Nacht van de Poëzie: 1000 Dichters

dinsdag 3 oktober 2023 12:00
Nacht van de Poëzie: 1000 Dichters

Dit jaar vindt de 40e editie van het mooiste poëziefeest van Nederland, De Nacht van de Poëzie, plaats. Om dat te vieren pakt ILFU (International Literature Festival Utrecht) groots uit met de twee weken durende manifestatie 1000 Dichters. Tijdens deze twee weken touren ze langs allerlei boekhandels in Nederland en stoppen natuurlijk ook even bij Boekhandel Dominicanen! Op dinsdag 3 oktober van 12.00 tot 17.00 uur geniet je van voordrachten van de mooiste gedichten door lokale dichters en poëzieliefhebbers. 

Wil je graag een gedicht, zelfgeschreven of van iemand anders, voorlezen op deze feestelijke middag vol poëzie? Er is nog plaats, dus meld je snel aan!

Meer over 1000 Dichters

Op dinsdag 3 oktober van 12.00 tot 17.00 uur strijkt de 1000-Dichterskaravaan neer in boekhandel Dominicanen i.s.m. De Tribune te Maastricht. Verwacht een feestelijke poëziemarathon met gedichten voorgedragen door een bonte mix van bekende en onbekende dichters, bekroonde dichters en huisdichters, hele bekende Nederlanders en hele onbekende Nederlanders; in het Nederlands of niet in het Nederlands; dit alles aangevuld door muzikanten of andere entr'actes, zoals we die kennen van onze goede oude Nacht. Na het startsein is er plek voor tientallen dichters om hun gedicht voor te lezen.

Op 24 september trapt de ILFU 1000 dichters af tijdens de Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburgplein met de officiële beëdiging van de nieuwe Dichter des Vaderlands: Babs Gons. Haar eerste gedicht zal het officiële startsein zijn van twee weken onophoudelijk voordrachtsplezier waar iedereen naar kan komen luisteren en dus ook zelf aan kan deelnemen. Daarna volgt een tournee van twee weken langs boekhandels in alle provincies in het land en keert de karavaan op 7 oktober weer terug naar Utrecht voor de duizendste dichter en 's avonds natuurlijk de 40ste Nacht van de Poëzie.

Alle optredens zijn online per livestream te volgen en terug te zien op de pagina https://ilfu.com/1000dichters. Uiteindelijk vormen ze een online poëziebloemlezing van duizend voorgedragen gedichten, die samen de veelzijdigheid van de Nederlandse poëzie laten horen, in alle talen en dialecten die er in ons land worden gesproken.

pro-mbooks2 : libris