Archief 2022

Rubén Rodriguez da Silva tipt elke maand 4 nieuwe kinderboeken

 

 

 

 

 

 

 

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. 

Kinderboek van de Maand December

Een vrolijke manier om kinderen helemaal klaar te maken voor het moment dat ze in groep 3 komen.

Alles wat je moet weten voor je 6 wordt!

Libby Walden

€ 15,99
'Alles wat je moet weten voor je 6 wordt!' is een praktisch ingesteld, uitdagend en informatief non-fictieprentenboek voor kleuters van vier en vijf. Het boek vol handige tips en leuke weetjes zit vol kleur, diversiteit en vrolijkheid, en is een mooi cadeau voor elke kleuter. Het toegankelijke boek is wel 64 pagina's dik en behandelt meer thema's dan je je kunt voorstellen.Een kind verandert nooit meer zo snel en veel als in de eerste vijf jaar. Tegen de tijd dat de zesde verjaardag eraan komt, hebben kleuters al enorm veel eerste indrukken, ervaringen en uitdagingen overwonnen met de aangeboren moed en lol die hun zo eigen is. En dan is de kleutertijd voorbij! 'Alles wat je moet weten voor je 6 wordt!' is een speels, interactief boek vol tips, verhaaltjes, adviezen, uitdagingen en aanwijsplaten. Echt alles komt voorbij in dit dikke prentenboek, van getallen tot kleuren, van families tot hobby's en van spelletjes tot gevoelens. Dit boek is een leuk cadeau voor kinderen van vier of vijf jaar oud.

Een fantastische, snelle serie voor avontuurlijke lezers!

Game Helden tegen de piraten

Marcel van Driel

€ 16,50

Elk kind heeft ermee te maken: boeken om te oefenen met lezen. Planken vol met AVI- en andere leesboekjes, er is genoeg om uit te kiezen. Helaas is het merendeel een beetje suf. Daarom zijn veel kinderen ook geen liefhebber hiervan. Gelukkig verschijnen er wel steeds meer verhalen, die wel leuk zijn. Boeken die heel goed passen naast de reguliere leesboeken, maar dan een beetje makkelijker. Eén van de allerleukste series op dit moment is Gamehelden. Het is zelfs verslavend leuk!

In het eerste deel maakten we kennis met een groep kinderen, die per toeval bijzondere krachten hebben gekregen. Ondertussen hebben ze het aan de stok gekregen met monsters, cowboys en dinosaurussen. Maar hun grootste vijand is een vrouw met de bijnaam De Leeuwin. Haar liefste wens is om de wereld te veroveren en het is de taak van de Gamehelden om dit keer op keer te voorkomen.

In dit vierde avontuur gaan ze naar de tijd van de piraten. De Leeuwin maakt jacht op een bijzondere ketting, waarmee ze onsterfelijk kan worden. Maar hiervoor heeft ze de speciale krachten van de kinderen nodig. Natuurlijk zullen ze er alles aan doen om haar tegen te werken, maar hun belangrijkste taak is het redden van een jonge piraat die in levensgevaar is. En natuurlijk moeten ze ook weer terugkeren naar hun eigen tijd.

Net als in de andere delen is ook dit weer een enorm spannend verhaal. Hoewel het grotendeels uit tekst bestaat met geweldige illustraties van Paco Vink, wordt er soms ook gebruik gemaakt van strips. Dit zorgt voor een leuke onderbreking, maar geeft het verhaal nog meer snelheid. En dat is ook het grootste pluspunt. De vaart is zo hoog, dat kinderen met gemak door zullen lezen. En oplettende lezers zullen schateren om allerlei in het verhaal verwerkte grapjes en verwijzingen naar films, games en tv-programma’s.

Een fantastische, snelle serie voor avontuurlijke lezers!

Deze uitgave van De Profeet is zo mooi, dat volwassenen terecht jaloers mogen zijn op de kinderen.

De Profeet

Tiny Fisscher ; Khalil Gibran

€ 19,90

Al regelmatig heeft Tiny Fisscher mij weten te verrassen met haar boeken. Ze staat bekend om haar bewerkingen van klassieke jeugdboeken. Met De Profeet is ze een stap verder gegaan. Een stap die best wel gewaagd genoemd mag worden, want hiervoor moest ze eerst de tekst goed doorgronden. Het is namelijk een bundeling van wijsheden, die oorspronkelijk bedoeld zijn voor volwassenen. De uitdaging was dan ook om de tekst zo te bewerken, dat ze begrijpelijk werd voor kinderen, zonder dat de kern van de boodschap aangetast werd. En daar is ze naar mijn mening bijzonder goed in geslaagd.

De belangrijkste wijziging is meteen een briljante stap. Terwijl de hoofdpersoon in het oorspronkelijke werk spreekt met volwassenen, richt de wijze Almustafa zich dit keer tot de kinderen. De volwassenen staan er omheen, maar mogen eigenlijk alleen maar toekijken en meeluisteren. Ironisch, omdat het tegenwoordig vaak lijkt alsof met name de volwassen lezers de Kinderboekenwereld domineren.

Het verhaal is eenvoudig, maar de boodschap zeer zeker niet. Almustafa staat op het punt om de stad Orfaleze te verlaten en terug te keren naar zijn geboorteland. Hij staat bekend om zijn wijsheid en de kinderen willen nog een laatste keer hiervan gebruik maken. Het zal nog een paar uur duren voordat het schip vertrekt, genoeg voor een laatste gesprek over allerlei zaken, die van belang zijn voor ieder mens.

Het boek is zeker niet dik, maar bevat enorm veel belangrijke lessen die uitnodigen om na te denken over het leven. Het is dan ook zeker niet bedoeld om even vlug te lezen. En hoewel het om volwassen onderwerpen gaat, zijn ze net zo relevant voor kinderen. De illustraties zijn van Pyhai, en haar werk past naar mijn mening perfect bij dit boek. Haar tekeningen zijn jeugdig en vloeiend, en haar kleurgebruik is spannend en soms magisch.

Deze uitgave van De Profeet is zo mooi, dat volwassenen terecht jaloers mogen zijn op de kinderen.

Stroomstoring is een welkome geluid vanuit de jongeren zelf.

Stroomstoring

Saar Pannekeet ; Chinouk Thijssen

€ 14,95

De allerlaatste Libris-tip van dit jaar moest een bijzondere keuze worden. En met Stroomstoring is dat op meerdere manieren gelukt. Dit nieuwste deel uit een serie losstaande verhalen is een samenwerkingsverband tussen de bekende schrijver Chinouk Thijssen en Saar Pannekeet, die één van de winnaars is van de verhalenwedstrijd Share Your Stories 2021 voor auteurs van 12 tot 18 jaar. Een groot voordeel hiervan is de combinatie van schrijfervaring met de beleving van de jongeren zelf.

Stroomstoring is een verontrustend verhaal met een aantal zeer actuele elementen. Vijf jongeren hebben zich opgegeven om samen met de conciërge voorbereidingen te treffen voor de ouderavond. Wanneer de conciërge even weg moet voor een boodschap, gaan het luchtalarm af. De overheid roept mensen op binnen te blijven en deuren en ramen te sluiten, omdat er een gevaarlijke gaswolk over het land trekt. De vijf kinderen zitten voor onbepaalde tijd opgesloten in een verder leeg schoolgebouw.

Terwijl de dagen voorbij gaan, lopen de spanningen op. Angst voor de onduidelijke situatie, een beperkte voedselvoorraad, maar vooral het gebrek aan vrijheid hebben een effect op de kinderen en elk gaat er op een eigen wijze mee om. Onderlinge relaties wijzigen en als lezer voel je dat dit naar een dramatisch hoogtepunt moet leiden.

Door het verhaal heen proef je de huidige tijd. Daardoor krijgt het ergens iets eng realistisch, wat naar mijn idee een vereiste is voor een dystopische verhaal. De toevoeging van de telefoon met draaischijf is heerlijk, want daardoor krijgt het boek een magisch realistisch kantje. Het beperkt aantal bladzijdes maakt het zeer aantrekkelijk voor menig lezer, maar wat mij betreft had dit nog best wat meer mogen zijn. Stroomstoring is een welkome geluid vanuit de jongeren zelf.

Kinderboek van de Maand November

Liefhebbers van goede Sinterklaasboeken zullen zonder twijfel deze willen hebben.

De kleren van Sinterklaas

Paul Biegel

€ 15,99

Met de overstap naar Gottmer wordt er hard gewerkt aan de heruitgave van de boeken van Paul Biegel. Dit keer is het de beurt aan het oorspronkelijk in 2008 uitgebrachte Sinterklaasverhaal.

Anouk is overtuigd dat Sinterklaas bij haar thuis komt logeren, want in de logeerkamer staat een koffer met de kleren van Sinterklaas. Haar klasgenoten geloven haar niet. Daarom besluit Anouk om Sinterklaas te betrappen, maar dat is niet zo eenvoudig. Hij werkt namelijk tot heel laat en is vervolgens weer heel vroeg op pad. Maar op 6 december is hij vrij. Als ze Sinterklaas aan de ontbijttafel zien, zullen ze Anouk geloven. Maar of de ouders van Anouk daar nu blij mee zijn?

Elk jaar verschijnen er allerlei Sinterklaasboeken, maar hiervan is slechts een klein deel echt de moeite waard. Daarom is het erg fijn dat ‘De kleren van Sinterklaas’ in een nieuw jasje is gestoken, want dit is nog steeds één van de betere verhalen. Paul Biegel wist op subtiele wijze het kinderlijk geloof in Sinterklaas te combineren met een volwassen kijk op zaken. Hierdoor zal de oplettende ouder de nodige binnenpret ervaren tijdens het voorlezen, zonder dat het kind dat doorheeft. Sanne te Loo verzorgde opnieuw de illustraties en met haar kleurgebruik en tekenstijl heeft ze het boek een echt sint-sfeertje gegeven.

Liefhebbers van goede Sinterklaasboeken zullen zonder twijfel deze willen hebben..

Een verrassend leuk boek

Fontana Banana

Judith Visser

€ 16,99

Toen dit boek binnenkwam, moest ik eigenlijk even zuchten. Een meisje en een hond met een cape en dan ook nog eens een titel met een banaan. Zo op het eerste gezicht niet erg aantrekkelijk en daarom liet ik het nog even liggen. Maar twee weken terug besloot ik hier toch eens aan te beginnen. Wellicht viel het nog wel mee.

Al heel snel had ik het uit. Het bleek niet gewoon leuk te zijn, maar zelfs heel aanstekelijk. Grappig, spannend, maar vooral ook goed. Als je namelijk de fantasy-elementen wegdenkt, blijft er een lekker leesboek over dat typerend is voor het Nederlandse kinderboek. Eerlijk gezegd vond ik het zelfs jammer dat er gekozen was voor het in mijn ogen wat goedkope effect van het superhelden-genre.

Shelly woont in een dorpje aan het strand. Zo’n dorpje waar je nog een slager, een schoenmaker en een groenteboer aantreft. Shelly heeft een gelukkig leven en twee lieve ouders. Er is maar één ding wat Shelly mist en dat is een hond. Het is haar allerliefste wens, maar haar moeder wil er niets van weten.

Wanneer Shelly met haar moeder meegaat om boodschappen te doen, ontdekt ze dat de groenteboer een puppy heeft. Natuurlijk is Shelly op slag verliefd en al snel mag ze de hond uitlaten. Als beloning krijgt ze een banaan mee, die ze kan delen met Fontana, zoals de hond genoemd is omdat deze gevonden is bij de droogstaande fontein in het dorp.

Zodra Fontana een stuk banaan krijgt, blijkt dit een bijzonder effect te hebben op de hond. Zijn ogen worden geel, hij kan praten en zelfs vliegen. Shelly weet dat ze dit geheim moet houden, omdat anders grote mensen meteen de hond zullen meenemen om allerlei vervelende proeven te doen.

Een tijdlang gaat alles goed, maar op een dag blijkt de winkel van de groenteboer helemaal leeg te zijn. De bestelde groente en fruit zijn onderweg verdwenen en niemand weet hoe dat komt. Dit gaat zo een paar dagen door en de groenteboer moet zijn winkel sluiten. Shelly en Fontana besluiten op onderzoek te gaan en het geheim op te lossen.

Een verrassend leuk boek dat hopelijk in de vervolgdelen niet teveel door zal slaan naar een hoog fantastisch gehalte. In ieder geval een aanrader!

Ik kan alleen maar concluderen dat het een steengoed boek geworden is.

Hoe wij het machtigste dier op aarde werden

Yuval Noah Harari

€ 19,99

Voor veel volwassen lezers is de naam Yuval Noah Harari een begrip. Zijn boeken over de mensheid maken diepe indruk, vooral door de levendige en spannende wijze waarop hij een beeld geeft van ons en onze voorouders. De boeken zijn zo populair dat er zelfs graphic novels van gemaakt zijn. En nu is er een jeugdboek verschenen.

Ik wist dat hij aanstekelijk kan schrijven, maar was hij in staat om voor kinderen te schrijven? De kans bestond dat het of heel kinderachtig was, of juist veel te volwassen. Er was maar één manier om hier achter te komen en dat was natuurlijk om het zelf te gaan lezen.

Het boek oogt heel prettig. Het is niet te dik of te groot, de illustraties hebben wat weg van de betere stripboeken en het lettertype is zeer aangenaam. Door bepaalde zinnen een kleurtje te geven, krijg je minder het gevoel dat je hele lappen tekst gaat lezen. Uiterlijk is het dus een zeer goed verzorgd boek. Maar nu de tekst!

Net als bij de volwassen boeken weet Harari de lezer vanaf de eerste bladzijde te grijpen en niet meer los te laten. Dat hij naast wetenschapper ook een zeer talentvolle schrijver is, maakt het voor ons bijzonder prettig. Hij slaagt ook perfect om de jeugdige lezer aan te spreken. Het leest als een spannend boek. Zijn vertelstijl is jeugdig en vlot, maar nooit kinderachtig. En hij neemt tegelijk de moeite om alles uit te leggen en gaat toch nergens vervelen.

Dit is het eerste deel over het verhaal van de mens. De focus ligt hier op de oermens. Overtuigend brengt hij een periode in beeld, die we met name kennen van voorwerpen en grottekeningen. Toch komt de wereld van toen volledig en geloofwaardig tot leven. Ik kan alleen maar concluderen dat het een steengoed boek geworden is, dat zeer aan te raden is voor volwassenen, maar vooral ook voor jeugdige lezers.

Dit boek kan ik maar op één manier beschrijven: GEWELDIG!

Ghost

Jason Reynolds

€ 15,99

Jason Reynolds is één van de allerbeste jeugdboekenschrijvers ter wereld. Dat is bijzonder te noemen, want als kind hield hij absoluut niet van lezen. Maar dat is wellicht ook de reden van zijn succes. Hij besloot dat zijn werk herkenbaar moest zijn voor de huidige jonge lezers. En daar ligt dan ook de kracht van zijn boeken. Zijn personages zijn realistisch met goede en slechte karaktertrekken. Regelmatig falen zij en dat leidt tot beschamende momenten. Maar tegelijk leren ze ook van hun fouten.

Ghost is een jongen met één groot talent. Hij kan namelijk heel hard rennen. De eerste keer dat hij daar achterkwam, was toen zijn vader hem en zijn moeder probeerde te vermoorden. Het mag duidelijk zijn dat dit een grote invloed heeft op zijn hele leven.

Wanneer hij uit hoogmoed besluit om Lu uit te dagen tijdens een hardlooptest, maakt hij indruk op de coach. Deze wil hem graag in zijn team hebben, maar daarvoor moet Ghost wel zorgen, dat hij op school goed gaat presteren. Dat is nog best een uitdaging, want Ghost komt voortdurend in de problemen. In eerste instantie neemt Ghost het hardlopen niet erg serieus, maar zodra hij ontdekt hoe bijzonder het is om ergens bij te horen, doet hij er alles aan om bij het team te blijven. Helaas heeft hij wel een groot geheim, waar niemand achter mag komen. Hij heeft namelijk een misstap begaan, die grote gevolgen kan hebben als het uitkomt. Maar hoelang kan een geheim blijven bestaan?

Dit boek is op meerdere fronten erg sterk. Het is zeer goed geschreven en nodigt uit om door te blijven lezen. Ghost is ondanks al zijn fouten een sympathieke jongen, waar je als lezer maar moeilijk een hekel aan kunt krijgen. Ook de bijfiguren zijn zeer sterk. Vooral de coach is een zeer geloofwaardige vaderfiguur geworden en een ijzersterke aanvulling op het verhaal.

Dit boek kan ik maar op één manier beschrijven: GEWELDIG!

Kinderboek van de Maand Oktober

Dit is met recht één van mijn favorieten van dit moment.

Het bos van Muis

William Snow

€ 19,95

Het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar draait om de natuur. Één van de mooiste boeken die rond dit thema verschenen zijn, is Het bos van Muis. Een zeer elegant boek waarin we een heel jaar voorbij zien komen. Elk maand is anders. Dat zien we niet alleen door het steeds veranderende bos, maar kunnen we ook ervaren door de activiteiten die bij de betreffende periode horen.

We volgen Muis, die ons meeneemt van januari tot december. Terwijl de sneeuw op de kale takken ligt, blijft Muis lekker binnen onder de warme dekens. Maar als de sneeuw verdwenen is, trekt hij snel warme kleding aan om te wandelen door het bos. Als het warmer wordt, bloeien er bloemen en in de zomer zijn er volop aardbeien te vinden.

Op elke bladzijde valt er van alles te ontdekken. We kunnen niet alleen buiten rondkijken, maar ook binnen. Want als we één van de vele flapjes omslaan, krijgen we een inkijk in de huizen van de bosbewoners. Daar valt heel veel te zien en te ontdekken. Het zit vol details waardoor je niet zo snel uitgekeken bent.

Aan het einde krijgen we ook nog een uitleg over de maanden, seizoenen en de natuur. Welke vruchten, kruiden of bloemen zijn kenmerkend voor een bepaalde maand? Hoe verandert het bos door het jaar heen? Ook leren we allerlei dieren kennen, die in het bos wonen.

Het bos van Muis is een prachtig prentenboek vol nostalgische platen in typisch Engelse stijl. Liefhebbers zullen hier zeker van gaan smullen. Maar het is vooral een heerlijke ervaring om te delen met jonge kinderen. Leer ze kennismaken met de natuur en de seizoenen. Dit is met recht één van mijn favorieten van dit moment.

Een supergrappig, knotsgek, maar soms ook zeer spannend boek

Oom Onkruid

Tosca Menten

€ 12,99

Het allerleukste kinderboek in het kader van de Kinderboekenweek is Oom Onkruid van Tosca Menten. Een boek dat vol zit met natuur, maar dan wel op typisch Tosciaanse wijze. We leren allerlei planten kennen, die door niemand anders ooit beschreven zijn. Waarschijnlijk omdat ze niet aantrekkelijk genoeg zijn. Want wie zit er nu te wachten op zwaar depressieve of zeer agressieve planten. Zelfs de mooiste bloemen maken schilders radeloos, omdat ze nooit stil kunnen staan.

Oom Onkruid gaat over de bijzondere vriendschap tussen Boris en Freddie. Dat klinkt misschien niet speciaal, maar Boris is een doodnormale jongen en Freddie is een reusachtige plant. Tot nu is er verder nog niets aan de hand. Er is echter een probleempje. Freddie is dol op vlees. Het begint met vliegende vliegen en dat is geen probleem. Maar wanneer er vliegende vogels en zelfs vliegende katten (dat moet je maar zelf gaan ontdekken) op het menu staan, is het probleempje een echt probleem. Er is maar één oplossing: Freddie moet vegetariër worden (of is hij dan eigenlijk een kannibaal?)!

Boris gaat Freddie trainen om alleen nog maar plantaardig voedsel te eten. Maar zoals het altijd gaat als mensen zich met de natuur bemoeien, het gaat hopeloos mis. Want de natuur kan wel veranderen, maar laat zich nooit dwingen. Steeds als Boris een poging doet, lijkt het eerst goed te gaan maar gaat het vervolgens van kwaad naar erger. En waar houdt de liefde voor vlees op? Want Freddie wordt steeds groter en zijn muil dus ook.

Oom Onkruid is een doorlopend verhaal, dat voortdurend onderbroken wordt voor reclamespotjes, advertenties en krantenknipsels. Je zou deze kunnen overslaan, maar ik kan je aanraden om ze toch te lezen. Ze zijn namelijk enorm grappig.

Tosca Menten houdt van woordgrapjes en uiteraard staan ook die weer in dit boek. ‘Als ik er niet was geweest, was jij er geweest.’ roept oom Onkruid als de situatie weer eens flink uit de hand is gelopen. Ze komen ook veelvuldig voor in de vele hilarische advertenties, zoals een middel tegen het niesen voor hooi met hooikoorts of matrassen en beddengoed voor bloembedden.

Een supergrappig, knotsgek, maar soms ook zeer spannend boek dat ook ver na de Kinderboekenweek de moeite waard is om te lezen. Laagdrempelig, maar kwalitatief weer van hoog niveau. Tosca rules!

Ook dit tweede deel van Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. is weer meesterlijk.

Bureau Speurneus en de junglebende

Jozua Douglas

€ 15,99

Jozua Douglas is al jaren een begrip in Kinderboekenland. Als je nog nooit van Costa Banana of de Verschrikkelijke badmeester hebt gehoord, heb je nog heel wat in te halen. Sinds kort is hij begonnen met een nieuwe serie en na twee delen mag ik wel concluderen, dat het opnieuw een succes is. Het is zeer grappig en er zit lekker veel actie in. Bijzonder leuk zijn ook de verbindingen met de andere boeken. Zo keren we in ‘De Junglebende’ terug naar Costa Banana.

In het vorige deel richtte meneer De Bruin een detectivebureau op, want hij is ervan overtuigd dat zijn zoon Lev de beste speurneus ooit is. Maar toen lazen we al dat ze daardoor in recordtempo in de grootste problemen kwamen. In dit nieuwe deel is het niet anders. Meneer de Bruin leert niet van zijn fouten, en Lev moet weer de hulp inschakelen van zijn vrienden om zijn vader te redden.

Dit keer gaan ze naar Costa Banana om op zoek te gaan naar een verdwenen persoon, maar wanneer ze daar aankomen blijkt deze weer teruggekeerd te zijn. De kinderen hebben het gevoel dat ze daar om een heel andere reden naartoe gelokt zijn en besluiten uit te zoeken waarom. Dat blijkt nog niet zo makkelijk, want de situatie wordt steeds gevaarlijker en de vader van Lev laat voortdurend blijken dat hij een totaal waardeloze detective is.

Ook dit tweede deel van Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. is weer meesterlijk. Het verhaal leest heerlijk weg en is opnieuw het bewijs dat ook laagdrempelige boeken hoge kwaliteit kunnen hebben. De illustraties van Geert Gratema zijn weer steengoed. Het doet me ergens denken aan het werk van Quentin Blake, omdat ze ogenschijnlijk zo eenvoudig lijken. Kortom een toptitel voor de Kinderboekenweek of bijvoorbeeld als cadeau voor de feestdagen.

Dit is een parel voor liefhebbers van een wat serieuzer verhaal.

Bliksemkind

Hans Hagen

€ 16,99

Hans Hagen is een begrip binnen het genre van de kinderpoëzie, maar met Bliksemkind laat hij zien dat hij ook op meesterlijke wijze een lang verhaal kan vertellen. En dat doet hij op een niet-alledaagse manier zoals eigenlijk alleen een dichter dat kan. Want hiervoor laat hij alles en iedereen aan het woord komen.

Yoko wordt geraakt door de bliksem. Op hetzelfde moment wordt ook een steen geraakt en beiden zijn vanaf dan onlosmakelijk met elkaar verbonden. De steen ligt in de hand van Yoko en blijkt genezende krachten te hebben. Zodra dit bekend wordt, komt iedereen uit de wijde omgeving langs om door Yoko aangeraakt te worden. Haar familie ziet hierin een middel om veel geld te verdienen.

Yoko is diep ongelukkig, want haar vertrouwde leventje moet wijken voor de hebberigheid van haar omgeving. Zelfs de mensen uit het dorp proberen van de situatie te profiteren. Kinderen gaan niet meer naar school, want zij moeten van hun ouders meehelpen om zoveel mogelijk geld te verdienen aan de de stroom van mensen. En niemand maakt zich druk om Yoko, die niets liever wil dan een einde maken aan dit hele circus.

Het verhaal wordt stapje voor stapje verteld. Niet alleen door Yoko of de mensen om haar heen, maar ook door de natuur en voorwerpen. Zo komen onder andere de steen, de bliksem, een oude badkuip en een emmer aan het woord. En elk heeft een eigen kijk. Het is fascinerend om te ontdekken op hoeveel verschillende manieren het verhaal verteld kan worden.

Bliksemkind is een jeugdboek, maar met een zeer volwassen insteek. Hoewel het zeer geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar, is het naar mijn idee zelfs nog passender voor de 12+ doelgroep. De prachtig geschreven tekst wordt aangevuld met schitterende illustraties van Martijn van der Linden. Dit is een parel voor liefhebbers van een wat serieuzer verhaal. Een absolute aanrader!

Kinderboek van de Maand September

Een heerlijk prentenboek met prachtige illustraties, dat je keer op keer zal betoveren.

Het meer dat verdwijnt

Paddy Donnelly

€ 14,99

Achter het eiland aan de overkant van de grote zee, ligt een ander eiland. Dat is geen gewoon eiland, want daar vindt je overal magie. Nou ja, vinden… dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Want magie is eigenlijk bijna onzichtbaar. Je kunt het pas merken als je iets raars ziet. Zoals een meer dat ineens weg is terwijl het er gisteren nog lag.

Als Meara aan opa vraagt hoe zo’n meer kan verdwijnen, dan heeft hij steeds weer een ander verhaal klaar. Misschien hadden de schapen het warm en heeft hun vacht al het water opgezogen, of waren het zeemeerminnen die de stop uit de bodem trokken. Het kan ook zo zijn dat het gevroren heeft vannacht en dat een reus het meer als ijsklontje in z’n drankje heeft gedaan.

Meara gelooft er niks van en probeert elke dag het geheim van het meer te ontdekken. Maar zoals het met magie gaat, laat het zich pas ontdekken wanneer je er klaar voor bent. En op een dag is het zover. Dan neemt opa je mee en zul je eindelijk weten hoe het komt. Maar vertel het niet verder, want niemand zal je geloven.

Dat magische eiland is Ierland, waar al eeuwenlang een rijke traditie bestaat van verhalen vertellen. Een belangrijk kenmerk daarin is magie. Niet zo verwonderlijk, want het landschap is zo bijzonder, dat je achter elke steen of boom kabouters of elfen zou kunnen verwachten. Dit verhaal vangt een stukje van die magische sfeer. En als je aan het einde denkt dat het allemaal onzin is, dat kom je tot de ontdekking dat het verdwijnende meer echt bestaat.

Een heerlijk prentenboek met prachtige illustraties, dat je keer op keer zal betoveren.

Het is een erg grappig boek geworden dat heel lekker leest.

Sara Paletti

Manon Sikkel ; Esther Leeuwrik ; Katrien Holland

€ 16,99

Manon Sikkel kennen we van een hoop kinderboeken, waaronder de populaire serie Geheim Agent oma. Nu komt ze met een nieuwe serie over het meisje Sara Paletti en haar strijd om de flatgebouw te redden van afbraak. Het belooft een erg leuke serie te worden met heel veel grappige momenten, creatieve uitvindingen en zeer nare volwassenen (zoals die vreselijke burgemeester en haar hebberige hulpje).

Sara Paletti woont op dertien hoog in een flat van veertien verdiepingen. Haar moeder is uitvinder en haar vader rijdt in een auto met een kaaskroket op het dak. Alle flatgebouwen om hen heen zijn afgebroken, maar toen hun flat aan de beurt was, bleek het geld op te zijn. Nu wonen zij op een bouwterrein samen met een hoop andere mensen. Er is ook een lift aanwezig, maar deze doet het niet zo goed. In de meeste gevallen is dat niet zo erg, maar soms best onhandig. Het levert in ieder geval een paar hilarische grappen op door het boek heen.

Wanneer de bewoners een brief ontvangen van de woningbouwvereniging, waarin staat dat ze binnen vier weken moet ophoepelen, besluit Sara iets te bedenken om hun huis te redden van de ondergang. Want Sara kan een paar dingen heel goed: heel snel popcorn eten, een beetje Italiaans praten en goede plannen bedenken. Hierbij krijgt ze hulp van Alfie, een heel lief jongetje in een blauwe jurk. Samen doen ze er alles aan om de burgemeester ervan te overtuigen dat hun flat de mooiste flat ter wereld is en onmogelijk afgebroken mag worden. Het is dan wel jammer dat die burgemeester een enorm naar mens is. Zal de reddingsplan gaan lukken?

Het is een erg grappig boek geworden dat heel lekker leest. Het eindigt met een open einde, waardoor je nieuwsgierig achterblijft met de vraag hoe het verder zal gaan. Bijzonder knap vind ik de wijze waarop Manon Sikkel met een kleine handeling en een paar woorden leuke of nare karakters kan neerzetten. Als lezer krijg je meteen sympathie voor iemand of juist een hekel aan iemand. Ik ben in ieder geval erg blij met deze nieuwe bewoners van Kinderboekenland

Een goed verhaal, dat ook zeer geschikt is voor lezers die helemaal niet van poëzie houden

Over gehaktballen

Saskia de Jong

€ 14,99

Hoe kun je kinderen op een goede manier kennis laten maken met poëzie? Nou, simpel! Schrijf een leesboek, laat de hoofdpersoon duidelijk zeggen dat gedichten stom zijn en stop dat verhaal vervolgens vol met de leukste kindergedichten. Leer ze tussendoor ook nog eens hoe je heel eenvoudig zelf een gedicht kunt schrijven en laat ze zien dat gedichten nog steeds heel stom zijn, maar soms wel heel handig.

Het mag duidelijk zijn dat dit een erg origineel boek is. Niet eerder zag ik zo’n leuke manier om kinderen kennis te laten maken met poëzie. Het lijkt me dan ook een ideale manier voor meesters en juffen om dit vaak bewust genegeerde onderdeel eindelijk eens op te pakken. Saskia de Jong laat namelijk zien dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Een gedicht kan juist heel leuk zijn, en hiermee kunnen kinderen ook nog eens zelf aan de slag.

De oma van Sjuul leest graag gedichten en Sjuul vindt dat eigenlijk maar heel stom. Waarom doen ze altijd zo moeilijk? Waarom kan zo’n schrijver niet gewoon zeggen wat die wil? Maar daar is oma het niet mee eens. Zo’n gedicht vertelt namelijk heel veel, zoals bijvoorbeeld een sfeer of gevoel. Sjuul snapt daar maar niks van.

Op een dag ontmoet ze in de bibliotheek Luca, die op zoek is naar een gedicht. Zijn oma is overleden en hij moet iets zeggen bij de begrafenis. Hij is daar helemaal niet goed in en daarom wil hij een gedicht voorlezen. Sjuul besluit hem te helpen, want als iemand een goed gedicht weet, dan is het haar oma wel. Ondertussen is ook nog eens de vader van haar meester overleden en wanneer de klas tekeningen gaat maken om de meester op te vrolijken, besluit Sjuul een gedicht te schrijven. Dat zal hij zeker wel waarderen.

De hond van Luca’s oma moet naar het asiel en daar zijn Luca en Sjuul het helemaal niet mee eens. Ze verzinnen een plannetje, maar dat dreigt helemaal uit de hand te lopen. Zal het ze lukken om de hond te redden?

‘Over gehaktballen’ is een goed verhaal, dat ook zeer geschikt is voor lezers die helemaal niet van poëzie houden. In het ergste geval zul je ontdekken dat een gedicht ook wel erg leuk kan zijn. En als je stiekem toch nog meer wilt lezen, dan staat achterin een lijst met allerlei dichtbundels. Ik zal het niet verklappen. We zeggen gewoon dat gedichten stom zijn. Soms! .

King en de drakenvlinders is een prachtig verhaal voor lezers vanaf 11 jaar.

King en de drakenvlinders

Kacen Callender

€ 20,99

Een goede ontwikkeling op het gebied van jeugdboeken is de verbreding van thema’s en doelgroepen. Het aanbod weerspiegelt steeds beter de variëteit van de samenleving. Maar het is ook duidelijk dat schrijvers vaak nog aan het zoeken zijn. Niet elk boek komt natuurlijk over. Soms lijken personages of situaties iets te geforceerd over te komen. King en de drakenvlinders hoort zeker niet tot die categorie. Op geloofwaardige wijze worden thema’s als racisme en homoseksualiteit behandeld als alledaagse onderwerpen.

King rouwt om zijn recent overleden oudere broer, en hij is ervan overtuigd dat deze ieder moment terug zal keren als een libelle. Elke dag na school gaat hij naar een moeras waar allerlei libellen rondvliegen, maar tot op de dag van vandaag heeft hij zijn broer nog niet tussen hen kunnen ontdekken.

De band tussen de broers was bijzonder hecht en King hechte enorme waarde aan het advies van zijn broer Khalid. Maar wanneer bekend wordt dat de beste vriend van King op jongens valt, eist Khalid van King dat hij de vriendschap stop zet. De bedoeling is goed bedoeld, omdat Khalid bang is dat King het al moeilijk genoeg krijgt als donkere jongen. Maar het resultaat is, dat King in een enorme gewetenscrisis komt en niet weet hoe hij hier mee om moet gaan. En door de dood van Khalid is het probleem nog veel groter geworden.

Wanneer King na lange tijd weer tegenover zijn voormalige vriend Sandy staat, komt hij voor een dilemma te staan. Sandy is weggelopen van huis en heeft de hulp van King nodig. Er moeten keuzes gemaakt worden. Zal King vasthouden aan het advies van zijn broer, of kiest hij voor zijn vriendschap met Sandy? Op verschillende fronten wordt King gedwongen om eerlijk te zijn naar zichzelf, ook als dat zal leiden tot een botsing met zijn omgeving.

Ondanks allerlei pittige thema’s zoals discriminatie, pestgedrag en rouwverwerking blijft te toon erg licht. Daardoor is het bij uitstek zeer geschikt voor jeugdige lezers. Bijzonder is ook dat het verhaal vooral aantoont, dat discriminatie ook voor een groot deel gevoed wordt door angst voor wat zou kunnen gebeuren. Want vaak blijkt de omgeving veel milder te zijn dan verwacht wordt.

King en de drakenvlinders is een prachtig verhaal voor lezers vanaf 11 jaar.

Kinderboek van de Maand Augustus

Dit is een rijk boek voor jong en oud.

Schatkamer

Mireille Geus

€ 14,99

Een kinderkamer is niet zomaar een ruimte in huis. Voor veel kinderen is dit een geheel eigen wereld waarin zij de baas zijn. Het is de kamer waarin ze los kunnen gaan en waarin ze hun dierbaarste spulletjes kunnen opbergen. De kinderkamer is met recht een schatkamer waarin het kind bepaalt wie toegelaten wordt.

Dit prentenboek neemt ons mee en toont hoe bijzonder zo’n schatkamer is. Een voorwerp is niet zomaar een ding. Alles heeft een verhaal en is een deur naar een avontuur. En alle verhalen samen vormen de hoogtepunten uit een kinderleven. Een plank, een bromtol of een doosje, niks is zomaar wat het lijkt. Ze kunnen het kostbaarste en dierbaarste bezit van iemand zijn.

De mooiste prentenboeken zijn naast een avontuur voor het kind ook een belangrijke les voor de volwassene. Tijdens het voorlezen krijg je het voorrecht om een inkijk te krijgen in een kinderleven. Wie door de ogen van kinderen leert kijken, zal een geheel andere wereld ontdekken. Een wereld waarin rijkdom niet uitgedrukt wordt in geld, maar in ervaring.

Mijn indruk van het werk van Mireille Geus is, dat zij in haar verhalen graag schrijft over de fantasie van het kind. Ze opent de alledaagse wereld om ons kennis te laten maken met het onzichtbare deel dat slechts door een kind gezien wordt. Hoewel haar verhalen echt voor kinderen bedoeld zijn, wil ze tegelijk ook ons volwassenen dat stukje laten herontdekken wat we ergens kwijt zijn geraakt. Met dit prentenboek is dat naar mijn mening weer zeer goed gelukt, zeker ook dankzij de prachtige illustraties van Evy Van Guyse. Dit is een rijk boek voor jong en oud.

De gedichten in deze bundel zijn wonderschoon.

Kapitein in hangmat

Kasper Peters

€ 18,99

Als je gedichten zegt, ben je bijna altijd de aandacht van de ander kwijt. Oh nee, dat is saai en te moeilijk. Maar weet je waarom? Waarschijnlijk omdat je het eigenlijk niet echt geprobeerd hebt. Je leest even snel die paar regels en roept meteen dat je het niet snapt. Toch is een goed gedicht juist heel spannend. Het is een raadsel, een puzzel waarvoor je even moet nadenken om het antwoord te ontdekken. Wat zegt de schrijver nu eigenlijk? Waarom schrijft hij die woorden zo op? Waarom zegt die iets of waarom juist niet?

Kasper Peters vertelt in 45 gedichten over de wereld waarin jij leeft. Soms moet je raden over wie het gaat of ontdekken welk gevoel hij beschrijft. Hij laat ook zien hoe ongelooflijk bijzonder de natuur is. Het gaat erom dat je opnieuw leert kijken naar alles om je heen. Hij leert je vragen stellen en niet zomaar alles klakkeloos aannemen. Hij kan heel serieus zijn, maar nog vaker is hij juist heel grappig.

Niet elk gedicht zal je meteen snappen. Dat is ook helemaal niet erg. Soms moet je gewoon een jaartje wachten, of twee, of drie. Je moet eerst iets beleefd hebben voordat je kunt begrijpen waar hij het over heeft. Want hij schrijft over allerlei dingen die gebeuren in het leven. Hij heeft het over jou, of over een dier in je buurt en soms over iemand anders zoals bijvoorbeeld je oma.

De gedichten in deze bundel zijn wonderschoon. Het niveau is erg hoog, maar het taalgebruik soms heerlijk eenvoudig. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor kinderen en volwassenen. De Nederlandse kinderpoëzie heeft hiermee weer een rijke aanvulling gekregen. Het is een prachtige verzameling geworden, waarmee ik vooral leraren zou willen oproepen om tijdens de Kinderboekenweek ook meer aandacht te geven aan poëzie. Het sluit perfect aan bij het thema van dit jaar.

 

Een lekker boek waar je heel lang mee kunt doen.

Gameboek - Schaduwkraai

Marcel Groenewegen

€ 15,99

Het is zomervakantie en je ouders willen heel graag dat je gaat lezen terwijl jij veel liever gaat gamen of avonturen beleven. Geen nood, want dit boek is de ideale oplossing. Het is namelijk een boek, een game en heel veel avonturen in één. Ook zeer ideaal als je op vakantie gaat en slechts ruimte hebt voor één boek. Want als je het uit hebt, kun je rustig opnieuw beginnen en een heel ander verhaal lezen. Want hierin speel jij de hoofdrol en moet jij kiezen wat je moet doen.

Voordat je begint, moet je meteen al een paar beslissingen nemen. Word je spion, magiër of een strijder? En welke talenten heb je om je onderweg te helpen? Je krijgt een paar voorwerpen mee, maar het merendeel zal je pas onderweg verdienen. Op basis van je eerste keuzes zal duidelijk worden welke weg je gaat nemen. Wie zal je tegenkomen? Vriend of vijand? En zal je slagen in je opdracht of zal je hopeloos falen?

Ulvenria wordt bedreigd door een kwade kracht. Het land en de koning is in groot gevaar. Jij moet op pad om iedereen te redden. Maar voordat het zover is, zal je veel dingen moeten ontdekken, zal je gevaren moeten trotseren en voorwerpen vinden die je zullen helpen om verder te komen. Je zal soms moeten vechten, maar pas op want je hebt maar een beperkt aantal krachtpunten.

Schaduwkraai is geen boek dat je van begin tot einde leest. Het verhaal bestaat uit heel veel korte stukjes en je moet voortdurend heen en weer door het boek bladeren om verder te komen. Elke keuze helpt je weer een stap verder, maar daarvoor zal je andere keuzes moeten laten. Ga je de goede kant op, of had je misschien toch niet beter die andere kant op kunnen gaan?

Met dit boek ben je voorlopig nog niet klaar. Je kunt weer opnieuw beginnen en andere keuzes maken waardoor je weer nieuwe dingen zult beleven. Zo zal je zelfs bij de zesde keer herlezen nog van alles ontdekken. Een lekker boek waar je heel lang mee kunt doen.

Na een paar hoofdstukken was ik helemaal verkocht.

De School van Goed en Kwaad

Soman Chainani

€ 19,99

Dit is wat mij betreft de zomerhit van dit jaar. Na een paar hoofdstukken was ik helemaal verkocht. De basis is de sprookjeswereld vol met alle cliches over goed en kwaad, maar de schrijver haalt vervolgens alles overhoop waardoor zelfs de sprookjesfiguren volledig in de war raken. Niet voor niets noemt Rick Riordan, de schrijver van de beroemde Percy Jackson-serie, dit boek ‘Geweldig!’. En ik ben het hiermee volledig eens.

Elke vier jaar worden twee kinderen ontvoerd om leerling te worden op de school van goed en kwaad. Dit jaar is de keuze gevallen op twee meisjes. De één is bloedmooi en ziet eruit als een prinses (roze is niet geheel toevallig haar lievelingskleur), de ander ziet eruit als een heks en draagt niks liever dan zwart. Maar zodra ze meegenomen worden door de Schoolmeester, gaat er iets gruwelijk fout. Het prinsesje komt op de school van kwaad en de heks moet plaats nemen tussen alle brave kinderen.

Terwijl de één er alles aan wil doen om te ontsnappen, wil de ander op elke manier bewijzen dat er een fout is gemaakt. Hiervoor is ze bereid om heel ver te gaan. Zelfs als er regels overtreden moeten worden. De beide meisjes hebben elkaar nodig, maar hun doelen zijn totaal verschillend. En gaandeweg is het maar de vraag of er wel een fout is gemaakt. Het lijkt erop dat dit geen sprookje wordt waarin iedereen lang en gelukkig zal leven.

Het verhaal is een kruising tussen allerlei bekende sprookjes en Harry Potter. Maar wees niet bang, het verhaal is dermate origineel dat het geen variant op dat alles wordt. Het is enorm grappig, maar nog leuker is dat het vaak ook heerlijk gemeen is. Als lezer heb je soms meer sympathie voor de slechteriken dan voor de goede personages, en daarmee maak je bij altijd een goede beurt.

Ik moet wel één kritiekpunt leveren, want de omslag vind ik ronduit lelijk. Jammer, want daardoor zullen bepaalde lezers hier niet snel voor kiezen. En dat is gewoon zonde, want het is echt steengoed. Gelukkig is het een lekker dik boek, dus je bent er niet zo doorheen. En dat is geen straf.

Kinderboek van de Maand Juli

Dit is echt zo’n boek dat je keer op keer kunt lezen.

Opa, ga je mee?

Anke Kranendonk

€ 15,99

De zomer staat voor de deur, maar je hebt nog helemaal geen zomergevoel? Dan moet je dit boek erbij pakken. Hiermee wordt zelfs de grootste chagrijn nog vrolijk. Wat mij betreft nu al één van de allerleukste prentenboeken van dit jaar. Een lief verhaal zonder grote drama’s verpakt in de meest spetterende kleuren. Al lezende zul je voortdurend heen en weer bladeren om van alles te ontdekken. Want was dat niet de bal die een paar bladzijdes terug… en die meeuw heb ik toch ook al eerder gezien?

Een jongetje neemt zijn opa mee naar het strand. Het is zonnig en de wereld is vrolijk. Op de blauwe fiets en we nemen van alles mee. Natuurlijk ook de rode parasol. Wat is het daar gezellig. Waar gaan we zitten?

Natuurlijk duiken we in zee en met zoveel zand moeten we een reuzenkasteel bouwen. Nu gaan we de bal overgooien. O nee, da-aag bal! Tijd voor een ijsje! Hé, waar is opa nou gebleven?

Een dag lang lopen we samen met het jongetje rond op het strand. Er is van alles te zien en te doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij op de fiets naar huis in slaap valt. Maar wat was het leuk. Zullen we het snel weer eens overdoen?

Dit is echt zo’n boek dat je keer op keer kunt lezen. Er is zoveel te zien, dat de jonge lezer ook zonder ouder aan de slag kan. Handig als je het na de tiende keer voorlezen even zat bent. Er zitten ook allerlei grapjes is verborgen. En door allerlei herhalingen in de tekeningen kan het ook als telboek gebruikt worden. Want hoe vaak kun je een watermeloen of raket-ijsje ontdekken?

Pret en plezier in 32 pagina’s papier. Laat de zomer nu maar komen.

Een heerlijk boek waarmee kinderen kunnen oefenen met lezen, maar tegelijk ook enorm veel leesplezier zullen hebben.

De Gemeneriken

Jeroen van Berckum

€ 14,95

Ik heb gelachen. Wat zeg ik? Ik heb heel hard gelachen, want dit boek is zo enorm grappig. Geen flauwe grapjes of onwerkelijke situaties, maar 63 bladzijdes echt goede humor. En dit keer eens niet als graphic novel, maar een heus leesboek. Het was dan ook meteen duidelijk dat dit tip van de maand moest worden.

Madelief is een heel lief en braaf meisje. Zo’n meisje die oude dametjes helpt met oversteken. Elke ouder zou trots zijn op zo’n meisje, maar niet de ouders van Madelief. Want als er iets is waar ze een hekel aan hebben, dan is het alles wat goed is. Hun bijnaam in de buurt is dan ook niet voor niets de Gemeneriken.

Wanneer Madelief voor de zoveelste keer wel wil deugen, is de maat vol. Haar ouders besluiten haar naar de school voor Gemeneriken te brengen, zodat ze eindelijk eens wat regels gaat overtreden. Maar dat hadden ze misschien beter niet kunnen doen. De hele boel loopt volledig uit de hand en na een paar dagen heeft Madelief de hele sfeer verziekt (of verbeterd, het is maar hoe je het bekijkt).

Elk hoofdstuk bestaat uit een schooldag, die zonder uitzondering hilarisch eindigt. Madelief is eigenlijk de tegenhanger van figuren als Dik Trom of Pietje Bell. Maar tegelijk maakt ze meer kapot dan je lief is. Al lezend snap je wel waarom de leraren en medeleerlingen wanhopig van haar worden. Maar als lezer kun je daarom alleen maar blijven schateren.

Een heerlijk boek waarmee kinderen kunnen oefenen met lezen, maar tegelijk ook enorm veel leesplezier zullen hebben.

 

Elk stukje tekst is een ademteug om even bij te komen.

dit.

Tiny Fisscher ; Iris van der Veen

€ 19,90

Vorig jaar verscheen van Tiny Fisscher een prachtig boek met de titel ‘Het geluk van schildpad’, dat ondertussen een Zilveren Griffel heeft gewonnen. Het boek ‘dit.’ vormt hiermee een tweeluik, maar staat volledig op zichzelf. Terwijl ‘Het geluk…’ geschikt is voor jonge kinderen, is ‘dit.’ juist bedoeld voor wat oudere kinderen (en volwassenen). Dit drukt zich ook uit in de prachtige illustraties, die een stuk serieuzer zijn dan bij de voorganger. Ook het woordgebruik is moeilijker en past daardoor beter bij de oudere doelgroep.

Het boek staat vol met alledaagse gedachten, die vaak zo voor de hand liggen, dat er niet bij wordt stilgestaan. De korte teksten zijn bedoeld als korte reflecties op je eigen bestaan. Ze nodigen uit om even na te denken over wat je hebt en te beseffen hoe rijk je eigenlijk bent. Vriendschap, delen, troosten, stil staan in een druk bestaan, geluk. Het komt allemaal voorbij. Elk stukje tekst is een ademteug om even bij te komen.

Het heerlijke van beide boeken is de positieve uitstraling ervan. Na het lezen wordt je vanzelf wat vrolijker. En nog prettiger is het ontbreken van kitscherige, stroperige teksten waar schrijvers van dit soort boeken vaak in stranden. Tiny kiest juist voor een nuchtere benadering en daardoor wordt het veel sterker.

Een leuke doordenker is ook de omslag, waar een paar dingetjes in verborgen zitten. In het boek staat een stukje met de titel ‘dit’. Het gaat over geluk en nog specifieker het geluk van schildpad. En laat dat nou juist de titel van het andere boek zijn. Er staat op de voorkant geen enkele hoofdletter, ook niet in de namen van de schrijver en illustrator. Ik interpreteer dit als volgt. Geluk zit niet alleen in grootse dingen. Het zit overal, waar je maar wil. En juist in kleine, onopvallende gebeurtenissen.

‘dit.’ is een prachtig, laagdrempelig boek met veel diepgang. Een verzameling rijke gedachten die we elk kind zouden moeten gunnen en die het leven zoveel mooier maken.

Eén van de beste oorlogsboeken voor jongeren sinds lange tijd.

4328. Dochter van een Zwarthemd

Bianca Mastenbroek

€ 17,99

M’n hele leven heb ik al een enorme hoeveelheid boeken over de Tweede Wereldoorlog voorbij zien komen. In mijn jeugd waren het zonder uitzondering boeken over jonge en oude mensen die heldhaftig streden tegen de Duitse bezetter. Het geschetste beeld was enorm zwart-wit. Je was goed of slecht en een middenweg bestond er niet. In latere jaren durfden schrijvers de goeden ook wat minder mooi te maken, maar de slechteriken bleven slecht. Voor hen kon er geen sympathie bestaan.

Het nieuwste boek van Bianca Mastenbroek is dan ook een welkome stem binnen de jeugdliteratuur. Haar held is een Antje, de dochter van een NSB’er. We volgen haar zowel na de oorlog, wanneer ze samen met haar moeder in kamp Westerbork opgesloten zit, en gedurende de oorlog, waarin ze door de werkzaamheden en politieke ideeën van haar vader haar vertrouwde wereld in elkaar ziet storten.

Als lezer worstel je voortdurend met de vraag wie nu eigenlijk goed of slecht is. De misstanden in het kamp zijn heftig, en slechts een lidmaatschap bij de NSB is al voldoende om in het kamp te belanden. Maar je kunt je afvragen wie uiteindelijk de slechteriken zijn. Zijn het de mensen, die om verschillende redenen de kant van de vijand kozen, of zijn het de anderen, die in naam wellicht goed zijn, maar in daad zich beestachtig gedragen?

Bianca Mastenbroek is een zeer spannende schrijver, want zij is niet bang om heilige huisjes om te stoten. Waar anderen vaak zo politiek correct mogelijk willen schrijven, weigert zij zich hier aan te houden. Zij bekijkt mensen als individuen en daardoor geeft ze een veel realistischer beeld in haar historische verhalen. Persoonlijk vind ik haar daarom één van onze beste schrijvers. En ondanks dat haar boeken vaak aan de forse kant zijn, vlieg je met gemak door het verhaal heen.

Eén van de beste oorlogsboeken voor jongeren sinds lange tijd.

Kinderboek van de Maand Juni

Ik vind het zeer geslaagd en daarmee een echte aanrader

Help! Een verrassing!

Miriam Bos

€ 10,00
August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit… En net als je denkt dat het verhaal is afgelopen, weet Miriam Bos er nog één laatste draai aan te geven. Miriam Bos tekent en schildert een kleurig bos waar je direct zelf rond wilt lopen. Iedere spread lijkt wel een poster. De kleuren spatten van de bladzijden, net als de vriendschap tussen August en Suus. En één ding is duidelijk: Suus kent August beter dan hij denkt. Een verrassend prentenboekendebuut.

Een verhaal dat je echt voor je plezier zult lezen.

Sloddervos

Dinand Woesthoff ; Dore van Montfoort

€ 15,99

Hoewel dit boek al weer eventjes uit is, ga ik het toch kiezen als Maandtip. Waarom? Omdat de zomer voor de deur staat en dit zonder twijfel één van de leukste boeken voor de zomervakantie is. Het is erg grappig, spannend en avontuurlijk. Een verhaal dat je echt voor je plezier zult lezen.

Rhona is een buitenbeentje, een meisje dat nergens in uitblinkt. Totdat ze onder een struik een vossenpels vindt. Waarom ze in een struik kruipt en waarom ze een oude, vieze pels omdoet, moet je zelf maar ontdekken. Maar als ze die cape draagt, krijgt ze bijzondere krachten. Ze durft ineens van alles en ze ziet allemaal magische wezens.

De pels is oorspronkelijk van Kitsune, een magische wezen dat op het punt staat te verdwijnen. Rhona erft de pels, zodat ze een belangrijke opdracht kan uitvoeren. Ooit leefden mensen, dieren, planten, magische wezens en goden samen. Helaas zijn de mensen veranderd en hebben ze het contact met de anderen verloren. Het gevolg hiervan is dat de balans in de natuur helemaal weg is en langzamerhand alle wezens dreigen te verdwijnen.

Geen nood, want nu is Rhona de nieuwe Sloddervos. Zij gaat alles weer rechtzetten. Er is alleen één heel klein probleempje. Ze heeft totaal geen idee hoe ze dat moet doen. En de magische wezens geloven niet dat het haar gaat lukken, dus uit die hoek hoeft ze ook al geen hulp te verwachten. Maar als ze dit niet kan oplossen, dan betekent dat het einde van… tja, hoe zal ik het zeggen… ALLES!!! Nou dat is toch best wel duidelijk, hè? Zal het haar lukken om de wereld te redden?

Erg leuk gegeven is dat de lezer vanaf het begin door Rhona wordt meegenomen in het verhaal. Er gebeurt lekker veel en het is enorm grappig. Daardoor verveelt het totaal niet. De tekeningen van Wil Raymakers zijn soms heel mooi en vaak cartoonesk, waardoor het de sfeer van een graphic novel krijgt. Hiermee zul je een zeer geslaagde zomervakantie tegemoet gaan. Éen van de leukste boeken die ik in het laatste jaar gelezen heb.

 

Wat mij betreft één van de mooiste uitvoeringen die ik tot nu toe gezien heb

De vlucht van Daidalos

Imme Dros

€ 16,99

Hoewel de verhalen van de Oude Grieken al een paar duizend jaar oud zijn, gaan ze nooit vervelen. Wie is er nu niet bekend met Hercules (die eigenlijk Heracles heet) of het paard van Troje? Nu zal Daidalos niet meteen bekend klinken, maar als ik de Minotaurus zeg of Ikaros die uit de lucht viel toen hij te hoog ging vliegen, dan gaat er misschien wel een belletje rinkelen. Imme Dros schreef dit verhaal weer opnieuw op, maar het leuke is dat het verhaal verder gaat dan de meeste andere versies.

Daidalos groeit op in het oude Athene. Hij is een briljante uitvinder en beroemd om zijn indrukwekkende ideeën. Maar wanneer zijn jonge neefje ook bijzonder slim blijkt te zijn, duwt Daidalos hem uit jaloezie de diepte in. Hij moet vluchten samen met zijn zoon Ikaros.

Hij vertrekt naar Kreta waar hij gedwongen voor de koning moet werken. Zijn beroemdste werk wordt het legendarische doolhof voor de Minotaurus, die half mens half stier is. Wanneer Daidalos prins Theseus helpt om de Minotaurus te doden, moet hij opnieuw vluchten. Hij maakt enorme vleugels en samen met zijn zoon vliegt hij weg. Ikaros wordt hoogmoedig en vliegt steeds hoger. Dit loopt slecht af en Daidalos moet alleen verder vliegen naar Sicilië. Maar de koning van Kreta zit achter hem aan en het allerliefst wil hij terugkeren naar Athene. Maar of hij daar ooit zal terugkeren zul je zelf moeten ontdekken.

Het verhaal is prachtig geschreven. Wellicht zijn de illustraties van John Rabou zelfs nog mooier. Het is in ieder geval van de eerste tot de laatste bladzijde een feest om te lezen. Het mag er wellicht uitzien als een prentenboek, toch is het bedoeld voor wat oudere lezers. Ben je nog niet zo bekend met de Griekse verhalen, dan is dit wellicht een mooie opstap. Wat mij betreft één van de mooiste uitvoeringen die ik tot nu toe gezien heb.

Een erg goed en leerzaam boek, dat best nog wat langer had mogen zijn

Vastberaden

Gerard van Gemert

€ 17,95

Toen ik aan dit boek begon, verwachtte ik eerlijk gezegd dat het een jeugdthriller was. Dat kwam vooral door de voorkant, waarop een jongen met hoodie in het donker op straat te zien is. Maar al lezende ontdekte ik een heel ander verhaal. Een serieus en tragisch verhaal van twee kinderen die in een pleeggezin leven. Als lezer leer je ze steeds beter kennen, en ga je beseffen dat een gelukkige gezinssituatie niet altijd zo vanzelfsprekend is.

Vince moet noodgedwongen bij een pleeggezin gaan wonen. Helaas heeft hij de pech dat hij al een paar keer van gezin heeft moeten wisselen. Door een paar voorvallen staat hij bekend als een moeilijk geval, maar gaandeweg wordt het voor de lezer duidelijk dat iets anders in elkaar steek.

Zijn moeder kan niet voor hem zorgen en zijn echte vader is vertrokken toen hij vier was. Wanneer hij denkt het adres te hebben ontdekt van zijn vader, wil hij meteen daar naartoe gaan. Zijn pleegzus, die geadopteerd is, gaat met hem mee. Maar de reis loopt heel moeizaam en al snel stapelen de problemen zich op.

Onderweg leren de kinderen elkaar steeds beter kennen. Als pleegkinderen hebben ze veel overeen, maar is hun situatie ook zeer verschillend. Maar allebei voelen ze de pijn van het missen van hun biologische ouders. Toch leren ze door de reis een zeer belangrijke les, namelijk dat echte ouders niet alleen door bloedbanden bepaald worden.

Hoewel het verhaal naar mijn smaak soms iets te avontuurlijk wordt, is met name de wijze waarop de lezer inzicht krijgt in het leven van de kinderen heel sterk. Naar het einde toe was ik bang dat het erg kitscherig zou aflopen, maar dat bleek totaal niet te kloppen. Een erg goed en leerzaam boek, dat best nog wat langer had mogen zijn. Ik kan het echt van harte aanbevelen.

Kinderboek van de Maand Mei

Een boek om keer op keer open te slaan

Kleur

Marieke ten Berge

€ 14,99

Prentenboeken zonder tekst komen niet zo veel voor. En dat is niet zo vreemd, want een verhaal zonder woorden vertellen is best lastig. Wat breng je in beeld en wat kun je weglaten zonder het verhaal af te breken? Hoe kun je een verhaal, sfeer en emoties overbrengen zoals je het in je hoofd hebt? En is het vanaf de eerste tot de zoveelste leesbeurt nog net zo aantrekkelijk voor jong en oud?

In Kleur ontmoeten we een jongen, die de hele dag niets liever doet dan tekenen. Hij vindt de wereld niet zo leuk, maar zijn kleurpotloden maken alles mooier. Wanneer hij van een vriendje een grote doos met kleurpotloden krijgt, gebeurt er iets magisch. Want de wereld zoals hij die in zijn hoofd ziet, komt tot leven. En voor het eerst is hij volmaakt gelukkig. Voor het eerst is zijn wereld volledig in kleur.

Marieke ten Berge komt met haar eerste eigen prentenboek met de toepasselijke titel Kleur. Op een achtergrond van deels wit en deels bruin-en grijstinten laat zij kleuren tot leven komen. Lange potloodstrepen in allerlei kleuren scheppen voor de hoofdpersoon een vrolijkere wereld binnen de grauwe echte wereld. Ze zetten alles in beweging en maken het magisch en spannend. Kleur is een boek waar enorm veel in te ontdekken valt. Niet alleen in kleuren of figuren, maar zelfs in de streepjes waarmee stenen en bomen getekend zijn. Een boek om keer op keer open te slaan.

Het verhaal is leuk en spannend en er staan een hele hoop verwijzingen in naar bekende Goudse onderwerpen

Het Goudse carillon en de verdwenen stadsrechten

Harmen van Straaten

€ 9,99

De Gouden Boekjes zijn al vele, vele jaren een begrip in Kinderboekenland. Kinderen, ouders en grootouders zullen hoogstwaarschijnlijk wel een favoriete titel uit deze serie hebben. Sinds kort is er een bijzonder nieuw deeltje verschenen ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Gouda, geschreven door niemand minder dan de bekende schrijver Harmen van Straaten. Als onderwerp koos hij het mooie carillon van het stadhuis.

Elk half uur spelen in het centrum van de stad de klokken een melodie, terwijl graaf Floris V naar buiten komt om de stad haar stadsrechten te geven. Deze staan geschreven op een stuk papier. Als op een dag de graaf het papier laat vallen, rent een hond ermee weg. Zonder dit papier verliest de stad haar rechten, dus het is erg belangrijk dat het terugkomt. Het meisje uit het klokkenspel roept die nacht de hulp in van Tor en Teuntje, twee kinderen die dol zijn op het carillon.

Al snel vinden ze de hond in de buurt van de Sint-Janskerk, maar die laat zich niet zo makkelijk vangen. Steeds als ze in de buurt komen, rent de hond weg. Tijdens de jacht komen de kinderen langs allerlei beroemde plaatsen van de stad. De nacht loopt ten einde en de stadsrechten moeten voor het begin van de dag weer terug zijn. Maar hoe kunnen ze de hond verleiden om het stuk papier weer terug te geven?

Het verhaal is leuk en spannend en er staan een hele hoop verwijzingen in naar bekende Goudse onderwerpen. Het boekje leent zich dan ook uitstekend om een dagje rond te lopen door het Goudse centrum. Zoek de verschillende plaatsen op. Ontdek waar Tor en Teuntje rond hebben gelopen. Bekijk het carillon en trakteer jezelf op een wereldberoemde Goudse lekkernij. En als de graaf en de burgemeester naar buitenkomen, kijk dan even voor de zekerheid of ze een stuk papier bij zich hebben. Je weet maar nooit!

Dit is één van de meest bijzondere boeken van dit jaar. Een echte aanrader!

Jij bent alle liefde

Meneer Zee

€ 19,99

Soms hoeft een boek niet makkelijk te zijn. Soms mag je als lezer best wat moeite doen. Want niet elk verhaal kan in hapklare brokken geserveerd worden. Toen ik dit boek in handen kreeg, was mijn eerste reactie: Wat is dit? Het ziet eruit als een kruising tussen een graphic novel en een prentenboek. Veel afbeeldingen en weinig tekst. Maar schijn bedriegt. Het verhaal bestaat uit meerdere verhaallijnen, die op bijzondere wijze verteld worden. Als lezer moet je de aandacht er goed bij houden, maar als je het doorhebt dan ontdek je een ongelooflijk bijzonder en mooi boek.

Ergens in de toekomst zijn de vogels verdwenen. De wereld bestaat uit beton en ijzer. Twee kinderen leven anoniem en opgesloten. Maar als ze de kans krijgen om de wereld in te trekken, ontdekken ze wat de mensen door de jaren heen zijn kwijtgeraakt. In eerste instantie houden ze vast aan wat ze gewend zijn, maar wanneer ze de moed hebben om te kiezen voor het onbekende, vinden ze eindelijk iets terug wat de mensen thuis nodig hebben. Iets waardoor de vogels terugkeren en waardoor een grauwe wereld weer kleur krijgt.

Dit sprookje is niet alleen bijzonder door het verhaal, maar ook door de wijze waarop het verteld wordt. Tekst en tekeningen lopen door elkaar heen en in elkaar over. Elke bladzijde, elke zin en elk woord vraagt aandacht. Het verhaal bestaat uit een paar delen, die duidelijk worden door de gekleurde tekst. Het is raadzaam om eerst de gewone tekst te lezen en daarna de gekleurde tekst. Dan zul je het verhaal het best begrijpen. Maar zelfs dan wordt de lezer uitgedaagd om na te denken. Tot de laatste zin!

Dit is één van de meest bijzondere boeken van dit jaar. Een echte aanrader!

Hoewel verliefdheid een thema in dit verhaal is, draait het vooral om volwassen worden

Iets heel bijzonders

Susin Nielsen

€ 15,99

Elk boek van Susin Nielsen is wat mij betreft een hoogtepunt. Zij is dan ook één van mijn meest favoriete schrijvers. Hoewel elk boek een geheel eigen verhaal vertelt, zijn ze ook op een bepaalde manier met elkaar verbonden. Realistische tienerromans waarin de hoofdpersonen moeten worstelen met niet-alledaagse situaties. Hoewel niet elke lezer het zal kunnen waarderen, is de expliciete vertelwijze juist een kracht van deze boeken.

In dit boek volgen we Wilbur, een redelijk onaantrekkelijke jongen met een hart van goud. Hij leeft in armoede, maar heeft twee moeders die oneindig veel van hem houden. Hij heeft twee vrienden, Alex,die sinds enige tijd een relatie heeft met Fabrizio, en Sal, zijn hoogbejaarde buurman.

Wanneer hij door een uitwisselingsproject met Franse leerlingen in contact komt met de beeldschone Charlie, wordt Wilbur op slag verliefd. Maar door zijn sociale onhandigheid gelooft hij geen seconde dat hij kans maakt bij haar. Het helpt ook niet dat zijn eeuwige kwelgeest, die al enkele jaren school tot een hel maakt, ook nu dwars zit. Maar zijn vrienden besluiten, dat dit het moment is om Wilbur te helpen. Het wordt tijd dat Wilbur eindelijk zijn leven gaat oppakken en niet over zich heen laat lopen door anderen.

Hoewel verliefdheid een thema in dit verhaal is, draait het vooral om volwassen worden. Wilbur moet leren op te staan tegen een eeuwige pestkop, tegen een baas die hem uitbuit, tegen een concurrent in de liefde, maar vooral tegen zijn drang om zichzelf voortdurend neer te halen. Iets heel bijzonders is opnieuw een vlot lezend verhaal met drama en humor zoals we van Susin Nielsen gewend zijn. Een ijzersterke aanrader dat opnieuw doet verlangen naar meer.

Kinderboek van de Maand maart

Dit lekkere boek leent zich uitstekend om kinderen even te laten gaan als ze een mindere dag hebben

De leukste stomste dag ooit

Sophy Henn

€ 15,99

Één van de leukste soort prentenboeken is die waarin we meegenomen worden in de fantasie van een kind. Ze beginnen meestal heel gewoontjes, maar al snel verandert de hele wereld in een groot avontuur waarin van alles kan gebeuren. En dan kan het zomaar zijn, dat een hele stomme dag ineens heel erg leuk blijkt te zijn.

Sem kan daar zeker over meepraten. Hij heeft helemaal geen leuke dag. Nee, het is verschrikkelijk. Het is de stomste dag ooit. En als er toch niks meer aan te doen is, dan kun je maar beter weglopen. En daarvoor heeft Sem een koffer vol spulletjes voor nodig. Hij trekt de deur achter zich dicht en loopt heel ver weg. Helemaal tot het einde van de tuin. En daar gaat hij even zitten om te bedenken hoe verschrikkelijk het allemaal wel niet is. Maar van denken krijg je honger. Misschien moet hij toch maar even terugkeren naar huis. Als hij zich omdraait, staat hij ineens voor een hele grote bos. Hij zou er omheen kunnen lopen, maar de kortste weg is er dwars doorheen.

Onderweg komt hij allerlei dieren tegen. Met Beer kan hij lekker stampen, met olifant lekker mokken en met leeuw lekker brullen. Eindelijk kan Sem zich helemaal laten gaan en al snel voelt hij zich helemaal opgelucht. Wanneer hij dan eindelijk thuis is, was deze stomste dag eigenlijk toch wel heel erg leuk.

Dit lekkere boek leent zich uitstekend om kinderen even te laten gaan als ze een mindere dag hebben. Laat ze maar even stampen, mokken en brullen. Soms is dat de beste manier om zo’n stomme dag leuker te maken. Even niet zo braaf zijn, maar alles eens lekker loslaten. Want sommige kinderen hebben dat gewoon even nodig. En sommige ouders ook.

Een heerlijke kennismaking met een cultuur die heel anders is als de Nederlandse, maar tegelijk ook juist heel dichtbij staat

Stamppot met Sambal

Monique Boon

€ 19,90

Er was ooit een tijd waarin Nederland de baas was van een aantal landen hier heel ver vandaan. Gelukkig mogen deze landen tegenwoordig zelf beslissen. Één van deze landen is Indonesië, of zoals het vroeger heette: Indië. Wist je dat heel veel Nederlanders ook een Indonesische achtergrond hebben? Misschien is jouw opa of oma wel oorspronkelijk Indisch?

Wat je misschien ook niet weet, is dat Indonesië een heel oude en zeer mooie cultuur heeft. Wellicht hangen bij jullie wel van die mooi gekleurde maskers aan de muur van enge demonen met scherpe tanden. Of staan er houten poppen met lange stokken aan de handen. Dan is de kans groot dat je ook voor een deel Indisch bent.

In dit boek maken we een reis door het huis van een Indische oma. In elke kamer ontdekken we allerlei speciale spullen, waar een bijzonder verhaal of betekenis achter zit. En terwijl we op onderzoek uit zijn, gaat oma allerlei lekkere dingetjes klaarmaken in de keuken. Want de Indische keuken kent heel veel gerechten, die zonder twijfel tot de lekkerste ter wereld behoren.

Stamppot met sambal is een heerlijke kennismaking met een cultuur die heel anders is als de Nederlandse, maar tegelijk ook juist heel dichtbij staat. Want de Indische cultuur is een mengeling van Indonesische en Nederlandse tradities. Een cultuur, die beetje bij beetje dreigt te verdwijnen. Iets wat heel jammer zou zijn, want zoveel rijkdom moeten we proberen te bewaren. Daarom vertelt dit boek hierover, zodat ook de kinderen van nu hiermee kennis kunnen maken.

Een heerlijk avontuur dat mij totaal geen moeite kostte om het uit te lezen

Radio Popov

Anja Portin

€ 17,99

Soms begint een boek zo vreemd, dat ik snel door wil lezen om erachter te komen wat er zich afspeelt. Dat had ik ook met Radio Popov, waarin Alfred helemaal alleen thuis is en volledig vergeten is door zijn vader. Het eten is op en hij heeft geen geld om nieuw eten te kopen. En dan valt er door de brievenbus een krant met een appeltje, een boterham en een paar sokken. Dit wordt het begin van een bijzonder avontuur.

De krantenbezorger blijkt Amanda te zijn, een dame die de zorg heeft voor een aantal vergeten kinderen. Vergeten kinderen zijn kinderen, die om verschillende redenen door hun ouders uit het oog verloren zijn. Door een bijzonder talent kan Amanda deze kinderen opsporen. Alfred gaat bij Amanda wonen en in ruil daarvoor helpt hij haar met haar werkzaamheden. Als hij een doos ontdekt met allerlei onderdelen en instructies, blijkt het te gaan om de radiozender van ene meneer Popov. Als de radio nog werkt, besluiten Alfred en Amanda om hiermee een geheim radioprogramma te maken voor de vergeten kinderen.

Ondertussen keert de vader van Alfred na lange tijd terug. Hij is op zoek naar zijn zoon, maar Alfred wil helemaal niet terugkeren naar zijn oude leven. In zijn poging om uit handen van zijn vader te blijven, krijgt hij onverwachte hulp van verschillende mensen. Maar door stomme pech ontdekt zijn vader het geheim van radio Popov. Zal dit het einde betekenen van het radioprogramma dat zo belangrijk is geworden voor zoveel verwaarloosde kinderen?

Verwacht bij dit verhaal geen enorm spektakel of grote avonturen. De kracht is juist dat het een zekere bescheidenheid heeft. De sfeer is soms magisch en geheimzinnig, maar het blijft toch grotendeels realistisch. Daarmee past dit oorspronkelijk Finse boek ook heel goed in de traditie van Scandinavische kinderboeken. Een heerlijk avontuur dat mij totaal geen moeite kostte om het uit te lezen.

Een lekker boek in de aanloop naar de meimaand, waar 12+ lezers zich heerlijk in kunnen verliezen

Soldaat van het Noorden

Bram Baptist

€ 13,00

Hoewel dit boek er al weer eventjes is, ontdekte ik het pas recent. Ik vond het toch bijzonder genoeg om het op te nemen als Maandtip. Hoewel er al heel veel boeken bestaan over de Tweede Wereldoorlog, springt deze er voor mij wel weer uit. Enerzijds leest het als een spannend ‘jongensboek’ (dat natuurlijk ook zeer geschikt is voor meisjes), maar anderzijds laat het ook een stukje realiteit zien. Want het verzet hing vaak ook van knulligheid en geluk aan elkaar. Ongeoefend probeerden gewone burgers op hun manier terug te vechten, terwijl ze eigenlijk niet zo goed wisten wat ze moesten doen. En ondertussen was het bijna onmogelijk om te weten op wie je echt kon vertrouwen.

Het is 1943. Klaas Nieboer is een jongen uit Groningen, die een enorme hekel heeft aan de Duitsers. Wanneer zijn vader wordt gearresteerd, besluit hij om bij het verzet te gaan. Het lijkt erop dat er een verrader is, en Klaas wil uitzoeken wie dat kan zijn. Ondertussen moet hij zijn activiteiten voor iedereen geheim houden, in het bijzonder voor zijn moeder die ontroostbaar is na het bericht van de dood van haar man.

Wanneer een overval misloopt, waarbij de beste vriend van Klaas gewond raakt, zijn mensen uit het verzet ervan overtuigd dat Klaas de verrader is. Het is dus belangrijker dan ooit dat Klaas de echte verrader weet te ontmaskeren. Maar dat blijkt nog erg moeilijk als je geen idee hebt wie je kunt vertrouwen.

Het verhaal is gebaseerd op een verzetsheld, die echt bestaan heeft. De schrijver is op onderzoek uit gegaan en maakte van zijn verhaal dit boek. Spannend en tegelijk ook verwarrend, want ook als lezer heb je geen idee wie te vertrouwen is. Een lekker boek in de aanloop naar de meimaand, waar 12+ lezers zich heerlijk in kunnen verliezen.

Kinderboek van de Maand maart

Een heerlijk warm verhaal dat verteld wordt in prachtige illustraties

Vergeet je knuffels niet!

Yvon van Oel

€ 14,99

Het persoonlijkste bezit voor de meeste kinderen is zonder twijfel een knuffel. Of het nu een pop is, een dier of iets anders, het is degene waarmee kinderen hun wereld delen. Terwijl grote mensen vastgeroest zitten in hun werkelijke wereld, is een knuffel altijd bereid om met de kleine avonturier op reis te gaan door fantasieland. Op moeilijke momenten zal je knuffel klaar staan om je te troosten. En als niemand met je wil spelen, zal je knuffel nooit nee zeggen. Niet zo gek dat kinderen zo’n sterke band opbouwen met hun pluizige vriendjes.

Yvon van Oel brengt met haar nieuwste prentenboek een ode aan knuffels. Het verhaal bestaat uit twee regeltjes tekst, één aan het begin en één aan het eind. Daartussen worden we meegenomen in de belevingswereld van het meisje Ling en haar vriendjes. Maar als je goed oplet, zul je zien dat de knuffels echt leven.

Beer kijkt verbaasd toe hoe cheetah uit de mand probeert te ontsnappen en weg wil sluipen. Hyena geniet met een brede lach nog na van zijn avontuur met Ling. Cheetah komt trouwens niet ver, want als Ling klaar is met vogel en octopus, is het zijn beurt om te knuffelen. En dan is het tijd om terug in de mand te gaan. Maar niet te lang, want Ling zal haar knuffels nooit vergeten.

Een heerlijk warm verhaal dat verteld wordt in prachtige illustraties. Ideaal en zeer herkenbaar voor alle jonge lezertjes. Maar volwassenen zullen hiermee ook vertederd terug kunnen denken aan de tijd toen knuffels deel uitmaakten van hun leven.

Avontuurlijk, grappig, maar vooral niet te spannend

Elandeiland

Alex Milway

€ 14,99

Na vier delen waren de avonturen in Hotel Flamingo, één van mijn favoriete kinderboekenseries van de laatste paar jaar, allemaal verteld. Maar gelukkig hoeven we niet lang te wachten op nieuw werk. Dit keer geen vervallen hotel, maar een kleine hut op een eiland. Hoewel pratende dieren nog steeds een grote rol spelen, is het verhaal wat serieuzer. Wat wel hetzelfde is gebleven, is het plezier waarmee ik het heb gelezen.

Rosa gaat bij haar oma Nan wonen op Elandeiland. Als een echte stadskind weet ze niets van leven in de natuur, maar oma gaat dat wel eens veranderen. Rosa leert de andere bewoners van het eiland kennen, te beginnen met de eland Albert. Hij steekt voortdurend zijn kop door het raam van oma’s hut, maar komt dan vervolgens vast te zitten met z’n gewei. En in een spleet van de muur woont de kleinste, maar ook chagrijnigste uil die Rosa ooit gezien heeft.

Wanneer uit een vliegtuigje twee wezens met parachute springen, besluit oma dit te onderzoeken. Rosa gaat voor het eerst kanovaren. Wanneer ze na een lange tocht eindelijk de nieuwkomers hebben gevonden, blijkt niet iedereen in de buurt blij te zijn met de nieuwe situatie. Een ruzie loopt snel uit de hand en wanneer oma hiervan het slachtoffer wordt, moet Rosa ingrijpen. Zal het haar lukken om de rust op het eiland weer terug te brengen?

Elandeiland is weer een vlot verhaal geworden met lekker veel humor. De grote letters en de leuke illustraties maken het zeer uitnodigend voor de nog niet zo ervaren lezer. Tegelijk is het ook zeer geschikt als voorleesboek. Avontuurlijk, grappig, maar vooral niet te spannend. Hopelijk is dit weer het begin van een nieuwe reeks verhalen.

Het boek zit vol geheimen, die je als lezer beetje bij beetje gaat ontdekken

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens ; Maartje Kuiper

€ 16,99

Mijn eerste kennismaking met Enne Koens was ‘Die zomer met Jente’, en ik was meteen overtuigd. Op uitstekende wijze wist zij de kleine drama’s in het leven van een paar kinderen neer te zetten. In dit boek gaat ze een stap verder. We volgen de negenjarige Deetje en gaandeweg ontmoeten we diverse bewoners uit haar buurt. Aan het eind van het boek voelt het dan ook een beetje alsof je als lezer zelf tussen die mensen woont.

Wanneer Deetje op straat een brief vindt, besluit zij die te bezorgen. Er is alleen een probleem. De naam en adresgegevens zijn niet meer leesbaar. Samen met haar beste vriend Vito gaat ze op zoek. Er zijn een paar buren die wellicht in aanmerking zouden kunnen komen, maar daarvoor moeten ze meer over hen te weten komen.

Ondertussen zit Deetje ook nog met een eigen probleem. Zij weet niet wie haar vader is, en haar moeder wil niets vertellen over haar verleden. Wanneer mensen zeggen dat zij en haar moeder totaal niet op elkaar lijken, ontstaat bij Deetje het vermoeden dat ze geadopteerd is. In haar hoofd gaat het een eigen leven leiden en al snel slaat haar fantasie op hol. Wie is haar familie en waarom wil haar moeder er nooit iets over zeggen?

Het boek zit vol geheimen, die je als lezer beetje bij beetje gaat ontdekken. Mensen blijken anders te zijn dan in eerste instantie gedacht. Achter sommige personen blijken grote drama’s te schuilen en iedereen heeft wel een verhaal te vertellen. Hoewel we meegenomen worden aan de hand van de naïeve belevingswereld van Deetje, krijgen we uiteindelijk een prachtig beeld van een multi-culturele buurt ergens in Nederland. Enne Koens houdt het allemaal klein, maar levert daardoor een boek van formaat.

Sprookjesachtige fantasy dat bijzonder goed is uitgedacht

De vloek van de kraaientoren

Michelle Harrison

€ 16,99

Hoewel het boek in de categorie 10+ valt, past het wat mij betreft perfect bij de iets oudere lezer. Sprookjesachtige fantasy dat bijzonder goed is uitgedacht. Een perfecte opstap voor jeugdige lezers die nog niet helemaal klaar zijn voor Young Adult. Lezers van dit steengoede en heerlijk duistere verhaal worden getrakteerd op een lekker lange vertelling vol verassingen.

Drie zussen wonen bij hun grootmoeder. Zonder dat ze het weten dragen zij een vloek met zich mee, waardoor het onmogelijk voor ze is om de wijde wereld in te trekken. Wanneer door hun onwetendheid de situatie bijna mis dreigt te lopen, besluit hun grootmoeder een familiegeheim te vertellen. Daarnaast ontvangen ze ook drie magische voorwerpen.

De zussen besluiten zich niet neer te leggen bij hun lot en gaan op zoek naar een manier om de vloek op te heffen. Natuurlijk is dit niet zonder gevaar. Het blijkt samen te hangen met een oude legende over de Kraaientoren, dat onderdeel is van de plaatselijke gevangenis. Om antwoorden te krijgen, moeten ze één van de gevangenen helpen. Maar wanneer het enorm misloopt, hebben de zussen slechts één dag de tijd om een oplossing te bedenken. Zo niet…

Door het verhaal van de zussen heen lezen we ook het verhaal van de vloek. In een paar stappen komen we steeds meer te weten. Heden en verleden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide verhalen zijn zo spannend, dat je het liefst door wilt blijven lezen om te ontdekken hoe alles in elkaar steekt. Het niveau zakt nergens in en voortdurend zijn er weer nieuwe ontwikkelingen. Zulke goede fantasy kom ik niet vaak tegen in jeugdboeken. Briljant!

Kinderboek van de Maand februari

Een heerlijk avontuur dat je keer op keer met plezier zult lezen

Draken delen niet!

Nicola Kinnear

€ 13,99

Niet zo heel ver hier vandaan staat een geweldig groot bos met een prachtige vijver en indrukwekkende bergen. In dat bos wonen allerlei dieren. Over de zandwegen waggelt gans, in de vijver woont de kikkerkoning met zijn kikkeronderdanen en als je goed tussen de bosjes en struiken doorkijkt, is de kans groot dat je pegasus ziet huppelen. Het had een vrolijke plaats kunnen zijn, maar in de bergen woont een vervelende draak. Hij laat het liefst gans schrikken, steelt de kroon van de kikkerkoning en nog heel veel andere dingen en hij deelt nooit iets met anderen. Waarom? Omdat hij een draak is en omdat draken dat nu eenmaal doen. Dat staat allemaal in het grote drakenhandboek.

Maar op een dag raakt draak zijn boek kwijt. Nu moet je weten dat draken ontzettend vergeetachtig zijn, dus zonder boek weet draak niet wat hij moet doen. Als de dieren in het bos de handleiding vinden, blijken alle regels in het boek uitgewist te zijn. De dieren krijgen een heel slim idee. Als het lukt zal draak hopelijk een stuk aardiger worden voor iedereen. Zal het plannetje lukken?

Draken delen niet is een erg mooi prentenboek vol met vrolijke plaatjes. Het verhaal is erg grappig. Een heerlijk boek om kinderen te leren dat vriendschap draait om dingen samen doen en dat delen daarbij heel belangrijk is. Regels kunnen handig zijn, maar soms moet je ook regels veranderen in het belang van iedereen. Een heerlijk avontuur dat je keer op keer met plezier zult lezen.

Ga op avontuur met dit waanzinnige boek

Sterrins Reptielenreis

Sterrin Smalbrugge ; Wendy Panders

€ 21,99

Jonge dierenliefhebbers en avonturiers, opgelet! Ben je enorm fan van Freek Vonk? En ben je een nog grotere fan van alle spannende dieren die hij opzoekt? Dan is dit echt een boek voor jou. Sterrin Smalbrugge is superstoer en zij weet alles over reptielen. Zij neemt ons mee over de hele wereld om kennis te maken met de bijzonderste, engste en stoerste dieren.

In dit grote, dikke boek leer je van alles over slangen, krokodillen, schildpadden en hagedissen. Je zult zelfs ontdekken dat draken echt bestaan. Goed, ze vliegen niet en spuwen geen vuur, maar sommigen zijn wel super gevaarlijk. En wist je dat er een hagedis is, die lijkt op een slang? Sommige reptielen zijn enorm groot, en anderen nog kleiner dan je vinger. En ze hebben zeer bijzondere trucjes om te kunnen overleven.

Maar ze zijn ook afhankelijk van het gedrag van mensen. Want zoals in de hele natuur, is de mens de grootste en gevaarlijkste vijand. Als iedereen gewoon z’n gang gaat, sterven op den duur heel veel soorten uit. Gelukkig zijn er ook mensen die dat goed beseffen. Zij doen onderzoek en proberen zoveel mogelijk te leren over deze zeer speciale dieren. Sterrin praat met verschillende mensen over hun werk en onderzoek.

Ga op avontuur met dit waanzinnige boek. Ontdek een bijzondere wereld. Laat je inspireren door dieren en mensen. Leer je lievelingsreptiel kennen. En het allerbelangrijkste: leer wat jij kunt doen om de natuur te beschermen, zodat er over twintig jaar nog steeds een enorme variatie aan reptielen rondlopen.

Je leert nieuwe dingen, en tegelijk ontdek je van alles over de wereld om je heen

Walvissen in de wind

Elvira Werkman

€ 16,95

Wie is de grootste uitvinder ooit? Dat is Leonardo da Vinci, een man die ongeveer vijfhonderd jaar geleden in Italië leefde. Hij bedacht heel veel voorwerpen, die we tegenwoordig heel gewoon vinden. Hij had heel veel ideeën en werkte dat uit op papier. Ideeën die vervolgens in de eeuwen erna de basis vormden van bijvoorbeeld vliegtuigen en helikopters. En weet je waar hij zijn ideeën vandaan haalde? Uit de natuur. Want hij keek graag om zich heen en was altijd heel nieuwsgierig hoe de natuur werkte. Waarom kunnen vogels vliegen? Hoe stroomt water? Waarom is de lucht blauw? Heel veel vragen waar wij misschien helemaal niet bij stil staan, maar die onze wereld volledig veranderd hebben.

In dit boek gaan we een stukje mee op deze ontdekkingsreis. We leren bijzondere eigenschappen van dieren, bomen en planten kennen en hoe dit toegepast is op hedendaagse gebruiksvoorwerpen. Wat heeft een ijsvogel te maken met hogesnelheidstreinen? Dankzij welk dier kunnen we wereldwijd steeds sneller internetten? En waarom heeft de specht ervoor gezorgd dat wij veiliger kunnen fietsen? De natuur zit vol antwoorden waar wij zoveel van kunnen leren. En dat was zonder twijfel de grootste ontdekking die Leonardo deed.

Zo zie ik graag informatieve boeken. Compact, maar vol met boeiende weetjes die de lezer inspireren om zelf op onderzoek uit te gaan. Je leert nieuwe dingen, en tegelijk ontdek je van alles over de wereld om je heen. Dit boekje maakt nieuwsgierig en verandert je kijk op alles wat je denkt te kennen. Elk kind zou graag iets bijzonders willen uitvinden. Hiermee kun je een eerste stap doen. Want iets nieuws bedenken begint met kijken naar wat er al bestaat. Ga op ontdekkingsreis en misschien ben jij wel de nieuwe Leonardo da Vinci.

Een nieuw deel in een lekkere serie losstaande verhalen

De laatste uren van Josephine Donkers

Daniëlle Bakhuis

€ 10,99

Sinds kort bestaat er een serie met de naam ‘Best of YA XS’. Auteurs, die hun strepen verdiend hebben, schrijven voor deze serie een kort verhaal van rond de honderd bladzijdes. De uitgever heeft bewust gekozen voor dit formaat om minder bedreven lezers ook te stimuleren om een boek de kans te geven. Opvallend hierbij is de enorm hoge kwaliteit van de verhalen, want het zijn zeker geen niemendalletjes te noemen. Kleine reuzen die met gemak het op kunnen nemen tegen hun grote broertjes en zusjes.

Het vierde deel in deze serie is geschreven door Daniëlle Bakhuis. Aan het begin van het verhaal is het levenloze lichaam van Josephine Donkers gevonden onderaan een gevaarlijke klif waar dagelijks jongeren voor hun plezier van af springen. De politie probeert een reconstructie te maken van de laatste dag. Haar twee vriendinnen Lucy en Isolde vertellen beurtelings over deze laatste uren. Twee verhalen die veel duidelijk maken, maar elkaar ook tegenspreken.

Wie was Josephine? Wat hield haar bezig? Wat was haar relatie met de meisjes? En de grote vraag: Wat is er gebeurd en wat hebben de twee vriendinnen er mee te maken? In kleine stappen krijgen we een steeds duidelijker beeld van de drie vriendinnen. Maar tegelijk blijken de onderlinge verhoudingen toch niet zo goed te zijn. Was er rivaliteit en heeft dat uiteindelijk een rol gespeeld in dit alles? Langzaam leiden de twee verhalen naar een verrassende ontknoping.

Wanneer je begint te lezen, zul je denken dat je te maken hebt met een standaard thriller. De politie denkt dat één van de twee vriendinnen de dader is. Als lezer probeer je uit te puzzelen hoe het in elkaar steekt. Brokjes informatie leveren een hoop antwoorden, maar ook nieuwe vragen. Ongemerkt geeft de schrijfster subtiele hints, maar desondanks ontdekte ik pas naar het einde toe hoe het zit. Een nieuw deel in een lekkere serie losstaande verhalen, die stuk voor stuk de moeite waard zijn.

Kinderboek van de Maand januari

Elke bladzijde is een feest van kleuren.

Boe!

Kate Read

€ 14,99

Vanaf het eerste moment dat ik dit prentenboek zag, was ik helemaal verkocht. Dat starende oog van die kleine vis midden op de voorkant deed me al schateren van het lachen. En al die spetterende kleuren beloofden dat dit een vrolijk avontuur ging worden. Ik had er zin in en nadat ik klaar was met lezen, had ik gekregen waar ik op hoopte. En zelfs nog wat meer.

Kleine roze vis wil graag met iemand spelen, maar niemand in de grote oceaan lijkt tijd te hebben. Maar visje laat zich daardoor niet ontmoedigen. Hij verstopt zich en zodra er een vis in de buurt is, roept hij heel hard: BOE! Maar dan loopt de grap uit de hand. De voorbij zwemmende vis denkt dat er een monster in de buurt is en besluit de anderen te waarschuwen. Al snel is iedereen in paniek en besluiten ze zich te verstoppen in een donkere grot. Maar dat hadden ze beter niet kunnen doen, want de grot blijkt eigenlijk iets heel anders te zijn. En de enige die ze nu nog kan helpen is kleine roze vis. Zal het kleine roze vis lukken om alles weer normaal te krijgen en de andere vissen te redden?

Elke bladzijde is een feest van kleuren. Ze komen allemaal voorbij en met de handige beschrijving achterin leer je alles over die kleuren. Want hoe maak je oranje, groen of paars en wat is bijvoorbeeld de tegenovergestelde kleur van rood? Het verhaal zit ook vol humor. Door de overdreven reacties van de vissen doet het enorm slapstick aan. Ik heb het verhaal nu al een paar keer gelezen en het gaat me nog steeds niet vervelen. Kortom, een aanrader dat terecht tip van de maand is.

Een heerlijk voorleesboek en zelfleesboek voor beginnende lezers.

De fantastische verhalen van Tashi

Anna Fienberg ; Barbara Fienberg

€ 19,99

Als kind keek ik met enorm veel plezier naar tekenfilmseries waarin de hoofdpersoon van de ene avontuur in de andere rolde. Sinbad de zeeman, Nils Holgersson, Don Quichot gingen op pad en beleefden elk volgende aflevering weer iets spannends. Die spanning werd ook opgebouwd door een verteller, die aan het einde even een opzetje maakte naar het volgende verhaal. Met ‘De fantastische verhalen van Tashi’ had ik meteen datzelfde gevoel. Een heerlijk voorleesboek dat ik achter elkaar door bleef lezen.

Op een avond vertelt Tim aan zijn ouders over zijn nieuwe vriend Tashi. Hij komt uit een land hier ver vandaan en is op een zwaan gevlucht voor een boze krijgsheer. Was het een witte of een zwarte zwaan? vraagt vader. Dat doet er niet toe. Je stelt altijd de verkeerde vragen. Het zit zo: Tashi heeft allemaal wonderlijke dingen beleefd. Hij komt steeds in gevaarlijke situaties, zoals toen met de laatste vuurspuwende draak, of toen de boze reus Tashi wilde opeten. Maar Tashi is niet alleen heel vriendelijk en dapper, maar ook heel erg slim. Steeds als hij in de problemen komt, bedenkt hij een list om het op te lossen. En ook al zijn z’n tegenstanders groot en sterk, met slimheid lukt het keer op keer om van ze te winnen. En steeds als je denkt dat het avontuur afgelopen is, komt er weer een nieuwe slechterik opdagen. Maar dat vertelt Tim wel een volgende keer.

In dit boek zijn de drie verhalenbundels van Tashi samengevoegd. Je krijgt dus lekker veel avonturen in één keer. Liefhebbers van de verhalen van de Boze Heks of de Verhalenboom zullen hier ongetwijfeld enorm van gaan genieten. Ik kon aan het eind van elk verhaal niet wachten om verder te lezen. Wat mij betreft is dit een boek dat ook in Nederland een echte klassieker mag worden. En vergeet niet om goed naar de tekeningen te kijken, want daarin valt ook veel te zien. Een heerlijk voorleesboek en zelfleesboek voor beginnende lezers.

Een ijzersterk boek dat je ademloos door zult blijven lezen.

De geest en het meisje

Lucy Strange

€ 16,99

Hoewel dit boek er al weer even is, kan ik het niet nalaten om hiervan een maandtip te maken. Want het is zeker één van de beste boeken die ik in de afgelopen maanden gelezen heb. Spannend, mysterieus, een beetje bovennatuurlijk, maar vooral erg goed. Een verhaal dat past binnen de rijke Engelse verhaaltraditie, zoals we die kennen van Dickens, Brönte en andere negentiende eeuwse schrijvers.

IWanneer de graaf van Gosswater overlijdt, ontdekt Agatha dat ze eigenlijk niet zijn dochter is. De erfgenaam is neef Clarence, een op geld beluste man met een enorm naar karakter. Het eerste wat hij besluit, is dat Agatha zonder enige bezittingen bij haar echte vader Thomas moet gaan wonen. Thomas is een arme ganzenhoeder, die een zeer goede reden heeft om een grondige hekel te hebben aan de graven van Gosswater.

De wereld van Agatha staat volledig op z’n kop. Haar vertrouwde wereldje is weg, haar relatie met haar echte vader verloopt zeer moeizaam, ze heeft geen idee wie haar moeder is en ‘neef’ Clarence blijft haar treiteren, omdat hij het vermoeden heeft dat zij weet waar een kostbare schat verstopt is. Wanneer zij eindelijk haar echte identiteit leert kennen, heeft zij geen andere keus dan haar neef te trotseren. Maar ze krijgt hulp van een weesjongen met een hart van goud. En het lijkt erop dat er een geestverschijning is, die haar iets duidelijk probeert te maken.

Ondanks het bovennatuurlijke tintje, dat bewust heel minmaal is gehouden, is het vooral een avontuurlijke detective met zeer bijzondere personages. Clarence als de waanzinnig geworden graaf is gewoon eng. Het verhaal is zeer sfeervol geschreven. Door de zeer goede wijze waarop de schrijfster humor in het verhaal verwerkt, blijft alles toch nog luchtig genoeg. Een ijzersterk boek dat je ademloos door zult blijven lezen.

Dit is het meest spectaculaire boek dat ik in 2021 gelezen heb.

Zeis

Neal Shusterman

€ 22,50

Dit is het meest spectaculaire boek dat ik in 2021 gelezen heb. Zeis is een echt hoogtepunt binnen het YA-aanbod. Het verhaal zakt nergens in en blijft tot de laatste bladzijde boeiend. Het zal me niks verbazen dat hier een verfilming van komt, maar het idee alleen al bezorgt me kippenvel. Dit fantasy-verhaal is gruwelijk, maar zonder twijfel ook briljant.

De wereld is sterk veranderd. Er zijn geen oorlogen en ook geen ziekten. Mensen zijn onsterfelijk geworden en alle leed is verleden tijd. Wereldwijd zijn alle overheden verdwenen en de Cumulus, een algoritme, waakt als een goede ouder over haar kinderen. Binnen deze samenleving is er een orde van Zeisen. Hun taak is om gecontroleerd mensen te dorsen. Zorgvuldig bepalen zij wie aan het eind van een levensweg staat en hun taak is om dit uit te voeren.

Citra en Rowan zijn door Zeis Faraday uitgekozen om leerling-Zeis te worden. Geen van beiden voelen daar iets voor, maar hun benoeming tot Zeis betekent onschendbaarheid voor hun familie. Tegen hun zin in gaan ze akkoord en ze worden getraind in de kunst van het dorsen. Wanneer ze eindelijk gewend zijn aan de nieuwe situatie, worden ze gedwongen om tegenover elkaar te staan. Slechts één kan Zeis worden. De verliezer zal gedorst worden door de winnaar. De twee jongeren zijn pionnen geworden in een wreed spel van een aantal gewetenloze Zeisen.

Een briljant boek voor liefhebbers van ‘De Hongerspelen’. Dit is een must voor liefhebbers van razendspannende YA-boeken.

pro-mbooks3 : libris