Meet & taste: Bas Robben: Vet

zaterdag 28 april 2018 12:00
Meet & taste: Bas Robben: Vet

Dit voorjaar is het nieuwe boek van culinair journalist Bas Robben verschenen: Vet

Zaterdag 28 april is Bas om 12.00 uur te gast bij Boekhandel Dominicanen. U kunt met hem in gesprek gaan en enkele hapjes uit zijn nieuwe boek proeven.

 

Bas Robben weet het zeker: vet is lekker. Vet maakt bovendien gelukkig. Alle reden om na Zuur te duiken in zijn tweede kookboek Vet. Vet geeft een gerecht niet alleen smaak, het heeft ook een functie in de keuken. En dus gaan we conserveren, frituren, konfijten, infuseren en bakken.

In Vet tref je niet alleen spannende recepten, maar ontdek je bijvoorbeeld ook de functie van boter in bladerdeeg. Vet conserveert je zelfgemaakte rilette, maakt je Utrechtse sprits bros, geeft een krokant laagje aan je friet en brengt textuur aan je mayonaise. Bas duikt in de verschillen tussen verzadigde en onverzadigde vetten en gebruikt onder andere reuzel, schmaltz, ossenwit, ghee en zelf gekarnde boter.

Met goede en leuke theoretische achtergrondinformatie, leer je klassiekers als confit de canard, Zeeuws spek en Italiaanse lardo maken, maar ook aantrekkelijke recepturen als Taiwanees gefrituurde kip met veel te veel witte peper, softijs van mascarpone met granaatappelmelasse en Japanse ramen met een flinke lepel reuzel. Natuurlijk sluit Bas af met een paar lekkere cocktails waarin vet ook een rol speelt.

 

Bas Robben hoort tot de nieuwe generatie culinaire journalisten en verzorgde tijdens zijn studie Journalistiek een culinaire column in de hogeschoolkrant Win’. Robben was vijf jaar lang werkzaam als culinair redacteur bij delicious. en ontwikkelt nu recepten voor Marley Spoon. Zijn eerste kookboek Zuur won de Gouden Garde Publieksprijs bij de Kookboek van het Jaarverkiezing in 2016.

pro-mbooks3 : libris