Presentatie nieuwe prenten van Sidi El Karchi

donderdag 1 december 2016 19:00
Presentatie nieuwe prenten van Sidi El Karchi
Donderdag 1 december om 19.00 uur presenteert galerie Post & Garcia bij Boekhandel Dominicanen een nieuwe serie prenten van de Limburgse kunstenaar Sidi El Karchi. Schrijver Abdelkader Benali heeft speciaal voor deze gelegenheid een tekst geschreven die hij die avond zal voordragen. Verder zal hij ook zijn boeken signeren.

 

Sidi El Karchi

Het werk van Sidi El Karchi (Sittard, 1975)  is opgenomen in tal van museale collecties, waaronder Bonnefantenmuseum Maastricht, Museum MORE Gorssel, Schunck Heerlen en Het Domein Sittard. Vorig jaar verscheen over hem de documentaire ‘Sidi El Karchi – Portret van een schilder’, die werd uitgezonden op L1 en NPO.

Om zijn werk ook toegankelijk te maken voor een groot publiek, vervaardigde de kunstenaar, die normaal gesproken slechts zo’n acht grote doeken per jaar maakt, in samenwerking met Galerie Post + García Maastricht een bijzondere serie pigmentdrukken, hoogwaardig gedrukt op een zwaar aquarelpapier. Deze serie prenten werd gedrukt in de oplage van 30 exemplaren per motief.

Sidi El Karchi (Sittard, 1975) weet als geen ander stilte te verbeelden, waarbij hij zijn bewondering voor kunststromingen als de Renaissance en grote voorgangers als Michelangelo geenszins verbergt. Stijn Huijts, directeur Bonnefantenmuseum Maastricht, schreef over de kunstenaar dat hij in zijn schilderijen en tekeningen iets zichtbaar maakt van de innerlijke waarheid die er in zijn onderwerpen besloten ligt. El Karchi’s psychologische portretten laten zich volgens Huijts opvatten als een “liefdesverklaring aan de kunstgeschiedenis, de schilderkunst en de mens”.

Deze prenten werden vervaardigd in een oplage van 30 (gesigneerde en genummerde) exemplaren. De prijs bedraagt €600 zonder lijst en €750 ingelijst met museumglas.

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. Zijn boeken zijn meerdere malen onderscheiden met prestigieuze literaire prijzen als de Geert-Jan Lubberhuizenprijs voor zijn debuutroman en voor zijn roman de Langverwachte de Libris Literatuurprijs. In zijn laatste boek Brief aan mijn dochter onderzoekt hij de uitdagingen die hij als prille vader op zijn pad treft. Het boek is een persoonlijke zoektocht naar de kracht van  migratie, opvoeden en verhalen. In welk Nederland groeit zijn dochter Amber op?

Abdelkader houdt zich intensief bezig met het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de betrekking tussen Oost en West. Hij schreef hier verschillende artikelen over en publiceerde het boek ‘Oost-West’. Hij schrijft voor NRC/Handelsblad, The Guardian en The New York Times stukken over migratie, de multiculturele samenleving en de rol van religie in de samenleving.

Klik hier voor meer info>>

Deze presentatie is gratis toegankelijk.

Vragen over dit evenement? Stuur een mailtje: [email protected]

 

pro-mbooks2 : libris