De Boekenweek in Maastricht

Vier de 88ste editie van de Boekenweek van 11 tot en met 19 maart in Maastricht op verschillende locaties met een zeer divers programma! Tijdens het grootste boekenfeest van het jaar staat literaire (non-)fictie centraal, met dit jaar het bijzondere thema 'Ik ben alles'. Verschillende culturele partners geven ieder op hun eigen manier invulling aan dit thema. Op deze pagina zie je het programma van Boekhandel Dominicanen, Boekhandel de Tribune, Centre Céramique, Lumière Cinema, Theater aan het Vrijthof en VLAM. 

Ik ben alles

Maastricht brengt een ode aan het Boekenweek-thema 'Ik ben alles' door een diversiteit aan activiteiten te presenteren. We vragen niet alleen aandacht voor boeken, maar ook andere manieren om verhalen te vertellen. Zo zal er een animatiefilm naar de verhalen van de bekende auteur Murakami vertoond worden, zal de voorstelling Jihad van Liefde, gebaseerd op het boek van Mohamed El Bachiri te bewonderen zijn op het podium en zijn Markante Maastrichtse mannen de rode draad tijdens de poëzie- en verhalenwandelingen. Daarnaast kun je in gesprek gaan met een boek bij de 'Living Libary' of ontmoet je grote namen zoals Lize Spit of Jaap Robben. 

Evenementenprogramma

ZA 11 MAART 17:00
ELLEN JANSEN

Boekhandel Dominicanen opent de Boekenweek met Ellen Jansen. Een verhaal over een diep verlangen om in een ander lichaam te leven. 

Toegang is gratis, maar in verband met een beperkt aantal plaatsen vragen wij je vriendelijk je hier aan te melden.

Klik hier voor meer informatie 

WO 15 MAART 16:00
ALEJANDRA ORTIZ

Willemijn van Kempen zal met auteur Alejandra Ortiz in gesprek gaan over haar aangrijpende boek De waarheid zal me bevrijden en de zoektocht van een transvrouw naar een veilig thuis.

Toegang is gratis, maar in verband met een beperkt aantal plaatsen vragen wij je vriendelijk je hier aan te melden.

Klik hier voor meer informatie 

ZO 12 MAART 14:30
JAAP ROBBEN

Op zondag 12 maart interviewt Janna Navis dichter en auteur Jaap Robben. De muzikale omlijsting van deze middag is in handen van Tejo Verstappen en Johan de Haan.

Tickets zijn voor €7,50 verkrijgbaar via Centre Céramique.

Klik hier voor meer informatie 

 

ZA 18 MAART 16:00
BLIND WILLOW, SLEEPING WOMAN

In het werk van de gevierde Japanse schrijver Haruki Murakami is alles mogelijk, en kan iedereen alles worden. Vandaar dat Lumière de Boekenweek viert met een avant-première van Blind Willow, Sleeping Woman, een sfeervolle animatiefilm waarin verschillende bejubelde Murakami-verhalen tot één geheel zijn gevormd. Net als zijn boeken is het een film om je in onder te dompelen.

Tickets zijn voor €10,- (studenten €6,50) verkrijgbaar via Lumière Cinema.

Klik hier voor meer informatie 

WO 15 MAART 20:30
JIHAD VAN LIEFDE

Voorstelling 'Jihad van Liefde', gebaseerd op het boek van Mohamed El Bachiri. Met Mohammed Azaay & het Amsterdams Andalusisch Orkest. Een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over een gewone man die, getroffen door het noodlot, zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een bijzonder verhaal over liefde, pijn en verzoening.

Tickets zijn voor €18,50 verkrijgbaar via Theater aan het Vrijthof.

Klik hier voor meer informatie 

ZO 19 MAART 13:30
LIVING LIBARY

In de Living Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? 

Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Living Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen.

Gratis toegang

Klik hier voor meer informatie 

DO 16 & ZO 19 MAART
MARKANTE MAASTRICHTSE MANNEN

Twee keer tijdens de Boekenweek organiseert VLAM een gedichten- en verhalenwandeling. Een stadswandeling van Jet van Aalst en Paul Westerneng met gedichten en verhalen door 600 jaar geschiedenis. Beide wandelingen starten om 11:00 uur.

Tickets zijn €7,50 inclusief boekje met gedichten en koffie of thee. Klik hier om je aan te melden.

Klik hier voor meer informatie 

 

ZO 19 MAART 13:00
LIZE SPIT

Boekhandel Dominicanen sluit de Boekenweek feestelijk af met een voordracht en meet & greet met Lize Spit, auteur van het Boekenweekgeschenk 2023. 

Gratis toegang

Klik hier voor meer informatie

Lize Spit schrijft het Boekenweekgeschenk voor de Boekenweek 2023. Het Boekenweekgeschenk krijg je gratis tijdens de Boekenweek bij aankoop van minstens €15,- aan Nederlandstalige boeken. Naast het Boekenweekgeschenk wordt er ook elk jaar een essay geschreven. Dit jaar zal hij geschreven worden door Raoul de Jong. 

Gratis Boekenweekgeschenk bij €15,- aan Nederlandstalige boeken

Jij staat centraal

Ontdek en onderzoek je eigen identiteit door middel van talloze boeken, met personages waarin je je direct of juist helemaal niet herkent. Het thema 'Ik ben alles' zet jou als persoon namelijk helemaal centraal. Verlies én vind jezelf in de vele verhalen die op je wachten in bibliotheek, boekhandel, filmhuis of theater. Door in de huid te kruipen van personages leer jij jezelf nog beter kennen, en waar vind je nu meer personages en (levens)ervaringen dan in boeken? 

pro-mbooks3 : libris