Presentatie en opening expo: De witte helm van Wiel Kusters en Frans Welters

vrijdag 8 juni 2018 16:00
Presentatie en opening expo: De witte helm van Wiel Kusters en Frans Welters

Vrijdag 8 juni om 16.00 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen i.s.m. Uitgeverij Cossee de feestelijke presentatie plaats van ‘De witte helm’. Een beeldverhaal, een samenwerking in woord en beeld van Wiel Kusters en Frans Welters.

 

September 1944. Geallieerde troepen rukken op in Zuid-Limburg. De NSB-burgemeester van Sittard slaat op de vlucht en zoekt met zijn gezin een heenkomen in Duitsland. Frans Welters, de zesjarige burgemeesterszoon wordt geconfronteerd met liquidaties, bombardementen en vooral veel angst en onrust. Hij ziet dingen die hij niet kan duiden, maar die hem nooit zullen loslaten. Beelden die hem tot een sociaal bewogen fotograaf zullen maken, steeds op zoek naar de overlevenden in een rampgebied, maar ook naar het niet-begrijpende kind dat hij was. Het kind met de witte helm, dat door de puinhopen van het verwoeste Duitsland liep.

'De witte helm' bevat eigenlijk twee verhalen: in woorden en in beelden. Of u nu eerst het beeld- of eerst het woordverhaal leest, het tweede verhaal draagt de herinnering van het eerste verhaal in zich en wekt die op. De foto's uit het oeuvre van de fotograaf vertellen het verhaal van zijn ontwikkeling en trachten vat te krijgen op de vroege en latere jaren van Welters. Kusters streeft ernaar dezelfde ontwikkeling en impressies te vatten in woorden. Op die manier ontstaat er een samenwerking die de genregrenzen van literatuur en fotografie overschrijdt en opnieuw vormgeeft.

Tegelijk met de boekpresentatie wordt er op het priesterkoor een expositie geopend met foto’s van Frans Welters.

Fotograaf Chris Keulen treedt op als spreker.

Wiel Kusters is hoogleraar Letterkunde aan de Universiteit Maastricht. Hij is de auteur van poëzie, essays en biografieën.
Frans Welters was fotojournalist bij de Volkskrant, het Limburgs Dagblad en De Limburger. Hij exposeerde zijn werk in binnen- en buitenland.

Wilt u ons laten weten of u komt? U kunt zich aanmelden bij [email protected]

 

Dit evenement is gratis toegankelijk.

U dient zich voor deze presentatie aan te melden via: [email protected]

pro-mbooks2 : libris