Expositie 'Van paarse heide tot orchideeënweide'

zondag 24 juli 2016 00:00
Expositie 'Van paarse heide tot orchideeënweide'
De tentoonstelling 'Van paarse heide tot orchideeënweide' is van 24 juli tot 17 september te zien in Boekhandel Dominicanen

Vorig jaar presenteerde natuurfotograaf Bob Luijks een uniek fotoboek over de veelzijdige natuur van Limburg. In 'Van paarse heide tot orchideeënweide' passeren honderd gebieden de revue. Bob neemt de lezer mee op een ontdekkingsreis langs de honderd mooiste natuurgebieden van Limburg. Limburg is door zijn langgerekte ligging een bijzondere provincie. Van de stuwwallen in het noorden, de Peelvenen en de Maasplassen in het hart tot de kalkgraslanden in het zuiden, uiteraard met de Maas als ruggengraat door dit alles.

Limburg is vooral bekend vanwege zijn buitenlands aandoende zuidelijke gedeelte. Zeg je Limburg, dan denkt iedereen direct aan prachtige vergezichten en heuvels. Naast het mooie zuiden heeft Limburg echter nog veel meer te bieden, met landschappen en soorten die al even uniek zijn. Al jaren bezoekt Bob doorlopend andere natuurgebieden door de gehele provincie en steeds weer ontdekt hij nieuwe leuke plekjes. Vaak bevinden deze zich niet eens zo heel ver van huis. Ieder stukje natuur vertelt zijn eigen verhaal en heeft zijn eigen planten en dieren. Lente, zomer, herfst en winter, steeds weer weet de natuur te verrassen.

Met dit fotoboek legt Bob de nadruk op de veelzijdigheid van Limburg. De (honderden) prachtige grote foto’s geven een goede indruk van de opgenomen natuurgebieden. Bob staat bekend om zijn zachte kleurgebruik en foto’s die een bijzondere sfeer uitstralen. Hij verdiept zich in de fascinerende natuur van Limburg en legt zijn gevoel in de foto’s. Het groot formaat fotoboek is ook praktisch van opzet. Zo zijn van ieder gebied de bijzonderheden benoemd en wordt het grote boek vergezeld door een gids met daarin twaalf wandel- en fietsroutes, zodat iedereen zelf de Limburgse natuur kan ontdekken.


De beste foto's van het boek zijn samengebracht in een tentoonstelling die van 24 juli tot 17 september in Boekhandel Dominicanen te bewonderen is. Op 21 augustus om 16.00 uur organiseren we daarnaast een lezing waarin Bob ingaat op de totstandkoming van de foto's en voluit verteld over de prachtige natuur die Limburg rijk is.
 
'Van paarse heide tot orchideeënweide' wordt uitgegeven door Natuurportret en is verkrijgbaar in de boekhandel. Het heeft 240 pagina’s, harde kaft en een routeboekje. De verkoopprijs is 29,95.

Bob Luijks is een fulltime professioneel natuur- en landschapsfotograaf uit het prachtige Limburg. Vanaf zijn geboorte in 1980 was hij altijd al graag buiten. Eerst om het buiten zijn, later vanuit een interesse over het hoe, wat en waarom. Deze interesse gaat niet alleen uit naar de dieren- en plantenwereld, maar vooral ook naar de achtergronden van het landschap. Sinds 2015 heeft hij zijn baan als landschapsarchitect opgegeven om zich fulltime bezig te houden met alles dat met natuurfotografie te maken heeft. Door zijn achtergrond als landschapsarchitect kijkt hij anders naar het landschap en beschouwt hij zichzelf meer als gebiedsfotograaf, met kennis van de omgeving en de natuur, met een gedetailleerd oog voor compositie en creativiteit. Deze kennis en interesse zie je terug in de foto’s van Bob.

In de fotografie kun je Bob het best typeren als een duizendpoot. Het fotograferen vormt slechts een vertrekpunt voor alle andere activiteiten en werkzaamheden, zoals het schrijven van tijdschriftartikelen en boeken, het vormgeven daarvan, het overdragen van zijn passie via workshops, fotosafari’s en presentaties. Zijn kennis draagt Bob daarnaast ook over als redacteur en auteur van natuurfotografie.nl. In 2014 won hij de eerste prijs bij de Golden Turtle. Hij is een veel gevraagd spreker op nationale en internationale fotofestivals.

In 2010 verscheen zijn eerste succesvolle boek ‘De Meinweg – onbegrensde verrassingen’, in 2011 gevolgd door ‘Eenzaam, beelden uit de Peel’. Daarna werkte hij mee aan vier praktijkboeken: ‘Landschapsfotografie’, ‘Weer, nacht en natuurverschijnselen’, ‘Wildlifefotografie’ en ‘Reisfotografie’. ‘Van Paarse heide tot orchideeënweide’ vormt tot nog toe het meest ambitieuze fotografieproject. Vier jaar en ontelbare uren in het veld resulteerden eind 2015 in een groot koffietafelboek, dat de lezer meeneemt naar de honderd mooiste plekjes van Limburg.Daaraan gekoppeld kwam 'Van inspiratie tot creatie', waarin Bob ingaat op hoe 50 foto's tot stand zijn gekomen.

Aan het eind van 2013 zag het gratis digitale tijdschrift Limburg in Beeld het levenslicht. Met dit kwartaalmagazine probeert Bob iedereen enthousiast te maken voor zijn grootste passie: Limburg. Met deze voorliefde laat Bob zien dat je niet altijd ver van huis hoeft te gaan voor bijzondere foto’s.

Respect voor de natuur staat voorop in het werk van Bob. Een deel van de inkomsten vloeit dan ook terug naar natuurbehoud. Alle foto’s komen tot stand dankzij kennis en veel geduld.

Kijk voor meer informatie op www.natuurportret.nl.

Vragen over deze expositie? Stuur een mailtje: [email protected]

 

20151003-Weerterbos _W1A1237

pro-mbooks2 : libris