Maria ter Hemelopneming, Trans Cedron, Onder de Bogen, Godsboomgaard of gewoon ’t Kloostertje, het zijn de prachtige namen van (voormalige) kloostergebouwen in Limburg. Veel van de Limburgse kloosterlingen zijn inmiddels vertrokken en wat achterblijft is hun erfgoed in de vorm van honderden abdijen en kloosters. Wat te doen met deze - dikwijls enorme en imposante - gebouwen: afbreken of herbestemmen?
Vanaf de jaren zestig loopt het aantal kloosterlingen terug. De kerken lopen leeg, de jeugd heeft weinig interesse in het religieuze leven en de kloosters vergrijzen. Steeds meer kloosters komen leeg te staan; sommige gebouwen overleven de sloophamer niet, anderen krijgen een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als hotel, boekhandel of appartementencomplex.
In Kloosters in Limburg worden de maar liefst vierhonderd kloosters in deze provincie beschreven. Het gebouw is bij de beschrijvingen als invalshoek genomen, maar er wordt ook ingegaan op de veelal wisselende bewoning en het (huidige) gebruik van de kloosters. De heldere tekst en de fraaie foto’s en illustraties maken van deze uitgave een onmiskenbaar standaardwerk over kloosters in Limburg.