Expositie Exploitatie Landschap

zondag 5 februari 2017 15:00
Expositie Exploitatie Landschap

Van 5 februari t/m 4 maart exposeren David Rademacher en Christopher de Vries bij Boekhandel Dominicanen met afdrukken van reliefs uit de Enci-groeve. Titel van de expositie is Exploitatie Landschap.

 

Rademacher de Vries Architecten zijn sinds 2006 betrokken bij de transformatie van het ENCI-gebied in Maastricht. Over 3 jaar stopt de grondstofwinning en wordt een adembenemend industrieel landschap publiek toegankelijk.

Tijdens de werkzaamheden van het bureau komen zij vaak in de groeve en waren naast het imponerende landschap snel geïnspireerd door de vele kenmerkende reliëfs en texturen in de groeve. Achter elke textuur zitten verhalen verscholen over o.a. de ontstaansgeschiedenis van prehistorische krijtzeeën,  de industriële ontwikkeling van mergelwinning, en de natuurlijke veerkracht van organismen die juist van deze harde industriële omgeving hun habitat maakten. Omdat het reliëfs in mergel zijn eroderen ze snel en is dit beeld dus tijdelijk. Om deze tijdelijke situatie vast te leggen zijn er siliconen afdrukken van deze reliëfs gemaakt en in gips gegoten. Om deze tijdelijke situatie vast te leggen zijn er siliconen afdrukken van deze reliëfs gemaakt en in gips gegoten.

De expositie bestaat uit gipsafdrukken van verschillende reliëfs uit de ENCI groeve. De reliëfs representeren aspecten van de veranderende verhouding tussen cultuur en natuur. De reliëfs zijn op verschillende schalen (1:1 tot 1:100.000) en met verschillende technieken (analoog en digitaal) opgenomen. Ze bevatten o.a. de zaagbewegingen van regionale vaklieden, de geraamtes van lang uitgestorven soorten, de tandsporen van Japanse graafmachines en spontane hydrologische processen die op hun beurt ecologische processen aanwakkeren.

Over elk reliëf kun je boekdelen vullen met geologische, technische, ecologische en maatschappelijke verhalen. Deze enorme dichtheid van informatie is leesbaar in de details van het landschap. Deze tentoonstelling zet daarom het vergroot glas op deze vaak onopgemerkte details die stilletjes en subtiel zoveel zeggen over onszelf en onze omgeving. 

Dat de expositie in de Dominicaner kerk is, die in Mergel is gebouwd, geeft de stukken een extra dimensie. De traditie van mergelwinning en mergelbouwkunst komen zo na eeuwen weer bij elkaar.

Kijk voor meer info op: www.rademacherdevries.com

 

Deze expositie is gratis toegankelijk.

Vragen over deze expositie? Stuur een mailtje: [email protected]

Foto2

 

pro-mbooks3 : libris