Boekpresentatie Annie Schreuders-Derks: 'Lang zullen we leven!'

zaterdag 27 mei 2023 16:30
Boekpresentatie Annie Schreuders-Derks: 'Lang zullen we leven!'

Op zaterdag 27 verwelkomen wij Annie Schreuders-Derks voor de presentatie van haar nieuwste boek Lang zullen we leven! Limburgse tradities en gebruiken van wieg tot graf. De presentatie vindt plaats om 16.30 uur. Wil je graag bij deze presentatie aanwezig zijn? Meld je dan hier aan.

Meer over Lang zullen we leven!

Na de vierdelige Limburgse almanak ‘De hele santenkraam’ uit 2012 verschijnt nu het opus magnum van Annie Schreuders-Derks. Al ruim vijfendertig jaar vertelt zij in lezingen het verhaal van het Limburg van vroeger. Welke gebruiken, tradities, gewoontes, gezegdes en liedjes, spreuken en symbolen speelden een rol in Limburg zo’n eeuw geleden? Welke kleding droegen de mensen, wat aten ze? Het katholicisme speelde een nog zeer nadrukkelijke rol, de landbouw en zijn vele facetten was nog sterk present, het bijgeloof was bijna overal aanwezig.

Om dat verhaal te kunnen vertellen heeft zij verzameld, gelezen, geluisterd en gekeken. Duizenden objecten verzameld, vele boeken doorgespit en met veel mensen kennis uitgewisseld en gesprekken gevoerd. Een en ander leidde tot de oprichting van de stichting NostalNu en uiteindelijk ook tot de totstandkoming van het Museum van de Vrouw in Echt. Want de rol van de vrouw door de eeuwen heen is haar altijd het meest blijven boeien.

Aan de hand van de levensloop beschrijft ze in ‘Lang zullen wij leven’ het Limburg dat langzaam maar zeker aan het verdwijnen is. Vanaf de geboorte volgen we een mensenleven. Geboorte, doop, verliefdheid, trouwen, sterven, dat zijn de hoogtepunten uit het leven van een Limburger of Limburgse.

pro-mbooks3 : libris