Leestips van Marlies

Leestips

 

Kruispunt - Jonathan Franzen
Met Kruispunt heeft Jonathan Franzen een prachtig boek aan zijn oeuvre toegevoegd. Vanuit vijf vertelperspectieven wordt het wel en wee van de familie Hildebrandt beschreven. De personages staan op een kruispunt in hun leven. Je maakt kennis met hun uiteenlopende karakters, hoe anders ze in het gezin staan en ten opzichte van elkaar. Ik kan haast niet wachten op het tweede deel van deze trilogie. Laat je meeslepen door deze geweldig geschreven roman: pure literatuur!
Leuk weetje, door de Volkskrant uitgeroepen tot beste boek van 2021.

Bekijk of bestel het boek 'Kruispunt'

Niets ontgaat ons - Janke Reitsma
Wat een indrukwekkend debuut! Een gezinsdrama dat zich afspeelt aan de waddenkust. Beschreven in mooie zinnen die het natuurgebied (het paradijs) eer aan doen. Koen neemt de verantwoordelijkheid en zorgt voor zijn gehandicapte zusje Aukje. Zij heeft niet lang meer te leven. Hun ouders kunnen het, vanwege gebeurtenissen uit het verleden, niet aan. Het boek stelt vragen over leven en dood. Hoe loopt het af? Een beklemmende roman die onder je huid gaat zitten en nog lang nazindert.

Bekijk of bestel het boek 'Niets ontgaat ons'

Het boek van alle angsten - Emy Koopman
Dit boek schetst een dystopische wereld. Aanvankelijk zien we hoofdpersonen Fana en Viko op de middelbare school, waar zij worden gepest. De hoofdstukken tellen af naar een radicaal omslagpunt. De sterken hebben het gezag overgenomen, de zwakkeren delven het onderspit. Een gruwelijke wereld waarin Big Brother is watching you. Hoe sterk zijn Fana en Viko? Kiezen zij voor hun eigen overtuiging of gaan zij mee in de nieuwe gecontroleerde maatschappij? Wat zou jij doen? Een boek dat veel vragen oproept.

Bekijk of bestel het boek 'Het boek van alle angsten'

West - Carys Davies
Het deed me denken aan ‘De vlucht’ van Jesús Carrasco en ‘Butcher’s crossing’ van John Williams. Krachtige personages, mooie natuurbeschrijvingen. Er is geen woord te veel geschreven. Een vader reist zijn droom na en laat zijn dochter achter. Keert hij terug? Een verhaal over rouw en eenzaamheid, maar tegelijkertijd tot het einde verwachtings- en hoopvol. Laat je meeslepen door dit boek dat zich afspeelt in de Verenigde Staten in het begin van de negentiende eeuw. Wat een prachtige roman. In één adem uitgelezen!

Bekijk of bestel het boek 'West'

De verloren berg - Lieke Kézér
Lieke Kézér uit Megen vertelt over een gezinsdrama: moeder is overleden, vader heeft de zorg voor drie jonge kinderen. Hoe gaat elk gezinslid met het verlies van moeder om? Het verhaal lijkt eenvoudig geschreven, maar er speelt zich onderhuids veel meer af. Het boek komt heel dichtbij. De personages zijn van vlees en bloed, je leeft met hen mee en schrikt van de ontknoping aan het einde. Het boek roept veel vragen op. Uitermate geschikt om te bespreken in een leesclub.

Bekijk of bestel het boek 'De verloren berg'

De hoogstapelaar - Wessel te Gussinklo
De omslag van het boek toont een jongen met omhoog gewend gezicht. Zo ziet Ewout zichzelf: boven iedereen verheven. Hij straalt dit uit en wil zijn vrienden opvoeden. Ondertussen verlaat iedereen hem, hij is eenzaam, maar begrijpt niet dat het aan hemzelf ligt. Of begrijpt hij dat wel? Ik werd in dit verhaal getrokken en wilde steeds doorlezen: hoe loopt het met Ewout af? Je voelt aankomen dat het niet goed zal gaan. Het boek is in mooie taal neergeschreven.

Bekijk of bestel het boek 'De hoogstapelaar'

Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer
Ilja Leonard Pfeijffer heeft zichzelf met dit boek overtroffen. In prachtige, beeldende zinnen beschrijft hij de teloorgang van Europa. En van Venetië, dat letterlijk onder de voet gelopen wordt door toeristen. De omslag van het boek toont een piccolo van een hotel dat (ook al) zijn grandeur verliest. Ilja’s relatie staat op het spel. Uiteindelijk verlaat Clio hem en blijft hij verloren achter. Laat je meeslepen door de geweldige schrijfstijl van Pfeijffer. Dit is een boek van nu en het verdient een grote prijs!

Bekijk of bestel het boek 'Grand Hotel Europa'

Zeeuws geluk - Carolijn Visser 
Wat een mooi boek, prachtig vorm gegeven met sfeerfoto’s van Zeeland in de vorige eeuw. Carolijn Visser beschrijft het leven van mensen met dementie in een tehuis en maakt kennis met oude bekenden. Dit tegen de achtergrond van haar eigen jeugd in Zeeland.

Een bijzonder stukje Zeeuwse geschiedenis op zeer toegankelijke wijze geschreven en verbeeld.

Bekijk of bestel het boek 'Zeeuws geluk'


Patricia - Peter Terrin
De Vlaamse schrijver Peter Terrin heeft met dit boek weer een pageturner geschreven. Een drukbezette vrouw, werkzaam als eventmanager, laat haar mobiel in bad vallen. In het bad zit haar vijfjarig zoontje. Op dat moment vallen alle lijnen dood: die met haar werk, haar man, haar vriendinnen. Alles en iedereen is onbereikbaar geworden en zijzelf is ook niet bereikbaar. Wat te doen? In een opwelling verlaat zij het huis en keert niet terug.

Dit eerste deel lijkt wel een thriller, ik kon niet snel genoeg de bladzijden omslaan. Je denkt dat je het boek begrijpt en dan begint deel twee. Wat je hebt gelezen in deel een wordt compleet op zijn kop gezet. Ik vroeg mij af wat ik nu werkelijk gelezen had. Wat klopt er aan het verhaal? Wat niet? Wat is waarheid? Dit boek roept zoveel vragen op: je kunt er alle kanten mee uit.

Geweldig hoe de auteur dit verhaal verzonnen heeft en je op het verkeerde been kan zetten. Is er sprake van een zinsbegoocheling? Een dubbelganger? Elke lezer kan een andere verklaring hebben voor wat er nu wel of niet gebeurd is. Ik begrijp dat ik in raadselen spreek. Lees het boek en je begrijpt wat ik bedoel.

Het is geschreven in een prachtige taal, mooie zinnen en goed opgebouwd. Wat mij betreft: mooie literatuur, uitermate geschikt om in een leesclub te bespreken.

Bekijk of bestel het boek 'Patricia'

Archipel van de hond - Philippe Claudel
De omslag van het boek laat een eilandengroep zien. Op één van de eilanden woont een kleine vissersgemeenschap. Er zijn drie lijken aangespoeld. Vluchtelingen. Hoe gaat de bevolking daarmee om? Een actueel en spannend verhaal vol drama, maar ook met humor. Geschreven in een prachtige stijl. Ik vind het een mooi, maar ook een triest boek waarin de mens als een grijze, onverschillige ziel wordt weggezet. De schrijver heeft mij met ‘’Archipel van de hond’’ wederom geraakt.

Bekijk of bestel het boek 'Archipel van de hond'

Leerschool - Tara Westover
Tara Westover groeit op in een streng mormoons gezin in Idaho, Verenigde Staten. Van jongs af aan helpt Tara, haar broers en zussen, hun vader die een bedrijf heeft in schroot en oud ijzer. Het werk is niet zonder gevaar. Vader is streng mormoons, als er een ongeluk op het werk plaatsvindt, is hij van mening dat het de wil van God is. Naar een dokter gaan vindt hij niet nodig. Ook naar school gaan is niet aan de orde. Moeder zal de kinderen zelf onderwijzen. In praktijk komt hier weinig van terecht. Het gezin leeft op een eilandje en heeft weinig contacten met de omgeving. Wanneer een broer van Tara haar mishandelt grijpt er niemand in. Een andere broer onderwijst zichzelf, ontvlucht het gezin en gaat studeren. Dat wil Tara ook. Zij verdiept zich in wiskunde en taal en slaagt voor het toelatingsexamen voor de universiteit. Zij ontsnapt aan haar ouderlijk huis en gaat op kamers wonen. In het begin is Tara enigszins wereldvreemd. Toch slaagt zij erin opgenomen te worden in haar nieuwe leefomgeving en bouwt zij vriendschappen op. Uiteindelijk breekt Tara met haar familie.

Wat een indrukwekkende geschiedenis! Je krijgt een inkijkje in een mormoons gezin. Knap hoe Tara zich daaraan kan ontworstelen, zichzelf ontplooit en daar zo’n prachtig boek over kan schrijven. Het verhaal raakte mij en bleef nog lang op mijn netvlies hangen. Lees het boek en voel de strijd van Tara die erin slaagt haar eigen weg te volgen, hoe moeilijk dat ook is.

Bekijk of bestel het boek 'Leerschool'

De trooster - Esther Gerritsen
De trooster speelt zich af in en rondom een klooster, dat bewoond wordt door monniken, retraitegasten en conciërge Jacob. De bewoners bereiden zich voor op het Paasfeest. Jacob raakt bevriend met een belangrijke gast, Henri. Echter, Henri heeft een misdaad gepleegd en biecht dat aan Jacob op. Wat doet Jacob daarmee? Kan Henri ermee wegkomen? Gerritsen ontroerde mij met haar rake beschrijvingen van Henri en Jacob: puur en menselijk. Ik vond het een mooi, actueel boek dat aanzet tot vragen.

Bekijk of bestel het boek 'De trooster'

Een trouwe vrouw - Jane Gardam
Wat een prachtig boek! Deel 2 van een trilogie. Deel 1 ‘Een onberispelijke man’ was al zo mooi. Maar nu belicht Gardam het huwelijk van Edward Feathers en Betty vanuit Betty’s perspectief. Zij heeft een hele andere kijk op de relatie met haar man. Gardam weet in heldere taal een verhaal neer te zetten dat schuurt en zindert. Dat belooft wat voor deel 3 ‘Laatste vrienden’, waarin de kortstondige minnaar van Betty en tevens grootste vijand van Edward, aan het woord komt.

Bekijk of bestel het boek 'Een trouwe vrouw'

De pelikaan - Martin Michael Driessen
Twee mannen in een Kroatisch dorp, dat aan de Adriatische kust ligt, ontdekken eind jaren tachtig elkaars geheimen, met alle gevolgen van dien. Andrej, de postbode, en Josip, kabeltreinbeheerder, chanteren, aanvankelijk zonder het te weten, elkaar. Beide mannen doen elkaar zowel goeds als kwaads aan. Andrej wil Josip geld lenen zodat Josip zijn chanteur (Andrej) kan betalen. Josip is blij verrast door dit aanbod en bedenkt dat Andrej toch eigenlijk wel een goede mens is. Beide mannen hebben hun positieve kanten, maar ook hun negatieve. Al zijn daar redenen voor. Josip heeft een vreselijke vrouw, waardoor hij naar een minnares zoekt en vindt. Andrej steelt geld uit de brieven die hij bezorgen moet. Dit ontdekken zij van elkaar, waarna zij elkaar gaan chanteren. Ondertussen raken zij min of meer met elkaar bevriend.

In een mooi taalgebruik schetst Driessen de onderlinge verhoudingen in het stadje. Het verhaal wordt steeds grimmiger, er vinden knokpartijen plaats en er wordt een aanslag gepleegd. De titel verwijst naar de pelikanen die het stadje bevolken, het leven daar aanschouwen en op tijd weer naar het zuiden vliegen.

Een aangrijpende roman, spelend tegen de achtergrond van het uiteenvallend Joegoslavië; de Balkanoorlog dreigt en zal het stadje uiteindelijk verwoesten. Met humor wordt het alledaagse leven beschreven en opgetild tot spannende literatuur. Tegelijkertijd is het een absurd verhaal met een politieke lading. Echt een aanrader die uitnodigt tot een nadere kennismaking met ander werk van deze Nederlandse schrijver, die in 2016 de ECI-literatuurprijs won voor zijn novellenbundel ‘Rivieren’. Wat kan Driessen prachtig schrijven!

Bekijk of bestel het boek 'De pelikaan'


Strikken - Domenico Starnone

Vanda en Aldo zijn jong getrouwd en hebben twee kinderen. Gevangen in hun 12 jarige huwelijk, verlaat Aldo zijn gezin voor een andere vrouw. Uiteindelijk keert hij terug bij Vanda. Hij doet erg zijn best, maar beiden slagen er niet in om hun relatie nieuw leven in te blazen. Toch blijft het einde een verrassing! Er wordt beweerd dat de auteur Domenico, de schrijfster Ferrante is… Of met haar getrouwd is…

Bekijk of bestel het boek 'Strikken'


Het monster van Essex - Sarah Perry

Aan het einde van de 19e eeuw overlijdt de man van Cora Seaborne, zij blijft in Londen achter met haar licht onhandelbare zoon Francis. Er begint een nieuw leven voor haar, zij was niet gelukkig met haar man. Cora kan eindelijk doen wat zij graag wil: op ontdekkingstocht gaan in de natuur, op zoek naar fossielen. Zij gaat wonen in het graafschap Essex, met haar zoon en diens gouvernante Martha. In het dorp Aldwinter worden de inwoners geplaagd door een mysterieus monster. Cora hoopt te ontdekken wie het monster is. Zij ontmoet de plaatselijke dominee William Ransome en diens ziekelijke vrouw Stella. In de dominee vindt Cora haar gelijke. Zij kan met hem haar krachten meten.


Een stuk historie wordt beschreven: de armoede in de Londense volkswijken, waarvoor Martha actie gaat voeren en de ontwikkeling van de geneeskunde middels de vooruitstrevende dokter Luke Garrett, die een oogje op Cora heeft. Helaas zijn niet alle vriendschappen en liefdes wederzijds en blijven sommigen teleurgesteld achter.


Het boek heeft in Engeland al vele prijzen gewonnen. Sarah Perry schrijft soms poëtisch “Spinnen hebben de brem in zijde gestoken”, soms in een rauwe stijl. Alle personen zijn op een of andere manier met elkaar verbonden. Perry weet je te raken met haar spannende en intrigerende dialogen. Het boek is filmisch geschreven met mooie natuurbeschrijvingen in geuren en kleuren. Een schrijnend, liefdevol en onderhoudend verhaal. Het boeide mij tot en met de laatste bladzijde, wat een mooi boek met een prachtig omslag!

Bekijk of bestel het boek 'Het monster van Essex'


De schone slaper - Allard Schröder
De CEO van een groot bedrijf, Sélène Richter, is een zelfbewuste, rijke dame die tijdelijk een jonge neef in huis neemt. Gaandeweg raakt zij steeds meer door hem gebiologeerd. Zij raakt in diezelfde tijd bevriend met Justine, die haar de vrije kant van het leven laat zien. Sélène hunkert naar liefde en aandacht, maar ondanks al haar diners en recepties is zij toch een eenzame vrouw.  Ik vind het een prachtig geschreven verhaal over schoonheid en verval, over de teloorgang van Sélène.

Bekijk of bestel het boek 'De schone slaper'

De dood van Murat Idrissi - Tommy Wieringa
Kleine roman over twee Marokkaans-Nederlandse meisjes, Thouraya en Ilham, die illegaal een vluchteling uit Marokko meenemen naar het rijke Europa. Saleh, een Marokkaanse jongen, verleidt de meisjes om Murat mee te nemen, verborgen in de kofferbak. Saleh speelt in op hun gemoed: zij hebben het zelf zo goed, waarom gunnen zij dat een arme Marokkaanse jongen zonder toekomst niet? Daarnaast kunnen zij zelf financiële steun gebruiken op hun vakantiereis. Zo besluiten zij Murat te vervoeren naar Europa. Als Thouraya en Ilham de zee overgestoken zijn, openen zij de kofferbak:  Murat is dood; zij gooien de kofferbak dicht, weten niet wat te doen en rijden verder. Tommy Wieringa beschrijft de tocht alsof je er bij bent, alsof het jou ook kan overkomen. Je begrijpt dat zij zich schuldig voelen als zij Murat niet meenemen naar Europa. Het maakt de huidige situatie rondom de vluchtelingen die blijven komen en veel gevaren doorstaan schrijnend duidelijk.

Bekijk of bestel het boek 'De dood van Murat Idrissi'

Bloed krijg je er nooit meer uit - Philip Snijder
De hoofdpersoon, een vijftigjarige man, verliest zijn tien jaar jongere zus Francien. Hij beseft dat hij haar tijdens zijn leven nauwelijks aandacht heeft gegeven, terwijl hij haar eigenlijk tot grote steun had kunnen zijn. Middels flashbacks beschrijft hij zijn jeugd op het Bickerseiland, een volksbuurt in Amsterdam. Hij kijkt neer op zijn afkomst en op zijn grote familie, inclusief zijn zus. Hij is zijn milieu ontgroeid en wil er niets meer mee te maken hebben. Als zijn zus overlijdt vraagt hij zich af waarom hij niet meer voor haar gedaan heeft, hij is immers haar grote broer. Hij haalt herinneringen aan haar op en beseft dat hij zich intens voor haar schaamde. Hij heeft een roman geschreven over zijn jeugd en overweegt om deze nu niet meer te publiceren, zo genadeloos komt zijn familie, zijn zus er vanaf. In mooie zinnen beschrijft Snijder de hoofdpersoon en zijn gedachten. Het is een schrijnend verhaal geworden, dat niet meer kan worden teruggedraaid. Je voelt de onmacht en de spijt van de hoofdpersoon. Is Snijder dat misschien zelf?

Bekijk of bestel het boek 'Bloed krijg je er nooit meer uit'

Het ware verhaal van haar en mij - Delphine de Vigan
Delphine de Vigan voert zichzelf in dit boek op als personage. Na een uiterst succesvol boek krijgt zij geen letter meer op papier. Een toevallige ontmoeting met een vrouw heeft vergaande consequenties. De vrouw werpt zich op als de ultieme vriendin en neemt het leven van Delphine bijna compleet over. Het boek verloopt van een literaire roman naar een literaire thriller. Laat de gevierde schrijfster zich echt imponeren of is de roman pure fictie? Dat blijft de vraag…

Bekijk of bestel het boek 'Het ware verhaal van haar en mij'

De boom in het land van de Toraja - Paul Claudel
De hoofdpersoon, zijn naam wordt niet genoemd, is een filmmaker van middelbare leeftijd. Hij verliest steeds meer mensen om zich heen. Bij zijn beste vriend, de filmproducent Eugène, wordt kanker geconstateerd. Het ziet er aanvankelijk goed voor hem uit, maar gaandeweg blijkt er niets meer aan te doen en overlijdt hij. Het heengaan van Eugène werkt louterend op de filmmaker. Hij beschrijft zijn herinneringen aan Eugène en de rol die de dood in zijn leven speelt: de zelf gekozen dood, de plotselinge dood en de verwachte dood na een ziekbed. De filmmaker haalt uit naar en omarmt de dood; er is geen ontkomen aan, de dood hoort bij het leven. In mooie, haast poëtische zinnen, wordt de dood beschreven en wat dat met je kan doen. Een roman die je laat nadenken over de zin van het leven, over vriendschap, ouder worden, eenzaamheid, liefde, hoop en verlies. Door het lezen van dit verhaal word je gewezen op de vergankelijkheid van het bestaan. Het boek biedt hoop en perspectief op de toekomst. Er wordt verteld hoe de Toraja, een volk op Sulawesi, Indonesië, met de dood omgaat, dit verklaart de titel: De boom in het land van de Toraja. Alweer een mooi geschreven boek van de Franse auteur Paul Claudel.

Bekijk of bestel het boek 'De boom in het land van de Toraja'

De hoge bergen van Portugal - Yann Martel
Over een tijdsbestek van bijna een eeuw legt Yann Martel een verbinding tussen drie mannen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Ze zijn op zoek naar een mysterie, een soort heilige graal. Aan het einde van het boek wordt duidelijk wat de drie mannen verbindt. Hun onderlinge relatie is onontkoombaar. De hoge bergen van Portugal is een magisch-realistische roman. Verrassend, tragisch, goed geschreven. Na het lezen van dit boek, blijf je in verwondering achter. Wat een mooi boek!

Bekijk of bestel het boek 'De hoge bergen van Portugal'

Moeders zondag - Graham Swift
Het is een prachtige zondag in de lente van 1924. Al het huispersoneel heeft vrijaf om hun moeder te kunnen bezoeken. Het dienstmeisje Jane Fairchild is wees en heeft geen moeder om naar toe te gaan. Zij is uitgenodigd door haar minnaar, Paul, in het grote huis van zijn ouders.  Pauls’ ouders zijn naar zijn aanstaande bruid en haar ouders vertrokken. Het is de bedoeling dat Paul zich later bij hen voegt. Maar Paul moet eerst nog studeren… Jane en Paul zijn al zes jaar elkaars geliefden. Zij beminnen elkaar op steelse plekken. Dit is de eerste keer dat hun minnespel zich afspeelt in het voorname huis in Pauls’ slaapkamer. De dag eindigt dramatisch. Ik vind het een mooi, ontroerend verhaal. Het is idyllisch en tegelijk ook gruwelijk. Graham Swift heeft met “Moeders zondag” een oprechte en invoelende roman geschreven.

Bekijk of bestel het boek 'Moeders zondag'

De stamhouder - Alexander Münninghoff
Münninghoff beschrijft in De stamhouder de geschiedenis van drie generaties van zijn familie, die van Nederland naar Letland verhuisde en weer terug. Met vaart en passie vertelt hij over het leven van zijn grootvader, zijn vader en zijn eigen leven. Hij heeft veel meegemaakt en weet zonder compassie een heftig verhaal neer te zetten. Aangrijpend, ik kon het niet wegleggen. Een terechte winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2015 en passend in het thema van de Boekenweek 2016: Duitsland. Boeiend van kaft tot kaft!

Bekijk of bestel het boek 'De stamhouder'

Ik vind het best - Per Petterson
Coming-of-ageroman met een intrigerende hoofdpersoon, opgegroeid onder het juk van een gewelddadige vader in een gebroken gezin. Audun is een buitenbeentje: hij gaat zijn eigen gang en blijft, ondanks zijn heftige jeugd, overeind. Zijn levensmotto is: ‘Ik vind het best’. Petterson beschrijft in mooie zinnen hoe Audun omgaat met pijnlijke situaties en hoe hij zich ontwikkelt tot jongvolwassene. Ik vind het invoelend geschreven. Alsof je er zelf bij bent, het schrijnt.

Bekijk of bestel het boek 'Ik vind het best'

Dat is wat ik bemin - Isabelle Rossaert
Dit romandebuut gaat over Valérie. Zij is opgegroeid in het kleine Franse dorp, Cucuron. Op een dag is er een jacht op een everzwijn. Een van de jagers, Max, keert niet terug. De nacht ervoor heeft Max zijn liefde verklaard aan Valérie. Valérie verhuist naar Parijs om te studeren. Maar zij blijft zich afvragen wat er is gebeurd. In Parijs ontmoet zij Jean-Michel, hij gaat naar Cucuron om antwoorden te vinden. Rossaert vertelt haar verhaal in een fijngevoelige, onderhoudende stijl, schetst mooie beelden van Parijs en van het ruige gebergte. Zij houdt je van het begin tot het einde vast en weet een mysterieuze sfeer op te bouwen.

Bekijk of bestel het boek 'Dat is wat ik bemin'

pro-mbooks2 : libris