Wat is er zo speciaal aan De Nieuwe Boekhandel?

De Nieuwe Boekhandel (2010) is een zelfstandige, onafhankelijke boekhandel in Bos en Lommer, Amsterdam. De winkel is opgericht door Monique Burger en per 1 september 2020 van haar overgenomen door een coöperatie. Er zijn zes mensen in de winkel werkzaam: Bart, Mai, Fien, Laura, Sasja, en Isa. Verder zijn er veel vrijwilligers bij de winkel betrokken.

De winkel heeft zo'n 5000 titels op voorraad. Literatuur en kinderboeken zijn de grootste rubrieken. In de winkel zijn ook speciale buurtproducten te koop zoals tassen, ansichtkaarten, truien en T-shirts.

Wat de winkel speciaal maakt is de kleinschaligheid, de betrokkenheid bij de buurt en de vele evenementen. De winkel is een geliefd ontmoetingspunt voor liefhebbers van de letteren. Schrijvers komen hier graag lezingen houden.  

De Nieuwe Boekhandel organiseert een scala aan evenementen. Boekbesprekingen en leeskringen; boekpresentaties en optredens van binnen- en buitenlandse auteurs; workshops op het gebied van o.a. schrijven, koken, muziek en spiritualiteit; debatten en discussies; poëzie-avonden; voorlezen voor kinderen; proeverijen; verjaardagen van klanten en excursies door de buurt.

Deze evenementen worden aangekondigd via de website, de maandelijkse vriendenbriefbrief en via de social media. Iedere optredende auteur signeert in de winkel de Wall of Fame, waar inmiddels honderden handtekeningen op staan, zoals Dave Eggers, Herman Koch, Anna Drijver, Gijs Scholten van Aschat, Mano Bouzamour, Menno Wigman, Dimitri Verhulst, Freek en Hella de Jonge, Thomas Acda, Arie Boomsma, Bert en Hannah Wagendorp, Sieb Posthuma, Mathilde Santing, Linda de Mol, Roxane van Iperen, en Abdelkader Benali.

De Nieuwe Boekhandel werkt actief mee aan de ontwikkeling van de wijk en maakt deel uit van diverse buurtorganen. Mede door de bemiddeling van de vorige eigenaar vestigde in 2016 vestigde de Openbare Bibliotheek Amsterdam zich naast De Nieuwe Boekhandel. In 2018 is vanuit de boekhandel de 'BIZ-Bolobuurt' opgericht, de vereniging van 55 ondernemers van de Bos en Lommerweg, die gezamenlijk investeren in de buurt. De boekhandel is een erkend leerbedrijf en verleent stage aan diverse studenten;  vrijwilligers “in between jobs” kunnen in De Nieuwe Boekhandel aan de slag om het gat in hun cv krachtig op te vullen; iedereen uit de buurt kan de winkel gebruiken als podium; creatieven die een product hebben ontwikkeld kunnen dat via de winkel verkopen; buurtkinderen richten af en toe de etalage.
De winkel werkt met scholen samen in een voor hen financieel gunstig partnershipprogramma. Klanten kunnen in de winkel  terecht om te (net)werken en kunnen gratis gebruik maken van alle voorzieningen. Ook kunnen klanten hun verjaardag in de winkel vieren en zelfs ook trouwen, want De Nieuwe Boekhandel is officieel trouwlocatie. 

De Nieuwe Boekhandel vindt het belangrijk om haar klanten bij de ontwikkeling van de winkel te betrekken. Klanten hebben een adviserende rol bij de inkoop en schrijven buikbandjes voor op de boeken. Deze korte recensies zijn door de hele winkel en op de website te zien.

Vanuit de gedachte dat lokale samenwerking de economie stimuleert en de buurt daardoor gezelliger en leefbaarder wordt, zoekt De Nieuwe Boekhandel voortdurend naar samenwerking met andere ondernemers uit de buurt. Er worden er gezamenlijke evenementen georganiseerd met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (naast De Nieuwe Boekhandel). Bloemen om de winkel gezellig te maken worden gekocht bij Veronica, bij verjaardagen wordt getrakteerd op taart van Rijkhoff Banket of op lekkers van Odin de biologische eetwinkel, en de koekjes op de balie zijn van Halil Patisserie

De winkel maakt gebruik van groene stroom en LED-verlichting en verstrekt geen plastic tassen. In plaats daarvan worden gebruikte tassen van klanten opnieuw in omloop gebracht. Klanten die aan huis gebonden zijn, krijgen hun boeken op verzoek  bezorgd – per fiets.  Via de webshop worden bestellingen boven €15,- gratis thuisbezorgd. Via onze app bestelde boeken worden altijd gratis thuisbezorgd.

 

pro-mbooks3 : libris