Leestips van Lonneke

Leestips

 


Tall bones - Anna Bailey
Als in een kleine gesloten gemeenschap een jong meisje verdwijnt na een feest zet dit het hele dorp op zijn kop. In een Twin peaks-achtige, bijna surrealistische sfeer worden alle bewoners onder de loep genomen en blijkt dat ze allemaal zo hun eigen geheimen hebben.

Dit is een échte psychologische thriller, hoofdpersoon Gaby spookte nog lang door mijn hoofd…

Bekijk of bestel het boek Tall bones 

Perfecte stilte - Helen Fields
Aan de rand van Edinburgh wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden. De dader speelt een spelletje met rechercheurs Ada Turner en Luc Callanach. Mijn favoriete duo gaat aan het werk. Zij is een koele workaholic en hij een charmeur van Franse komaf. Scherpe en soms grappige dialogen geven lucht aan deze snoeiharde thriller. Dit is alweer het vierde deel van deze verslavende serie, ik kijk alvast reikhalzend uit naar deel vijf!

Bekijk of bestel het boek 'Perfecte stilte'

Het laatste leven - Mohlin & Nyström
FBI-agent John Adderley moet na een mislukte infiltratie snel van de radar verdwijnen. Hij krijgt een nieuwe identiteit en vertrekt naar Zweden waar hij onderdeel van een coldcase team wordt dat zich bezighoudt met een oude vermissingszaak.
Met zijn Amerikaanse mentaliteit kost het John moeite zijn draai te vinden, vooral omdat de hoofdverdachte zijn halfbroer is…

Het verhaal heeft vaart en een goed opgebouwde spanning. De diverse plotwendingen zorgen ervoor dat het blijft boeien tot de zeer verrassende cliffhanger!

Bekijk of bestel het boek 'Het laatste leven'

Nulpunt - Jørn Lier Horst en Thomas Enger
Heel veel thrillerlezers (waaronder ondergetekende) kijken hier al lang naar uit: ‘Nulpunt’ van Jørn Lier Horst en Thomas Enger. Twee Noorse topthrillerschrijvers die hun krachten bundelen, dat moet wel een Scandithriller van de hoogste plank zijn! Ik ben fan van allebei en kan niet wachten om te beginnen in deze nieuwe serie met rechercheur Alexander Blix in de hoofdrol. Dat wordt dus geen carnaval vieren maar lezen!

Bekijk of bestel het boek 'Nulpunt'

De denkbeeldige vriend - Stephen Chbosky
Alleenstaande moeder Kate Reese vlucht voor een gewelddadige relatie en komt terecht in een klein dorpje ver van de bewoonde wereld. Het lijkt de ideale plek om tot rust te komen. Maar dan verdwijnt haar zoon Christopher. Zes dagen lang kan niemand hem vinden. Totdat hij tevoorschijn komt uit het bos, ongedeerd maar……niet onveranderd. Met een stem in zijn hoofd die alleen hij kan horen en met een missie die alleen hij kan volbrengen … een heerlijke dikke pil (778 blz) om de winter mee door te komen!

Bekijk of bestel het boek 'De denkbeeldige vriend'

Doggerland - Maria Adolfsson

Het is de ochtend na Oistra, het oesterfestival op de Doggerlandeilanden. Inspecteur Karen Hornby wordt wakker met een verschrikkelijke kater – maar dat is nog de minste van haar problemen. Naast haar in bed ligt haar baas. Dan komt het bericht dat er een vrouw bruut is vermoord en blijkt dat het slachtoffer de ex is van haar baas. Natuurlijk wordt zij belast met het onderzoek… ‘Misleiding’ is het eerste deel van een nieuwe serie, ik kijk nu al uit naar het vervolg!

Bekijk of bestel het boek 'Doggerland'

Koudvuur - Cilla en Rolf Börjlind
Dit is alweer het vijfde deel uit de Springvloed serie. Normaal zou ik nooit een deel uit een serie bespreken maar dit is zo goed, het beste op Scandinavisch thrillergebied op dit moment. Het vertelt over groentje Olivia Rönning en oud inspecteur Tom Stilton, verbonden voor het leven. Je volgt deze twee bij het oplossen van een gruweldaad en, meer nog, hun strijd met zichzelf. Deel 1 Springvloed werd al verfilmd maar pas op, dit is zeer verslavend…

Bekijk of bestel het boek 'Koudvuur'

Oktober - Søren Sveistrup
Na een jaar verlof wegens de moord op haar dochter is Rosa Hartung weer terug op haar post als minister van Sociale zaken. Op dezelfde dag worden er twee jonge vrouwen vermoord in hun eigen huis. Is er een verband? ‘Oktober’ is het debuut van de bedenker en scenarioschrijver van The Killing. Doordat het zeer filmisch is beschreven, zit je als lezer midden in het verhaal. Wegleggen is geen optie, het boek moet uit. Het liefst in één ruk!

Bekijk of bestel het boek 'Oktober'


De buitenjongen - Paolo Cognetti
Paolo Cognetti kennen we natuurlijk van zijn fenomenale bestseller “De acht bergen”. Naar aanleiding van dit succes is deze autobiografische roman uit 2013 opnieuw verschenen. In deze kleine parel (ja ik ben fan) vertelt hij hoe zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij de bergen mist van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij (en wij misschien wel allemaal) vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren en keert hij terug naar de gelukkige herinneringen van zijn jeugd.

Cognetti beschrijft deze periode middels prachtige natuurbeschrijvingen en liefdevolle, oprechte waarnemingen van bomen en dieren en een enkele herder die hij ontmoet. Dit is een klein boekje maar een grote roman, het dwingt je om langzaam te lezen en te reflecteren. Het is eerlijk, poëtisch, zonder dubbele bodem en vol respect voor de natuur en zijn majestueuze bergen. Als je net als ik helemaal weg was van “De acht bergen” dan zul je ook dit boek koesteren en nooit uitlenen, ze verdienen een ereplekje in je boekenkast!

Bekijk of bestel het boek 'De buitenjongen'


Wat je niet weet - Karen Cleveland
Vivian Miller is een toegewijde CIA-analist. Het is haar taak om de identiteit van zogenaamde Russische ‘slapers’ te onthullen. Dit zijn spionnen op Amerikaans grondgebied die zijn ingeburgerd in de Amerikaanse maatschappij. Als Vivian een geheim dossier van vijf Russische spionnen onder ogen krijgt, verandert  haar leven voorgoed. Dit boek is als een puzzel, stukje voor stukje kom je achter de waarheid… en die is niet fraai.

Bekijk of bestel het boek 'Wat je niet weet'


De Krijtman - C.J. Tudor
Een groepje vrienden communiceert met elkaar met krijttekeningen op de stoep, waarbij ieder een andere kleur gebruikt, zodat ze elkaar herkennen. Maar dan verschijnt er opeens een andere kleur… De Krijtman is echt een heerlijke thriller. De twee verhaallijnen leiden je tergend langzaam naar de ontknoping en die is er één om door een ringetje te halen… Zeker weten dat je nooit meer normaal naar een krijttekening op je stoep kijkt!

Bekijk of bestel het boek 'De Krijtman'

 

De acht bergen - Paolo Cognetti
Dit is niet alleen een verhaal over liefde, dood en de relatie van een zoon met zijn vader. Het is bovenal een verhaal over de vriendschap tussen stadsjongen Pietro en boerenzoon Bruno die opgroeit in de bergen.

Als Pietro een stuk grond en geld erft, bouwen de twee vrienden een huis tegen de rotswand van hun geliefde berg. Terug naar de natuur, naar een puur eenvoudig leven en een onverwoestbare vriendschap. Iedereen die van de bergen houdt zal zich hierin herkennen!

Bekijk of bestel het boek 'De acht bergen'

pro-mbooks3 : libris