Boek van de maand

Boek van de maand December

Andrew Ridker - De weldoeners

De weldoeners is een portret van de Joods-Amerikaanse familie Adler. Vader Arthur is een middelmatig docent aan een kleine universiteit. Na de dood van zijn vrouw is hij in  financiële problemen gekomen, hij kan de hypotheek van zijn huis niet meer opbrengen. Het contact met zijn kinderen is na haar dood helemaal verwaterd. Zijn kinderen hebben een royale erfenis van hun moeder gehad en hij hoopt met een lening van hun aan zijn financiele verplichtingen te kunnen voldoen. Ze krijgen beiden een uitnodiging om een weekend samen door te brengen en hun relatie weer te herstellen. Zijn zoon Ethan is een introverte jongen die een teruggetrokken bestaan leeft in een luxe appartement in Brooklyn. Dochter  Maggie probeert zichzelf te profileren als weldoener. Vooral zij is heel sceptisch over de uitnodiging, maar ze neemt hem toch aan.
Het wordt een weekend vol herinneringen, goede maar ook veel minder goede. En het loopt heel anders dan Arthur gedacht heeft......
Mooi geschreven familieroman waar geld, liefde en de zin van het leven op tragi-komische wijze beschreven worden.
Voor de lezer van Jonathan Franzen en Nathan Hill.

Boek van de maand Augustus

Eric Vuillard - 14 Juli

Wie een verbluffend mooi boek mee wil op vakantie, en inderdaad niet te dik want het moet wel mee in de koffer, kan eigenlijk niet om Eric Vuillard heen die een prachtig boek heeft afgeleverd met 14 Juli ofwel Quatorze Juillet. Wat deze schrijver als geen ander kan is grote gebeurtenissen uit onze geschiedenis zo beschrijven dat het lijkt alsof je er zelf getuige van bent. In korte, beeldende zinnen vertelt Vuillard wat er gebeurd moet zijn op die 14e juli toen een uitgehongerde bevolking besloot dat het zo niet langer kon en oprukte naar de Bastille om het heft in handen te nemen. Geschiedenis? Jazeker, maar dan uit de pen van een aartsverteller die de gaten in de geschiedenis dicht met zijn verbeeldingskracht. Tot daar waar geen feit meer komen kan.

Boek van de maand Juli

Lars Mytting - De Zusterklokken

De titel van deze verrassend mooie roman is ontleend aan twee eeuwenoude klokken van de Noorse staafkerk in Butangen waaraan bovennatuurlijke krachten worden toebedacht. Maar de dominee, een nieuwkomer in de dorpsgemeenschap, is van plan de eeuwenoude kerk te slopen. Het dorpsmeisje Astrid heeft er alles voor over om dit te voorkomen.
Een prachtig, ietwat mythisch en tegelijk heel realistisch verhaal, gecombineerd met onderhuidse spanning, ongelooflijke zeggingskracht en een wondermooi helder taalgebruik.
Myttings stijl is eenvoudig en poëtisch, op het magische af. Een heerlijke roman die klinkt als een klok. Voor liefhebbers van De monsters van Essex van Sarah Perry

Boek van de maand Juni

Esi Edugyan - Washington Black

De elfjarige slaaf Washington Black woont al zijn hele leven op een plantage op Barbados als hij door de broer van de wrede eigenaar wordt gekozen om mee te werken aan zijn luchtschip. Deze Titch , wetenschapper en avonturier, denkt heel anders over slaven en vlucht met Washington in het luchtschip als Washington de schuld dreigt te krijgen van de dood van een familielid. Ze maken samen veel mee en belanden zelfs op de Noordpool totdat Titch verdwijnt en Washington het zelf moet zien te redden.

Washington Black is een avontuurlijke roman die zich afspeelt in verschillende delen van de wereld. Hij start bij de verschrikkingen op de suikerplantage en laat zien hoe Washington worstelt met zijn identiteit, zijn vrijheid na het afschaffen van de slavernij en met de littekens die hij overgehouden heeft aan zijn vroegere leven.

Een prachtig boek, niet voor niets genomineerd op de longlist van de Man Booker prize.

Boek van de maand Mei

John Boyne - Een ladder naar de hemel

‘Een ladder naar de hemel, het nieuwe boek van rasverteller John Boyne, (de Jongen in de gestreepte pyama) is een boek over en met schrijvers. Het boek start in Duitsland, waar een bekende schrijver kennis maakt met Maurice, een jonge ober met schrijversambities. Hij voelt zich sterk tot hem aangetrokken, neemt hem aan als assistent en introduceert hem in de schrijverswereld. En vertelt hem over zijn jeugd in nazi-Duitsland…

In het het tweede deel (en in de volgende delen) blijkt dat niet de schrijver de hoofdpersoon is maar dat Maurice een centrale rol speelt in het leven van de verschillende personen die hun verhaal vertellen. Zijn eerste boek is een groot
succes geworden, hij is inmiddels getrouwd met een schrijfster. En zo gaat zijn leven door, totdat in het laatste deel een jonge schrijver een biografie over hem wil gaan schrijven en hij zijn verhaal vertelt….
De hoofdpersoon, Maurice Swift, is manipulatief, zelfingenomen en gaat over lijken om zijn doel te bereiken: bekend schrijver worden/zijn. Een boek vol intriges, fascinerend tot het einde!

Boek van de maand April

De patienten van Dokter Garcia - Almudena Grandes - De patienten van Dokter Garcia

Een nieuwe historische roman van Almudena Grandes is altijd iets om naar uit te kijken. Als geen ander weet zij de grote gebeurtenissen uit de geschiedenis te vangen in de personages die haar romans bevolken. Dat de omstandigheden doorgaans niet al te rooskleurig zijn laat zich raden, maar mocht je als lezer denken dat je je door zware materie moet worstelen: niets is minder waar. Want Grandes geeft al haar hoofdrolspelers grote klasse mee. Ongeacht opvoeding, politieke kleur, of mate van welstand, al die karakters leven, moeten zich zien te redden, en roeien vaak wonderbaarlijk goed met de riemen die ze hebben. De woelige baren van de tijd  - in dit geval Spaanse Burgeroorlog en WO II - drijft mensen uit elkaar of brengt ze juist bijeen, al naar gelang de vaak gevaarlijke omstandigheden.

De patienten van dokter Garcia is een spannend prachtverhaal geworden. Niet in een adem uit - daarvoor is het veel te dik. Wel gekluisterd aan bank en bed voor lezen, lezen, lezen.....

pro-mbookslibr2 : libris