Expositie Marjan Vleugels-Essers: Fantastische Fantasie

donderdag 19 oktober 2023 21:00
Expositie Marjan Vleugels-Essers: Fantastische Fantasie

Van 27 augustus t/m 19 oktober, waaronder tijdens de Kinderboekenweek, is het priesterkoor van Boekhandel Dominicanen het decor voor het prachtige werk van Marjan Vleugels-Essers. Zij presenteert in deze periode uit klei gemaakte driedimensionale schilderijen en kleurrijk beeldhouwwerk voor kinderen met fantasie als onderwerp.

Meer over de expositie

Kom in de wereld van de fantastische fantasie! Zet de werkstress even opzij. Vergeet de dagelijkse sleur, de lijst van ontelbare verplichtingen en zorgen. Laat je meevoeren naar de fantasie uit je kindertijd. Even opgesloten in de bubbel van zorgeloosheid, waar alles kan en mag.

In haar schilderijen laat Marjan Vleugels-Essers de vrolijkheid van fantasie aan bod komen. Fantasie, de kunst van het verzinnen. Volwassenen hebben dit allemaal gedaan in hun kindertijd. Maar, in de loop van het leven is de fantasie vervaagd. Vaak vinden mensen fantasie te zweverig of flauwekul.

Maar wat is er fout aan een gezonde dosis fantasie? Het kan je leven leuker en spannender maken. In tijden van moeilijkheden kan het afleiding geven. Een oplossing kan ineens op je pad komen. Het kan je zelfs helpen bij het verwerken van heftige emoties. Verdwijnen in fantasie geeft je energie. Je gaat dingen van een andere kant bekijken. Dat komt doordat je even dicht bij jezelf staat. Een moment van rust in alle hectiek. Je glimlacht om je verzinsels en alleen dat doet al goed.

Kinderen leven nog veel in hun fantasie. Ze staan er puur in. Kinderen gebruiken het ook om af en toe te ontsnappen aan die grote, ingewikkelde wereld. Wat dat betreft kunnen volwassenen nog veel van kinderen leren. Praat er met hun over en maak samen nieuwe fantasieën en je zult een nieuwe saamhorigheid gaan voelen.

Zeker weten dat volwassenen door het kijken naar deze schilderijen weer bij hun gevoel van fantasie komen. Het zit nog steeds in je, laat het toe!

Een glimlach van dat gevoel zal de beloning zijn.

Wij wensen je een fantastische fantasiebeleving toe!

Meer over de kunstenares

Als kind zat Marjan vaak met kleurpotloden en stiften aan de eettafel te tekenen. Verzonnen verhalen kwamen daar tot leven. Later ging ze schilder- en tekenlessen volgen en leerde omgaan met verschillende materialen. Gaandeweg ontwikkelde ze een eigen stijl die zich kenmerkt door het gebruik van vele soorten materialen. Rommelmarkten hebben een grote aantrekkingskracht op haar. Sieraden, gordijnen, kant, kralen en knopen inspireren haar en zo ontstond haar concept. Haar schilderijen in acryl worden ermee bewerkt. Het zoeken, passen en meten om een goede balans tussen afbeelding en materialen te vinden, is het creatieve proces waar ze enorm van geniet. Het brengt haar fantasie op gang en geeft haar veel plezier in het tot stand komen van het uiteindelijke kunstwerk.

pro-mbooks2 : libris