Expositie Herman van Hoogdalem: Mag ik gaan

zaterdag 4 mei 2019 19:00
Expositie Herman van Hoogdalem: Mag ik gaan

Van 7 april t/m 4 mei exposeert Herman van Hoogdalem op het priesterkoor van Boekhandel Dominicanen met zeven breekbare portretten van mensen die leven met dementie die geportretteerd zijn in het boek ‘Mag ik gaan’ waarin  hij samen met huisarts Constance de Vries zeven portretten  in woord en beeld maakt van mensen die leven met dementie.

In het boek portretteren zij de problematiek van de levenseindewens bij dementie. 

Zij leerden deze zeven mensen kennen met de door hen uitgesproken en neergelegde levenseindewens in hun dementeringsproces. Dit boek biedt daarvan liefdevol geschetste portretten.

Constance de Vries geeft 18 april om 19.30 uur een lezing met dit thema.

 

Mag ik gaan

Allemaal hebben ze gekozen voor euthanasie. Ze weten het zeker, maar de werkelijkheid blijkt soms weerbarstig. Samen met hun geliefden worstelen ze met vragen als: ‘Wanneer is het moment dat ik niet meer verder wil? Hoe zorg ik dat ik niet te laat ben? Mag ik dit mijn partner wel aandoen?’. 

Huisarts Constance de Vries en kunstenaar Herman van Hoogdalem zochten hen op, zij als behandelend arts, hij als portrettist en interviewer. Ze vonden elkaar in hun wens deze mensen een stem en een gezicht te geven.

Hoe het leven eindigt, of en wanneer voor euthanasie gekozen wordt, is voor iedereen verschillend. De mens schrijft zijn eigen plot.

Zeven mensen die leven met dementie. Ze hebben gekozen voor euthanasie, ze weten het zeker, maar de werkelijkheid blijkt soms weerbarstig. In dit boek zijn zij aan het woord, samen met hun geliefden.

 

‘Er is volgens mij geen goed moment, het enige is dat je het slechte moment voor kunt zijn’

Constance de Vries

 

‘Deze mensen verdienen het dat ze gezien worden. Ondanks hun dementie weten ze wat ze willen. Ik zag hun gezicht’.

Herman van Hoogdalem

pro-mbookslibr3 : libris