Expositie PTRSK

zondag 5 juni 2016 00:00
Expositie PTRSK
Zondag 5 juni wordt de expositie van PRTSK geopend in Boekhandel Dominicanen: Zó werkt de transformatie van non-figuratief naar figuratief.

 

In een 8-tal werken, ontstaan in 2015, wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk non-figuratieve minimalistische kunst transformeert naar figuratieve kunst. Door het toevoegen van bewegende beelden, tekst en geluid in een korte animatie wordt in één oogopslag duidelijk welke betekenis het werk krijgt.

De bij de doeken getoonde QR-codes kunnen met een smartphone worden gescand waarna automatische de bijhorende animatie start. Voor het gemak worden de werken met QR-codes ook in een losse folder getoond die bij de expositie beschikbaar is. Het is zinvol om tevoren te bekijken of op uw smartphone al een QR-scanner is geïnstalleerd, anders zijn er diverse apps voor Android en iPhone gratis te downloaden.

De concepten van de getoonde werken en bijhorende animaties zijn een creatie van PTRSK, het pseudoniem voor Peter Sak die in de uitvoering terzijde werd gestaan door dochter Annabel en zijn beide zonen Jeroen en Martijn, studenten aan Zuyd Hogeschool Heerlen en Maastricht. Zij realiseerden de animaties en de website www.ptrsk.com.

De expositie start op zondag 5 juni a.s. en is tot en met vrijdag 22 juli a.s. te bezoeken tijdens de openingstijden van Boekhandel Dominicanen.

Biografie

PTRSK is het pseudoniem van Peter Sak, geboren in 1951 in Heerlen.

Als kleuter viel zijn creativiteit al op. Geen enkel stuk blanco papier was in die tijd veilig voor zijn krijt en kleurpotloden. Stoep en straat waren eveneens plaatsen waar hij zijn creativiteit volop kon botvieren. Met ouders die dagelijks in de weer waren met pen en potlood, zal die tekendrift wel in zijn genen hebben gezeten.

In Heerlen en Treebeek werd de lagere school gevolgd en vervolgens in Hoensbroek de HBS. Op het moment dat er een keuze moest worden gemaakt tussen HBS-A: talen en boekhouden, en HBS-B: wis-, natuur- en scheikunde, vroeg hij zich af of zijn toekomst niet beter gezocht kon worden in een creatievere studierichting. Het werd de toenmalige Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht.

In 1971 behaalde hij het diploma van de afdeling Publiciteitsvormgeving / Grafische vormgeving. Nu brak de tijd aan om het geleerde in de praktijk te brengen. Na enkele jaren als freelance vormgever de kost te hebben verdiend, ging hij in loondienst op de communicatie-afdeling van een Retail organisatie en later als artdirector bij een reclamebureau. In 1990 startte hij samen met Peter Caris het communicatiebureau Caris&Sak.

In 2015 besloot hij een deel van zijn tijd te wijden aan de kunst om met minimale middelen een maximale beleving te creëren. Zo is het huidige werk ontstaan waarbij een koppeling wordt gemaakt tussen de ‘oude’ kunst – het geschilderde doek – met een van de huidige communicatiemiddelen – de smartphone. Het non-figuratieve minimalistische beeld wordt op deze manier omgezet naar een duidelijk figuratieve betekenis.

De expositie is gratis toegankelijk.

Vragen over dit evenement? Stuur een mailtje: [email protected]

Arctic Ocean

 

Marlboro

 

pro-mbooks2 : libris