Fine Stagione Dante Maastricht: Lezing: Maarten en Christina - Schijn en werkelijkheid in het Rome van de 16e/17e eeuw door Christiaan Caspers.

woensdag 18 april 2018 20:00
Fine Stagione Dante Maastricht: Lezing: Maarten en Christina - Schijn en werkelijkheid in het Rome van de 16e/17e eeuw door Christiaan Caspers.

Fine Stagione Dante Maastricht: Lezing: Maarten en Christina - Schijn en werkelijkheid in het Rome van de 16e/17e eeuw door Christiaan Caspers.

Voor  leden/ cursisten van Dante Maastricht is de lezing gratis. Introducees betalen € 5,00 ter plekke contant.

Aanmelden voor deze lezing via het inschrijfformulier op https://www.dante-maastricht.nl/agenda

Christiaan Caspers is docent klassieke talen en auteur van het boek “Een nacht in Pompeii”. De lezing Maarten en Christina - Schijn en werkelijkheid in het Rome van de 16e/17e eeuw zal echter gaan over twee noorderlingen en hun bezoek aan de Eeuwige Stad en hun reacties daarop. Caspers neemt u aan de hand van tal van bekende en minder bekende monumenten en kunstvoorwerpen mee naar het Rome van de 16e eeuw, als Maarten Luther belandt in het Rome van Paus Julius de II: de tijd van Rafael en zijn tijdgenoten, en van de 17e eeuw als ex-koningin van Zweden Christina naar Rome vertrekt als bekeerling van de Katholiek Kerk: de tijd van Borromini en Bernini. 

Deze lezing sluit prachtig aan op de expositie Viva Roma in La Boverie in Luik die te bezoeken is van 25-4-2018 tot 26-08-2018.

Deze nieuwe tentoonstelling van internationaal niveau wordt georganiseerd in samenwerking met het Louvre, en toont ons Rome door de ogen van Europese kunstschilders. De tentoonstelling neemt ons mee in de voetsporen van zij die de 'Grand Tour' maakten, de voorlopers van de huidige toeristen die reisden om hun opvoeding te voltooien, of van kunstenaars, kunstliefhebbers of kunstverzamelaars.

De 170 werken zijn afkomstig van het Louvre en meer dan 40 buitenlandse instellingen, waaronder het Getty Museum van Los Angeles, het Museum voor Schone Kunsten van San Francisco, het Thorvaldsen-museum van Kopenhagen, …

De 'reis naar Rome' heeft zich van de 17e tot de 20e eeuw opgeworpen als een onuitputtelijke inspiratiebron waarin de relatie met kunstwerken uit de oudheid overheerst. De vroegere hoofdstad van het Romeinse Rijk oefende een sterke aantrekkingskracht uit door monumenten zoals het Colosseum, de nabijgelegen sites (Pompeii, Herculaneum) en kunst met het droombeeld van de ideale schoonheid naar het Griekse voorbeeld.

De tentoonstelling brengt de bijzonderheden van een stad vol contrasten en genoegens, badend in een zuiders licht. De verschillende wijken, de paleizen, de kunstateliers, het drukke leven van de inwoners en zelfs de gastronomie hebben de kunst in Europa nieuwe kleuren ingeblazen.

​Na afloop van de lezing kan er worden nagepraat onder het genot van een drankje en een hapje.

 

pro-mbooks3 : libris