Boekpresentatie The Painted Bird van Valiz en Marres

zaterdag 3 juni 2017 16:30
Boekpresentatie The Painted Bird van Valiz en Marres

The Painted Bird, een nieuw boek van Valiz en Marres met prachtige en afschrikwekkende impressies van Europa, wordt op zaterdag 3 juni om 16.30 uur gepresenteerd in onze winkel.

 

Europa 2017, dansen we weer op een vulkaan? Bereiden hernieuwd nationalisme, vreemdelingenhaat, het gebrek aan vertrouwen in de politiek en de democratie, de komst van vluchtelingen en economische onzekerheid ons voor op een verschrikkelijke ondergang? Misschien wel. Het zou ons hoop moeten geven voor dit project, aangezien de beste kunst wordt gemaakt op de rand van wanhoop, wanneer beschavingen uiteen vallen en we afstevenen op een nieuwe wereldorde.

Dit boek vertelt over de totstandkoming van The Painted Bird, een kolossale muurschildering in Marres in Maastricht. Negentien kunstenaars, geregisseerd door Gijs Frieling, beschilderden voor dit totaalproject alle muren, gangen, het trappenhuis, vloeren en plafonds van het monumentale huis Marres. The Painted Bird toont een reeks prachtige en beangstigende omgevingen: bezoekers wandelen door een high-tech supermarkt, een stukje oerbos, een virtuele detentiekamer en een festival in 2050.

Aan de hand van brieven tussen Gijs Frieling, de deelnemende kunstenaars, en curator Valentijn Byvanck geeft dit boek inzicht in de ideeën en overwegingen die aan dit collaboratieve kunstwerk ten grondslag liggen. De vele kleurrijke foto’s tonen het kunstwerk in ontwikkeling en in voltooide staat. Het boek vormt zo een papieren monument voor dit bijzondere project, door de initiatiefnemers verwoord als ‘artistiek equivalent van een politieke top’. Meer dan enkel een monument echter, is The Painted Bird een hartstochtelijk pleidooi voor Europa als terrein voor een nieuwe collectieve verbeelding.

The Painted Bird – Dreams and Nightmares of Europe
Regie: Gijs Frieling
Redactie: Valentijn Byvanck
Fotografie: Charlott Markus
Boekontwerp: Kalle Mattsson
In samenwerking met Marres, Huis voor hedendaagse Cultuur, Maastricht
240 blz, 24 x 17 cm (staand), gebonden, Engels
ISBN: 978-94-92095-36-7
€ 25,00
ondersteund door Fonds21, BankGiro Loterij Fonds, en vele genereuze individuen.

Deelnemende kunstenaars:
Marie Aly, Cian-Yu Bai, Kim David Bots, Bonno van Doorn, Gijs Frieling, Natasja Kensmil, Klaas Kloosterboer, Mirthe Klück, Frank Koolen, Fiona Lutjenhuis, Jan van de Pavert, Tanja Ritterbex, Sam Samiee, Charlotte Schleiffert, Derk Thijs, Sarah Verbeek, Helen Verhoeven, Evi Vingerling en Job Wouters.

Book Launch
Op zaterdag 3 juni om 16.30 uur wordt het boek feestelijk gepresenteerd bij boekhandel Dominicanen in Maastricht. U bent van harte uitgenodigd om de presentatie bij te wonen.

Deze presentatie is gratis toegankelijk.

Vragen over dit evenement? Stuur een mailtje: [email protected]

pro-mbooks3 : libris