Leestips van Astrid

Leestip van Astrid

Minjan - Margot Vanderstraeten
Minjan is het vervolg op het prachtige boek ‘Mazzel tov’ waarin Margot ons meenam naar de orthodox-Joodse gemeenschap in Antwerpen. Het boek leidde tot veel nieuwe ontmoetingen binnen deze gemeenschap en in Minjan vertelt ze deze bijzondere verhalen. Vanuit haar oprechte interesse maakt ze verbinding met deze personen. Prachtig zoals ze deze ontmoetingen weer in woorden weet te vangen. Een mooi aanvullend boek op ‘Mazzel tov’. Weer erg van genoten!

Bekijk of bestel het boek 'Minjan'

Kindertijd - Tove Ditlevsen
Het eerste deel van een trilogie over het leven van de auteur. Over opgroeien in de harde omgeving van een volksbuurt in de jaren twintig in Kopenhagen. Buitenbeentje Tove houdt meer van lezen dan van spelen, is introvert en teruggetrokken. Ze hunkert naar blijken van liefde van haar moeder. Ondanks alles weet ze zich te beschermen tegen de onverschillige wereld om haar heen. Ze schrijft gedichten in haar poëziealbum dat ze angstvallig verborgen houdt. Een onthutsend mooi boek.

Bekijk of bestel het boek 'Kindertijd'

23 seconden - Kees van Beijnum

De auteur neemt je mee naar een wereld die tot de verbeelding spreekt. De Amsterdamse Wallen, waar de hoofdpersoon Anne opgroeit, een buurt met ongeschreven wetten en moraal. Een meeslepend verhaal dat je via allerlei omwegen en briljante vondsten uiteindelijk confronteert met een onverwachte realiteit. Van Beijnum observeert zonder te moraliseren en werkt de karakters mooi uit, personages waar je van gaat houden. En wat een prachtig beschreven moeder-dochterrelatie. Een geweldig boek van Kees van Beijnum! Spannend, psychologisch en intrigerend!

Bekijk of bestel het boek '23 seconden'

Lichter dan ik - Dido Michielsen
Djokja, Java, 1850. Isah wordt geboren als dochter van de kleermaakster van de sultan. Haar levensloop en positie in de sterk hiërarchische cultuur van het oude Java lijken daarmee bepaald. Maar Isah blijkt te beschikken over een buitengewoon sterk en eigenzinnig karakter. Haar lot neemt ze liever in eigen hand… Dido Michielsen laat het negentiende eeuwse Indië tot leven komen. Ik rook de bloemen en de kruiden, zag de kleuren van de batiks voor me, voelde de hitte. Aangrijpend en prachtig, lezen!

Bekijk of bestel het boek 'Lichter dan ik'

Otmar’s zonen - Peter Buwalda
Na zijn succesvolle debuutroman ‘Bonita Avenue’ hebben we jarenlang moeten wachten op de nieuwe roman van Peter Buwalda. Het geduld wordt gelukkig beloond. Wat een fantastisch boek is ‘Otmar’s zonen’! Dit boek laat zich niet in een paar zinnen samenvatten, er zitten nogal wat verhaallijnen in. De manier waarop de plot tot ontplooiing komt maakt van het boek een pageturner die afdendert op een cliffhanger van formaat. En dan is het reikhalzend uitkijken naar het volgende deel van deze trilogie. De meningen zijn verdeeld, ik heb ervan genoten!

Bekijk of bestel het boek 'Otmar's zonen'

Schokland - Saskia Goldschmidt
Dit boek verdient een groot publiek! Het is het verhaal van een boerenbedrijf in het Groningse aardbevingsgebied en de overlevingsstrijd die gevoerd wordt voor het voortbestaan. Grootvader Zwier wil het liefst alles bij het oude laten, moeder Trijn heeft weinig met het leven op het platteland en dochter Femke wil vooruit en overstappen op biologisch boeren. Het schuurt tussen de drie generaties en de manier waarop Saskia dit verhaal vertelt is zo indringend en zeer beeldend. De personages heb ik in mijn hart gesloten.

Bekijk of bestel het boek 'Schokland'

Dagelijks werk - Renate Dorrestein
In dit boek heeft Renate Dorrestein niet eerder gebundelde stukken of artikelen samengebracht en voorzien van rake en vermakelijke teksten. Het levert een ‘schaduwoeuvre’ op waarin de thema’s uit haar romans opduiken. Naast deze maatschappelijke thema’s gaat Dagelijks werk ook over het schrijverschap; de uitgeverij, redacteur en de boekhandel. En indirect schreef zij met deze compositie een autobiografie, een mooi overzicht van haar schrijversleven. Een must voor iedereen die heeft genoten van haar boeken! Met veel plezier gelezen!

Bekijk of bestel het boek 'Dagelijks werk'


De winter voorbij - Isabel Allende

Wat een mooie roman weer van Allende! Het verhaal speelt in het hedendaagse Amerika en gaat over immigranten, illegaliteit, moed en ouderdom. Mooi uitgewerkte personages zoals we die kennen van deze auteur. Personen met een heftig verleden. Door een bizar toeval kruisen deze mensen elkaars pad; een Amerikaan, een Chileense en een jonge illegale immigrante. Wat volgt is een soort roadmovie waarin ze elkaar steeds beter leren kennen en langzaam alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Weer erg van genoten!

Bekijk of bestel het boek 'De winter voorbij'

Het geheime leven van Henri Pick - David Foenkinos
Een heerlijk en origineel boek. Een redactrice ontdekt een meesterlijk manuscript. De schrijver Henri Pick, pizzabakker van beroep, is inmiddels overleden. Volgens zijn weduwe las of schreef Pick nooit. Leidde hij een geheim leven? Mooie plotwendingen en scherp beschreven karakters. Het leest alsof je in een film zit! Het geeft ook een mooi inkijkje in de wereld van het uitgeven. Een must-read voor iedereen die van boeken houdt. Vertaald door onze oud-medewerker Carlijn Brouwer. Wij zijn trots op haar!

Bekijk of bestel het boek 'Het geheime leven van Henri Pick'


Mazzel tov - Margot Vanderstraeten
Vijftien jaar geleden heb ik een rondleiding gehad door de Joodse wijk in Antwerpen en dat heeft grote indruk op mij gemaakt. Toen dit boek uitkwam was ik dan ook erg benieuwd naar het verhaal achter de ‘gesloten deuren’. Als jonge studente was Margot Vanderstraeten, in het Antwerpen van eind jaren 80, op zoek naar een bijbaantje en via een oproep komt ze terecht bij de joods-orthodoxe familie Schneider. Zes jaar lang begeleidt ze de kinderen bij hun huiswerk. Ze helpt de kinderen dagelijks en via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot de joods-orthodoxe wereld. Een uniek document, weinigen niet-joden dringen zo diep binnen in het dagelijkse leven van een gesloten gemeenschap. Een meeslepend en confronterend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern orthodox-joods gezin, gezien door de ogen van een niet-joodse jonge vrouw. Prachtig geschreven met veel gevoel voor sfeer en details. Margot wint het vertrouwen van de familie en maakt kennis met de vele tradities. Ook ontmoet ze de grootmoeder, overlevende van de Holocaust. Haar oprechte nieuwsgierigheid brengt haar veel en zet haar aan het denken over vragen als ‘Hoe kijken we naar anderen’,  ‘Wat houdt identiteit in’ en ‘Hoe gaan we om met het begrip ‘diversiteit’.  Deze vragen sporen ook de lezer aan tot genuanceerd denken en maken je bewust van hoe complex de wereld in elkaar zit. Op de voorkant van het boek staat ‘Een mustread’, ik kan dat alleen maar beamen.

Bekijk of bestel het boek 'Mazzel tov'

Een ongeduldig verlangen - Willem Nijholt
Willem Nijholt neemt de lezer nogmaals mee naar zijn verleden. Het boek begint met de terugkeer uit Indië. Herinneringen aan de tijd dat zijn familie in Nederland langzaam aan het ‘nieuwe’ leven gewend raakte. Prachtige portretten van familieleden. Maar hij beschrijft ook zijn ontluikende homoseksualiteit in het bekrompen Nederland van de jaren ‘50. Met daarnaast de aangrijpende herinneringen van zijn
moeder in het kamp en aan zijn Indische jeugd. Erg beeldend geschreven; een mooi boek voor een lange winteravond!

Bekijk of bestel het boek 'Een ongeduldig verlangen'

De wensdagen - Patricia F. Wessels

Patricia groeide op in de Jordaan in het Amsterdam van de jaren 70, veel leven op straat en een grote sociale controle. De Wensdagen vertelt het verhaal van de hippiejeugd van de auteur. In de ogen van de jonge Patricia is haar vrije opvoeding een waar avontuur. Tegelijkertijd schuurt het. De Wensdagen verwarmt je hart en zal voor veel lezers een feest van herkenning zijn.

Patricia en haar broertje Lukas groeien op als ‘kinderen van het paradijs’. Hun leven is vol avontuur, maar ook vol onzekerheden en onveiligheid. Na de scheiding van haar ouders blijkt Patricia’s moeder zeer creatief in het leven in armoede. Hun vader woont in Indonesië, komt soms een paar maanden thuis en speelt zijn rol als vader dan met verve. Deze illusie wordt met zorg in stand gehouden. Wanneer er weer rust en regelmaat komt als haar moeder een nieuwe liefde vindt, vraagt Patricia zich echter af waar haar loyaliteit ligt.

Een beeldend, hilarisch en ontroerend portret van de jeugd van Patricia, ik heb tijdens het lezen me verwonderd hoe scherp, levendig en precies ze kon schetsen wat ze dacht, voelde, ervoer tijdens het buitenspelen, huiselijke perikelen en onderlinge relaties. Glashelder spiegelt het boek hoe loyaal kinderen zijn naar hun ouders en zich verantwoordelijk kunnen gaan voelen voor hun geluk.

Bekijk of bestel het boek 'De wensdagen'

Het geluk van Limburg - Marcia Luyten
Mooi boek over de opkomst en het verval van de Limburgse mijnstreek, de streek waar Marcia Luyten is opgegroeid. Het is enerzijds de geschiedenis van de mijnen, op historische feiten gebaseerd. Een zeer interessant stuk vaderlandse geschiedenis. Het trieste en donkere van de streek komt tot leven door de beeldende beschrijvingen, je ziet de mannen ondergronds ploeterend het zware en gevaarlijke werk uitvoeren. Daardoorheen weeft de auteur het verhaal van mijnwerkerszoon Jack Vinders, de zanger uit Kerkrade. Hij groeide op als vierde generatie van een mijnwerkersgeslacht maar Jack deed niet mee, hij koos een andere weg. Het najagen van zijn droom was een gevecht, hij moest breken met de vele tradities. Lees dit meeslepende boek!

Bekijk of bestel het boek 'Het geluk van Limburg'

De ijsmakers - Ernest van der Kwast
Mooi hoe allerlei wetenswaardigheden over ijs en ijsmakers worden verweven in een boeiende familiegeschiedenis. Twee broers groeien op in deze traditie. In de zomermaanden hard werken in ijssalon Venezia in Rotterdam, in de wintermaanden terug naar Italië, naar Venas di Cadore.  Luca doet plichtsgetrouw wat er van hem verwacht wordt en neemt de ‘spatula’ over. Giovanni volgt zijn passie en kiest voor de literatuur. De eens zo hechte band verschrompelt; vader en zoon gaan zwijgzaam verder. Dan doet Luca zijn jongere broer een ongebruikelijk verzoek. Giovanni kan hiermee nog eenmaal het belang van zijn familie dienen. Keuzes maken, daar gaat het over in deze hartverwarmende roman. Erg genoten van dit boek!

Bekijk of bestel het boek 'De ijsmakers'

pro-mbooks3 : libris