We lopen allemaal weleens ergens tegenaan in het leven. Soms vergeten we in alle drukte wat belangrijk is of hoe we goed voor onszelf kunnen zorgen, of hebben we het gevoel dat we er helemaal alleen voor staan. Boeken kunnen helpen en ons zachtjes een duwtje in de juiste richting geven. Soms door het stellen van de juiste vragen, dan weer door het geven van (een begin van) een antwoord. De onderwerpen kunnen enorm uiteenlopen, net als de uitdagingen die we tegenkomen in het leven. Om je te inspireren nemen we je op deze pagina graag maandelijks mee in een bepaald onderwerp. Wat speelt er in de maatschappij en welke boeken sluiten hier goed bij aan? We hopen dat je hier fijne boekentips vindt en inspiratie opdoet.

Verander je mindset, verander je leven

‘Geluk is een mindset.’ Dat hoor je tegenwoordig steeds vaker. Maar wat is mindset eigenlijk en kun je jouw mindset positief beïnvloeden?

Blik op de wereld

Volgens psycholoog Frederike Mewe is mindset de manier waarop je denkt over de wereld. Dus de manier waarop je naar jezelf en anderen kijkt, en hoe je kijkt naar bijvoorbeeld relaties, opvoeding, rijkdom en geld verdienen. In haar boek Goed zoals je bent noemt ze mindset de bril waardoor jij naar de wereld kijkt. Jouw mindset bouw je in de loop van je leven onbewust op. Dat heet conditionering. Je wordt gevormd door je opvoeding, de cultuur waarin je opgroeit en de ervaringen die je in jouw leven opdoet.

Gelukkig is mindset niet iets onveranderlijks. Sterker nog, jouw mindset verandert voortdurend. En het goede nieuws is dat je er zelf invloed op kan hebben. Een positieve mindset kun je trainen! Mindfulness kan daarbij helpen, net zoals persoonlijke affirmaties, maar het kan nog simpeler: let eens op je taalgebruik.

Stress en mindset

Neem nu bijvoorbeeld stress. Velen van ons zien dit als iets negatiefs. En doordat we het zo zien en er zo over praten, ervaren we het ook zo. Michel Vos laat in zijn boek Get your shit together zien hoe het anders kan. Door stress te zien als een uitdaging die jouw ontwikkeling en groei ondersteunt, krijgt het een positieve betekenis. Zeg nou zelf, presteren we allemaal niet het beste onder een beetje druk?

En wat te denken van The Ice Man: Wim Hof. Deze levende legende trotseerde extreme kou enkel en alleen door leiding te nemen over zijn eigen geest. Hij vestigde meerdere wereldrecords en hielp miljoenen mensen via koudetraining naar een beter, gezonder en gelukkiger leven. Oké, misschien is een ijsbad voor jou niet helemaal de definitie van een gelukkig leven, maar dat er met een positieve mindset veel meer mogelijk is dan je denkt, dat is wel duidelijk.

Uitgelicht: Switchcraft

Switchcraft

Elaine Fox

€ 24,99

In het leven kunnen we maar op één ding rekenen: onzekerheid. Dat hebben de afgelopen jaren wel bewezen. Elaine Fox laat overtuigend zien dat flexibiliteit en ons vermogen om op veranderingen te reageren onze kracht zijn. En dat zijn ze evolutionair altijd al geweest. Dit boek, gebaseerd op 25 jaar wetenschappelijk onderzoek, toont wat psychologische flexibiliteit precies is, waarom ze zo belangrijk is en hoe we dit vermogen kunnen trainen in ons dagelijks leven.

Bijzondere auteur: Louise Hay

Je kunt je leven helen

Louise Hay

€ 22,50

Louise Hay (1926-2017) werd bekend van haar bestseller Je kunt je leven helen. Zij was een van de eersten die over de mind-bodyconnectie schreef in de jaren ’80. Met haar boeken wil ze dat lezers de plaats binnenin henzelf vinden waar je je eigenwaarde kent, het deel van je dat pure liefde en zelfacceptatie is. Daarmee kun je je leven helen.

Louise Hay geloofde dat problemen uit het nu voortkomen uit patronen die lang geleden zijn ontstaan. Mentale heling is mogelijk wanneer je aan de slag gaat met je gedachtepatronen. Je kunt je leven helen en haar andere boeken helpen je om de verantwoordelijkheid voor je heling te nemen met behulp van affirmaties en het cultiveren van zelfliefde door het dagelijks te oefenen.

Het was Louise Hays grote missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om hun leven ten goede te veranderen. Dat is gelukt: haar boeken zijn wereldwijd tientallen miljoenen keren verkocht en worden steeds opnieuw gelezen.

Naast de uitgelichte onderwerpen van deze maand zijn er nog veel meer boeken binnen het genre zingeving. Hieronder vind je nog meer inspiratie!

 

pro-mbooks3 : libris