Klanten, vrienden en liefhebbers over ons

Wij werken natuurlijk met heel veel plezier in onze winkel, maar het is nog veel fantastischer wanneer anderen ons vertellen wat ze van de winkel vinden! Op deze pagina zijn spontane reacties, mailtjes, brieven en columns van klanten, vrienden en fans te lezen.

 

Zo schreef Bart Jeroen van Atlas Contact naar aanleiding van het bijzonder geslaagde last-minute optreden van Dimitri Verhulst in De Nieuwe Boekhandel:

Vincent vertelt me net over het grandioze succes gisteren! Petje af!!
Op zo'n korte termijn zo'n hoeveelheid mensen op de been krijgen, het is niet velen gegeven.

 

Mignon Visser van CPNB:

Je timmert goed aan de weg, Monique, maar dat was me al langer bekend natuurlijk. :)
Enthousiaste en actieve boekhandelaren: daar kunnen er niet genoeg van zijn wat de CPNB betreft! ;-)

 

Joost Nijsen blies de loftrompet voor boekverkopers:

Boekverkopers Plus
Het kan niet vaak genoeg gezegd: boekverkopers kunnen een cruciale rol spelen in de lotsbestemming van een boek. Wij, uitgevers en boekverkopers en auteurs, zijn soms te zeer geneigd om onze hand op te houden bij de media. Natuurlijk, een juichende bespreking kan een boek een stevig ‘opkontje’ geven. Ik denk hier aan de vijfsterrenrecensie door Arjan Peters in de Volkskrant van Inge Schilperoords romandebuut Muidhond. En ook ben ik de literaire pers (print en online) deze weken zeer dankbaar voor de warme ontvangst van de verhalenbundel Vuurpijlen vangen van Karen Köhler. Maar in plaats daarvan, of in aanvulling daarop, kan de individuele boekverkoper enorme invloed uitoefenen op de receptie en verkoop van een boek.

Een prachtig voorbeeld daarvan leveren enkele boekhandels met de vuistdikke roman Alleen met de goden van Alex Boogers. Niets te klagen over de ontvangst van deze meeslepende bildungsroman in de media (zie daarvoor de lange lijst quotes die we op de eerste pagina van de derde druk plaatsten). Bovendien knuffelden collega-schrijvers Alex bijna dood, sinds verschijning enkele maanden geleden. En werd door zijn fans luidruchtig getwitterd en gefeestboekt.

Maar enkele boekverkopers plaatsten de kers op deze taart. En wel op een ongekend dynamische en succesvolle wijze. Ik deel met u de spijkerharde resultaten. De Nieuwe Boekhandel (Monique Burger) gaat aan kop met al 178 verkochte exemplaren. Dat is bij dit dikke boek een imposante pallet (als het er niet twee zijn). En dat voor één boekhandel, te Bos en Lommer. Remco Houtepen van Libris Venstra wist er op de vleugels van zijn tomeloze inzet al 113 te verkopen. Op een gedeelde derde plaats vinden we Gianotten Mutsaers (Tilburg), waar Herman van Haaren ook weer op kracht van groot persoonlijk enthousiasme en dito inzet van deze titel al 110 exemplaren verkocht, en Plantage Pontier in Alex’ thuishaven Vlaardingen.

Wij zijn daar bij Podium echt zwaar van onder de indruk. Dit is niet vanzelf gegaan. Deze ambassadeurs hebben het boek gelézen, waren er totaal verrukt over, en namen zich toen voor deze vertelling onder zo veel mogelijk klanten te verspreiden.

Maar ook boekhandels onder de magische grens van 100 markeer ik graag als ‘Boekverkopers Plus’, zoals Boekhandel van der Velde te Leeuwarden met al 75 exemplaren, en een kleinere winkel als Van Gennep Rotterdam met 44 exemplaren (dat is een hele grote bak boeken). Maar laat ik niet alle boekhandels opnoemen.
Voor Bol.com geldt een andere dynamiek, maar virtuele bloemen ook die kant op, want ze verkochten, met een ander soort inspanning, liefst 309 exemplaren. En als ik toch bezig ben met andere afnemers dan afzonderlijke boekwinkels: de Bibliotheekdienst bestelde er 295, en Bruna startte aarzelend maar begint met 120 exemplaren toch ook warm te draaien.
Ik neem mijn hoed voor u af, boekverkopers, en maak net zo’n diepe buiging als mijn uitgeversknieën me toestaan. Ons lot ligt in uw handen.

 

 

Ellen van Uitgeverij Boom naar aanleiding van een boekpresentatie:

Veel dank nogmaals voor jullie geweldige bijdrage aan een geslaagde middag. 'Wat een leuke boekwinkel!' heb ik daarna geregeld gehoord en ook spraken verschillende gasten naderhand hun voornemens uit om voortaan boeken bij jullie te bestellen.

 

 

Anna Woltz via Facebook:

Ha Monique, wat geweldig dat je 'Gips' al aan het promoten bent! Ik moet vaak aan je denken, want op die avond dat jij 'Honderd uur nacht' omhoog hield in DWDD begon het allemaal... Het is echt fantastisch wat er gebeurt met dat boek; het is nu net door het Letterenfonds opgenomen in hun folder 'Children's Books from Holland' en het is al verkocht aan Duitsland, Hongarije en Amerika. [...] Trouwens, mocht je het leuk vinden als ik een keer kom vertellen/signeren in de winkel - dat doe ik graag! En gratis, in dit geval; Ik weet dat je 'Honderd uur nacht' koos omdat je het een mooi boek vond en niet om mij een plezier te doen, maar je dééd me er natuurlijk wel een groot plezier mee...

 

Annemie Jans van Uitgeverij De Geus:

Wat een prachtig filmpje over BIRK. Kippenvelmoment.

 

Caroline Perrée schreef enthousiast over De Nieuwe Boekhandel op haar site:

Het wonder van Bos en Lommer
Monique Burger. Onthouden die naam! Stoere vrouw die, nadat ze bijna alles kwijt was (man, huis, baan, geld) een boekhandel begon in een achterstandswijk. Bos en Lommer, Amsterdam. Inmiddels loopt De Nieuwe Boekhandel als een dolle. Bovendien trekt de achterstandsgrond mede dankzij Monique ondertussen allerlei gezellige koffiecafé’s, broodjeszaken en biologische supermarkten aan. Alle grote boekenbollebozen zijn bij haar over de vloer geweest om te kijken hoe ze dat flikt. Van Selexyz tot Ako, De Slegte en Bruna. Wat een fijn en inspirerend eerste hoofdstukje van de dag! Gelezen in de Volkskrant, 4 juni 2012.

En:

Op 18 maart presenteerde ik mijn boek Volgen voor gevorderden in De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam. Jaren geleden las en schreef ik er al over (zie mijn allereerste ‘jamón’ op deze site!): over die bijzondere boekhandel in Bos en Lommer, die zoveel meer deed dan ‘inspelen op veranderingen’: deze winkel is de verandering. Vanaf de start slaagde boekhandelaar Monique Burger erin de winkel op de kaart te zetten en haar stuk van de buurt mee te nemen in een opwaartse spiraal. Hoe deed ze dat? Ik was er niet bij, maar toen ik vóór mijn presentatie op bezoek ging voelde ik dat mijn beeld van destijds exact klopte: alles in die winkel ademt liefde voor het boek en onverdeelde aandacht voor de klant. Lezen is leuk mensen! Doe het! Dat is wat Monique en haar team uitstralen, met een onvermoeibare energie en positiviteit. Bos en Lommer probleembuurt? Ben je gek! Bolo is cool! (Voor de liefhebbers: in de winkel is een kekke hoodie met deze tekst verkrijgbaar, in diverse maten. En hij kleedt hartstikke leuk af). Tijdens de presentatie voelde ik het weer: een warm bad, zorg voor de mensen, zorg voor mij (een kaasstengel op precies het goede moment: dank je wel Bart), zorg voor mijn boek. De Nieuwe Boekhandel laat je stralen. Als klant, als lezer, als schrijver. En als buurt. Daar word ik nou blij van.

 

Edmée Boyer:

Het was echt feest zaterdag. De catering, drank, versnaperingen en de techniek, alles liep geruisloos op rolletjes.
Monique, je welkomstwoord met de reuring rond de 'wall of fame' bracht voor mij wat ontspanning. Ook het publiek werd er wat 'losser' door.
En een ieder die ik later heb gesproken was enthousiast, heel veel dank!

 

Een column vol lof van Bob van der Burg:

De scherprechter van de traditionele boekhandel komt in de gedaante van een apocalyptische ruiter, en zijn naam is Amazon. Eerst hadden we Bol met zijn slagkracht, nu komt er een partij op de markt bij wie vergeleken deze Bol een pluisje is. Bol is snel naar KOBO gegaan, waardoor hij een enorme hoeveelheid e-books kan gaan aanbieden, of het genoeg is moet blijken. En in de coulissen loopt nog een andere speler zich warm: het door Novamedia overgenomen ECI, de boekenclub van weleer, die voornemens is opnieuw een partij van belang te worden.

Allemaal ten koste van de vertrouwde boekwinkel. In 2008 waren er nog 1780, vier jaar later nog 1660. Wil de boekhandel voortbestaan, dan kan het niet langer een plaats zijn waar mensen zwijgend langs stille kasten lopen, er moet meer te beleven zijn. Neem De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam. Eigenaresse Monique Burger – bekend van twee seizoenen Boekenpanel DWDD – runt daar iets dat nog het meeste op een permanent festival rond het boek lijkt. De avond voor mijn bezoek hadden vier schrijvers voorgedragen uit eigen werk, de avond die volgde was er een feestje met lopend buffet en weer andere schrijvers, op een zaterdag in september was er vanwege zoveel jaar bestaan de hele dag  taart, er was een fotowedstrijd rond het thema ‘lezen op vakantie’, schrijvers die hun boek in eigen beheer uitgeven krijgen de gelegenheid hun werk in drie minuten te pitchen bij Monique, die ook graag tijd vrij maakt voor allerhande gratis adviezen.

De meest in het oog springende actie van deze boekhandelaar nieuwe stijl is wel haar aanbod een boek te kopen met 100 % niet-goed-geld-terug garantie. ‘Vele hemels boven de zevende’, de debuutroman van de Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck vond ze zo goed, dat ze het aandurfde het werk met deze unieke garantie te verkopen. Wie het niet goed vindt, mag het terugbrengen, ook als het beduimeld is. Gevolg: in korte tijd meer dan vierhonderd exemplaren van verkocht en niet één terug hoeven te nemen. Zo doen ze dat in De Nieuwe Boekhandel. Kunnen Bol of Amazon niet.

Bob van der Burg is founder van EDITIO, de eerste Creative Writing Academy in Nederland
www.editio.nl

 

Klanten op Yelp:

 

Cat C:
Confession: ik krijg de kriebels van boekhandels (in positieve zin). Ik ben gek op boeken, ik zou tussen boeken willen slapen, en alle boeken willen kopen. Gek genoeg houd ik helemaal niet zo van lezen, ik lees heel langzaam en ik heb een bril nodig....(dus ik luister mijn boeken meestal), maar ik hou des te meer van de boekcovers, titels, letters en de sfeer die een boekhandel uitstraalt. 
De Nieuwe Boekhandel is een boekenparadijsje op de Bos en Lommerweg. Monique, de eigenaresse (bekend van DWDD) heeft echt liefde in de boekhandel gestopt en dat voel je. Ze organiseren hier regelmatig lezingen, borrels en voordrachten. En, je kunt (op aanvraag) in de boekhandel overnachten. Zo leuk! Ik was hier gisteren voor een workshop over hoe je een droomcarriere krijgt en dat was heel leuk. Gratis en voor niks kennis op doen. Ik ben fan!

 

Carin L:
Een boekhandel zo als een boekhandel hoort te zijn. Goede collectie, lekker kunnen rond struinen en altijd goede tips, waardoor je altijd met meer boeken thuis komt, dan gepland.

 

Robbie V:
Als onderdeel van de Libris boekhandels, maar toch als zelfstandig ondernemer, is De Nieuwe Boekhandel een heerlijke en eigenzinnige boekenwinkel, en dat in hartje Bos en Lommer! Het antwoord van deze formule ligt deels bij Libris die zich onderscheidt van Bruna en AKO door elke winkel een eigen uistraling te geven. Maar met een bezoek aan deze boekhandel waan je je ook in hartje London, waar talloze zelfstandige  boekwinkels florereren op lokaal niveau. Met rijen dik verrassende titels en een rustgevende inrichting komt De Nieuwe Boekhandel hier dichtbij in de buurt. Op de site kun je ook items bestellen, die via een centraal punt aangeleverd worden, wat daarmee een snelle en flexibele extra dienst is.

 

Hella de Jonge naar aanleiding van haar optreden in de winkel met Freek:

Lieve Monique, wat hebben we genoten. Het was toch weer anders dan de andere vertoningen. Het publiek was zo toegewijd. Ben in het boek van Griet van op de Beeck begonnen, whauw, wat bijzonder.

 

Gina over het optreden van Hella en Freek:

Helemaal leuk, ja het was een zeer indrukwekkende, ontroerende avond. Het was zo stil, geweldig. Het was fijn om op onze weg naar huis met Dominique na te praten. Ik heb veel gelezen over de 2e wereldoorlog toch hoorde ik tijdens het verhaal van vader en dochter weer een geheel andere kant. Prachtig hoe ze elkaar weer gevonden hebben na veel verdriet en eenzaamheid te moeten doormaken.
Bedankt Monique dat dit in jouw Nieuwe Boekhandel kan plaats vinden Heel intiem met een fijne groep mensen. Op een heel andere manier Freek te zien en zingen. Ik blijf je volgen, nogmaals Dank.

 

Klant Nanda via de webshop:

Zojuist heb ik een bestelling geplaatst, en graag zou ik willen vragen of ik daarbij ook jullie boekenlegger zou mogen ontvangen? Ik zou namelijk graag mee willen doen aan jullie zomeractie..(en een foto willen maken van mijn huidige boek + boekenlegger). Omdat ik in Limburg woon, kom ik helaas niet vaak in A'dam en helaas dus ook niet in jullie winkel. Wel ben ik een (grote) 'fan' van de winkel, en kijk ik regelmatig wat er gebeurd en welke acties er worden gehouden. Erg graag zou ik mee willen doen aan deze leuke zomeractie.
Bij voorbaat heel veel dank!

 

Een blije klant twitterde @seedelal:

Ik lees geen boeken, maar toch blij met mijn eerste aankoop bij @DeNweBoekhandel en Monique is echt een leuke lieve vrouw!

 

En @anniehulshof twitterde:

@DeNweBoekhandel @MargretBrunen Een echte BOEKWINKEL ze bestaan nog... fantastisch!

 

Geertje Paaij op Facebook als reactie op het nieuws dat we een nieuwe medewerker hebben:

Succes, Tessa! Je gaat werken in een van de leukste boekwinkels van Nederland waar het plezier in het boekenvak eraf spat!

 

Grethe van Geffen schreef een column nadat ze een workshop Fast Reading bij ons gevolgd had:

Tonight I followed a workshop Fast Reading in a bookshop: De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam Bos en Lommer. This bookshop is a great place, run by the inspiring owner Monique who has given a new meaning to the concept of a bookshop. Her bookshop, and the name nieuw/new is deliberate, is a place to meet. Book presentations, workshops, even your birthday party could take place in that shop. When my Diversity Shop edits new things, like we did this month with De karavaan en de kamelen: teams op het spoor (http://www.diversityshop.nl/nieuwe-producten/) we always have a presentation and a drink in De Nieuwe Boekhandel. So we have one on March 26th, please feel wellcome: http://www.diversityshop.nl/home-pm-27.html
I love Monique’s concept, it is vibrant and it has a great effect on the neighbourhood Bos en Lommer that can really do with some good entrepreneurs like Monique who invest in activities and relationships. What I like too is that De Nieuwe Boekhandel sells BoLo products, products that give Bos en Lommer an identity.

 

André Verkaik op zijn site:

Boeiende boekenwinkels: De Nieuwe Boekhandel, Amsterdam


Een bezoek aan een boekenwinkel is altijd spannend, in ieder geval voor mij. Want ik dreig in zoveel avonturen terecht te komen als er boeken zijn die mijn aandacht trekken. En dat zijn er heel veel in De Nieuwe Boekhandel aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam. Eerst kom je de prachtige etalage al bijna niet voorbij voor je door de schuin in het pui verzonken winkeldeur dit bacchanaal aan leesvoer betreedt. Inmiddels ben je al twee keer gewaarschuwd dat je hier je laatste stuiver niet kunt uitgeven, er wordt alleen gepind.  Dat is even wennen, maar ook wel begrijpelijk, geen cash in de winkel betekent dat figuren die met snode plannen een bezoekje aan deze boekhandel overwegen daar snel weer van zullen afzien.

Links in de kasten liggen de boeken ruim uitgestald, face forward, ofwel, niet alleen de rug maar de hele boekcover van elk boek is te zien. Er zullen dan wel wat minder ingaan per gestrekte meter, maar de titel en het prachtige werk dat in de voorkant van een boek is gegaan komt zo ten volle tot zijn recht. En ja hoor, ook mijn roman, Dat Rode Spul, staat prominent vlak bij de ingang, de rozige weergave van de Skradinski buk, de meest indrukwekkende waterval van Kroatië, springt mij gelijk in het oog. Thuis heb ik het schilderij hangen dat mijn verhaal zijn opmerkelijke jasje gaf.

Ik zwerf verder door de winkel, tussen de lage displays aan mijn rechterhand, blijf een tijdje hangen bij een prachtige uitgave van Alice in het wonderland, door Lewis Carroll. Kijk, dat is zo’n valkuil, mooie illustraties van Floor Rieder en zinnen die, ook al zijn ze bekend, je toch zo weer de diepte in kunnen trekken, diep het konijnenhol in dat leidt naar een wereld die hoe dan ook totaal anders is dan de wereld waar je met beide voeten in staat.
Ik word begroet door Monique Burger, de eigenaresse, bekend van TV programma’s die ik zelf niet kijk, en die me in één zin door herinnert aan onze verbondenheid als schrijver en boekhandelaar. ‘Hallo André, ik heb nog geen tweetje van je gezien deze week.’ Om op zo’n mooi plekje in de winkel te mogen liggen, brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee, of partnerschap, hoe je het ook wilt noemen. Ik weet het, en beloof beterschap. En kan haar toch ook weer blij maken met de aankondiging van deze eerste poging tot een literair verslagje, eerste van alle boekenwinkels waar Dat Rode Spul liggen mag.

Weer alleen vervolg ik mijn weg langs de knusse kinderhoek. Wat een uitkomst als ik nog kleine kinderen had of later, hopelijk veel later, met kleinkinderen hier naar binnenloop. Langs de balie met een vriendelijke medewerker achter de kassa richting de koffiehoek achterin, bij de Engelse en anderstalige romans. Het staat er allemaal uitgestald en wordt mij nogmaals aangeboden, koffie in de thermos, groene en andere exotische theesoorten, koekjes erbij, ik voel me lekker thuis bij DNB in de huiskamer. Op de steunbalken hebben bekende en voor mij onbekende Nederlanders hun wijsheden of gewoon hun aanwezigheid vastgelegd, Mathilde Santing, Lodewijk Asscher, om er een paar te noemen. Er staat zelfs een ligbank waar ik kan aanliggen om wat te snoepen uit de roman Ik kom terug van Adriaan van Dis die ik van een stapel heb meegenomen. Een verhaal in ruil voor een zachte dood, en dat van zijn hand, belooft weer een goed gedocumenteerde en gelijk weemoedige herontdekking te worden van ons collectieve Indische gedachtegoed. Het brengt herinneringen met zich mee aan Indische Duinen, de Stille Kracht en Max Havelaar. Maar het konijn uit Alice in het wonderland dat nog eens uit de tunnel van mijn onderbewustzijn opduikt, redt me, door een buitenproportioneel uurwerk uit zijn vestzak te hijsen en te zeggen: ‘O wee, o wee, ik ben te laat!’  Zonder dat was ik vandaag waarschijnlijk met een parkeerboete de Bos en Lommerwijk weer uitgegaan.

pro-mbooks3 : libris