Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Een prachtige prentenboek met een rijke boodschap

Samen zijn we thuis

Stephanie Parsley Ledyard

€ 14,99

Je staat op het punt om te gaan verhuizen. Maar hoe bereid je daar je kind op voor? Want een verandering van omgeving en het achterlaten van vriendjes kan een grote impact hebben. Met ‘Samen zijn we thuis’ heb je een mooie gelegenheid om een aanstaande verhuizing bespreekbaar te maken.
Wat is nu eigenlijk thuis? Is het de voordeur, het kleedje in de gang of het plantje op de vensterbank? Tja, misschien is het wel alles om je heen wat vertrouwd voelt. Maar stel je voor dat op een dag alles verandert. Je stapt in de auto en gaat op weg naar een hele nieuwe plek. Dat kan je wereld op z’n kop zetten. Ineens ben je je thuis kwijt. Totdat je ontdekt, dat een nieuw huis ook heel erg leuk kan zijn. Je komt er ook snel achter dat een hoop dingen hetzelfde blijven. En voor je het weet, ben je ineens weer thuis.
De illustraties zijn erg mooi. In de plaatjes valt veel te zien en te ontdekken. Wat ik ook een sterk punt vind, is dat het verhaal nergens dramatisch of sentimenteel wordt.
Het is ook heel geschikt om met kleine kinderen te praten over de betekenis van een gezin. Als alles anders wordt, zijn er altijd nog mensen waar je op terug kunt vallen.
Een prachtige prentenboek met een rijke boodschap.

Erg leuk is ook hoe de schrijfster laat zien hoe verschillende culturen heel goed samen kunnen gaan

De koning van de flat

Marieke Smithuis

€ 16,99

Nadat ik het eerste verhaal gelezen had, wist ik meteen dat dit een topper ging worden. Vijfenveertig korte en meestal losstaande verhalen, maar waarbij ook zo nu en dan terugverwezen wordt naar een eerder avontuur. Heerlijke leessnacks om op kleine tussendoor-momentjes of voor het slapen gaan voor te lezen of zelf te lezen.
Boele en Moes wonen beiden in dezelfde flat en zijn de beste vriendjes van elkaar. Moes noemt zichzelf de koning van Marokko. Elke dag bedenken ze weer iets om kattenkwaad uit te halen. Of het nu het omwisselen van de bloemen van de buurvrouw voor een cactus is, of op de rug van een ezeltje klimmen om vervolgens een vliegles te krijgen, het is moeilijk om als lezer niet in de lach te schieten. Maar de twee jongens hebben ook een hart van goud. Want ondanks alle streken, staan ze ook klaar om anderen te helpen. Vooral Boele, die tot wanhoop van zijn moeder, met regelmaat allerlei dieren in huis haalt.
‘De koning van de flat’ is een boek vol humor, maar ook met wat serieuze kantjes. Erg leuk is ook hoe de schrijfster laat zien hoe verschillende culturen heel goed samen kunnen gaan. Alledaagse en niet-alledaagse belevenissen van een bijzonder duo. De illustraties van Marieke van Ditshuizen zijn een heerlijke aanvulling op het geheel.
Een boek dat ik vanaf de eerste bladzijde met enorm veel plezier gelezen heb.

Een prettig boek voor de nog niet zo ervaren lezer

Het Mayamysterie

Li Lefébure ; Esther Walraven

€ 14,95

Waarom kies ik deze maand als boekentip voor ‘Het Maya mysterie’? Niet omdat het superspannend of buitengewoon humoristisch is. Wel omdat het naar mijn mening een ideaal boek is om te oefenen met lezen. Het verhaal is mysterieus genoeg om door te blijven lezen en qua spanning ook zeer geschikt voor de minder stalen zenuwen. Een lekker boek dat een mooie aanvulling is voor kinderen, die een beetje klaar zijn met de avi-boeken.
De ouders van Thijmen hebben een vakantie naar Mexico gewonnen en Kaj, de beste vriend van Thijmen, mag mee. Meteen na aankomst gaan de twee jongens op onderzoek uit. Wanneer ze stiekem een oud krot binnen sluipen, ontdekken ze een juten zak met een bijzondere inhoud. In eerste instantie hebben ze daar weinig aandacht voor, maar als snel komen ze erachter dat er veel meer achter zit. En voor ze het weten belanden ze in een mysterieus avontuur, die de vakantie flink op z’n kop zet.
Het boek is niet zo dik en heeft een lekker lettergrootte. Het bevat ook nog allerlei leuke illustraties. Dit alles maakt het een prettig boek voor de nog niet zo ervaren lezer. Als extraatje leer je ook nog wat over de Mexicaanse cultuur. Vooral het dodenfeest, wat wel het belangrijkste feest van Mexico is, komt uitgebreid aan bod.
Ik zou ook schoolbibliotheken zeker adviseren om dit boek aan te schaffen.

 

Dit boek behoort zonder twijfel tot mijn favoriete boeken in jaren

Blauwe dagen

Caja Cazemier

€ 15,99

Dit boek behoort zonder twijfel tot mijn favoriete boeken in jaren. Het is zeker geen makkelijk boek, maar het gaat wel over een belangrijk onderwerp waar veel mensen mee te maken hebben. Het is dan ook een volwassen boek in het jasje van een kinderboek.

Janna voelt zich heel slecht nadat Niels een punt heeft gezet achter hun relatie. Terwijl de pijn in een normale situatie op den duur afzwakt, wordt het bij Janna steeds erger. Ze belandt in een depressie en heeft geen idee hoe ze hier uit moet komen. De mensen om haar heen weten zich ook geen raad met de situatie. Haar ouders en broertje moeten machteloos toekijken en terwijl haar vriendin Bo voortdurend voor haar klaar staat, krijgt Suze na enige tijd genoeg van alles.
Wanneer Janna ook nog eens een familiegeheim ontdekt, lijkt haar hele wereld in te storten. Maar misschien ligt hier wel het antwoord om grip te krijgen op haar ziekte.

Het boek is juist heel sterk, omdat je als lezer in de wereld van Janna wordt meegenomen. De schrijfster beschrijft de beleving van Janna, maar ook van de mensen om haar heen. Een ijzersterke aanvulling vond ik de beschrijvingen van de therapiesessies, waarbij ook andere kinderen met depressieklachten aan het woord komen. ‘Blauwe dagen’ is een boek dat ik zeker zou willen aanraden om klassikaal te behandelen.

 

 

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 37

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,95

Populaire boeken

Bekijk alle boeken

Lees de recensies

pro-mbookslibr2 : libris