Boekpresentatie van Arie Boomsma op 30 oktober

Ten leste

Ik weet niet welke weg je neemt;
de sterren gaan hun baan ten einde
en straks is mij het dichtstbijzijnde,
het langst gewetene weer vreemd.

Maar wat bestond aan zon en maan
en wisseling van de getijden,
het was alleen opdat wij beiden
elkander niet zouden ontgaan.

Wij worden nu nog slechts door tijd
en ruimte van elkaar gescheiden,
maar sta mij aan het eind terzijde
als ik de einder overschrijd.

Wij hebben alles nog te goed
wat ons het leven heeft ontnomen:
uit welke verten ook, wij komen
elkaar ten leste tegemoet.

* * * *  Mooi he? Dit gedicht van Jean Pierre Rawie is een van de ruim 200 gedichten over de dood die Arie Boomsma selecteerde voor zijn bloemlezing ‘Ik weet niet welke weg je neemt’. Omdat hij zijn liefde voor poëzie graag wil delen, mogen wij de bundel as zaterdag cadeau geven aan iedereen die een mooie dichtregel voordraagt bij ons in de winkel. Zolang de voorraad strekt  * * * *

Op 30 oktober presenteert Arie Boomsma zijn nieuwe boek Ik weet niet welke weg je neemt bij ons in De Nieuwe Boekhandel. Eerder stelde hij twee succesvolle bloemlezingen uit de Nederlandstalige poëzie samen, een met zijn persoonlijke favorieten en een met gedichten over de liefde. Nu durft hij het aan om een keuze te maken uit de vele prachtige, ontroerende, soms droevige, soms opbeurende gedichten over de dood die ons taalgebied rijk is.

Iedereen is van harte welkom om deze presentatie bij te wonen. Aanvang: 17.00, einde: 18.30 uur.

Je kunt nu alvast je gesigneerde exemplaar reserveren! Klik hierboven op de titel van het boek en kies voor 'afhalen', dan zorgen wij dat Arie jouw boek signeert.

We kunnen je gesigneerde boek natuurlijk ook thuisbezorgen. Stuur dan even een mailtje naar [email protected]. (We rekenen hiervoor wel het Post.nl-bezorgtarief.)

Filmpjes, foto's en archief

Op onze Facebook-pagina vind je nog veel meer foto’s!

Ons agenda-archief.

Voor wie ik heb liefgehad

Marcel Vaarmeijer presenteerde zijn boek Voor wie ik heb liefgehad bij ons in de winkel en liet er een flitsend filmpje van maken.

Exclusief: Hella en Freek de Jonge

Verlies niet de moed, 23 mei 20.00 uur

Op zaterdagavond 23 mei vertonen we in De Nieuwe Boekhandel de prachtige, liefdevolle documentaire Verlies niet de moed. Na afloop kun je vragen stellen aan maakster Hella de Jonge en signeert ze het boek bij de film (met dvd, € 17,90). Met livemuziek van haar man, cabaretier Freek de Jonge. Verlies niet de moed trekt al maandenlang volle zalen in de Nederlandse filmtheaters en bioscopen. De documentaire over het oorlogsverleden van de familie van Hella de Jonge, haar vader Eli Asser en vijf generaties sterke vrouwen maakt heel veel los. Wij zijn buitengewoon trots dat Hella en Freek naar Bos en Lommer komen.

Voor kinderen

Deze maand hebben we twee leuke acties voor kinderen. De ene is een fotowedstrijd met het boek Hotel Kids Only, een grappig doe-boek om Amsterdam op een speelse manier te leren kennen. Ga met dit boek op stap, maak er een leuke foto van en mail hem naar ons vóór 31 mei. Je maakt kans op een gratis exemplaar van het boek Grote vragen van kleine mensen. De andere actie is een kleurwedstrijd. Hiermee kun je een originele zeefdruk winnen, geïllustreerd door Sieb Posthuma, ter waarde van € 150,- (of een boekenpakket met 5 boeken van Sieb). Haal de kleurplaat op in de winkel en lever hem in vóór 10 mei.

Jona in de laptop

Dansende kleuters in De Nieuwe Boekhandel!

Trouwen

Doe het eens anders, trouw in een boekhandel! De Nieuwe Boekhandel is vanaf nu officieel trouwlocatie. Bel ons op 020-4867722 als je je liefde wilt laten bezegelen tussen de boeken. Wil je eerst een nachtje in de winkel proefslapen, dan kan dat ook. En de winkelruimte is overigens is tegenwoordig ’s avonds ook te huur, bijvoorbeeld voor groepen, workshops of optredens. 

Gaatje?

‘Een nieuwe boekhandel beginnen, heb je een gaatje in je hoofd?’ Monique was onlangs te gast bij 7ditches.tv voor een interview van ruim 20 minuten.

 (Voor onze leuke – korte - boekenfilmpjes op YouTube, klik hier.)

Kinderboekenweek gefilmd door het Jeugdjournaal 

Het Jeugdjournaal maakte deze leuke opname bij ons met Gouden Penseelwinnares Floor Rieder en Gouden Griffelwinnaar Jan Paul Schutten. Wat een enorme bof dat we ze hadden gevraagd de Kinderboekenweek bij ons te openen! En dat ze dat wilden doen! Hun boek is serieus het mooiste boek dat we in de winkel hebben, qua combinatie goud op snee, linnen rug, teksten en illustraties. Gefeliciteerd Floor en Jan Paul! (Zie hier een leuk artikel uit NRC over de nominatie van Het Raadsel)

DWDD Boek van de Maand

De vertrouwde gezichten van Ronnie, Wim, Gerda en Monique maakten na twee jaar plaatsgemaakt voor een nieuw panel, bestaande uit Casper Luckerhof, Grietje Braaksma, Veronie Snijder en Wouter Cajot. Kijk elke laatste dinsdag van de maand naar De Wereld Draait Door!

 


 

Alle eerdere uitzendingen van Boek van de Maand kun je hier terugzien 

Monique in Nieuwsuur  Juni - De Maand van het Spannende Boek, ze is te zien om 2.26 en 4.30

Boekpresentatie "Vrouwelijke rolmodellen" van Manon Brinkman, met Mathilde Santing en Christine Pannebakker

 

Blogtour Jannah Loontjens

 

Presentatie De onderste steen

_DSC1097 _DSC1122 _DSC1189
              _DSC1196 _DSC1205

 

Presentatie Esther

 

Zaterdag 20 oktober tekende Margreet de Heer in onze etalage:

Dnb -strip1Dnb -strip2Dnb -strip3
(klik voor groot formaat)

 

Cashless Innovations in a Non-Traditional Bookstore

 

EFT Werkt!

 

Presentatie Vals beschuldigd

 

Presentatie De invloed van gedachten

 

Interview met Monique op Boekenkrant.tv

 

Onze tv-commercial!

Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen vond De Nieuwe Boekhandel – pin-only – één van de veiligste en meest efficiënte bedrijven van Nederland en heeft ons daarvoor beloond met bovenstaande tv-commercial, die tijdens de Week van de Veiligheid (3-16 oktober) op alle Nederlandse zenders te zien is geweest.

 

Maren Stoffels leest voor aan groep 8 van de Paulusschool uit Bos en Lommer 22 juni 2011

Maren Stoffels1

Dit is waar we het voor doen. Kijk ze kijken. Foto van Werry Crone.

 

James Worthy onderging zaterdag 21 mei zijn eerste signeersessie

James Worthy Op De Sofa Bij Arie Boomsma James Worthy Signeert Voor Het Eerst

... die begon met Arie Boomsma op de bank. Arie zaagde James flink door. Met dank aan Oscar van Gelderen, Henk van Straten, Omar Dahmani, de Polar Twins, en Bert Broodje (voor de foto's).

Henk Van Straten Polar Twins

 

John Green verrassingsbezoek in De Nieuwe Boekhandel 19 april

Het filmpje zegt genoeg: het was feest. We hebben hem nu officieel geadopteerd en hij heeft als eerste zijn handtekening gezet op onze Wall of Fame.

 

Nico Dijkshoorn in De Nieuwe Boekhandel 18 maart

@dijkshoorn Signeert @dijkshoorn Volle Bak

Enkele citaten van twitteraars:

@silvertje: Mooiste verhaal was @dijkshoorn als Mavo Amstelveen modekoning. Dank!

@JosKoper: Leuke middag gehad @DeNweBoekhandel met voorlezen en signeren. Erg gelachen!

@MoniekNaus: Voorlezen @DeNweBoekhandel was erg leuk. Handgeschreven Klaas gekregen van @dijkshoorn. Wat 'n leuke vent!

Zelf twitterde hij later: Net thuis van voorlezen en signeren in Nieuwe Boekhandel. Wat een ontzettende aardige mensen daar. Boekwinkel zoals het hoort.

 

Herman Koch in Bos en Lommer

Geen stoel bleef leeg tijdens de avond met Herman Koch, 10 februari. Er waren serieuze vragen met serieuze en humoristische antwoorden. Koch heeft stapels boeken gesigneerd en er werd nog lang nagepraat. Bos en Lommer was trots, dat kon je voelen.

 

Marcouch & Rottenberg in De Nieuwe Boekhandel

Rottebergmarcouchwebsite

Het interview met Ahmed Marcouch door Felix Rottenberg van 23 december was volledig uitverkocht. Dank aan alle bezoekers en aan Marcouch en Rottenberg voor hun pittige, inspirerende gesprek. Ze hebben beloofd elkaar in 2034 weer in De Nieuwe Boekhandel te treffen.www.westerpost.nl/westerpost2010/wk52

 

Ruimte voor klanten

Hebt u de laatste tijd ook zo'n prachtig boek in onze winkel gekocht, waarvan u vindt dat veel meer mensen het zouden moeten lezen? Schrijf een enthousiaste tekst van maximaal 30 woorden, dan maken wij hier een mooi buikbandje van en krijgt u van ons een boekenbon van € 5,- ! Hebt u iets te vieren? Verjaardag, boekpresentatie, bruiloft? Doe het bij ons. Bijna alles is mogelijk, en het is gratis. Als u onze eigen nieuwsbrief wilt ontvangen, stuurt u een mailtje naar [email protected] en u wordt van alle activiteiten op de hoogte gehouden.

 

Bezoek John Green aan De Nieuwe Boekhandel enorm succes!

John Green

18 november bracht de Amerikaanse Young Adult-schrijver John Green een heel bijzonder bezoek aan De Nieuwe Boekhandel. Meer dan honderd laaiend enthousiaste jonge lezers kwamen hierop af. John is van half april tot half mei writer-in-residence in de Schrijversresidentie in Amsterdam. Om hem te verwelkomen organiseren wij op dinsdag 19 april een surpriseparty voor hem waarvoor alle Nerdfighters weer zijn uitgenodigd! De prachtige boeken van John Green Paper Towns (zie recensie bij Onze Leestips), 19x Katherine, Het Grote Misschien en Will Grayson, will grayson zijn volop voorradig in onze winkel en ook bestelbaar via deze site.Monique Samuel: Spoken word
 
Voordracht van het gedicht Ontkrampen door Monique Samuel tijdens de boeklancering van haar bundel "Uitgesproken: 40 teksten waar je stil van wordt". Datum/locatie: 9 Oktober 2014, De Nieuwe Boekhandel Amsterdam.De vlinder en de storm
 
Boekpresentatie "De Vlinder en De Storm" van Walter Lucius in de Nieuwe Boekhandel in Amsterdam.

 

De Hormoonfabriek
Een impressie van de boekpresentatie van De hormoonfabriek, het nieuwe boek van Saskia Goldschmidt, in de Nieuwe Boekhandel te Amsterdam op 5 oktober 2012.

 

Leve de Bibliotheek
De bibliotheek van de toekomst in tien minuten, met diverse sprekers.

Onze 10! De beste boeken van 2014 volgens De Nieuwe Boekhandel

1. Kom hier dat ik u kus – Griet Op de Beeck, omdat "dit boek vol staat met de prachtigste zinnen, opsommingen en gedachten, om in te lijsten zo mooi."(Monique)

2. De tijdmeters – David Mitchell, omdat "er maar weinig schrijvers zijn die een spannend, caleidoscopisch, erudiet, magisch-realistisch en kritisch boek tot zo’n geweldig geheel kunnen smeden." (Folco)

3. Het hout – Jeroen Brouwers, omdat "het minutieus, beklemmend, en toch niet uitzichtloos is: opnieuw een sterke roman van een van de grootste naoorlogse stilisten."(Bart)

4. Hotel de Grote L – Sjoerd Kuyper, omdat "het lang geleden is dat ik zo'n hilarisch, ontroerend en verrassend jeugdboek las" (Monique)

5. Victus – Albert Sanchez Pinol, omdat "dit een geweldige historische roman is waar alles in zit: spanning, avontuur, liefde en verraad, en die daarnaast ook nog eens hysterisch grappig is" (Bart)

6. De huisgenoten – Sarah Waters, omdat "dit zinderende, bloedstollende verhaal me avonden lang uit de slaap heeft gehouden en ik pas rust had na de laatste bladzije (Monique)

7. Taboe – Ferdinand von Schirach, omdat "Ferdinand von Schirach in krachtige korte zinnen het leven van een wereldvreemde kunstenaar neerzet, van zijn vroege jeugd tot zijn berechting voor de moord op een jonge vrouw, en het tot de laatste zin spannend is!" (Folco)

8. Dieven van vuur- Ivo Victoria, omdat "dit prachtige boek leest als goede jazz:
losse gedachten, heerlijke Vlaamse zinnen, uitweidingen en stukken verhaal combineren tot een niet weg te leggen geheel." (Folco)

9. Meester Mitraillette – Jan Vantoortelboom, omdat " alle grote thema's er in zitten: schuld, wraak, rechtvaardigheid, vergeving.Toen ik het uit had, was ik echt even stil. Wat een schoonheid."(Monique)

10. Mijn naam is niemand, de thuiskomst  – Valerio Massimo Manfredi, omdat "dit een heel directe, toegankelijke hervertelling is van de omzwervingen van Odysseus na de val van Troje. Heerlijke taal, Goddelijk epos!" (Bart)

Lezing Baptist de Pape - The power of the heart

Wil je meer focus, flow en overvloed in je leven? Ben je er klaar voor om te leven en werken vanuit je hart? Dan ben je op woensdag 17 juni van harte welkom bij Manifesteren uit het hart, het event van Heart Academy, met niemand minder dan Baptist de Pape, auteur van The Power of the Heart, Christine Algera, en Natalie Sylvette Bakker van Heart Academy. Inloop: 18.30 uur, start: 19.00 uur, einde: 22.30 uur. Toegang: € 42,- . Meld je aan via [email protected].

Baptiste de Pape en Natalie Sylvette Bakker

De volgende evenementen staan op het programma:

Woensdag 2 september De Nieuwe Leeskring bespreekt Aquarium van David Vann 19-21u

Donderdag 3 september Creatief Schrijven in BoLo met Mounir Samuel 17-19

Zaterdag 5 september Voorleeshalfuurtje met onze voorleesbuurvrouw 15.00-15.30 (alle leeftijden)

Zaterdag 5 september kennismakingsbijeenkomst nieuwe slapers in De Nieuwe Boekhandel 10-11u

Zaterdag 5 september Feestelijke presentatie De een na laatste dood van het meisje Capone, met Isabel Hoving (tevens haar verjaardagsfeest) 16-18u

Zaterdag 12 september De Nieuwe Boekhandel bestaat 5 jaar: hele dag feest met taart voor iedereen; om 12 uur bekendmaking winnaar zomerfotowedstrijd; om 14 uur schrijfster Anne Vellinga

Zie voor alle evenementen en het complete overzicht onze agenda.

Monique's boekentip

Nieuwe boekentip op Youtube! Omdat het Kinderboekenweek is, hebben Anke Teunissen, Marijke Noordegraaf en Monique een filmpje gemaakt over het nieuwe boek van Simon van der Geest. Hij is dit jaar de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk, 'Per ongelukt!' (prachtig). Al tweemaal won hij de Gouden Griffel, voor 'Dissus' en 'Spinder'.

"'Spijkerzwijgen', voor kinderen vanaf 10 jaar, is ook weer betoverend mooi. Het is ontroerend, het is een beetje zielig, het is spannend. Als kind zou ik Spijkerzwijgen beslist op mijn lijstje lievelingsboeken zetten!"

 

Monique's Boekentip: Een kleine moeite, van Hugo Blom

De jaren tachtig. We volgen Samuel de Hoog, die door zijn vader op nogal botte wijze wordt afgeleverd bij een duur internaat. Hij groeit op in een tijd waarin zwaarmoedigheid troef is en zijn schoolgenoten naar zwarte eindtijdmuziek luisteren - de generatie Nix. Samuel doet hier niet aan mee, wil iets van zijn toekomst maken. Eigenlijk hoeft hij daar weinig moeite voor te doen: hij wordt schatrijk door een slimme samenwerking met een computernerd in een tijd waarin niemand wist hoe je een computer moest installeren. Maar dan komt onvermijdelijk het keerpunt: voor sommige dingen, en vooral mensen, is het belangrijk om wél moeite te doen.
Een boek dat voor veel generatie herkenbaar is, en ver uitsteekt boven de tijdgeest van de jaren tachtig. Het leest erg prettig en liet mij met een heel aangenaam gevoel achter!
Op voorraad in De Nieuwe Boekhandel, of bestel online bij ons, ook als eBook.


Camera: Anke Teunissen (bedankt voor het lenen van het jasje!); geluid & montage: Marijke Noordegraaf.

Wat is jouw favoriete Meesterwerk 2016?

Als je één boek, film, muziekstuk en beeldend kunstwerk mag doorgeven aan de komende generaties, welke zouden dat dan zijn en waarom?

In het programma De Meesterwerken is de VARA op zoek naar de Meesterwerken 2016. Jij bepaalt welke film, welk muziekstuk, welk beeldend kunstwerk en welk boek deze titel verdient. Op de website van het programma staat een longlist van 25 werken. Wij hebben mede bepaald hoe de longlist eruit ziet! Stem daarom nu op je favoriete film, muziek, beeldende kunst en boek via demeesterwerken.vara.nl! Tot de uitslag bekend is, vraagt presentator Paul Witteman vanaf 19 mei elke week in De Meesterwerken aan bekende gasten als Youp van ’t Hek en Claudia de Breij wat zij zouden kiezen. In de live uitzending op 23 juni wordt duidelijk wat de Meesterwerken 2016 zijn.

Ons meesterwerk is de fenomenale roman Wat is de wat, van Dave Eggers. Monique: “Wat is de wat is voor mij één van beste boeken ooit. Het is de waargebeurde geschiedenis van de jonge Soedanees Valentino Achak Deng, door Dave Eggers verwerkt tot een aangrijpende roman. Een kind raakt op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Lees zijn verhaal, luister naar zijn stem, je zult vele uren met je gedachten in Afrika verblijven. Doordat het verhaal van binnen uit wordt verteld, wordt het je al lezend steeds meer duidelijk welke lokale en internationale belangen er worden uitgevochten over de ruggen van duizenden onschuldige kinderen. Desondanks ademt het boek een onweerstaanbare kracht en positiviteit. Een prachtig en belangrijk boek. Opdat wij weten.”

Oproep!

Oproep! Wie heeft ons al gespot in de top 100 bucketlist van het Parool? De krant maakte een ‘epische top 100’ met de prachtigste parels van Amsterdam. Iedere week komt een ander stadsdeel aan de orde en voor West kunnen wij er in komen te staan! “Jaren geleden had de Bos en Lommerweg misschien niet de meest logische plek geleken voor een nieuwe boekwinkel, maar inmiddels is De Nieuwe Boekhandel een icoon in de buurt”. Klinkt leuk, toch? Om je favoriete boekhandel in de top 100 te krijgen vragen we je om een mail te sturen naar [email protected] met daarin kort waarom je ons tipt. (Anders lukt het misschien niet.) Onze dank is groot!

Zo houden we de buurt gezellig voor je!

Sinds kort kun je onze boeken ook vinden bij TOON in de Jan Evertsenstraat (zie foto). Zo kun je ook fijn boeken kopen in De Baarsjes. We organiseren gezamenlijke evenementen met de Openbare Bibliotheek (onze nieuwe buren) en met de tofste plek van het Bos en Lommerplantsoen Het Wilde Westen. Dit doen we op verschillende dagen en tijdstippen in de week. Hierdoor kunnen we je een nog grotere variëteit aan leuke dingen aanbieden en kun je nog vaker naar onze events toe. Bloemen om de winkel gezellig te maken kopen we bij Veronica, als we jarig zijn trakteren we iedereen op taart van Rijkhoff Banket of op ander lekkers van Estafette de biologische eetwinkel, en de koekjes die voor je klaarstaa op de balie zijn van Halil Patisserie.

Op deze manier versterken we de locale economie en dat zorgt er weer voor dat de buurt nog gezelliger voor je wordt!

 

 

 

Lekkere leestips

Kun je niet kiezen of heb je weinig tijd? Deze boeken zijn volgens ons sowieso goed.


Tips van Nicole (houdt veel van lachen):
Universele reisgids voor moeilijke landen – Jelle Brandt Corstius. Voor iedereen die graag naar moeilijke landen gaat is dit een onmisbare gids. Jelle Brandt Corstius vertelt je alles wat je moet weten, en meer. Voor iedereen die liever thuis op de bank vakantie viert, is dit boek de perfecte manier om een indruk te krijgen van wat je vrienden daar in Rusland/Zuid-India allemaal meemaken. En om jezelf het gevoel te geven dat je er ook bent geweest. Ongetwijfeld de enige reisgids die je in één keer leest van kaft tot kaft, en waarschijnlijk ook de enige waar je zo om kan lachen.
De verwarde cavia - Paulien Cornelisse. Een boek over een cavia (ja, echt) die op kantoor werkt. Heerlijk absurdistisch, en tegelijkertijd een bijzonder waarheidsgetrouwe, herkenbare weergave van het kantoorleven. Cornelisse weet precies wanneer ze je er weer aan moet herinneren dat je een boek over een cavia leest. Wat een timing, wat een boek. Ik heb in tijden niet zo hard gelachen.


Tips van Bart (wat serieuzer):
Jezus’ zoon – Denis Johnson. Onthutsend debuut van de schrijver die bij ons bekend werd met het prachtig sobere Treindromen.  Scènes uit het leven van een crimineel en drugsgebruiker, geschreven vanuit een tijdloze roes met plotse, haarscherpe schitteringen van donkere humor en zwarte lyriek. Lees het voorwoord van Tommy Wieringa!
Een klein leven - Hanya Yanagihara. Aangrijpende roman over misbruik en misvorming, geschreven in een warme, glanzende stijl met originele beelden die volledig in dienst staan van dit ongewone verhaal.


Tips van Tessa (houdt hartstochtelijk van Nederlandse en Vlaamse schrijvers):
Het smelt – Lize Spit. Lize Spit is een meester in het vertellen zonder te benoemen. Van begin af aan wekt ze je nieuwsgierigheid naar wat er toch is gebeurd in die zomer van 2002. Afwisselend beschrijft ze in heldere, roerende bewoordingen de dag in Eva's volwassen leven waarop ze terugkeert naar haar geboortedorp en haar onzekere en traumatische jeugd, waar de kern ligt van wie ze uiteindelijk geworden is. De verhaallijnen smelten steeds meer samen tot de apotheose. Het smelt grijpt je, slingert je in het rond en laat een diepe indruk achter.
Jij zegt het – Connie Palmen. Prachtig, tragisch liefdesverhaal over twee bekende dichters. Palmens schrijfstijl met heldere, haarscherpe observaties in combinatie met filosofische uiteenzettingen blijft boeien. Als je eenmaal in het verhaal zit, maakt het iets in je los en kun je niet meer stoppen met lezen.


Tips van Monique (kon heel moeilijk kiezen):
Onder de mensen – Mathijs Deen. Vermakelijk en meesterlijk verteld verhaal over twee mensen die in de oerste vorm met elkaar proberen samen te leven. Schitterend taalgebruik, droge humor - een perfect boek voor een paar heerlijke leesavonden. De auteur ken je wellicht van zijn briljante boek over de Wadden. Lees dat vooral ook.
De Napolitaanse romans – Elena Ferrante. (De geniale vriendin; De nieuwe achternaam; Wie vlucht en wie blijft). Om je dagenlang in onder te dompelen. Verrukkelijk, voor iedereen die van familieromans houdt, maar tegelijkertijd zijn de romans een protest, fel en explosief, tegen de rol van meisjes en vrouwen in het Italië van de jaren 50 en 60. Een opwindende geschiedenis van aantrekken en afstoten, jaloezie en wraak, ontembaarheid en trots. In oktober verschijnt het vierde (en laatste) deel.
Helden van de grens – Dave Eggers. De uitgever schreef me een brief: “Een vrouw verlaat na de scheiding van haar man huis en haard. Ze reist met haar kinderen Paul en Ana met RV (een soort camper) naar en dwars door Alaska. Het zijn kinderen waarvan je na drie bladzijden al denkt: het is dat ik al kinderen heb, anders zou ik ze direct adopteren. Dit is een boek om verliefd op te worden. Een boek over de weg die je kiest in het leven, over je huwelijk, je werk, de keuzes die je maakt, hoe je je kinderen opvoedt, hoe je je staande moet houden in de samenleving (of niet).)” (Je begrijpt, hier kan ik niet omheen. En ik hoop jullie ook niet.)
Je kunt deze (en alle andere) boeken makkelijk en kosteloos bestellen door op de linkjes te klikken. Je kunt ze ook als eBook bestellen . Tot en met 31 augustus betaal je bij ons geen verzendkosten. (Support your local bookstore!)

Vacature: Kinderdirecteur!

De Openbare Bibliotheek Amsterdam is op zoek naar een heuse Kinderdirecteur. In het leuke filmpje hieronder zie je waarom dat de hoogste tijd is. Als ‘salaris’ mag de Kinderdirecteur een heel jaar elke maand een boek bij ons uitzoeken. Kinderen uit groep 5, 6 en 7 kunnen t/m 30 oktober solliciteren en hun video insturen.

Nu ook: Slotermeerhoodies!

Veel van jullie wonen in Slotermeer en vroegen ons of we alsjeblieft ook Slotermeertruien konden gaan verkopen. Daarom vanaf nu speciaal voor onze klanten in Slotermeer en exclusief in Bos en Lommer: de Slotermeerhoody! Kost net als de Bolohoodies en de Baarsjeshoodies € 35,- en is alléén bij ons te koop.

 

Even voorstellen: Hannah Tullemans

Dit is Hannah Tullemans, 23 jaar, uit Bos en Lommer. Ze heeft haar Bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de UvA afgerond en terwijl ze zich beraadt op haar vervolgstudie, werkt ze bij ons. Daarnaast werkt ze ook al enkele jaren als hotelmedewerker in de binnenstad. Ze leest heel erg veel en droomde er als kind al van om in een boekhandel te werken. Zie je dus iemand in onze winkel rondlopen met zóóóó'n smile, dan is dat dus Hannah.

Even voorstellen: Aby Hartog

Je kent hem misschien als kinderboekenschrijver en illustrator, maar sinds kort is hij ook in onze winkel aan het werk: Aby Hartog. Onze Hedwig is onlangs op wereldreis vertrokken, en Aby komt in haar plaats. Hij weet alles van kinderboeken, en bíjna alles van alle andere boeken, dus kom langs en laat je door Aby adviseren!

Liefde voor boeken

Aan Johan Fretz vertelde ik over mijn liefde voor lezen en hij maakte er dit gave filmpje van!

De boekhandel met de leukste klanten

Volgens ons zijn wij écht de boekhandel met de leukste klanten! Elke dag hebben we prachtige gesprekken en kopen mensen stápels boeken. Onze klanten zijn ontzettend hartelijk, en verrassend openhartig. Vaak komen mensen alleen maar even binnen om een praatje te maken, en een rondje door de winkel te lopen om inspiratie op te doen. Iedereen stelt zich altijd open voor onze boekenadviezen. Ondertussen wordt er veel gelachen, elke werkdag is voor ons leuk en vol variatie. Wij vinden het fijn en belangrijk dat iedereen zich thuis voelt bij ons. Hoogste tijd voor een feestje!

In 2016 heeft de hele Nederlandse boekenbranche goed gedraaid, en ook De Nieuwe Boekhandel. Om iedereen te bedanken die hieraan heeft bijgedragen, nodigen we je graag uit voor onze gezellige Nieuwjaarsborrel.

Je bent welkom op zaterdag 14 januari 2017, van 15.00 tot 17.00 uur. Proost!

De Nieuwe Boekhandel Beste Boeken Top Tien 2016

Dit zijn volgens ons de allerbeste boeken van 2016!

  1. Het smelt - Lize Spit Wat een duistermooi boek! Drie verhaallijnen over één en hetzelfde meisje en haar niet allemaal even functionele vrienden en familie, fijn naast elkaar gezet. In alle drie de lijnen verwacht je gaandeweg een onaangenaam einde dat je toch met alle geweld wilt kennen. Iedere bladzij is goed. In prachttaal geschreven meeslepende akeligheid. (Aby, Tessa, eigenlijk wij allemaal)
  2. Helden van de grens - Dave Eggers Ieder boek van Dave Eggers is compleet anders, en toch is dit een echte, herkenbare Eggers. De grote kracht waarmee hij je direct het verhaal in zuigt, de intense betrokkenheid die je met zijn hoofdpersonages voelt, de grote maatschappelijke thema’s die gekoppeld worden aan het leven van gewone stervelingen, dat is typisch Dave Eggers. Je hoeft geen Eggersfan zoals ik te zijn om dit héél mooi te vinden. (Monique)
  3. Een klein leven – Hanya Yanagihara Aangrijpende roman over misbruik en misvorming, geschreven in een warme, glanzende stijl met originele beelden die volledig in dienst staan van dit ongewone verhaal. (Bart, Monique)
  4. Het vogelhuis - Eva Meijer Voordat ik Het vogelhuis las, had ik niet speciaal iets met vogels, maar wel toen ik het uit had. Maar vooral is dit boek een monument voor een bijzondere en eigenzinnige vrouw (ze heeft echt bestaan), die haar bijzondere, autonome leven leidt alsof het heel vanzelfsprekend is - wat het natuurlijk ook is, maar niet in die tijd. Voor wie eens iets anders wil lezen. Ik voorspel veel prijzen. (Monique, Bart ook)
  5. Het hart is een eenzame jager- Carson McCullers Vier mensen (met wie je je alsmaar meer verbonden gaat voelen) richten al hun dromen op een ondoorgrondelijke, maar uiterst sympathieke doofstomme man. Kan hij iets voor ze doen, en hoe eenzaam is hij zelf eigenlijk? Ik las dit boek in de loop der jaren meerder keren, en het blijft tijdloos actueel en onverminderd prachtig. (Monique)
  6. De bekeerlinge – Stefan Hertmans Prachtige historische roman, gebaseerd op een klassiek en waargebeurd liefdesdrama tussen een christelijk meisje en een joodse jongen, die zich afspeelt in een uitermate interessante tijd: de eerste kruistocht in Europa. Leerzaam, betrokken en mooi literair. (Monique)
  7. Moeders zondag - Graham Swift Het verhaal beslaat één dag, Moeders Zondag, waarop alle dienstmeisjes in Engeland vrij krijgen om hun moeder te bezoeken. Jane Fairchild besluit echter om haar geliefde op te zoeken. Een boek dat dampt van de sensualiteit en vrijheid, een literair bonbonnetje, een boek om te koesteren, aan je hart te drukken, aan je moeder te geven, onder je hoofdkussen te leggen. (Monique)
  8. Jezus' zoon - Denis Johnson Stilistisch verpletterende verhalenbundel van de schrijver die bij ons bekend werd met het prachtig sobere Treindromen.  Scènes uit het leven van een crimineel en drugsgebruiker, schijnbaar vanuit een roes geschreven, met plotse, haarscherpe schitteringen van donkere humor en zwarte lyriek. (Bart)
  9. Olijven moet je leren lezen – Ellen Deckwitz In haar heerlijk frisse, droogkomische stijl leidt Deckwitz je langs de meest voorkomende vragen over poëzie. Voor lezers met koudwatervrees, voor lezers die wel een opfriscursus kunnen gebruiken, maar ook heel bruikbaar als je in heldere bewoordingen aan tieners uit wil leggen waarom juist poëzie zo treffend kan zijn. (Tessa)
  10. Hoe Tortot zijn vissenhart verloor – Benny Lindelauf Zijn er Nederlandse jeugdboekenauteurs die mooier schrijven dan Benny Lindelauf? Vast wel, maar ik ken ze niet. En wat een prachtig verhaal over een kok in oorlogstijd, die de waanzin weet te verwoorden met gebruikmaking van augurken en halve benen, en uiteindelijk zelf verlossing weet te vinden. Samen met de uitbundige illustraties veel meer dan zomaar een mooi jongerenboek. (Aby)

Onze nieuwe interactieve klantenkaart is er!

GEMAK EN BETROKKENHEID MET EEN INTERACTIEVE KLANTENKAART VAN JE EIGEN BOEKHANDEL

Natuurlijk, je boeken koop je het liefst bij De Nieuwe Boekhandel, jouw eigen boekhandel. Daar ken je de weg, laat je je inspireren. En daar kennen wij jou en jouw voorkeuren, helpen we je met persoonlijk advies en gerichte tips.
Maar hoe handig zou het zijn als je ook thuis bij ons op bezoek kunt? Als we je onze mooiste vakantieboekentips sturen of je laten weten dat er een nieuw deel verschijnt van jouw favoriete schrijver? Als we je attenderen op een literaire activiteit in de buurt, je van ons een berichtje ontvangt als het boek op je verlanglijstje verkrijgbaar is? En als je het dan meteen kunt kopen of bestellen – gewoon bij ons, in jouw eigen boekhandel?
Het is mogelijk met onze nieuwe interactieve klantenkaart.
PASJE
De klantenkaart is een pasje waarmee wij jouw voorkeuren en aankopen bijhouden. Handig, als je even de titel kwijt bent van het boek dat je vorig jaar bij ons kocht. Of als je meer wil lezen van die schrijver op je wensenlijst. Wij kunnen je er gerichte suggesties mee doen. En je bepaalde privileges aanbieden die precies kloppen bij jouw profiel.
APP
De klantenkaart is vooral ook de handige app Readr op je telefoon.
Een nuttig hulpmiddel waarmee we je persoonlijk en direct op de hoogte houden, met alle voor jou relevante informatie: leestips, suggesties, recensies, spaaracties, bijzondere privileges, uitnodigingen. Je kunt er je voorkeuren in kwijt, je verlanglijstjes, je eigen digitale boekenkast.
In de app kun je op zoek naar die ene schrijfster, die titel waar zo veel om te doen is of het nieuwe boek van de maand van De Wereld Draait Door. Je kunt er zien of we het boek of e-book op voorraad hebben. En het direct bij ons bestellen of kopen, op ieder moment.
Organiseren we een lezing, signeersessie of festival? De agenda in de Readr-app toont ze; je plaatst het evenement eenvoudig in jouw eigen agenda.
En, heel praktisch, in de app kun je je Boekenbon(nen) toevoegen. Zo heb je ze altijd bij je. En houd je zicht op het tegoed.

Hoe werkt het?

1.    Je klantenpas is gratis verkrijgbaar bij ons in de winkel.
2.    Met de klantenkaart activeer je je eigen account op www.readr.nl of in de app Readr. Je voert er heel eenvoudig je e-mailadres, naam en eventueel adresgegevens in.
Kom je er niet uit? Geen probleem, we helpen je graag verder in de winkel.
3.    De app Readr installeer je snel en veilig op je telefoon door hem te downloaden in de App-store of via de site.
4.    In de app Readr voer je vervolgens gemakkelijk je gegevens in: jouw favoriete boekhandel, jouw lievelingsschrijver(s), je wensenlijstjes, je (digitale) boekenkast, je Boekenbon(nen), et cetera.
5.    Wij brengen je voortaan op de hoogte van gerichte informatie die past bij jouw voorkeuren en instellingen. Komt jouw favoriete schrijver signeren in de boekhandel? Sturen we je een berichtje. Is het langverwachte boek van jouw wensenlijst verschenen? We laten het je weten. Organiseren wij een exclusieve avond over een voor jou interessant onderwerp? Je leest het als eerste in de app.

Wij vinden het heel gaaf dat de kaart en de app er zijn, en we zijn er supertrots op. Kom je je eigen pasje gauw halen?.

 

Poëziemiddag met muziek door Saarein te Brake en Ronald Offerman

Zondag 29 januari 2017, midden in de poëzieweek, kun je in onze winkel komen genieten van een prachtig poëtisch optreden van Saarein te Brake en Ronald Offerman.

Wie is Saarein en wat doet ze? Dit schrijft ze op haar website:

Gezongen gedichten

Een feestje in Den Haag: een dichter draagt voor. Al mijn stoffige vooroordelen en associaties rond poëzie dwerrelen het raam uit. Ik val voor haar: de poëzie.

Al die teksten, al die prachtige, treffende, meedogenloze en ontregelende teksten. Teksten die gelezen en gehoord worden door eigenlijk maar een kleine doelgroep.
Als ik die eens ging zingen? Dan reist de tekst opnieuw, of verder. Naar de oren van liefhebbers; zij horen een bekend gedicht op muziek. En naar de oren van mensen die nog nooit een gedicht hebben gelezen, die er niet aan durven beginnen of niet weten waar ze moeten beginnen.
​Luisteren is een goed begin.  

Ik zing Nederlandstalige gedichten, van bekende en onbekende dichters.
​Op een podium, in een huiskamer, voor veel publiek of voor een klein gezelschap.

En nu dus speciaal voor jou! Zo hoorde je gedichten van Bart Moeyaert, Hester Knibbe, Thomas Mohlmann, Menno Wigman e.a., nog niet eerder!

Hier zingt Saarein het gedicht 'De pleinen' van Ronald Offerman. Wie is Ronald:

Hij werkte in de horeca. Was barkeeper. In een etablissement waar dichtersmiddagen werden gehouden. Werd gebeten door de microbe van de poëzie. Ging zelf te dichten. Begon die gedichten voor te dragen. Stopte met zijn baan. Werd fulltime poëet.  Een meer Amsterdamse dichter heb ik nog nooit gehoord. Recht voor zijn raap. Uit het hart. Met liefde voor de taal. Met liefde voor het leven. Met liefde voor de stad.
Poëzie omdat het moet. Omdat hij het niet laten kan. Uit noodzaak. Als levensader.
Langzaam rijst zijn ster. Als helder licht in een donkere tijd. Zijn fanclub wordt groter en groter. Zijn poëzie beter en beter. Ronald Offerman. Eigenlijk is Ronald is eigenlijk de stem van Amsterdam. Of in ieder geval van de Amsterdammer.

De bundels waaruit Saarein gedichten zingt zijn in de winkel te koop. En, leuk extraatje: bij aankoop van € 12,50 aan poëzie krijg je er Rotterdamse kost bij cadeau - het  Poëziegeschenk van dit jaar, geschreven door Jules Deelder.

Zondag 29 januari 2017, aanvang 15.30 uur

Toegang € 6,50

Reserveer je plaats via [email protected]

Interview met Bregje Bleeker over haar indrukwekkende boek "Eva"

Vrijdag 10 februari  kun je komen luisteren naar Bregje Bleeker, over haar nieuwe boek "Eva". Ivan Borghstijn zal haar interviewen en je kunt haar zelf ook van alles vragen. Het is een feestje! Bregje leest voor, er zijn drankjes en hapjes, en bovendien geven we aan elke tiende koper van Eva een gratis en gesigneerd extra exemplaar!

Over het boek:

In een familie waarin alles om carrière draait, komen de verhoudingen onder druk te staan door de ziekte van Eva. In de bloei van haar leven krijgt ze een hersenziekte die zich uit in dementie gecombineerd met fysieke aftakeling. Eva is een familiegeschiedenis, waarin de aftakeling van Eva en de manier waarop haar man en kinderen daarmee omgaan centraal staan. Het verhaal van Eva voert de boventoon, terwijl de dochter wanhopig worstelt om een eigen plek te verwerven binnen het gezin. In haar zoektocht naar identiteit wordt pijnlijk duidelijk dat hoe verder haar moeder aftakelt, hoe meer de dochter zichzelf kan zijn.
Eva is een emotioneel, literair portret van een onmogelijke moeder-dochterverhouding.

Monique: "De laatste hoofdstukken las ik in de trein, gelukkig in een verder lege coupé. Wat ontzettend mooi beschreven, wat heeft Bregje ontzettend veel van zichzelf gegeven, aan haar moeder en aan het boek. Ze is echt vóór haar moeder gaan staan, met een enorme, onvoorwaardelijke liefde. Als je Bregjes verhaal leest, weet je dat het niet gemakkelijk is, maar voel je tegelijkertijd steeds meer dat je toch ook echt bevoorrecht bent als je je moeder mag, of soms moet, helpen naar het einde. Het is eigenlijk een boek over liefde."

Bregje zal veel in de publiciteit zijn, haar boek maakt veel los. De eerste reacties zijn lovend, zie ook
www.bregje.nl voor fraaie quotes van o.a. Hugo Borst en Isa Hoes.

Natuurlijk is Bregje bereid om een exemplaar voor je te signeren.
Tijd: 16.30-18.30; aanvang interview 17.00 uur. Toegang gratis; aanmelden is fijn ([email protected]).

De Nieuwe Boekhandel op het NOS journaal!

Wij waren op 3 december op het NOS journaal. Gemist? Of gewoon nóg eens zien? Klik hier om de uitzending terug te kijken. Je ziet ons ongeveer vanaf minuut 15!

25-jarig jubileum Monique

De Boekenweek 2017 was in het hele land een feest. De Nieuwe Boekhandel had tijdens deze editie een extra feestje: op zaterdag 25 maart vierde onze eigen Monique haar vijfentwintigste jaar als boekverkoper. Een mijlpaal, die door de directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond, Michael van Everdingen, gewaardeerd werd met een zilveren onderscheiding en een oorkonde, en door de klanten met veel boekenaankopen, bloemen en flessen wijn. Bart en Gerhard hadden een feestlied voor Monique gemaakt, dat uit volle borst door alle aanwezigen werd meegezongen. De foto's en filmpjes vind je op onze Facebookpagina. Iedereen ontzettend bedankt!

In het weekend langer open

Deze week zijn we op zaterdag 23 december open van 09.00 tot 18.00 uur, en op zondag 24 december van 11.00 tot 17.00 uur. Voor al je last-minute kerstcadeaus!

Op donderdag en vrijdag kun je tot 19.00 uur bij ons shoppen. En de webshop is natuurlijk 24/7 open! Als je op werkdagen vóór 23.00 uur bestelt, heb je - ijs en weder dienende -  de volgende dag je bestelling op de deurmat. En tot 22 december rekenen we ook nog eens géén verzendkosten. Bestellen via onze nieuwe app is sowieso altijd gratis!

Dus als je je lievelingstante in Sittard wilt verrassen met een boek, kun je dat supervoordelig naar haar toesturen! En wij zijn daar dan ook blij mee. Veel mensen vragen ons, of wij er wel iets aan hebben als ze via de webshop bestellen. Het antwoord op deze lieve en betrokken vraag is ja, dus speel gerust voor gulle Kerstman/vrouw en bestel naar hartenlust :-)

En voor de mensen die het precies willen weten: als je kiest voor afhalen (i.p.v. thuisbezorgen) is dat voor ons het gunstigst. Support your local bookstore!

Wij wensen iedereen fijne Kerstdagen!

Scroll een stukje naar beneden voor de openingstijden op de andere dagen van de week (7 dagen per week).

Boektrailer 'Volle bloei' opgenomen in het Erasmuspark én bij ons in de winkel

Kijk hoe leuk, de trailer van Volle bloei van Hetty Kleinloog is in het Erasmuspark en in onze winkel opgenomen!
Het boek verschijnt op 8 juni en wij mochten het al lezen. Het is een heerlijk boek over vijf vrouwen op leeftijd: Danny, Wanda, Lies, Anneke en Greetje. Ze ontmoeten elkaar op de begraaf­plaats, waar ze bloemen leggen op de graven van hun overleden echtgenoten. Als blijkt dat ieder van hen nog een droom te verwezenlijken heeft, nemen ze een besluit: ze zijn weer zo jong als ze zich voelen en gaan overdoen wat overgedaan moet worden.

"Volle bloei" is hilarisch, serieus, ontspannend: een perfect zomerboek!
Vond je "Pogingen iets van het leven te maken" leuk? Je weet wel, de dagboeken van Hendrik Groen? Dan weet je nu waarvoor je 8 juni naar de boekhandel moet rennen!

‘Een hilarische en ontroerende ode aan vriendschap en het leven.’ – Dieuwertje Blok
‘Een verrassend en goed lopend verhaal dat heel erg beeldend geschreven is, erg genoten van dit boek’ – Sara Kroos

Interview en signeren Hella en Freek de Jonge, 4 november 2018, 15.00 uur

In Hartschade vindt Hella de Jonge zichzelf terug in een ziekenhuis aan de monitor: hartaanval. Als de goede bedoelingen van de specialisten haar tot een gevangene van een systeem dreigen te maken, komt ze in opstand. Ze gaat op zoek naar de oorzaak van haar fysieke problemen en wat haar drijft. Dit leidt tot ontroerende gesprekken met haar dochter, beiden hebben een kind verloren, en soms confronterende, maar ook hilarische bezoeken aan haar vader. Dit boek getuigt van een gevecht om geen patiënt te worden maar mens te blijven.

Uit Trouw: "Hella de Jonges 'Hartschade' is een aanklacht tegen blunderende artsen." Hella is ambassadrice van de stichting Hart voor Vrouwen

Zondag 4 november vertelt Hella bij ons in de winkel over deze turbulente periode in haar leven. Haar man Freek zal haar interviewen, er is gelegenheid tot het stellen van vragen en natuurlijk zal ze met liefde haar boek voor je signeren.

Kijk ook eens op haar website! Momenteel zijn ze elke dag aanwezig bij hun tentoonstelling Het Volle Leven, in het Groninger Museum, tot en met 28 oktober. Op de website van Freek zie je het dagprogramma. 

Dit interview uit De Volkskrant is ook zeer de moeite waard.

De middag is vrij toegankelijk, aanmelden wel graag via: [email protected] Dan zetten we een stoel voor je klaar!

(Foto: Koos Breukel)

Vakantiefoto-wedstrijd 2018: de winnaars!

De winnaar van de vakantiefotowedstrijd 2018 is bekend: de familie Van Schaik ontvangt de cheque van honderd euro! Op de foto zie je een blije Stef, die de prijs deelt met haar ouders, haar zus en haar twee broers. De jury lette op originaliteit en idee, compositie, sfeer en spanning, leesplezier en boekenliefde, en humor. Van harte gefeliciteerd, en veel plezier met het uitzoeken van de boeken! 

Onze beste boeken van 2018

Lijstje

Dit is de Top Tien van 2018 volgens jullie eigenste boekverkopers, in willekeurige volgorde:
De hemel verslinden – Paolo Giordano; Vissen voor de keizer – Didier Decoin; Pachinko – Min Jin Lee; De pijnboomeilanden – Marion Poschmann; De reiziger – Ulrich Alexander Boschwitz; Het meisje dat de maan dronk - Kelly Barnhill; Kukolka– Lana Lux; Stephen Florida – Gebe Habash; Zomervacht – Jaap Robben; Het kind met de Japanse ogen – Reggie Baay.
In de winkel kunnen we je álles vertellen over deze boeken, of bestel ze direct online via de linkjes. Alles supersnel en gratis thuisbezorgd.

Nog meer cadeautips

Speelgoed van Djeco; agenda’s en kalenders voor het nieuwe jaar, bolohoodies voor de koude dagen (met 70 spaarpunten gratis in onze app!), hét bordspel voor Amsterdamliefhebbers Patrimonia; Pessimisme kun je leren – Levi Weemoedt; De bruggenbouwer – Markus Zusak; Voor het eerst – Herman van Veen; Mooi doodliggen – A.F.Th. van der Heijden; Taal voor de leuk – Paulien Cornelisse; Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde – Michelle Marly…. Teveel om op te noemen, kom gewoon lekker langs en laat je inspireren!

Ontdek je Bolobuurt

"Bos en Lommerweg moet bruisend centrum van West worden” kopte Het Parool onlangs. In het artikel kwamen verschillende ondernemers van de Bos en Lommerweg aan het woord, die allemaal enthousiast zijn over de BIZ (Bedrijven InvesteringsZone) die onlangs door ons is opgericht, en waarvan jullie nu de eerste resultaten zien!

55 ondernemers investeren gezamenlijk in onze winkelstraat, om daarmee de hele buurt nog aantrekkelijker te maken. Er hangt mooie feestverlichting in de straat, en alle bezoekers en klanten konden in december meedoen aan de ‘Ontdek je Bolobuurt stempelactie’. Onze straat heeft een enorme variëteit aan leuke winkels en horeca. Met de actie wilden we stimuleren dat mensen ook eens over andere drempels stappen dan die van hun vaste adresjes. Op het (meerjarige) Bolobuurt-activiteitenplan staan voorts onder meer: een groots buurtfeest, een voortzetting van BOOM-opera (in 2014 zeer succesvol, zie het leuke filmpje hieronder) – hiervoor zijn we in gesprek met de Nationale Opera en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunst, en we onderzoeken de mogelijkheden voor bijzondere streetart of andere zichtbare uitingen om onze straat op te fleuren. Ook streven we naar één afvalcontract voor alle ondernemers, om zo het vrachtverkeer terug te dringen waardoor onze straat veiliger en schoner wordt. Heb je zelf ideeën of suggesties, laat het ons weten via [email protected]

Wil je zeven zussen? Of liever zeven kussen? We geven ze weg!

Wil jij ook nóg een boek cadeau? Iedereen die op zaterdag 23 maart een moeder meebrengt of iemand die een moeder heeft (of heeft gehad) krijgt het eerste deel van de verslavende serie De zeven zussen van ons cadeau! Ja, je leest het goed: je kunt dus iederéén meenemen! De enige voorwaarde is, dat jouw introducé(e) nog nooit eerder in onze winkel is geweest. Kom om 15 uur naar de winkel, vertel ons wie je hebt meegenomen, en krijg De zeven zussen cadeau. Voor extra feestelijkheid krijg je er gratis zeven kussen van ons bij, en schenken we ook nog eens iets lekkers. De Nieuwe Boekhandel, de boekhandel van iedereen!

Blind date

Ze zijn --> WAREN er weer: onze verrassingspakketten! Vijf boeken voor een tientje, door ons op genre gesorteerd en verleidelijk ingepakt. Hou je van spanning, van kinderboeken, van non-fictie of van literatuur? Kies je blind date en hopelijk is het een match!
Let op: alleen in de winkel (dus niet online) en op is op! UPDATE 18-3-2019 de pakketten waren binnen een dag uitverkocht....

Gezocht: nieuwe leden voor M's Boekenclub

Voor het nieuwe seizoen van de talkshow M van Margriet van der Linden, is de redactie op zoek naar enthousiaste, mediagenieke lezers die het leuk vinden om op tv hun mening te geven over een boek of een vraag te stellen aan de betreffende schrijver. Of wij leuke lezers in ons netwerk hebben, vroegen ze. Nou en of! Is het iets voor jou? Mail naar [email protected] en vermeld erbij dat je via ons komt.

Tijd voor nieuwe dromen

Lieve mensen,

Ik wil jullie iets vertellen. Pas op, deze komt van links.

Per september stop ik in De Nieuwe Boekhandel, en gaat de winkel verder met twee nieuwe bevlogen eigenaren.

Huh, waarom? Het gaat toch goed? De boekhandel draait toch lekker? Ik vind het toch leuk? Allemaal waar! De boekhandel draait inderdaad goed, en ik vind het iedere dag een voorrecht om er naar toe te gaan. Ik ben dol op mijn klanten, ik hou van Bos en Lommer en ik geniet van elke dag. Ik ben dankbaar dat onze klanten zo loyaal zijn aan de winkel, en voor ons het werk zo leuk en interessant maken. Het is geweldig om met Bart, Nicole en Margreet te werken, enorm gemotiveerde vakmensen zonder wie de winkel er anders zou hebben uit gezien. Maar het is heel eenvoudig: ik heb na al die jaren gewoon zin om iets anders te gaan doen!

Iedere buurt verdient een goede boekhandel, vind ik. En andersom wilde ik, al vanaf de oprichting in 2010, Bos en Lommer met de winkel een boost geven. Daar heb ik me ten volle voor ingezet, en met heel veel plezier. Maar… als je lang hetzelfde doet, gaat het soms kriebelen en kun je zomaar zin krijgen in iets nieuws. En dan is het beter om anderen te zoeken die de goede werken met frisse energie kunnen voortzetten.

En daarom ben ik, heel stilletjes, om me heen gaan kijken of er misschien goede en leuke mensen waren die belangstelling hadden om mijn winkel over te nemen. Tot mijn grote blijdschap bleken dat er meer dan genoeg te zijn! Nieuwkomers in het vak, ervaren boekhandelaren en ondernemers met ideeën die aansloten op de mijne…het boekenvak is springlevend.

Ik weet dan ook zeker dat jullie net zo gelukkig zullen zijn met de nieuwe eigenaren als ik. Het zijn Mark Vermeer en Petra Hoogenboom. Vanaf de eerste keer dat ik Mark en Petra ontmoette, klikte het tussen ons. Ze runnen al een boekhandel op IJburg, hebben veel boekenkennis, en een enorme liefde voor boeken en lezers. Ze willen doorgaan met De Nieuwe Boekhandel zoals hij nu is, met misschien wat kleine aanpassingen en verbeteringen, en voor jullie, lieve klanten, schrijvers en uitgevers, zal de winkel dezelfde inspirerende, bruisende plek blijven die jullie zo vertrouwd is. Inclusief Bart en Nicole, en Margreet, en dat is heel fijn (want oef, wat ga ik die drie ook missen).

Voor mij persoonlijk wordt het vast een grote verandering. Maar ja, als je iets wilt veranderen, zul je zelf stappen moeten zetten. Ik hou nu eenmaal van vernieuwing, en ben nooit bang geweest om knopen door te hakken of grote beslissingen te nemen. Het is tijd voor nieuwe dromen. Ik heb zin in een nieuwe uitdaging en ben klaar voor de volgende stap. Wat dat zal zijn, weet ik nog niet. Nee, ik ga niet niet op mijn lauweren rusten. Ik heb heel veel energie, ben kerngezond en heb hopelijk nog een heleboel vreugdevolle arbeidsjaren voor de boeg.

Mark en Petra hebben verschrikkelijk veel zin om te beginnen, maar ze moeten echt even tot september wachten. Ik ga nu ook nog geen afscheidswoorden schrijven, want dan zou ik al beginnen met huilen, en het is nog niet zo ver, maar ik wilde het jullie toch alvast vertellen. De komende twee maanden zal ik me volop blijven inzetten voor de buurt, de ondernemersvereniging, en natuurlijk voor de klanten en schrijvers. Op 8 september, de dag dat de winkel negen jaar bestaat, organiseren we voor alle klanten en relaties een feest om Mark en Petra te verwelkomen, en als je wilt kun je mij dan komen uitzwaaien. Schrijf je deze dag alvast in je agenda?

Veel liefs, Monique

Trots

Onze eigen Nicole (1997) heeft de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd 2019 gewonnen! Eerder dit jaar debuteerde ze met een kort verhaal in de nieuwe Sampler van Das Mag. Ook sleepte ze al de eerste prijs binnen bij Write Now! Amsterdam en was ze genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs. Daarnaast is Nicole de helft van muziekduo ‘Kopje Onder’ en een derde van theatercollectief ‘Hoofdletter 3’. Supertrots zijn we op dit grote talent! Lees hier haar winnende verhaal Linnen.
Dat je Hedwig (1986) al een poosje niet meer in de winkel hebt gezien klopt, want ze trekt sinds 2016 de wereld over in een iconisch oud Volkswagenbusje. Daar moest haast wel een boek van komen! Op 6 september is verschenen Wat er is - Over een groot verlangen naar een klein leven. Een inspirerend verhaal over ontsnappen aan een wereld van hoge verwachtingen en vastgeroeste patronen, over de behoefte aan een simpel leven dichter bij de natuur, over tijd om te ontdekken wat je echt wilt en wie je bent. Maar ook over de onomkeerbare gevolgen van keuzes. Hoever moet je gaan met loslaten en opofferen in ruil voor je ideale leven? Hedwig is journalist en schreef eerder onder meer voor De Volkskrant, NRC Handelsblad en Psychologie Magazine. Wat er is kun je hier bij ons reserveren!

De Nieuwe Boekhandel wordt een coöperatie

Boekblad, het vakblad voor de boekenbranche, publiceert:

"De Nieuwe Boekhandel (Amsterdam) wordt coöperatie

De Nieuwe Boekhandel in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer, tien jaar geleden opgericht door Monique Burger, wordt een coöperatie: ‘Dat past helemaal bij deze tijd.’

Aanvankelijk zou de winkel afgelopen zomer worden overgenomen, maar dat ketste op het laatste moment af. Terzelfder tijd bleek dat Burgers partner Chris ernstig ziek was. Improviserenderwijze stak het boekenvak vervolgens de handen uit de mouwen. Vrijwilligers, boekenvakkers en inwoners uit Bos en Lommer draaiden in de winkel mee, en uitgeverij Lebowski organiseerde een literair benefiet. ‘De reacties uit het vak en uit de buurt waren hartverwarmend’, zegt Burger.

‘Het idee voor een coöperatie ontstond spontaan’, zegt Burger, ‘toen we in de gaten kregen hoe onze klanten – al vanaf de opening tien jaar geleden – de winkel op handen dragen. We zijn ook altijd een boekhandel voor en van de buurt geweest. Voordat we de winkel openden, had ik een briefje opgehangen dat we op 8 september 2010 open zouden gaan: mensen dachten dat we het nooit gingen redden en boden spontaan hulp aan. Ze hebben hier staan schilderen en geholpen de winkel in te richten. We hebben ze betrokken bij het initiële assortiment, ze kunnen hier hun verjaardag vieren en trouwen, en, toen ik nog boven de winkel woonde, zelfs blijven slapen. Als het druk is beginnen klanten de koffiekopjes af te wassen.’

Eenmaal de knoop doorgehakt om van de boekhandel een coöperatie te maken, toog Burger naar Haren, waar boekhandel Boomker alweer enige tijd een coöperatie is. ‘Het was een aangenaam gesprek en ik heb veel geleerd. Ik had me natuurlijk goed voorbereid en vragen opgesteld, verder hebben we ervaringen uitgewisseld. Het was goed te horen dat het bij hen allemaal gelukt is.’

Het starten van een coöperatie begint altijd bij een groot draagvlak. Dat ze zich daarover geen zorgen hoeft te maken blijkt wel uit de ruim honderdvijftig mensen die zich reeds aanmeldden, nadat Burger haar voornemen op Facebook had gezet. De boodschap van de klanten is duidelijk: zij willen de boekhandel niet missen. Het is een plek van grote maatschappelijke en economische waarde, die ook nog eens de leefbaarheid en cohesie in de buurt bevordert.

Op dit moment is het formele oprichtingsproces nog gaande. Dat vereist een bestuur en een bedrijfsplan, waarna de acte van oprichting bij de notaris wordt verleden. Hoe de coöperatie verder handen en voeten krijgt wordt nog verder onderzocht, waarbij Burger op fiscaal, juridisch en financieel terrein hulp krijgt van specialisten. Een datum waarop één en ander zijn beslag moet krijgen, is nog niet geprikt. Burger hoopt op het voorjaar 2020.

‘We zitten nog in het voortraject’, zegt ze, ‘en ik ga ook nog gewoon naar de beurs. Ik wil graag een groepje samenstellen dat de kar gaat trekken. Ik blijf bij het boekenvak betrokken en dat zal waarschijnlijk via de winkel gaan, maar mijn rol wordt anders. Zoals oorspronkelijk ook de bedoeling was.'"

---

Heb je je nog niet aangemeld, of heb je serieus belangstelling om ook coöperant te worden en wil je er alles over weten, mail dan naar [email protected], en je ontvangt t.z.t. een persoonlijke uitnodiging voor de informatieavond.

pro-mbooks3 : libris