Opening expositie A2tunnelArt

zondag 8 januari 2017 13:00
Opening expositie A2tunnelArt

Zondag 8 januari om 13.00 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen de opening plaats van de expositie A2tunnelArt van Lous Zuiderbaan. De expositie is t/m 4 februari te bekijken.

Lous Zuiderbaan is geboren in 1947. Ze groeide op in Rotterdam en is al jaren woonachtig in Maastricht. Vanaf haar kinderjaren is ze bezig met tekenen en schilderen. Behalve in eigen atelier schildert Lous bij Eva Lensink van Kumulus. Daar vindt zij een zeer inspirerende omgeving om met beeldende kunst bezig te zijn.

Lous is altijd gefascineerd geweest door nieuwe wegen. Niet alleen omdat ze soms zo prachtig in het landschap passen, maar ook door de ‘kunst’ van de techniek die bij de aanleg ervan komt kijken. In Maastricht woont zij op steenworp afstand van de A2, een notoire bottleneck, omdat een stuk snelweg dwars door de stad loopt. Door de bouw van twee tunnels boven elkaar is daar nu eindelijk een eind aan gekomen. Sinds 16 december 2016 rijdt het doorgaande verkeer onder Maastricht door.

In navolging van G.H.Breitner die zo’n 100 jaar geleden in Amsterdam de uitbreidingen van de stad schilderde, besloot Lous het hele proces van de tunnelbouw, dit indrukwekkende staaltje van technisch vernuft, in tekeningen en schilderijen vast te leggen. Dit gigantische bouwproject, van alle kanten te bekijken met zijn enorme damwanden, stempels  en boven de huizen uittorenende mammoetkranen, insprireerde haar zo tot haar project A2tunnelArt.

Nu de tunnel klaar is zijn de schilderijen in deze expositie een treffende afspiegeling van de bouwwerkzaamheden die hier hebben plaatsgevonden.

Voor Lous vormt deze tentoonstelling in Boekhandel Dominicanen een afronding van het A2tunnelArt project, dat haar vijf jaren lang - van september 2011 tot maart 2015 - passioneerde.

Deze opening en expositie zijn gratis toegankelijk.

Vragen over dit evenement? Stuur een mailtje: [email protected]

Lous Zuiderbaan (1)

Bouwput (1)

IMG_2303 (2)

pro-mbooks2 : libris