Maand van de Filosofie | Maarten Doorman: 'Dichtbij en ver weg'

zondag 29 april 2018 16:00
Maand van de Filosofie | Maarten Doorman:  'Dichtbij en ver weg'

Als afsluiting van de Maand van de Filosofie houdt Maarten Doorman drie minilezingen gebaseerd op zijn zo pas verschenen boek Dichtbij en ver weg (Opstellen over filosofie, kunst en literatuur, Prometheus). Doorman kijkt met een filosofische blik naar Berlijn, houdt de vinger aan de pols van de tijd met Bergson en scheept zich in met verschillende andere filosofen. Ondertussen gaat hij ook in gesprek met zijn publiek.

Dichtbij en ver weg lijkt van alles en nog wat aan te snijden: van een bedrieglijk stuk steen op de maan tot een dramatische scène in bad, van een romantische boswandeling tot Nipplegate, van Goethe tot David Bowie, van de woede van Schopenhauer tot de karper van Apollinaire en van tekenfilm tot Suriname en het Rijksmuseum.

Maar steeds gaat het om het overbruggen van een afstand: tussen kunst en maatschappij, filosofie en wereld, verleden en toekomst, privacy en openbaarheid. Dichtbij en ver weg is een verzameling goed geschreven opstellen waarin wat ver weg is dichtbij komt. Het is een hartstochtelijk pleidooi voor geschiedenis en kunst.

 

Maarten Doorman is schrijver en doceert filosofie aan de Universiteit Maastricht. Verder is hij bijzonder hoogleraar Cultuurgeschiedenis van Duitsland aan de Vrije Universiteit. Zijn laatst boeken zijn: De romantische orde (2004), Paralipomena (2007), Denkers in de grond (2010), Rousseau en ik (2012) en De navel van Daphne (2016).

'Een essayist die instemming en tegenspraak uitlokt: een betere combinatie bestaat niet.'- NRC HANDELSBLAD

'Het denkend voortschrijden wordt aanstekelijk verwoord.'- DE VOLKSKRANT

'Er zijn niet veel filosofen in Nederland die goed kunnen schrijven. Maarten Doorman is een van hen.'- TROUW

'Een filosoof met een aanstekelijke belangstelling voor kunst.'- DE GROENE AMSTERDAMMER

pro-mbooks2 : libris