Interview Bob Pinedo

zaterdag 30 juni 2018 17:30
Interview Bob Pinedo

Zaterdag 30 juni om 17.30 uur wordt Bob Pinedo, emeritus hoogleraar in de medische oncologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en een van de meest gelauwerde Nederlandse kankerspecialisten, geïnterviewd door Marjolein Drent, voorzitter van de Vrienden van Boekhandel Dominicanen; tevens longarts ILD Expertisecentrum St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein en hoogleraar ILD aan de FHML van de Universiteit Maastricht. Na afloop is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Het interview is Nederlandstalig, maar vragen kunnen ook in het Engels gesteld worden. Het evenement zal zo nodig na sluitingstijd verder gaan.

Pinedo is nog altijd voluit actief in het kankeronderzoek, in Nederland en op Curaçao. In 1997 ontving hij de Nederlandse Spinozapremie.

René Steenhorst , medisch journalist bij dagblad De Telegraaf schreef zijn biografie :De ontdekkingsreis van Bob Pinedo. Professor Pinedo, nu secondopinionarts, overziet in deze biografische schets een halve eeuw kankergeneeskunde, waarin hij als bruggenbouwer tussen patiënt en wetenschap een grote rol speelde. 'Er is al heel veel bereikt, maar de puzzel die kanker heet, is ongekend complex. Het onbeperkt denken aan oplossingen gaat verder.'

Nooit zal kankerspecialist prof. dr. Bob Pinedo die aanblik vergeten in de jaren zeventig van de vorige eeuw van al die 'uitzichtloos ziek' verklaarde patiënten. Patiënten met uitzaaiingen werden toen nog beschouwd als hopeloos verloren. Van goede pijnbestrijding was geen sprake. Hun gekerm klonk soms tot ver in de kleurloze, holle ziekenhuisgangen. 'We hadden patiënten niet veel te bieden, er waren vrijwel geen behandelingen in dat stenen tijdperk van de kankergeneeskunde.'
Maar zie nu, vijftig jaar later... Het aantal kankerbehandelingen is ontelbaar, pijn is niet langer nodig, in laboratoria worden miniorganen en -tumoren gekweekt uit de cellen van de individuele patiënt om te kijken welke geneesmiddelen het meeste effect hebben op diens kanker. En ook: kanker is niet altijd per definitie dodelijk. Steeds meer patiënten overleven.

pro-mbooks3 : libris