Meet & greet: Grenzenloos. Vijf striptekenaars vinden elkaar in het thema grenzen

zondag 3 december 2017 14:00
Meet & greet: Grenzenloos. Vijf striptekenaars vinden elkaar in het thema grenzen

Op de valreep van 150 jaar Limburg  vonden vijf striptekenaars vonden elkaar in het thema grenzen. Het bleek dat ze zich elk afzonderlijk op de een of andere manier er al in hadden verdiept. Iets dat natuurlijk niet vreemd is, aangezien voor Limburgers de grens nooit meer dan 10 kilometer verderop is. Dit resulteerde in het stripboek Grenzenloos - waargebeurde verhalen uit een grensregio. 

Drie  van hen zijn zondag 3 december aanwezig bij Boekhandel Dominicanen om hun boek te signeren.

Stripboek Grenzenloos

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Limburg, na het ontbinden van de Duitse bond, definitief onderdeel werd van het Koninkrijk der Nederlanden. Maar daarna lagen de grenzen van onze zuidelijkste provincie nog verre van vast, al helemaal niet in de hoofden van haar inwoners. Tijdens de aanstaande Tweede kamerverkiezingen spelen grenzen opnieuw een rol. Politici roepen op tot het sluiten ervan en wensen een terugkeer naar de 'veilige' staat van weleer. De historie van Limburg en haar alsmaar veranderende grens laten echter zien dat het nog niet zo eenvoudig is. Vijf Limburgse striptekenaars hebben dat thema omarmd en maken een stripalbum over de grenzen van Limburg.

Marco Jeurissen, Jean Gouders en de Tekenkingz (Gady Mirtenbaum, Berend Vonk en Toon Hezemans) zijn op zoek gegaan naar vergeten verhalen en verborgen geschiedenissen die zich afspelen in het grensgebied met Duitsland en België. Het album wordt een verzameling getekende anekdotes en reportages in ieders eigen stijl en op basis van eigen onderzoek.

Het journalistieke beeldverhaal is een vertelvorm op basis van tekeningen. Hogeschool Zuyd (afdeling Visuele Communicatie van de MAMDT) en Media Valley in Sittard doen samen onderzoek naar deze nieuwe vorm van journalistiek. Jeurissen is als docent hieraan verbonden en betrok Gouders en De Tekenkingz erbij.

De vijf striptekenaars vonden elkaar in het thema grenzen. Het bleek dat ze zich elk afzonderlijk op de een of andere manier er al in hadden verdiept. Iets dat natuurlijk niet vreemd is, aangezien voor Limburgers de grens nooit meer dan 10 kilometer verderop is.

pro-mbooks3 : libris