Schrijversburen om voor te stellen

In ons prachtige BoLo wonen veel bijzondere mensen, waaronder behoorlijk wat schrijvers. Op deze pagina stellen we graag onze schrijversburen aan jullie voor.

Bos 13 (1)

De eerste schrijver uit de buurt is Wim Bos. Vol enthousiasme kwam hij bij ons voorlezen aan twee klassen van de Wiltzanghschool en andere bewonderaars, uit zijn ontzettend spannende boek De bende van Lijp Kot. Het is een bloedstollend historisch verhaal over een Amsterdamse dievenbende, De Nieuwe Boekhandel is fan! BoLoBoost interviewde hem over Bos en Lommer en zijn debuut:
http://www.boloboost.nl/verhalen-uit-bolo/kinderboekenschrijver-wim-bos-uit-bolo-debuteert-met-spannend-historisch-drama/

Ook Alexandra Penrhyn Lowe woont al zeven jaar in Bos en Lommer. Zij schreef onder meer Het huis Anubis, waar een groep tieners een mysterie van hun internaat - Het huis Anubis - proberen te ontrafelen en Wolfsbloed, wat zij bij ons in de winkel kwam presenteren. Leuk weetje: samen met haar vriend Klaas Boomsma zijn zij een écht Bo(omsma)Lo(we)-koppel!
Hier leest Alexandra een stukje voor uit "Sevenster", het eerste deel van Wolfsbloed: https://www.youtube.com/watch?v=YJo1l9XJqGU. Op haar site www.delaatstewachter.nl vind je alles over de trilogie. Ook werd zij geïnterviewd door BoLoBoost:
http://www.boloboost.nl/verhalen-uit-bolo/beteugel-je-angsten-door-erover-te-schrijven/


Alexandra Penrhyn Lowe Ziet Haar Eigen Boek Voor Het Eerst In Onze WinkelAlexandra ziet voor het eerst haar eigen boek!

Mounir Samuel is schrijver, opiniemaker en politicoloog. Hij komt regelmatig bij De Nieuwe Boekhandel aan gewipt. Tijdens een feestelijk event met diverse optredens presenteerde hij zijn bundel Uitgesproken! bij ons in De Nieuwe Boekhandel. Het is een bundel met columns, poëtische reflecties, korte verhalen en gedachten, die een diep verlangen naar bezinning en rust verwoorden. Veertig teksten die inspireren, verwonderen, prikkelen en wakker schudden. De teksten zijn geïnspireerd op het leven van de straat, soms hard, maar eerlijk over alles wat mis en vervormd is en vooral zo vaak verzwegen wordt. Tegelijk gaat deze bundel over alles wat het leven zo waardevol maakt, over de schoonheid der dingen, hoop en inspiratie, drijfveren en ambitie. Afgelopen februari presenteerde hij zijn young adult roman Dansen tussen golven traangas in De Nieuwe Boekhandel en in juni zat hij bij ons in de etalage te schrijven aan zijn nieuwe boek dat dit najaar uitkomt. En laatst kwam hij alweer langs om over nieuw project met ons te brainstormen...
Op BoLoBoost:
http://www.boloboost.nl/verhalen-uit-bolo/s-zomers-lekker-barbecueen-op-het-gras-langs-de-erasmusgracht/

Mounir2 (1)

 

Rond Kerst 2012 deed Nico Dros De Nieuwe Boekhandel aan voor zijn boekpresentatie van Oorlogsparadijs. Monique heeft ook dit boek besproken bij het DWDD-boekenpanel. Het gaat over een jonge arts op Texel die aldaar in 1942 begint onder het alias Luc Walraven. Op Texel verblijven de onderduikers van het vaste land, maar ze worden door de Duitsers met rust gelaten. Luc Walraven ervaart het eiland als een klein paradijs. Hij is er kostganger bij een hartelijke boerenfamilie en vat een grote liefde op voor de dochter Mila. De geneesheer van het noodhospitaal leert hem de beginselen van de chirurgie. Het ziet er naar uit dat de eilanders, ver van het front, zonder ontberingen het einde van de oorlog kunnen afwachten. Maar dan, begin april 1945, luidt een nachtelijk bloedbad de opstand van het Georgische bataljon in. In de weken daarna verandert het lieflijke eiland in een onbeschrijflijk inferno...
Op BoLoBoost: http://www.boloboost.nl/verhalen-uit-bolo/bos-en-lommer-ademt/

Nico  Dros2

 

Drie van de zes bedenkers van Dilemma op Dinsdag wonen in Bos en Lommer. Het idee is ontstaan toen zes vrienden zich verveelden op een verjaardag. Na uren te hebben gediscussieerd over onmogelijke dilemma's, besloten ze om een Facebookpagina op te starten zodat ze hun directe vrienden de dilemma's ook konden voorleggen. Inmiddels heeft de pagina 84.000 fans, zijn ze besproken in diverse media, krijgen ze plekken op festivals en hebben nu ook hun eigen boek
Door de spiraalbinding in dit boek en de 'halve' pagina's kan de lezer tot wel 1600 dilemma's creëren. Goed voor uren discussieplezier tijdens etentjes bij (schoon)ouders, als je geen zin hebt in je huiswerk, op het terras, op familieweekend ,als je niet kunt slapen, tijdens ellenlange autoritten, in de wachtkamer bij de tandarts, op het strand, in de kerstvakantie... Ze bezochten De Nieuwe Boekhandel voor een mini-BoLobevolkingsonderzoek: BoLo Kiest - inclusief kerstballen gooien!
Op BoLoBoost: http://www.boloboost.nl/verhalen-uit-bolo/bolo-voelt-als-boxtel/

Dilemma -op -dinsdag -460x 307


En ook Murat Isik woont in Bos en Lommer. Zijn boek Verloren grond presenteerde hij hier en hij begeleidde ook De Nieuwe Leeskring. Verloren grond verhaalt over Mehmet, een jongen van dertien die opgroeit in een Turks dorp dat door Armenen werd gestischt. Zijn vaders been moet geamputeerd worden en het gezin gaat hierom terug naar het geboortedorp van de vader, waar ze allesbehalve hartelijk worden ontvangen. Het leven wordt hen zuur gemaakt, totdat Turkije in de zomer van 1966 door een heftige aardbeving getroffen wordt...
Op BoLoBoost: http://www.boloboost.nl/verhalen-uit-bolo/mijn-moeders-linzensoep-smaakt-nog-altijd-het-beste/

Murat Isik Signeert


Met Auke Hulst spelen we een kléin beetje vals, hij woont namelijk niet meer in BoLo, maar zijn vriendin wel. Hij heeft hier eerder acht maanden gewoond, dus de ambiance in de wijk is hem niet vreemd. Auke heeft een speciale band met De Nieuwe Boekhandel. In de zomer gaf hij Monique een ongecorrigeerd proefexemplaar van zijn toen-nog-onbekende-maar-later-doorbraakroman Kinderen van het ruige land, zodat zij het eens kon lezen en laten weten wat ze ervan vond. Monique was laaiend enthousiast en besprak het als haar allereerste boek bij het boekenpanel van DWDD. De toon was gezet en de exemplaren gingen als warme broodjes over de toonbank. Het boek werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en bekroond met de Cutting Edge Award en het Beste Groninger Boek. De midprice-editie kwam Auke dan ook feestelijk bij ons in de winkel presenteren, daarnaast was hij te gast bij de opening van het literaire jaar en aanwezig bij de bespreking van De Nieuwe Leeskring over zijn boek Slaap zacht, Johnny Idaho. Dat is een grootse roman die hedendaagse thema's als economische apartheid en mind control koppelt aan menselijke gevoelens als liefde, wraak, angst voor de dood en de hunkering naar het eeuwige leven.
'Soms moet je iets durven vieren - ik heb dat altijd te weinig gedaan. Maar het succes van mijn laatste roman, de publicatie van de midprice-editie en de overstap naar een nieuwe uitgeverij lijken mij goede redenen. " (Auke Hulst)
Op BoLoBoost: http://www.boloboost.nl/verhalen-uit-bolo/op-krukken-door-bolo/

Auke Hulst Opening Literaire Jaar

 

De Nieuwe Leeskring besprak in oktober 2014 Misschien wel niet van Jannah Loontjens. Zij beschrijft hier vier dagen uit het leven van Mascha. Ze woont in Amsterdam, heeft net als haar vriend een goede baan en samen hebben ze twee kinderen. Ze leidt een leven dat exemplarisch lijkt voor deze tijd, waarin een grote keuzevrijheid en social media het leven veraangenamen, maar ook ingewikkeld maken.
Mascha beleeft losbandige avonden met haar vrienden, doet haar best een goede moeder te zijn, houdt haar relatie onder de loep en heeft een geheime Facebook-affaire. Dagelijks voert ze de strijd met het nemen van haar verantwoordelijkheden. Ze beschrijft niet alleen de lotgevallen van een jonge vrouw waarin velen zich zullen herkennen, maar behandelt ze ook de belangrijke thema's van deze tijd, waarin het steeds moeilijker wordt om te durven kiezen.
Op BoLoBoost: http://www.boloboost.nl/verhalen-uit-bolo/ontmoetingen-met-bolo-schrijvers/

Jannah Loontjens

 

 

 

 

 

pro-mbooks3 : libris