Het Alternatief voor de zorg: humaniteit boven bureaucratie

zondag 31 januari 2016 13:00
Het Alternatief voor de zorg: humaniteit boven bureaucratie
Maak kennis met het nieuwe boek ‘Het Alternatief voor de zorg: humaniteit boven bureaucratie’.

 

Het net verschenen boek Het alternatief voor de zorg is samengesteld door Jos de Blok (directeur en oprichter van Buurtzorg Nederland), Herman Suichies (huisarts en bestuurslid van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen), radiologe Lewi Vogelpoel en Thijs Jansen, directeur en medeoprichter van de Stichting Beroepseer (www.beroepseer.nl).

De samenstellers vinden dat er snel grote veranderingen nodig zijn in de gezondheidszorg. “Het gaat in de zorg nu teveel om geld en spreadsheets”, zegt Thijs Jansen . “Terwijl het moet gaan om patiënten, zorgverleners en vooral over wat hen verbindt. Wij geloven in een praktische wijsheid: als je focust op kosten, gaat de kwaliteit omlaag. Als je focust op kwaliteit gaan de kosten omlaag. In dit boek vertellen we hoe wij vinden dat de toekomst van de gezondheidszorg er uit moet zien.”

De auteurs stellen dat de zorg weer rond de patiënt moet worden georganiseerd, met respect voor de beroepseer van zorgverleners. De aandacht moet worden verlegd van kostenbeheersing naar kwaliteitsverbetering. De relatie tussen patiënt en zorgverlener moet leidend worden en zorgverzekeraars hebben volgens de auteurs uitsluitend een faciliterende rol. Het alternatief voor de zorg sluit af met een manifest waarin de gewenste nieuwe koers is samengevat.

Op 31 januari om 13.00 uur kunt u kennis maken met het boek in Boekhandel Dominicanen te Maastricht.  

Redacteur Thijs Jansen zal het boek kort inleiden en in gesprek gaan met twee auteurs uit Het Alternatief die verbonden zijn aan de Universiteit van Maastricht:  Hans Maarse  (hoogleraar beleidswetenschap in de zorg) en  Marjolein Drent (bijzonder hoogleraar interstitiële longziekten, maar ook longarts  St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en tevens voorzitter van de Vrienden van Boekhandel Dominicanen). Verder zal Thijs spreken met psychiater filosoof Alan Ralston.

Tussendoor leest de jonge Nijmeegse schrijver Jordi Lammers (http://jordiilammers.tumblr.com) korte verhalen en gedichten voor, waaronder het gedicht ‘Mensenhanden’ uit Het Alternatief.

Het _Alternatief _Voor _De _Zorg _Gehele Omslag

Dit evenement is gratis toegankelijk.

Vragen over dit evenement? Stuur gerust een mailtje: [email protected]

pro-mbooks2 : libris