Leestips van Hanny

Leestips

De saamhorigheidsgroep - Merijn de Boer
Bernhard, een diplomaat in spé, past niet bij de links-idealistische groep uit Haarlem. Omdat hij liefdevol wordt opgenomen, voelt hij er zich er toch snel thuis. Het grootste deel van het boek beslaat de periode 1982-1983 en beschrijft hoe Bernhard en Liza verliefd worden. Toch blijft ze bij haar partner en gaat Bernhard de wijde wereld in. Wie is er nu uiteindelijk gelukkiger geworden? Daar gaat dit boek over. Een heerlijk boek, met een hoog o-ja zo-was-het-in-die-tijd-gehalte.

Bekijk of bestel het boek 'De saamhorigheidsgroep'

De dag dat ik mijn naam veranderde - Bibi Dumon Tak
Dumon Tak beschrijft in deze autobiografie in romanvorm de relatie van Anne met haar zus Lize en haar kinderen. Hoe de gewelddadige ex-man van Lize haar het leven moeilijk maakt en onredelijke eisen stelt, zelfs als Lize ernstig ziek wordt. Na de dood van Lize schrapt Anna’s ex-zwager haar zelfs uit het leven van haar neefjes.

Het is een boeiend en vlot leesbaar verhaal, waar verdriet, woede, macht en onmacht, rouw en wraak, maar ook humor aan bod komen.

Bekijk of bestel het boek 'De dag dat ik mijn naam veranderde'

Pastorale - Stephan Enter
Het verhaal speelt zich af in het Veluwse dorp Brevendal, dat uit een gereformeerd en een Moluks deel bestaat, tijdens de jaren tachtig. Hoofdpersonen zijn Oscar, een puberjongen in het laatste jaar voor zijn examen van de middelbare school en zijn zus Louise die in de stad studeert. Broer en zus twijfelen sterk aan de waarden van de gemeenschap waarin zij opgroeien. Prachtige roman over de consequenties van de harteloze behandeling van Molukkers en niet te stoppen veranderingen in een dorpsgemeenschap.

Bekijk of bestel het boek 'Pastorale'

Zwarte schuur - Oek de Jong
Leven met een schuldgevoel, het verwerken van een jeugdtrauma, vrouwen, liefde en erotiek. Het zijn primaire grote thema’s die Oek de Jong verwerkt in Zwarte Schuur. Een afgrijselijk incident in zijn jeugd bepaalt later grotendeels het oeuvre van Maris Coppoolse als volwassen kunstschilder. Op zijn veertiende begaat hij een misdaad. Hij lijkt ermee weg te komen tot uiteindelijk toch de bom barst. Een prachtige overtuigende roman, die geen seconde verveelt en die je het liefst in een adem uitleest!

Bekijk of bestel het boek 'Zwarte schuur'

Stad vol ballonnen - Femke van der Laan
Kort na het overlijden van haar man, Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan, schreef Femke van der Laan een jaar lang elke week in haar columns over rouw en verlies, over herinneringen en nieuwe ervaringen. Haar columns zijn gebundeld in het boek: ‘Stad van ballonnen’ dat in maart is verschenen. Het boek gaat over de nauwelijks benoembare leegte en over het ongrijpbare begrip “nooit”. Een ontroerend beeld over rouw als het leven gewoon doorgaat.

Bekijk of bestel het boek 'Stad vol ballonnen'


Aswoensdag - Hanneke Hendrix

Marit, die in de laatste fase van een IVF-traject zit, wordt op een zondagavond gebeld door de buurtregisseur in het Limburgse dorpje Sint  Nazareth. De leefsituatie van haar moeder is onhoudbaar geworden en als enig naaste familielid wordt zij geacht beslissingen te nemen. Marit  vertrekt de volgende ochtend naar het dorp dat zij 15 jaar geleden is ontvlucht en probeert haar moeder, waarmee ze al die jaren geen contact heeft gehad,  zo goed mogelijk te verzorgen. Mooie en ontroerende roman.

Bekijk of bestel het boek 'Aswoensdag'

Becks laatste zomer - Benedict Wells
Rauli is het buitenbeentje van de klas, totdat zijn muziekleraar Robert Beck ontdekt dat hij een muzikaal talent is. Beck, zelf een mislukte muzikant, wil de jongen helpen een carrière in de muziek op te bouwen. Om zo zelf zijn weg terug te vinden in de wereld van glitter en glamour. Ook hun vrienden dromen van een andere toekomst: de jonge serveerster Lara, die verliefd wordt op Beck, Anna Lind, de droom van elke leraar en de Duits-Afrikaanse Charlie, Becks enige vriend. Een prachtige road novel van een 23-jarige debutant.

Bekijk of bestel het boek 'Becks laatste zomer'

Laat niet los - Harlan Coben
Vijftien jaar geleden stond de politie aan de deur bij Nap Dumas om hem en zijn vader te vertellen dat Leo, zijn tweelingbroer en diens vriendin, zelfmoord hebben gepleegd. Ook zijn eigen vriendin Maura is verdwenen. Vele jaren later werkt Nap bij de politie. Dan wordt één van zijn collega’s, Rex, die destijds bevriend was met Leo, doodgeschoten bij een controle.  Op de plaats delict vinden ze vingerafdrukken van Maura. Staan deze zaken met elkaar in verband? Spannend tot de laatste bladzijde.

Bekijk of bestel het boek 'Laat niet los'

Hoe alles moest beginnen - Thomas Verbogt
Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet. Aan hun tijd samen komt abrupt een einde. Ze moeten elkaar loslaten, maar kunnen dat niet. In “Hoe alles moest beginnen” volgen we Thomas en Licia als kinderen, twintigers, veertigers en zestigers. Hoe gaat de tijd met hen om? Hoe behouden zij hun verzonnen leven? Hoe blijven hun levens verweven en welke betekenis hebben zij voor elkaar?
Hoe alles moest beginnen is een prachtige roman over de liefde, de tijd, en de kracht van het verzinnen.

Vrij kort nadat de moeder van Licia zeer plotseling is overleden, vertrekt het gezin naar Italië en spat de innige vriendschap van Thomas en Licia uiteen. Alhoewel de afstand tussen beiden onoverbrugbaar lijkt en het beter is dat ze elkaar vergeten, kunnen ze dit niet. Elke twintig jaar nadien ontmoeten ze elkaar in andere omstandigheden. Ze zijn beiden doorgegaan met hun leven maar de verbintenis blijft.

Langzaamaan vertelt Thomas Verbogt hun verhaal van niet vervulde liefde en gemis en wordt duidelijk welke ingrijpende gebeurtenis de oorzaak is van het plotselinge einde aan een jeugdliefde die bepalend is geweest voor hun verdere leven. Thomas Verbogt bewijst met “Hoe alles moest beginnen” hoe een melancholische liefdesroman te schrijven zonder te vervallen in sentimentaliteit. Op gevoelige wijze weet hij het levensverhaal te vertellen van een man en een vrouw die hun hele leven verbonden zullen zijn.

Bekijk of bestel het boek 'Hoe alles moest beginnen'

Ginny Moon heeft gelijk - Benjamin Ludwig
Ginny Moon is veertien jaar oud. Als autistisch meisje bekijkt ze de wereld met haar eigen logica. Bij haar derde pleeggezin heeft ze eindelijk een thuis gevonden. Ondanks de nare herinneringen aan haar biologische moeder Gloria, wil Ginny haar vinden. Tot grote frustratie van iedereen om haar heen... Zonder oog voor gevaar geeft ze alles op, ook het enige thuis dat ze ooit heeft gekend. Bijzonder, ontroerend maar vooral een krachtig geschreven boek dat een inkijkje geeft in de wereld van autisme.

Bekijk of bestel het boek 'Ginny Moon heeft gelijk'


Wees onzichtbaar - Murat Isik
Wees onzichtbaar is de tweede roman van Murat Isik. Van zijn debuut: “Verloren grond” dat speelde in de jaren 60 en in 2012 uitkwam, was ik al onder de indruk. Met “Wees Onzichtbaar” heeft hij mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Een prachtig geschreven familieverhaal, dat je in haar greep houdt. In het begin van de jaren tachtig verhuist Metin met zijn moeder en zijn zus naar de Bijlmer in Amsterdam. Metin is dan vijf jaar.

Het huwelijk van zijn ouders is geen succesverhaal. Zijn vader verliet al eerder het gezin om zich bij zijn broer in Duitsland te voegen. Omdat hij daar geen woonruimte kreeg, en in Nederland wel, haalt hij zijn gezin naar Nederland, waar hun een woning in de Bijlmer wacht. De jonge Metin groeit hier op binnen een onstabiel gezin en in een buurt die al snel de naam krijgt een slechte wijk te zijn. Zijn moeder probeert er het beste van te maken. Maar de spanning met een vader in huis, die geen werk heeft en niets anders doet dan lezen, gokken, en drinken en ruzie maken, neemt vervelende vormen aan. Metin maakt vriendjes in de buurt  en gaat naar de middelbare school. Maar ook daar wordt het al snel onveilig voor hem, doordat hij het mikpunt wordt van pesterijen in de klas als enige Turkse jongen. Zijn jaren op het vwo zijn alles behalve makkelijk, maar Metin zet door en houdt zich staande. Hij weet wat zijn ouders van hem verwachten, namelijk een universitaire studie.

Bekijk of bestel het boek 'Wees onzichtbaar'


In het water - Paula Hawkins

De bestsellerauteur van 'Het meisje in de trein' is terug met een verslavende thriller vol psychologische spanning over de ongrijpbaarheid van de waarheid en over een familie die verdrinkt in haar geheimen.
In de rivier die door plaatsje Beckford stroomt, vonden in het verleden verschillende vrouwen de dood. Sindsdien wordt dit water ook wel de verdrinkingspoel genoemd, waar  iedere dorpsbewoner zo zijn eigen verhaal bij heeft. Zo ook de vijftienjarige Lena en haar moeder Nel Abott, die  in het dorpje wonen. Nel is in de ban van de verhalen over de verdronken vrouwen en probeert te achterhalen wat hen de dood in dreef en legt dit vast op papier.

Als ook de beste vriendin van Lena zelfmoord pleegt in de rivier en enkele weken later ook haar moeder, blijft ze verslagen en intens verdrietig achter. Daarom moet Nels zus, Jules, terugkeren naar het stadje dat ze jaren geleden dacht voorgoed de rug te hebben toegekeerd, om zich te ontfermen over Lena, die haar ziet als indringer  en worstelt met de vraag of  ze ooit te weten komt  wat er met haar moeder en beste vriendin is gebeurd? In het water is een vlot te lezen psychologische spannende roman, waarin Paula Hawkins wederom laat zien dat ze beschikt over een geheel eigen schrijfstijl voorzien van poëtische zinnen, een beeldende omgeving en personages in een mysterieuze sfeer.

Bekijk of bestel het boek 'In het water'


Liefde in Pangea - Tessa de Loo
Wanneer het vriendinnetje van Fidel tijdens een schoolreisje naar Rome voor de ogen van haar klasgenoten een einde aan haar leven maakt, blijft hij achter met een schuldgevoel. Het lukt hem haar familie op te sporen aan de zuidwestkust van Europa, waar hij als bioloog onderzoek doet naar het leefgebied van kameleons. Gaandeweg ontwart hij een kluwen van gebeurtenissen die in hun beider jeugd hebben plaatsgevonden. Teruggeworpen op zichzelf ontdekt hij dat hij ook daar geen verlossende antwoorden vindt.

Bekijk of bestel het boek 'Liefde in Pangea'

pro-mbooks3 : libris