Major Taylor raast door Maastricht
In 1902 komt Major Taylor, wereldkampioen wielrennen, naar Nederland. Waarom rijdt hij met Sint Servaas op de baan in Amby? Om zijn krachten te meten met ‘Maastrichts grootste wielerzoon’: Harrie Meijers. Die was rond 1900 verreweg de beste sprinter van ons land, een wereldtopper, in 1900 won hij twee nummers op de Olympische Spelen. Wielrennen is hot, eind negentiende eeuw ontstaat de fiets zoals we die nu nog kennen, geschikt voor het grote publiek; wielrenners op de baan halen nooit geziene snelheden.
Taylor ontwikkelt zich tegen de verdrukking in tot wereldvedette. Overal trekt hij volle stadions, verdient geld als water. Berichten in de kranten geven een goed beeld hoe het Nederland van 1902 tegen een mens met een kleurtje aankijkt – men kan moeilijk accepteren dat Taylor beter is dan onze blanke jongens. Tegelijk spreekt hij zo tot de verbeelding dat hij er een plaatsje in de wereldliteratuur aan te danken heeft.
In ‘Major Taylor raast door Nederland’ leest u over zijn leven, de tegenwerking in zijn thuisland Amerika, de wedstrijden in Nederland en zijn tegenstanders.