Lezing Hans Knoop: De zaak Menten

donderdag 29 december 2016 19:30
Lezing Hans Knoop: De zaak Menten
Donderdag 29 december om 19.30 uur geeft Hans Knoop een lezing bij Boekhandel Dominicanen over zijn boek De zaak Menten. Het complete verhaal; De oorlog, de vlucht, het proces en de nasleep. Door de succesvolle tv serie staat de kwestie weer volop in de aandacht.

Het wordt wel de grootste journalistieke affaire sinds de Tweede Wereldoorlog genoemd: de zaak Menten. In juli 1976 kwam de Blaricumse miljonair Pieter Menten in opspraak toen hij zijn collectie kunstwerken liet veilen. Mogelijk betrof het roofkunst. Het schimmige oorlogsverleden van Menten werd aan het licht gebracht door journalist Hans Knoop en het televisieprogramma TROS Aktua. Deze zaak zorgde in de jaren 70 voor veel reuring in zowel de media als de politiek. Niet alleen voor Pieter Menten maar ook voor Hans Knoop was de spraakmakende affaire die wereldnieuws werd, het breekpunt in zijn leven. In dit boek De Zaak Menten vertelt Hans Knoop voor het eerst het ware verhaal, compleet met het nooit eerder vrijgegeven dossier over alle rechtzaken en de grote impact die de zaak had op zijn gezin en zijn persoonlijke leven.

Pieter Menten leeft al jaren in zijn enorme villa in het Gooi als hij besluit een deel van zijn kunst te laten veilen. En dan begint de bal te rollen. Hans Knoop, destijds journalist/ hoofdredacteur bij het weekblad Accent, ontdekt het duistere verleden van Pieter Menten. Menten zou zich in 1941 in Polen als SS'er aan ernstige oorlogsmisdaden hebben schuldig gemaakt. Na de oorlog zouden verschillende kabinetten hem de hand boven het hoofd hebben gehouden. Één dag vóór zijn arrestatie vluchtte Menten naar het buitenland. Hierop ontstond grote deining in de politiek en de hele Nederlandse samenleving.

Maandenlang was de zaak Menten voorpaginanieuws. Dagelijks volgden krantenlezers – als in een thriller - de intensieve speurtocht van journalist Hans Knoop naar de verdwenen Menten. Uiteindelijk wist hij hem op te sporen in een hotel in het Zwitserse Zürich. Hier werd Menten alsnog gearresteerd.

Het proces dat volgde en waarin Menten werd veroordeeld, bracht de verantwoordelijke minister van Justitie Dries van Agt in ernstige problemen. De zaak wierp zijn schaduw vooruit op de kabinetsformatie van 1977, waarbij bleek dat het vertrouwen tussen PvdA en CDA onder meer door deze affaire danig was aangetast.

Na de zaak veranderde het hele leven van Hans Knoop en liet diepe sporen achter in zijn persoonlijk leven. Maar tevens was Knoop ook een voorbeeld voor diverse personen, zoals in het laatste hoofdstuk van het boek naar voren komt, die juist door deze affaire besloten de journalistiek in te gaan.  

 

Hans Knoop (1943) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren als kind van ondergedoken Joodse ouders. In 1963 begon hij zijn journalistieke carrière als verslaggever bij De Telegraaf, een krant waaraan hij tientallen jaren verbonden blijft. Later was hij onder andere correspondent in Brussel en Tel Aviv, ook voor de AVRO. En was hij hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad en van het opinieweekblad Accent, het weekblad waarvoor hij schreef tijdens en over de zaak Menten. Momenteel woont hij in België en werkt hij als freelance journalist en media-adviseur, is een veelgevraagd spreker en schreef verschillende boeken. Eerder verscheen bij Just Publishers Israël, van lieveling tot paria. 

Deze lezing is gratis toegankelijk. 

Vragen over dit evenement? Stuur een mail naar [email protected]

pro-mbooks3 : libris