Bookstore Day | Jan Mulder: Major Taylor raast door Maastricht

zaterdag 14 april 2018 12:00
Bookstore Day | Jan Mulder: Major Taylor raast door Maastricht

Zaterdag 14 april, Bookstore Day, geeft Jan Mulder om 12.00 uur een lezing over zijn boek Major Taylor raast door Maastricht

Het boek speelt deels in het Maastricht van 1902: Major Taylor, wereldkampioen wielrennen, rijdt met Sint Servaas tegen de Maastrichtenaar Harrie Meijers, op de baan in Amby. Meijers is de eerste olympische winnaar wielrennen uit de stad! Het boek zal geïnteresseerden in wielrennen/sport en geschiedenis dus zeker aanspreken.

 

Major Taylor raast door Maastricht

In 1902 komt Major Taylor, wereld­kampioen wielrennen, naar Nederland. Waarom rijdt hij met Sint Servaas op de baan in Amby? Om zijn krachten te meten met ‘Maastrichts grootste wielerzoon’: Harrie Meijers. Die was rond 1900 verreweg de beste sprinter van ons land, een wereldtopper, in 1900 won hij twee nummers op de Olympische Spelen. Wielrennen is hot, eind negen­tiende eeuw ontstaat de fiets zoals we die nu nog kennen, geschikt voor het grote publiek; wielrenners op de baan halen nooit geziene snelheden.

Taylor ontwikkelt zich tegen de verdrukking in tot wereldvedette. Overal trekt hij volle stadions, verdient geld als water. Berichten in de kranten ge­ven een goed beeld hoe het Nederland van 1902 tegen een mens met een kleurtje aankijkt – men kan moeilijk accepteren dat Taylor beter is dan onze blanke jongens. Tegelijk spreekt hij zo tot de verbeelding dat hij er een plaatsje in de wereldliteratuur aan te danken heeft.

In ‘Major Taylor raast door Nederland’ leest u over zijn leven, de tegenwerking in zijn thuisland Amerika, de wedstrijden in Nederland en zijn tegenstanders.

pro-mbooks2 : libris