek montert je echt op. Een wandeling van ruim duizend kilometer… de beschrijvingen van de meedogenloze, woeste, prachtige natuur, de dagen, het eten en drinken, de nachten zijn nergens saai, integendeel, ze blijven je boeien van de allereerste tot de allerlaatste meter. Hartverwarmend, opbeurend, en liefdevol. Never give up!

Een zomer in Venetië - Wlodzimierz Odojewski

Een zomer in Venetië

Wlodzimierz Odojewski

€ 18,50

Mooi klein boekje over een Pools jongetje aan de vooravond van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De fantasie van zijn lievelingstante om in een ondergelopen kelder te spelen dat ze met de hele familie in Venetië zijn, is romantisch en ontroerend. Aanrader!

Otmars zonen - Peter Buwalda

Otmars zonen

Peter Buwalda

€ 27,50

Kortste samenvatting: machtige man wordt ten val gebracht. Maar gróóts, rijk geschakeerd, iedere zin een beeldhouwwerk, wat een indrukwekkende compositie, en hoe soepeltjes lezend, dit meesterwerk over macht, familie en corruptie. Een geweldig boek om je volledig aan over te geven. Binge-lezen!

We doen wat we kunnen - Lykele Muus

We doen wat we kunnen

Lykele Muus

€ 20,99

Heb je eigenlijk wel invloed op het leven dat voor je ligt, of ligt alles al besloten in de gebeurtenissen? Als het er écht op aankomt, hoe ver durf je dan te gaan om het leven van je kind te redden? Grote vragen: Lykele Muus draait er niet omheen. Meeslepend geschreven, en toch mooi klein gehouden roman over liefde, egoïsme en opoffering.

De onverwachte rijkdom van Altena - Jan van Mersbergen

De onverwachte rijkdom van Altena

Jan van Mersbergen

€ 22,99

Heldere vertelling, eindelijk eens een boek waarin alles wél goed gaat (of toch niet?), met een lekkere spanningsboog en ook een mooie boodschap. In één dag uitgelezen. Wil je meer weten? Vraag het me!

Ik, moeder

Ik, moeder

Annemarie de Gee ; Eva Kelder

€ 20,99

Ik heb gerild, gegruwd en genoten. In elk van deze zeer verschillende verhalen herkende ik wel iets van mijn eigen leven als (werkende) moeder. Met het feest der herkenning voorop zou iedereen deze verhalen moeten lezen, want ook als je zelf geen moeder bent, heb je er wel een, of in ieder geval een gehad. De verhalen gaan over hun geluk, maar vaker over hun wanhoop, hun zoeken, hun imponerende oerkrachten, en geven daarmee het ongezegde een stem. Een verrijking van de literatuur. Ik wil meer!

Nachtouders - Saskia de Coster

Nachtouders

Saskia De Coster

€ 24,99

Ogenschijnlijk gemakkelijk laveert de schrijfster tussen fantasie en werkelijkheid, maar duidelijk is: haar moederschap levert bijzonder fraaie literatuur op. Een boeiende, spannende roman waarin essentiële vragen niet geschuwd worden.

“Koortsig vecht De Coster met haar demonen, om uiteindelijk als herboren eruit te komen. Een boek van epische proporties.” Volkskrant, 5 sterren

De grenzen van mijn taal - Eva Meijer

De grenzen van mijn taal

Eva Meijer

€ 17,50

Wat een mooi, taalgevoelig, filosofisch en persoonlijk boekje van Eva Meijer (van wie ik al eerder de prachtige roman ‘Het vogelhuis’ las). Beslist niet alleen voor mensen met een depressie, maar voor iedereen die geeft om de medemens. Lees langzaam, denk na, geniet, raak ontroerd.

Je weet dat je dit wil - Kristen Roupenian

Je weet dat je dit wil

Kristen Roupenian

€ 22,99

Hou je van prikkelende verhalen, die je aan het denken zetten? Beetje ontregelend en ongemakkelijk, mag dat ook? Lees dan dit boek!

Normale mensen - Sally Rooney

Normale mensen

Sally Rooney

€ 15,00

Idioot goed. Met geen enkel ander boek te vergelijken. Vanaf je schooltijd onlosmakelijk met je eerste liefde verbonden zijn, elkaar weer loslaten, weer bij elkaar komen... Sally Rooney beschrijft het in een stijl die ik niet anders kan verwoorden dan beschrijvend, droog, haast staccato en scenario-achtig. Echter, je kunt maar één ding: dit boek ademloos uitlezen.

Kes - Billy Hines

Kes

Barry Hines

€ 21,50

Je hart bloedt bij het lezen van dit ontroerende verhaal. Billy Casper groeit op in een arme mijnstreek in Engeland, wordt op school gepest, is ongelukkig thuis, en vindt geluk in het temmen van een torenvalk. Aanrader! Ook zeer geschikt voor middelbare scholieren.

Dit is mijn moeder - Tommy Wieringa

Dit is mijn moeder

Tommy Wieringa

€ 17,99

Knorrend van genoegen gelezen, dit eerbetoon aan de excentrieke moeder van Tommy Wieringa. Wat een mens! Haat-liefdeverhouding met haar zoon, weerbarstig, eigenzinnig… wat een mens! Niemand kon om haar heen. Heel mooi van taal (dat kan ook niet anders). Lees dit persoonlijke verhaal, en vergeet vooral niet te genieten van de smaakvolle uitgave in eigen beheer door de schrijver zelf.

Schokland - Saskia Goldschmidt

Schokland

Saskia Goldschmidt

€ 20,99

Wanneer je moet meemaken hoe gasbevingen je boerderij vernielen, is het moeilijk om zelf nog overeind te blijven – Groningse koppigheid helpt daar wel bij. In deze oerhollandse roman beleef je het mee, je ziet van binnenuit de scheuren ontstaan, ook in de trotse, stugge familie die al anderhalve eeuw in de boerderij woont. Daarnaast spelen thema’s als duurzame veeteelt, moeder-dochterrelatie, en ontluikende lesbische liefde, vol empathie beschreven, een belangrijke rol en maken het tot een lekker spannend boek, dat uitermate vlot leest. Aanrader!

De hemel verslinden - Paolo Giordano

De hemel verslinden

Paolo Giordano

€ 24,99

Ik verslond het, en het boek verslond mij. Vanaf de eerste bladzijde voel je dat De hemel verslinden met een enorme toewijding is geschreven. Het leest gemakkelijk, maar ondertussen daagt het je voortdurend uit: de levens en gebeurtenissen grijpen als tandwielen in elkaar, het verhaal rolt en draait, en na het prachtige, ronde einde bleef ik buiten adem achter met die die ene zin in mijn hoofd: ‘Komt er ooit een moment dat we kunnen zeggen dat we de waarheid over iemand weten?”

De reiziger - Ulrich Alexander Boschwitz

De reiziger

Ulrich Alexander Boschwitz

€ 21,99

Dit boek lezen is een koortsachtige ervaring: de opgejaagdheid, de paniekerige angst en de wanhoop van Otto Silbermann zijn voelbaar en intens beklemmend. Een oorlogsverhaal met een schrikwekkend actuele zeggingskracht: wat als de waanzin van ongelijkheidsdenken onze veerkracht en ons optimisme te pakken krijgt? Een voorrecht om te kunnen lezen, deze belangrijke herontdekking.

Zomervacht - Jaap Robben

Zomervacht

Jaap Robben

€ 23,99

Fijne verrassing, dit boek vol warmte en kwetsbaarheid. Prachtig verhaal over een vader en zijn zoons, van wie de jongste een ontwapenende liefde voor de oudste én voor de 19-jarige Selma aan de dag legt. Schurend, dat ook - daar herken je de echte Jaap Robben in. Lees en geniet (ook van de stijl en taal).

Gebrek is een groot woord - Nina Polak

Gebrek is een groot woord

Nina Polak

€ 20,99

Skip Nauta is matroos en vaart schepen van rijke mensen naar hun bestemming. Het vrije leven op zee staat schitterend tegenover het leven in de stad (Amsterdam) waar ze haar weggestopte verleden toch weer tegenkomt, deels ongewild, deels omdat ze er naar op zoek gaat. Fijn boek, vanuit een sterke jonge vrouw, ook voor liefhebbers van mooie taal.

Wie weet - Jannah Loontjens

Wie weet

Jannah Loontjens

€ 20,99

Zeven hoofdpersonages, zeven levens, alle met elkaar verbonden door de gebeurtenissen van deze huidige tijd. Knap hoe Jannah Loontjens de dunne lijnen ontwart, waardoor je je gemakkelijk met elk van de zeven kunt identificeren: aanvankelijk onbegrip wordt allengs mededogen. Gelaagd, toegankelijk en mooi.

Pachinko - Min Jin Lee

Pachinko

Min Jin Lee

€ 22,99

Wat een verhaal! Het gaat over vier generaties Koreanen in Japan, en over de worsteling van immigranten in oorlogstijd – hoeveel generaties zijn er nodig om als gelijkwaardig te worden gezien? Een onschuldig lijkende romance mondt uit in een verhaal over schuld en schaamte, liefde en verstoting, achterstelling en uitbuiting, volharding, eerzaamheid en deugd, je willen opwerken, je schepen achter je willen verbranden maar dat niet kunnen, en boven alles je familie liefhebben en helpen tot in het graf. Door de glasheldere, levendige taal sleept dit epische familieverhaal je al binnen enkele bladzijden volledig mee. Léés dit boek, mensen!

Onder de Paramariboom - Johan Fretz

Onder de paramariboom

Johan Fretz

€ 19,99

Voorheen las ik altijd verschillende boeken tegelijk. De laatste tijd beperk ik me tot één boek per keer. Laatst zei iemand dat hij twintig boeken naast zijn bed had liggen. Ik zei: Haal er negentien weg, en begin in het mooiste. Dan gaat lezen vanzelf weer tintelen. Ik koos deze week voor het nieuwe boek van Johan Fretz. Johannes reist voor het eerst naar Suriname, met zijn moeder, die daar geboren is. Vol mooie beelden: zijn moeder lijkt daar elke dag wel twee koppen te groeien. Johannes groeit niet in lengte, maar wel in identiteit: hij belooft zijn moeder dat hij zich voortaan geen halfbloed meer zal noemen, maar dubbelbloed. Het is persoonlijk, ontwapenend, humoristisch, en pakt je van begin tot eind.

De notaris en het meisje - Michiel Stroink

De notaris en het meisje

Michiel Stroink

€ 21,99

Voor iedereen die graag de geschiedenis van Amsterdam in duikt. Spannend, boeiend, leerzaam, en natuurlijk goed geschreven.

Eva - Bregje Bleeker

Eva

Bregje Bleeker

€ 19,99

De laatste hoofdstukken las ik in de trein, gelukkig in een verder lege coupé. Wat ontzettend mooi beschreven, wat heeft Bregje ontzettend veel van zichzelf gegeven, aan haar moeder en aan het boek. Ze is echt vóór haar moeder gaan staan, met een enorme, onvoorwaardelijke liefde. Als je Bregjes verhaal leest, weet je dat het niet gemakkelijk is, maar voel je tegelijkertijd steeds meer dat je toch ook echt bevoorrecht bent als je je moeder mag, of soms moet, helpen naar het einde.

Schildpadden tot in het oneindige - John Green

Schildpadden tot in het oneindige

John Green

€ 16,99

Weer een fijne, meeslepende young-adultroman van John Green
Het leven van Aza Holmes wordt beheerst door haar dwanggedachten. Zo raakt ze totaal gestrest als ze haar eerste vriendje zoent (al die bacteriën!). John Green kan dit zo invoelend beschrijven dat het haast wel zo moet zijn dat hij zelf ervaring heeft met deze stoornis. Verder bevat het alle bekende John Green-ingrediënten: de ingewikkelde relatie met ouders, intelligente humor en nerdiness, poëzie, rake zinnen, en is het lekker Amerikaans met veel Dr Pepper, fanfictie en autorijden op je 16de.

Harnas van Hansaplast - Charlotte Mutsaers

Harnas van Hansaplast

Charlotte Mutsaers

€ 20,99

Hoe kan het dat kinderen uit hetzelfde gezin zulke verschillende volwassenen worden? De schrijfster onderzoekt in deze roman of ze haar broer en zijn eenzaamheid kan leren begrijpen. Het is een liefdevol portret geworden, geschreven met een mooi soort afstand en veel fijne, zelfrelativerende humor.

Lampje - Annet Schaap

Lampje

Annet Schaap

€ 17,99

Hou je van avontuur, van spannende mooie verhalen én van dikke boeken? Dan moet je dit boek nu meteen nemen, want als je eenmaal begint te lezen kun je het niet meer wegleggen! Lampje is een fantastisch boek over een fantastisch meisje. Het gaat ook over zeemeerjongens en piraten en kermis. Het begin van het boek vond ik een beetje zielig, want Lampje heeft geen leuk leven, maar je weet meteen dat ze ook heel dapper en stoer is. Daardoor overwint ze misschien wel alles waar ze bang voor is…

Voor jongens en meisjes van 9-12 jaar.

Cesar

Cesar

Matthijs Kleyn

€ 15,00

Cesar is een fijn boek voor jonge vaders. Niet het standaardverhaal over hoe het is om vader te worden: het is juist heel persoonlijk, en de normaalste dingen die iedereen meemaakt als hij of zij een baby krijgt, worden extra gekoesterd.

De bekeerlinge

De bekeerlinge

Stefan Hertmans

€ 20,99

Prachtige historische roman, gebaseerd op een klassiek en waargebeurd liefdesdrama tussen een christelijk meisje en een joodse jongen, die zich afspeelt in een uitermate interessante tijd: de eerste kruistocht in Europa. Leerzaam, betrokken en mooi literair.

De moeder van Ikabod

De moeder van Ikabod & andere verhalen

Maarten 't Hart

€ 22,50

Heerlijk boek met 18 verhalen van de meester. Wat kan die man nog steeds geweldig goed schrijven. Voorvallen uit zijn eigen dagelijks leven, over tuinieren, moestuinen, de kerk, klassieke muziek, over de boeken die hij het mooist vindt en over vrouwen waar hij eigenlijk toch wel heel snel verliefd op wordt. Het is een beetje in de trant van  ‘vroeger was alles beter’ maar dan met veel ironie, humor en een zweem nostalgie, waarbij de auteur vooral zichzelf niet spaart.

Het hart is een eenzame jager

Het hart is een eenzame jager

Carson McCullers

€ 22,99

Vier mensen (met wie je je alsmaar meer verbonden gaat voelen) richten al hun dromen op een ondoorgrondelijke, maar uiterst sympathieke doofstomme man. Kan hij iets voor ze doen, en hoe eenzaam is hij zelf eigenlijk? Ik las dit boek in de loop der jaren meerder keren, en het blijft tijdloos actueel en onverminderd prachtig.

De verdrinking

De verdrinking

Roger Martin du Gard

€ 15,99

Beeldschone vertelling, met ingehouden adem gelezen. Dit dramatische liefdesverhaal misstaat in geen enkele boekenkast, en verdient een ereplaats in de homoliteratuur.

Het vogelhuis

Het vogelhuis

Eva Meijer

€ 15,00

Voordat ik Het vogelhuis las, had ik niet speciaal iets met vogels, maar wel toen ik het uit had. Maar vooral is dit boek een monument voor een bijzondere en eigenzinnige vrouw (ze heeft echt bestaan), die haar bijzondere, autonome leven leidt alsof het heel vanzelfsprekend is - wat het natuurlijk ook is, maar niet in die tijd. Voor wie eens iets anders wil lezen. Ik voorspel veel prijzen.

Onder de mensen - Mathijs Deen

Onder de mensen

Mathijs Deen

€ 19,99

Vermakelijk en meesterlijk verteld verhaal over twee mensen die in de oerste vorm met elkaar proberen samen te leven. Schitterend taalgebruik, droge humor - een perfect boek voor een paar heerlijke leesavonden. De auteur ken je wellicht van zijn briljante boek over de Wadden. Lees dat vooral ook.

Helden van de grens

Helden van de grens

Dave Eggers

€ 24,99

De uitgever schreef me een brief: “Een vrouw verlaat na de scheiding van haar man huis en haard. Ze reist met haar kinderen Paul en Ana met RV (een soort camper) naar en dwars door Alaska. Het zijn kinderen waarvan je na drie bladzijden al denkt: het is dat ik al kinderen heb, anders zou ik ze direct adopteren. Dit is een boek om verliefd op te worden. Een boek over de weg die je kiest in het leven, over je huwelijk, je werk, de keuzes die je maakt, hoe je je kinderen opvoedt, hoe je je staande moet houden in de samenleving (of niet).)” Je begrijpt, hier kan ik niet omheen. En ik hoop jullie ook niet

Wachten op Bojangles - Olivier Bourdeaut

Wachten op Bojangles

Olivier Bourdeaut

€ 18,99

‘Bruisende en melancholieke ode aan de liefde’, schreef De Volkskrant, en dat klopt. Het sprankelt, het is melancholisch, liefdevol en grappig. Je humeur klaart er ogenblikkelijk van op.

Leven van Pi

Yann Martel

€ 12,50

Geweldig avonturenverhaal over een jongen die 227 dagen in een reddingssloep met een Bengaalse tijger moet doorbrengen. Overige ingrediënten; geloof, hoop en liefde. Dit boek kreeg in 2002 de Booker Prize.

Joe speedboot

Tommy Wieringa

€ 12,50

Prachtig, meeslepend verhaal over vriendschap, rivaliteit en wilskracht. Erg mooi van taal, haast op elke bladzijde moet je wel even lachen.

Nacht over westwoud

Wanda Reisel

€ 15,00

Elk boek van Wanda Reisel is anders, dit is haast een thriller, al vallen er net geen doden. Een sterk psychologisch, maatschappijkritisch drama over xenofobie en voyeurisme. Gesitueerd in een zogenaamd niet-bestaand dorp, maar ik ken het, fietste er vroeger elke dag doorheen op weg naar school. Brrr.

Tsjik

Wolfgang Herrndorf

€ 15,00

Een echt feelgood boek. De eerste zin “Eerst was er de geur van bloed en koffie” doet anders vermoeden, maar de twee 14-jarige Berlijnse gozertjes die twee weken met een ‘geleende’ Lada het oosten van Duitsland onveilig maken, hebben voorgoed mijn hart gestolen.

Over de liefde

Doeschka Meijsing

€ 20,00

Doeschka Meijsing doet in Over de liefde verslag van een bittere periode uit haar leven.  Met haar humor, luchtige toon en zelfspot waakt ze ervoor dat het boek sentimenteel of larmoyant wordt en slaagt ze erin de lezer een vermakelijk en aangenaam boek te presenteren.

Stoner

John Williams

€ 12,50

Je leeft Stoner, je bent Stoner, je mislukt, je faalt, je staat weer op. Een nimmer aflatende zoektocht naar liefde. Weergaloos boek.

Op de tram

Jorie Horsthuis

€ 10,00

Een jonge vrouw, undercover-journaliste, gaat een jaar lang als conductrice op de Amsterdamse tram werken. Dit boek heeft mijn kijk op het personeel van het GVB definitief veranderd. Een mustread voor alle Amsterdammers!

Ons mankeert niets

W.J. Otten

€ 14,50

Indringende roman over de moeilijke keuze die een jonge huisarts moet maken. Leest als een trein.

Havik

Marco Kamphuis

€ 18,90

Jaar: 1978. Hoofdpersoon: jongen van 12. Integer opgeschreven, mooie zinnen, grappig, beetje Kees de Jongen-heroiek. Lief, mooi, herkenbaar.

Caribou Island

David Vann

€ 20,99

Schitterend. Ik las dit boek pas in december, maar het versloeg in één klap alle boeken die ik eerder dat jaar had gelezen. De manier waarop David Vann zes mensen neerzet die willens en wetens aan elkaar en zichzelf ten onder gaan, de schitterende setting en de uitgebeende dialogen maken dit boek voor mij tot een van de beste boeken die ik ooit las.

Mise en place

Margot Vanderstraeten

€ 15,00

Mise en place  is een voortreffelijk boek, zowel voor mannen als voor vrouwen. Je zult genieten van het verrukkelijke Vlaams waarin dit boek is gegoten. Tel daarbij op de sfeer van lekker eten, de spanning van een familiegeheim, de verrassing van twee verschillende ontknopingen (en zelfs een derde!) en je zult dit boek als je het uit hebt, aan je hele familie en vriendenkring cadeau willen doen.

Legende van een zelfmoord

David Vann

€ 15,00

Een verhaal over verlies, overleving en ontgoocheling, maar dit alles wordt zo teder, zo gelaagd en intens beschreven, dat je dit boek voortaan altijd met je mee zult dragen.

Kleine Bij

Chris Cleave

€ 12,99

Dit boek deed me denken aan Wat is de wat van Dave Eggers en De vliegeraar van Hosseini. Ook hierin is de weerloosheid van kinderen in oorlogssituaties aangrijpend. De vrolijkheid van Kleine Bij zorgt ervoor dat het boek niet te zwaar wordt.

Kind 44 mp

Tom Rob Smith ; Tom Rob Smith

€ 12,50

Een thriller zoals het genre bedoeld is. Gruwelijk goed. Onmogelijk weg te leggen. Daarna meteen door in deel 2.

Bonita avenue

Peter Buwalda

€ 25,00

Goede wijn behoeft geen krans. Reeds in de zomer van 2010 las ik de eerste hoofdstukken en ik was meteen verpletterd. Een roman van grootse allure, die onze kindskinderen ook nog op hun literatuurlijst zullen mogen zetten.

Tijger, tijger

Margaux Fragoso

€ 9,99

Een groot literair debuut. Margaux Fragoso’s aangrijpende verhaal van haar jeugd bezorgt je een brok in de keel en laat zien hoe misbruik het zicht op goed en kwaad vertroebelt. Onthullend, mooi, liefdevol, begripvol en vreselijk tegelijkertijd. Veel meer mensen zouden dit boek kunnen en moeten lezen.

Groeten is gratis

Monique Burger

€ 15,99

Mijn eigen boek, over het plezier dat ik in mijn werk heb. Het past niet in mijn lijst “Beste 10 boeken van 2011”, en tegelijkertijd zou het op elk nummer kunnen staan, want wat ik met het schrijven ervan beoogde, is gelukt. Het boek is door mijn collega’s uit het vak massaal omarmd en wordt ook gelezen buiten de boekenbranche. Ik krijg dagelijks mails en tweets van mensen die geïnspireerd zijn geraakt. Mooier kun je het toch niet hebben?

Schoolpijn

D. Pennac

€ 12,50

Dit ontroerende boek over een bevlogen leraar die zelf als kind last had van schoolpijn (zijn ouders “grapten” dat hij wel een jaar zou doen over het leren van de letter A) is een aanrader voor iedereen die in het onderwijs werkt, op school moeite had met leren of gewoon een mooi boek wil lezen.

De verdovers

Anna Enquist

€ 15,50

Anna Enquist is gewoon een goed merk. Ik lees haar oneindig graag. De tegenstelling tussen de zus, die als anesthesiologe het liefst iedereen platspuit, en de broer, die als psychotherapeut het liefst alle gevoelens naar de oppervlakte poert, is grandioos uitgewerkt.

De maagd Marino

Yves Petry

€ 12,50

Terwijl de kannibalistische liefde uit dit boek nogal onsmakelijk lijkt, maakt het winnen van de Libris Literatuurprijs nieuwsgierig. En terecht. Yves Petry sleept je mee in een voor velen onbekende wereld van waanideeën, seks, eenzaamheid en verlangen. Prachtig geschreven bovendien.

De hormoonfabriek

Saskia Goldschmidt

€ 19,99

Mooie roman geïnspireerd op de ontstaansgeschiedenis van Organon in Oss. Begin jaren ’20 is er wereldwijd een enorme zoektocht gaande naar hormonen en andere medisch nuttige preparaten. Een van de directeuren ruikt geld en test de preparaten op de fabrieksmeisjes, met aangrijpende gevolgen. Stelt onderwerpen ter discussie die ook nu nog actueel zijn. Over wetenschap, keuzes maken en morele dilemma’s . Juicy geschreven.

Politie

Jo Nesbø

€ 12,50

De beste Noorse misdaadschrijver van dit moment. Killing suspense met verschillende verhaallijnen die allemaal samenkomen in een geniale ontknoping. Het gaat niet alleen om de actie en het spannende verhaal, maar ook om het psychologische portret van de figuren – dit maakt dit boek tot thriller-PLUS.

De schok van de val

Nathan Filer

€ 10,00

Over een jongen die zijn broer moet missen en zijn verdriet in dit boek heeft gekerfd. Je zit er meteen in, hij vertelt zijn verhaal direct aan jou. Hartverscheurend, tragisch, betoverend, grappig, ontroerend, schrijnend, levensecht en opbeurend. Als je het uit hebt moet je echt even bijkomen (van de Schok).

De laatste kamer

Frans Pointl

€ 21,99

De titel zegt ’t al: verhalen met het eind in zicht. En zo prachtig, zo humorvol, en met zulke mooie stiltes: als lezer vul je die naar eigen beleving in, omdat de verhalen precies op het goede moment eindigen.

Hemelvaart

Judith Koelemeijer

€ 12,50

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de jeugd van de schrijfster. Over de heerlijke roekeloosheid van onze jonge jaren, en de grilligheid van het lot. Persoonlijk, ontroerend en schitterend verteld.

De huisvriend

Bertram Koeleman

€ 12,50

IJzersterk verhaal, precies goed gedoseerd, overal in balans, mooie spanningsopbouw, geweldig taalgebruik. Dit is een onwaarschijnlijk goed debuut.

Wat is de wat

Dave Eggers

€ 21,99

Eén van mijn vijf beste boeken ooit. Waargebeurde geschiedenis van de jonge Soedanees Valentino Achak Deng, door Dave Eggers verwerkt tot een aangrijpende roman. Een kind raakt op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Lees zijn verhaal, luister naar zijn stem, je zult vele uren met je gedachten in Afrika verblijven. Doordat het verhaal van binnen uit wordt verteld, wordt het je al lezend steeds meer duidelijk welke lokale en internationale belangen er worden uitgevochten over de ruggen van duizenden onschuldige kinderen. Desondanks ademt het boek een onweerstaanbare kracht en positiviteit uit. Een prachtig en belangrijk boek.

Een geval van ordeverstoring

Richard Yates

€ 21,95

Schrijven en drinken. In het geval van Yates leverde dit een los geschreven, openhartige en eerlijke roman op die ik met plezier (en fascinatie) heb gelezen. Rauw, gedreven, dicht op de huid.

Duel met paard

Pauline Genee

€ 22,99

Prachtige roman over een beroemd paard in Berlijn, en vooral over zijn eigenzinnige leermeester, die het paard met enorme toewijding jarenlang onderwees in de schone rekenkunst. Over het verschil tussen mens en dier, over waar en onwaar (is iets pas waar als we het kunnen waarnemen?). Voor liefhebbers van historische romans, lezers van Thomas Rosenboom, en ieder ander.

Zoon

Karl Ove Knausgård

€ 29,99

Knausgard, de man die je moet lezen. Neem de tijd om te genieten van dit bedwelmende en verslavende proza. In deze reeks verschijnen hierna tot mijn grote genoegen nóg twee delen. Je hoeft niet bij Vader te beginnen, chronologisch is Zoon zelfs de eerste.

Wandelingen der Neederlanden

Kester Freriks ; Joyce Roodnat ; Erik van Zuylen

€ 29,95

Voor mensen die van oude atlassen en kaarten houden; voor mensen die van wandelen houden; voor mensen die van prachtig uitgegeven boeken houden. Een schitterend cadeau (ook voor jezelf).

Kinderen van het ruige land

Auke Hulst

€ 12,99

Een sinister soort sprookje, maar dan echt gebeurd en nog maar kort geleden. Het heeft me verbijsterd en ontroerd, en ik zal de kinderen nooit vergeten.

In mijn vreemde land

Hans Fallada

€ 15,00

Dit is Fallada’s meest persoonlijke boek. De stijl van al zijn boeken is lichtvoetig, humorvol, alles met een tragische, snoeiharde ondergrond, Meedogenloos beschrijft hij in In mijn vreemde land zijn falen en groeiende wanhoop. Ik heb nog nooit zoiets gelezen, schitterend, ronkend, grappig.

De Wertheims

Silvia Tennenbaum

€ 15,00

Rijke, lekker dikke roman over een welgestelde Joods-Duitse familie. Door de vertelkracht van Sylvia Tennenbaum zit je als het ware bij de Wertheims aan tafel - je wordt zelf onderdeel van de familie. Voor liefhebbers van Het lot van de familie Meijer en voor iedereen die graag helemaal in een boek wegkruipt.

Honderd uur nacht

Anna Woltz

€ 15,99

Hoogste tijd voor Anna Woltz! Een krachtig boek voor jongvolwassenen over lef hebben en onafhankelijk willen zijn. Met een fluwelen pennetje schrijft ze - zacht en raak - over een moedige 14-jarige die haar eigen plan trekt. Het lijkt wel of de punten aan het eind van de zinnen geen punten zijn, maar glimlachjes. Wordt al door veel pubers verslonden (en ouders).

Het geweten van Roberto Doni

Giorgio Fontana

€ 19,90

Leest als een heerlijke Italiaanse film: warm, zinnelijk en sfeervol. Het moeilijke morele dilemma van de sympathieke hoofdpersoon is mooi uitgewerkt, met het venijn lekker in de staart.

De officier

Robert Harris

€ 15,00

De Dreyfus-affaire, een zaak die Frankrijk begin vorige eeuw jarenlang in de greep heeft gehouden. Met deze spannende historische thriller kom je er alles over te weten. Fantastische schrijver, fantastisch boek!

Amsterdam

Russell Shorto

€ 20,99

Ik besprak dit boek bij De Wereld Draait Door als een van mijn favorieten. De auteur is een Amerikaanse Amsterdammer en dit geeft het boek een heel bijzonder perspectief. Nederland en Amsterdam vormden een tijdlang het centrum van de wereldgeschiedenis, niet alleen vanwege de handel, maar vooral vanwege de manier van denken. De hele geschiedenis leest als een vlotte roman: alles wat Shorto schrijft komt tot leven!

Kwartet

Anna Enquist

€ 22,50

Heeft mij aangename uurtjes bezorgd door de soepele schrijfstijl, de schijnbaar moeiteloos geschetste karakters en vanwege de thema’s: falend cultuurbeleid en afbladderende ouderenzorg, en vooral de troostende rol die muziek kan spelen bij het verwerken van rouw en verdriet. De flaptekst spreekt over een thriller, maar ik vind het gewoon een prachtige psychologische roman met een spectaculair einde.

Vele hemels boven de zevende

Griet Op de Beeck

€ 12,50

Adembenemend, betoverend, schrijnend en teder: langzaam pelt Griet op de Beeck de laagjes van haar vijf hoofdpersonen af en ragfijn ontrafelt ze zo hun onderlinge verbondenheid. Lees het langzaam, luister in je verbeelding naar de zacht-Vlaamse vertelstem en GENIET!

IJstijd

Maartje Wortel

€ 17,90

Prachtig van taal, origineel, fris, raar en gek. Erg van genoten!

Kaddisj voor een kut

Dimitri Verhulst

€ 12,50

De stijl was even wennen, maar toen ik me er eenmaal aan overgaf kon het boek me niet meer loslaten. Twee heftige verhalen, en bijna niet te geloven, maar ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat ze gebaseerd zijn op de jeugd van de schrijver. Dimitri Verhulst schrijft in 2015 het Boekenweekgeschenk . Wij zijn benieuwd.

Slaap zacht, Johnny Idaho

Auke Hulst

€ 19,99

Met Slaap zacht, Johnny Idaho bewijst Auke Hulst wederom zijn enorme vakmanschap. Drie hoofdpersonen, elk met hun eigen plan, proberen zich vooruit te werken in een kunstmatige, zwaar bewaakte samenleving op vier eilanden in de Stille Zuidzee. Tegen het eind van het boek komen de drie verhalen samen en wordt het duidelijk waarom Johnny naar de archipel is gekomen. Auke Hulst snijdt grote thema’s aan: sociale ongelijkheid, hebzucht, economische voor- en achteruitgang. Compleet anders dan Kinderen van het Ruige Land – hoewel hij het persoonlijke daarvan ook in dit boek goed vasthoudt – en minstens zo goed geschreven. Denk Eggers, denk Mitchell, denk Murakami, maar denk vooral: Auke Hulst.

Weerwater

Renate Dorrestein

€ 20,50

In een fictief, half-vergaan Almere - de stad die voor de toekomst gebouwd is  - moeten de overgebleven bewoners het met elkaar zien te rooien. Grappig, inventief, vol onverwachte wendingen, en met diepere lagen (je hoeft in een minder perfecte wereld zelf ook minder perfect te zijn, bijvoorbeeld). Uitermate fijn boek, echt een lekkere doorlezer.

Verbroken beloftes

Jenny Offill

€ 18,95

Wezenlijk anders dan alle andere boeken die ik ken. Koortsachtig, fragmentarisch, ontregelend, humorvol. Prachtig.

Aquarium

David Vann

€ 20,99

David Vann is een meester in het beschrijven van thema’s als eenzaamheid, vergeving, verlangen naar de geborgenheid van een familie. Aquarium is adembenemend mooi geschreven, ik bleef maar zinnen onderstrepen. Wat een hartverscheurend en hartverwarmend prachtig boek. Echt lezen!

De boekhandel

Penelope Fitzgerald

€ 17,95

Een boek voor iedereen die van boekhandels houdt, maar ook voor iedereen die van oude Engelse kustplaatsjes houdt, of van eigenzinnige vrouwen, of van mooi geschreven boeken, en voor iedereen met gevoel voor understatement.

De bende van Lijp Kot

Wim Bos

€ 15,99

De bende van Lijp Kot is een aanrader voor alle kinderen van 10 tot 13 jaar die zich graag verliezen in spannende avonturenboeken waar ze ook nog iets van kunnen leren. De levendige beschrijvingen zijn fantastisch, je waant je echt in de stad van drie eeuwen geleden, er zit veel vaart in het verhaal en het is superspannend!

Draag nooit een gele trui

Alex van der Hulst

€ 18,99

Leerzaam, luchtig en hilarisch: perfect boek voor iedereen die iets met wielrennen of fietsen heeft. (Of niet. Zelf ben ik een hardloper, maar dat maakte bij dit boek niets uit. Zelfs voor niet-sporters is het leuk.)

Vader-en-Dochterboek

Bert Wagendorp; Hannah Wagendorp

€ 19,95

Handig, humoristisch en ontroerend: het ultieme Vaderdags- en verjaardagscadeau!

Boyd was hier

Corien Botman

€ 15,50

Een boek waar je stil van wordt. 'Boyd was hier' is alweer het vijfde boek van Corien Botman, en voor mij echt een ontdekking in de categorie Young Adult.
De 17-jarige Benyamin denkt dat iedereen genoeg van hem heeft. Hij verandert zijn uiterlijk radicaal, begraaft zijn telefoon en zijn afgeknipte dreadlocks in een kistje en begint een nieuw leven. Het gaat over nieuwe kansen, over de natuur, over de dood, en over zoeken naar je eigen identiteit en die van anderen. Prachtig vader/zoonboek én moeder/zoonboek.
Qua gevoel ligt het dicht bij de boeken van John Green. Het roept vragen op en geeft niet alle antwoorden, en laat schitterend zien hoe heftig het leven kan zijn als je zeventien bent.

Dit filmpje werd met veel plezier gemaakt door Anke Teunissen en Marijke Noordegraaf.
In het filmpje zie je beelden van natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext, dank daarvoor.

Als je het licht niet kunt zien

Anthony Doerr

€ 19,99

Liefdevol precisiewerk. Een bijzondere oorlogsgeschiedenis van huiveringwekkende schoonheid, over kinderen in oorlogstijd, morele keuzes, angst, en liefde. Welke keuzes kon je maken als kind, eind jaren dertig? Beklemmend, indrukwekkend, en heel erg spannend.

Birk

Jaap Robben

€ 22,99

Bizar mooi boek. En ook pijnlijk, aangrijpend, verwarrend en schurend. Wat gebeurt er met een moeder en een zoon nadat de vader op dramatische wijze is omgekomen? Het pakt je beet, en als je het uit hebt, vergeet je het nooit meer.

Gapen onder water - Revka Bijl

Gapen onder water

Revka Bijl

€ 20,99

Zeer de moeite waard, dit frisse geluid. Haarscherp, vol compassie, en met veel gevoel voor taal zet Revka Bijl de worsteling neer van een hele generatie. Als mijn gevoel me niet bedriegt gaat dit boek ook bij de prijzenjury’s opvallen, en zal deze jonge debutante er in de nabije toekomst met een paar leuke nominaties en prijzen vandoor gaan.

Kukolka - Lana Lux

Kukolka

Lana Lux

€ 21,99

Haar verhaal van armoede, machtsmisbruik en prostitutie breekt je hart. Het is schrijnend en ontluisterend, maar wat een positiviteit heeft dit krachtige kind in zich! Wat bepaalt je lot? Waar kun je heen, als jouw leven voor anderen niets betekent? Ik moest het boek af en toe wegleggen, zo heftig, maar ik móest het ook steeds weer oppakken.

Voor lezers van Een klein leven, Het einde van de eenzaamheid, en Aquarium.

Open zee - Catherine Poulain

Open zee

Catherine Poulain

€ 23,99

Lili, een jonge, tenger gebouwde Française verlaat haar geboorteland om in het ruige Alaska aan te monsteren op een vissersboot. Ze moet zich bewijzen en staande zien te houden in een keiharde mannenwereld. Een fascinerend boek over wilskracht, ontbering, natuur, afzien én geluk.

Reddende engel - Renate Dorrestein

Reddende engel

Renate Dorrestein

€ 20,50

Dit boek pakt je gelijk, en is zo goed en spannend geschreven dat je het in een paar avondjes uit hebt. Mooi om jezelf even af te leiden, en als je al een tijdje niet meer gelezen hebt, krijg je hierdoor de smaak weer helemaal te pakken.

De acht bergen - Paulo Cognetti

De acht bergen

Paolo Cognetti

€ 20,99

Verfijnde, wonderschone roman over de levenslange, hobbelige vriendschap tussen twee jongens. Het Italiaanse berglandschap lijkt als achtergronddecor te fungeren, maar blijkt bepalend voor hoe de vriendschap zich door de jaren heen ontwikkelt. Ruig, onverzettelijk, eerlijk en ontroerend.

In het buitengebied - Adriaan van Dis

In het buitengebied

Adriaan van Dis

€ 19,99

Verkneukelend fijn boek, vol humor, zwartheid, zelfspot, ironie, menselijkheid en mooie taal.

Houtrot - Rinske Hillen

Houtrot

Rinske Hillen

€ 21,99

Keizersgracht 268: Het huis met de Gouden Ketting, een grachtenpand met een bizarre historie. Deze roman stimuleert je nieuwsgierigheid. Voor iedereen die graag over Amsterdam leest en van familiegeschiedenissen houdt. Goed geschreven, leest lekker, mooie spanningsopbouw. Ik had ‘m in één dag uit.

Izar

Carlo Groot

€ 20,50

Zijn taal ronkt en beukt, zijn grappen zijn snoeihard. Tegelijkertijd heb ik zelden zo'n liefdevol boek gelezen. Een meesterlijke prestatie.

Het einde van de eenzaamheid

Benedict Wells

€ 19,99

Het einde van de eenzaamheid is een gerijpt en evenwichtig boek, dat getuigt van een groot psychologisch inzicht en met veel empathie is geschreven. Zorg dat je dit boek leest met je meest geliefde persoon in je nabijheid. Want je gaat je moeder/vader/vriend/vriendin/kind stevig en teder willen vasthouden.

De ballade van het treurige café - Carson McCullers

De ballade van het treurige café

Carson McCullers

€ 11,99

Miss Amelia stookt haar eigen drank en begint daarmee een café. Ze wil verder met niemand iets te maken hebben, maar dan staat er ineens een klein, gebocheld mannetje op haar stoep, die beweert haar neef te zijn. Hij wekt een onverwachte liefde in haar op, en ze wordt een ander mens. Maar dan. Echt een schitterend verhaal in de beste verteltraditie: geschiedkundig en sociaal interessant, beetje zwart-wrang, en zeer humoristisch.

Thuiswacht - Dola de Jong

De thuiswacht

Dola de Jong

€ 19,99

Schaamteloos, onpublicabel, was dit boek volgens uitgeverij Querido zestig jaar geleden. Na publicatie kwam de fanmail met zakken tegelijk. Vrij Nederland vroeg zich af waar de grens ligt tussen een medisch-psychologisch rapport en een literaire roman – de lesbische liefde werd toen nog als een ziekte beschouwd. Kortom, dames, LEZEN deze fantastische roman. Krachtig, onverbloemd, en een subliem tijdsbeeld.

Goed volk - Teun van de Keuken

Goed volk

Teun van de Keuken

€ 19,99

Familiegeschiedenis van het gezin van de linkse filmmaker Johan van de Keuken. Ongelooflijk dat dit nog maar zo kort geleden is. Leest gemakkelijk, lekker Amsterdams.

Schoppenvrouw

Schoppenvrouw

Mensje van Keulen

€ 19,99

Fenomenaal geschreven, inktzwarte vertelling over galeriehoudster Paula, die door een tv-programma aan de weet komt dat haar 16-jarige dochter een bejaarde man heeft gedood. Dit is geen spoiler! Een verhaal waarin vooral ook veel níet wordt verteld, gehuld in een duistere en occulte nevel.

Verdriet is het ding met veren

Verdriet is het ding met veren

Max Porter

€ 14,90

Over een bewonderaar van dichter Ted Hughes &echtgenote Sylvia Plath, over zijn twee zoontjes, over de rouw vanwege het plotselinge overlijden van hun vrouw en moeder, maar vooral over een kraai. Een boek waar je stil van wordt, een soort fabel, een novelle, een poëtisch, gevoelig verhaal in prachtige taal, dat je met een zucht van bewondering en ontroering dichtslaat.

Mijn haat krijgen jullie niet

Mijn haat krijgen jullie niet

Antoine Leiris

€ 14,99

Ontroerend, verdrietig en tegelijk hoopgevend en krachtig. Het verhaal van een schrijver en journalist die zijn vrouw verloor bij de terroristische aanslag op theater De Bataclan in Parijs. Ze hebben samen een zoontje van 17 maanden. Wat een kracht, wat een mildheid, wat een inspiratie ook. ‘Mijn haat krijgen jullie niet, want haat is nooit de oplossing’.

Bidden en vallen

Bidden en vallen

Henk van Straten

€ 23,99

Een ijzersterk boek met vijf, op het eerste gezicht onsympathieke, hoofdpersonen die hetzelfde verhaal vertellen, maar dan ieder vanuit hun eigen perspectief. Doordat je elk van hen leert kennen met hun twijfels en onzekerheden en hun heftige levensverhalen blijft je empathie groeien. Er komt behoorlijk wat agressie in voor,
maar je wordt er milder van. Het brandt nog lang na.

Margje

Margje

Jan Siebelink

€ 21,99

Na tien jaar een vervolg op Knielen op een bed violen. Margje is de vrouw van de al bekende hoofdpersoon Hans Sievez. Dit verhaal wordt verteld vanuit één van de twee zoons, Ruben, die inmiddels bejaard is en herinneringen ophaalt. Prachtig mooi en rustig boek, heel goed geschreven in mooie taal met een heftig einde.

Academy street

Academy Street

Mary Costello

€ 21,99

Een fijn, verstild, rustig boek. Je volgt Tess Lohan  (70 jr.) gedurende haar leven vanaf de jaren ‘40 in het armoedige Ierland tot haar laatste jaren in New York. Het doet denken aan Stoner, ook een boek over een schijnbaar alledaags leven. Het is een prachtige vertelling over een krachtige, intelligente vrouw die haar eigen weg wil vinden en een klein leven wil leiden.

As in tas

As in tas

Jelle Brandt Corstius

€ 12,50

Openhartig reisverslag van de laatste tocht die Jelle Brandt Corstius maakt om afscheid te nemen van zijn vader, de beroemde taalkundige en schrijver Hugo Brandt Corstius, die als alleenstaande vader voor zijn drie kinderen moest zorgen, of dat eigenlijk vooral naliet. Een overrompelend lief boek, dat je in één mooie zonnige dag met een glimlach uitleest.

Turis

Turis

Ozcan Akyol

€ 12,50

Turis is de alcoholdrinkende, bankhangende vader die zijn vrouwen drie zoons terroriseert. Dit is geen gemakkelijk, maar wel een goed boek, dat onverbloemd het leven laat zien achter sommige voordeuren, en hoe moeilijk het kan zijn om te breken met je familie. Akyol houdt zichzelf een spiegel voor, want welke eigenschappen heeft hij van zijn vader meegekregen? Geen melodrama en er valt ook nog wat te lachen!

Zweefduik

Zweefduik

Wilfried de Jong

€ 20,50

Elf goed geschreven verhalen in de weldoordachte en ogenschijnlijk gemakkelijke stijl van Wilfried de Jong, waarin één man allerlei ontmoetingen heeft met vreemden en bekenden, héérlijk om te lezen. De Jong floreert in zijn spel met de tijd en zijn nèt-over-het-randje avonturen.

Moeders zondag - Graham Swift

Moeders zondag

Graham Swift

€ 21,99

Dit verhaal beslaat één dag, Moeders Zondag, waarop alle dienstmeisjes in Engeland vrij krijgen om hun moeder
te bezoeken. Jane Fairchild besluit echter om haar geliefde op te zoeken. Ze heeft een romance met Paul Sheringham, een jongeheer van stand die binnenkort gaat trouwen met een jongedame van stand. Een boek dat dampt van de sensualiteit en vrijheid, een literair bonbonnetje, een boek om te koesteren, aan je hart te drukken, aan je moeder te geven, onder je hoofdkussen te leggen.

Amsterdam

Amsterdam

Russell Shorto

€ 12,50

Ik besprak dit boek bij DWDD als een van mijn favorieten. De auteur is een Amerikaanse Amsterdammer en dit geeft het boek een heel bijzonder perspectief. Nederland en Amsterdam vormden een tijdlang het centrum van de wereldgeschiedenis, niet alleen vanwege de handel, maar vooral vanwege de manier van denken. De hele geschiedenis leest als een vlotte roman: alles wat Shorto schrijft komt tot leven!

Een kleine moeite

Een kleine moeite

Hugo Blom

€ 23,99

Voor veel generatiegenoten herkenbaar, leest erg prettig, stijgt ver uit boven de tijdgeest van de jaren tachtig en liet mij met een heel aangenaam gevoel achter!

Maan en zon

Maan en zon

Stefan Brijs

€ 19,99

Curacao. Drie mannen van het eiland. Roy, Max en Sonny. Drie generaties. Het verhaal van hun levens wordt verteld door broeder en onderwijzer Daniël, die er alles aan doet om de mannen een goede opleiding te geven en op het rechte pad te houden. Hij vertelt dit alles gedurende één spannende, doorwaakte nacht. Door het voelbaar naderend onheil zou je dit boek ook wel in één nacht willen lezen. Je krijgt een heel realistisch beeld van Curacao, en het is al met al een behoorlijk schokkende geschiedenis, maar wát fantastisch verteld!

De sprookjeskoningin

De Sprookjeskoningin

Ad Grooten

€ 25,99

Twintig spiksplinternieuwe sprookjes. Onvervalste verhalen (draken, tovenaars en prinsessen!) die tegelijkertijd een fijne, eigentijdse afloop hebben. Te gek om voor te lezen en ideaal voor kinderen die zelf al lezen. Bekijk ook de prachtige illustraties!

Elena Ferrante

De geniale vriendin

Elena Ferrante

€ 20,00

Napolitaanse romans van Elena Ferrante: deel 1. De geniale vriendin; deel 2. De nieuwe achternaam; deel 3. Wie vlucht en wie blijft.
Om je dagenlang in onder te dompelen. Verrukkelijk, voor iedereen die van familieromans houdt, maar tegelijkertijd zijn de romans een protest, fel en explosief, tegen de rol van meisjes en vrouwen in het Italië van de jaren 50 en 60. Een opwindende geschiedenis van aantrekken en afstoten, jaloezie en wraak, ontembaarheid en trots. In oktober verschijnt het vierde (en laatste) deel.

Doodgewoon

Bette Westera

€ 26,99

Een boek over de dood. Het is voor iedereen, want allemaal hebben we er vroeg of laat mee te maken, als er iemand in je nabije omgeving sterft. Deze prachtige gedichten helpen je je gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Door de mooie kleuren en speelse vormgeving is het heel fijn en troostrijk om te lezen. Ik zeg weleens: een boek is a piece of art, dit is er werkelijk een.

Heilbrons hel

Jannetje Koelewijn

€ 19,99

Topondernemer wordt beschuldigd van handel met voorkennis. Naming and shaming is het gevolg: als lezer kijk je met lede ogen toe hoe deze toch ook wel sympathieke Cor Heilbron ten onder gaat. Boeiend, spannend en zeer vlot geschreven.

Gouden jaren

Annegreet van Bergen

€ 12,50

Heerlijk boek dat allerlei mooie herinneringen bij me opriep. Ik denk dat iedereen die zelf in de 'gouden jaren' leeftijd zit, hier heel veel plezier aan beleeft. Een prachtig cadeau!

Made in Europe

Pieter Steinz

€ 34,95

Dé cultuurgids voor Europa. Een persoonlijke selectie van honderden zeer bekende cultuurschatten, door de grootmeester der structuren en verbanden Pieter Steinz. Boordevol nieuwe ontdekkingen en tegelijk een feest der herkenning. Dit boek moet met goud bestrooid.

Verdwenen grenzen

Stefan Popa

€ 6,00

Het romantische en ontnuchterende verhaal over de liefde tussen een Roemeense jongen en een Roma-meisje in de tijd van Ceau?escu. Geschreven alsof Stefan Popa (geboren in 1989) er zelf bij was. Meeslepend, en – vanwege de vooroordelen tegen een hele bevolkingsgroep – razend actueel.

De Thibaults 1

Roger Martin du Gard

€ 49,99

Prachtig werk in een prachtige vertaling. Het neemt je mee naar het Frankrijk en Parijs van eind 19e eeuw met al zijn mores van die tijd. Ga er wel even goed voor zitten. Door de filmische, korte hoofdstukken die allemaal afgeronde verhalen lijken te zijn, kun je het ook prima af en toe wegleggen en na een tijdje weer oppakken. Twijfel je, lees dan eerst de ontroerende novelle De verdrinking van dezelfde auteur.

Iedereen kan schilderen

Emma Curvers

€ 20,99

Mooie, ogenschijnlijk lichtvoetige roman over een verknipt gezin waarin de vader zo’n beetje alles en iedereen in zijn greep houdt (zie de flaptekst waar hij allemaal aan lijdt). De schrijfster heeft er een deel van haar eigen kinderjaren in verwerkt, met als resultaat een liefdevol, humoristisch en soms ook verbijsterend portret van een familie vol eenlingen.

De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar

Gabrielle Zevin

€ 19,99

Op Nu.nl las ik: “Echte liefhebbers van de roman krijgen een werk in handen dat zich bij tijd en wijle laat lezen als een ode aan het vak en dat de essentie van de literatuur verwoordt.” En dat klopt: ik (ja, boekenvakker) vond het een plezierig, interessant en mooi boek. Ik ben ervan overtuigd dat ook mensen die niet in de boekhandel of uitgeverij werken, en gewoon van mooie boeken houden, dit met me eens zullen zijn.

Voor jou

Jojo Moyes

€ 10,00

Dit verhaal sleept je lekker mee, is ontroerend, humoristisch en toch ook serieus. Als je even zin hebt in een fijn, makkelijk leesbaar boek, zoek dan niet langer!

Kind onder kannibalen

Charles Bukowski

€ 12,50

Kind onder kannibalen is by far het beste boek over het volwassen worden van jongens en mannen dat ik ooit heb gelezen. Tegen elke jongen van 15 jaar en tegen elke man zou ik willen zeggen: lees dit. Ook een enorme aanrader voor vrouwen. Dichterbij een man kun je niet komen.

Twee wegen

Per Petterson

€ 19,95

Dit boek stelt de belangrijke vraag: kun je ontsnappen aan je verleden? Ongepolijst, in al zijn eenvoud indrukwekkend en van een ruwe schoonheid, prachtig van donkerte.

Het gerecht

Inge Ipenburg

€ 18,99

Voor als je van spannende boeken houdt én van lekker eten! Vlot geschreven, goed opgebouwd – het begin is al spannend en het wordt steeds spannender naarmate je verder leest – en mooi thema: hoe ver ga je in je streven naar gerechtigheid?

De boekenapotheek aan de Seine

Nina George

€ 18,99

Heerlijk boek! Het gaat niet alleen over de kracht van mooie boeken, maar ook over ware vriendschap, over diepe gesprekken in de zomernacht, over genieten van het nu, over het accepteren van verlies, over het vieren van het leven. Een roman die het hart verwarmt.

Hotel De Grote L

Sjoerd Kuyper

€ 15,99

Een ode aan de fantasie, voor 12+ en voor alle volwassenen die van mooie jeugdboeken houden. Geen onderwerp wordt geschuwd. Sjoerd Kuyper heeft er een ontroerend, hilarisch en verrassend boek van gemaakt. Deze man verdient alle lof!

Leeuwenstrijd

Thomas van Aalten

€ 19,95

Over vier generaties en een eeuw Nederlandse geschiedenis. Elke man, elke vader, wil iets betekenen en toevoegen, en allemaal willen ze het beter doen dan hun vader. Muziek speelt op de achtergrond een belangrijke rol, en voor een mooi tijdsbeeld heeft Thomas van Aalten een leuke playlist gemaakt van 26 nummers die door het boek heen een rol spelen. Als je die afluistert terwijl je leest kom je helemáál in de juiste sfeer. Maar ook daarzonder is het een prachtig boek!

De cirkel

Dave Eggers

€ 12,50

Een urgent boek, dat aanzet tot nadenken over Facebook, Twitter, Google en wat je er zelf eigenlijk mee wilt. Leest subliem. Het Boekenpanel van De Wereld Draait Door verkoos dit na verschijnen tot Boek van de Maand.

Op zee

Toine Heijmans

€ 15,00

Prachtig boek: het verhaal, de verteltrant en stijl, de opbouw van de spanning, en ook nog eens schitterend geïllustreerd. Je ogen scannen de bladzijden, razendsnel op zoek naar een woord waaruit blijkt dat het allemaal een vergissing was, een droom…

De waarheid over de zaak Harry Quebert

Joël Dicker

€ 19,90

Dit boek gaat finaal met je aan de haal: telkens denk je te weten hoe het zit en wie het gedaan heeft, maar steeds word je op een ander spoor gezet en staat alles en iedereen weer in een ander perspectief. Superspannend, onmogelijk weg te leggen: een echte slaapsteler.

Meester Mitraillette

Jan Vantoortelboom

€ 12,50

Een klein verteld groot verhaal. 1914, Vlaanderen, dorpje vlak bij Ieper. Een jonge onderwijzer doet ontzettend zijn best om zo goed eerlijk mogelijk te leven. Het grijpt je vanaf de eerste bladzijde bij de keel, als je leest dat hij voor het vuurpeloton staat. Daarna lees je zijn verhaal: wat is er gebeurd? Prachtig en ontroerend. Over schuld, wraak, rechtvaardigheid, vergeving – de grote thema’s. Toen ik het uit had, was ik echt even stil. Wat een schoonheid.

De zes levens van Sophie

Sarah Meuleman

€ 19,99

De zes levens van Sophie, door Sarah Meuleman: Een prachtige roman, mooi in balans, intrigerend van het begin tot het verrassende einde.

Kom hier dat ik u kus

Griet Op De Beeck

€ 12,99

Na de succesvolle mozaïekroman Vele hemels boven de zevende komt Griet Op de Beeck nu met een roman met één hoofdpersoon. Ze zei tegen me: “Na het schrijven van Vele hemels had ik het gevoel dat er nog een boek ónder zat. Dat is Kom hier dat ik u kus geworden.” Ook dit boek staat weer vol met de prachtigste zinnen, opsommingen en gedachten. Ik zou ze allemaal wel willen uitknippen en inlijsten.

Alleen met de goden

Alex Boogers

€ 19,95

De hoofdpersoon – een Rotterdamse jongen uit een kansarm gezin - uit deze 8e roman van Alex Boogers heet Aaron Bachman. Alleen met de goden is zó indringend geschreven, dat ik terwijl ik las, haast zélf Aaron Bachman werd. De kolkende intensiteit van zijn vechtlust, de zoektocht naar zijn vader, de liefde voor zijn moeder ondanks alles, liet me het hele boek lang op het puntje van mijn stoel zitten. Sommige scenes hebben me tot tranen toe geroerd. En dwars door de misère spat de humor naar buiten. Er staan werkelijk schitterend zinnen in, Boogers’ taal  is fel en prachtig. Dit wordt beslist zijn grote doorbraakroman!

Casa Benali

Abdelkader Benali ; Saïda Nadi-Benali

€ 23,50

Alles is puur in dit boek, zonder E-stoffen, veel groente, veel kruiden, en ook nog eens prima verkrijgbaar in de supermarkten en Marokkaanse winkels. Het leukste vind ik dat het echt een persoonlijk kookboek is geworden, met foto’s uit de keuken van Abdelkader en Saida en van hen samen, op strooptocht in de oude medina’s. De gerechten zijn gemakkelijk te maken. Een aanwinst voor je smaakpapillen en kookboekenplank!

Het zwart en het zilver

Paolo Giordano

€ 19,99

Wat een juweeltje! Een prachtig geschreven, ontroerend en tijdloos klein verhaal, om helemaal in je hart te sluiten.

De huisgenoten

Sarah Waters

€ 22,50

Er zijn een paar auteurs van wie ik alle boeken thuis in de kast heb staan – Sarah Waters is er een van. Vier jaar na De kleine vreemdeling is nu haar nieuwe roman De huisgenoten verschenen. Sinds de aankondiging in de catalogus van Nijgh & Van Ditmar was ik me er al op aan het verheugen en gelukkig, ook dit is weer een echte Sarah Waters. 1922, kort na WO1, omgeving Londen, berooide moeder en dochter proberen de schijn op te houden, nemen “huisgenoten” in huis (“huurders” klinkt beneden hun stand), een pasgetrouwd jong stel, en er ontwikkelt zich een zinderende relatie tussen de dochter en de huisgenote, die ingrijpende gevolgen heeft voor alles en iedereen. Een bloedstollend verhaal dat mij enkele avonden uit de slaap heeft gehouden. Pas na de laatste bladzijde (556) had ik weer rust. Wat een boek...

De slag om de gast

Rachel Franse

€ 19,99

Als je twee jaar deel hebt mogen uitmaken van het vaste maandelijkse boekenpanel van DWDD ken je het televisiewereldje een beetje. Maar Rachel Franse vertelt me meer dan ik al wist. Lees in dit boek hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij de meest populaire talkshows. Spannend, vlot geschreven en vermakelijk.

Roxy

Esther Gerritsen & Sander van Vlerken

€ 18,95

Weer zo’n heerlijke ontregelende roman van Esther Gerritsen. Een mustread voor de fans en een geweldig boek voor iedereen die haar werk nog niet kent.

Zo zijn ouders

Peter Bently

€ 14,99

Een ontzettend grappig prentenboek, bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.  Het is een eerbetoon aan ouders! Alle voorleespapa’s en mama’s zullen er enorm van genieten, zij worden in dit vrolijke boek heerlijk in het zonnetje gezet.

Misschien wel niet

Jannah Loontjens

€ 12,99

Mooi portret van een jonge vrouw (uit de Baarsjes) met al haar (on)zekerheden en twijfels, en een spiegeling van onze huidige tijd: het boek doet je stilstaan bij de keuzes die we maken, de keuzes die we NIET maken, en de manier waarop we met de gevolgen omgaan. Heel prettig: het boek oordeelt niet en laat je vrij.

Getting things done

David Allen

€ 24,95

Prettig en efficiënt werken zonder stress, dat willen we toch allemaal? Dit boek helpt je daar fantastisch bij. Door deze methode consequent toe te passen, neemt je productiviteit en creativiteit enorm toe en creëer je ruimte in je hoofd  om op een vrijer, ander niveau te denken en te managen.

pro-mbooks2 : libris