Wat is er zo speciaal aan De Nieuwe Boekhandel?

De Nieuwe Boekhandel (2010) is een zelfstandige, onafhankelijke boekhandel in Bos en Lommer, Amsterdam. Er zijn vijf mensen in de winkel werkzaam: Monique Burger, Bart Leemhuis, Nicole Kaandorp, en Brigitte Kalkhoven (inval). Margreet Keuning verzorgt de boekhouding.

De winkel heeft 5000 titels op voorraad.  Literatuur en kinderboeken zijn de grootste rubrieken.  Bart, Nicole en Monique zijn all-round, maar hebben ook hun favoriete genres. Voor fantasy en geschiedenis kun je extra goed bij Bart terecht, voor Nederlandse en Vlaamse auteurs bij Monique. Nicole is een kenner van poëzie en schrijft dat zelf ook. Monique doet de inkoop en heeft hierdoor een brede kennis van het totale boekenaanbod. In de winkel zijn ook speciale buurtproducten te koop zoals tassen, ansichtkaarten, truien en T-shirts. 

Wat de winkel speciaal maakt is de kleinschaligheid, de betrokkenheid bij de buurt en de vele evenementen. HP/De Tijd schreef in maart 2013: “Burgers Nieuwe Boekhandel heeft in Amsterdam een cultstatus. De kansenwijk Bos en Lommer lijkt op het eerste gezicht synoniem met ontlezing, en dus de laatste plek waar je een boekhandel zou verwachten. Maar de winkel is een geliefd ontmoetingspunt voor liefhebbers van de letteren. Schrijvers komen hier graag lezingen houden. Het publiek luistert op klapstoeltjes toe, terwijl Monique verfrissingen serveert."

De Nieuwe Boekhandel organiseert een scala aan evenementen. Boekbesprekingen en leeskringen; boekpresentaties en optredens van binnen- en buitenlandse auteurs; workshops op het gebied van o.a. schrijven, koken, muziek en spiritualiteit; debatten en discussies; poëzie-avonden; voorlezen voor kinderen; proeverijen; verjaardagen van klanten en excursies door de buurt. Deze evenementen worden aangekondigd via de website, de maandelijkse vriendenbriefbrief en via de social media. Iedere optredende auteur signeert in de winkel de Wall of Fame, waar inmiddels honderden handtekeningen op staan, zoals Dave Eggers, Herman Koch, Anna Drijver, Gijs Scholten van Aschat, Mano Bouzamour, Menno Wigman, Dimitri Verhulst, Freek en Hella de Jonge, Thomas Acda, Arie Boomsma, Bert en Hannah Wagendorp, Sieb Posthuma, Mathilde Santing, Linda de Mol, en Abdelkader Benali.

De Nieuwe Boekhandel  werkt actief mee aan de ontwikkeling van de wijk en maakt deel uit van diverse buurtorganen; in 2012 was Monique de initiatiefnemer om een biologische winkel naar de straat te trekken. Mede door haar bemiddeling vestigde in 2016 vestigde de Openbare Bibliotheek Amsterdam zich naast De Nieuwe Boekhandel. In 2018 heeft zij 'BIZ-Bolobuurt' opgericht, de vereniging van 55 ondernemers van de Bos en Lommerweg, die gezamenlijk investeren in de buurt. De boekhandel is een erkend leerbedrijf en verleent stage aan diverse studenten;  vrijwilligers “in between jobs” kunnen in De Nieuwe Boekhandel aan de slag om het gat in hun cv krachtig op te vullen; iedereen uit de buurt kan de winkel gebruiken als podium; creatieven die een product hebben ontwikkeld kunnen dat via de winkel verkopen; buurtkinderen richten af en toe de etalage in en Monique zit regelmatig in jury’s van voorleeswedstrijden op basisscholen. De winkel werkt met scholen samen in een voor hen financieel gunstig partnershipprogramma. Klanten kunnen in de winkel  terecht om te (net)werken en kunnen gratis gebruik maken van alle voorzieningen. Ook kunnen klanten hun verjaardag in de winkel vieren en zelfs ook trouwen, want De Nieuwe Boekhandel is officieel trouwlocatie. 

De Nieuwe Boekhandel vindt het belangrijk om haar klanten bij de ontwikkeling van de winkel te betrekken. Klanten hebben een adviserende rol bij de inkoop en schrijven buikbandjes voor op de boeken. Deze korte recensies zijn door de hele winkel en op de website te zien.

Vanuit de gedachte dat lokale samenwerking de economie stimuleert en de buurt daardoor gezelliger en leefbaarder wordt, zoekt De Nieuwe Boekhandel voortdurend naar samenwerking met andere ondernemers uit de buurt. Er worden er gezamenlijke evenementen georganiseerd met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (naast De Nieuwe Boekhandel). Bloemen om de winkel gezellig te maken worden gekocht bij Veronica, als Monique jarig is trakteert ze iedereen op taart van Rijkhoff Banket of op lekkers van Odin de biologische eetwinkel, en de koekjes op de balie zijn van Halil Patisserie

De winkel maakt gebruik van groene stroom en LED-verlichting en verstrekt geen plastic tassen. In plaats daarvan worden gebruikte tassen van klanten opnieuw in omloop gebracht. Klanten die aan huis gebonden zijn, krijgen hun boeken op verzoek  bezorgd – per fiets.  Via de webshop worden bestellingen boven €15,- gratis thuisbezorgd. Via onze app bestelde boeken worden altijd gratis thuisbezorgd.

Monique geeft door het hele land workshops en lezingen over klantgerichtheid, en maatschappelijk ondernemen en time-management. Ze heeft twee jaar deel uitgemaakt van het maandelijkse boekenpanel van De Wereld Draait Door.

pro-mbookslibr1 : libris