Opening expositie ‘Eindig in Eeuwigheid’

dinsdag 4 juli 2017 16:00
Opening expositie ‘Eindig in Eeuwigheid’

Op 4 juli a.s. bent u vanaf 15:45 uur van harte uitgenodigd voor de feestelijke opening van de expositie ‘Eindig in Eeuwigheid’ van kunstenaar Gijs Elzinga in de St. Janskerk Maastricht.

Het grafisch-poëtisch kunstobject ‘Eindig in Eeuwigheid’ is een ring van 30 prenten en 10 gedichten op een strook papier van ruim 15m lang en 50cm hoog. De werken worden gepresenteerd op een prachtige hoge 
transparante koker met een diameter van 5 meter zodat Einde en Begin elkaar raken. Alles in het werk is cyclisch, elk nieuw thema wordt aangereikt door het vorige. 

Het werk heeft twee vervlochten verhaallijnen: ‘Schepping’ en ‘Jij & ik’. Beide thema’s, tijdloos en tegelijk zeer actueel, worden weergegeven in tien gelijk genaamde motieven. Deze hebben in ‘Schepping’ en in ‘Jij & ik’ een verschillende betekenis en de gedichten vormen de brug daartussen.

Ook in deze expositie slaan we een brug, en wel dwars over het Vrijthof tussen twee prachtige gotische monumenten, de Dominicanerkerk en de St. Janskerk. In Boekhandel Dominicanen zal een variant op het werk te zien zijn. Waar in de St. Janskerk de ring met alle prenten en gedichten wordt getoond, exposeert de boekhandel een bijzondere installatie die op een rol steeds wisselend één van de thema’s toont.

Gijs Elzinga

Al meer dan twintig jaar maakt Gijs Elzinga figuratieve prenten met gedichten. Met de combinatie van beeld en taal creëert de kunstenaar een bijzondere verbeeldingsruimte, zodat associaties opgeroepen worden waardoor de beleving in de mensen zelf ontstaat.

Thema

‘Eindig in Eeuwigheid’ is een religieus thema dat op geheel eigentijdse wijze wordt verbeeld en verwoord in een kunstwerk dat oproept tot bezinning en tot vragen over de betekenis van intermenselijke relaties.
 
PROGRAMMA 4 juli 2017
15.45 Deuren open
16.00 Poëtische start met Mine Stemkens
16.10 Echtgenote Iet Elzinga vertelt over het ontwikkelings- en maakproces
           van het kunstwerk. Het werk (en de kunstenaar) worden toegelicht
16.30 Muzikaal intermezzo met Silvia Scalas
16.40 Officiële openingsceremonie door mevrouw Wilma de Kluizenaar,
           Cultuurmakelaar Maastricht
16.50 Woord van de kunstenaar
17.00 Feestelijke borrel, start boekverkoop en de mogelijkheid om
           het werk te bekijken en de kunstenaar te begroeten
18.00  Einde

Wilt u de opening en dit bijzondere programma bijwonen? Klik dan hier>>

 

pro-mbooks2 : libris