Joost Swarte doet Maastricht

zaterdag 2 april 2016 16:00
Joost Swarte doet Maastricht
Primeur: ‘Joost Swarte doet Maastricht’. Vanaf 5 maart is, een maand lang, zijn expositie te zien in Boekhandel Dominicanen.

 

Tijdens het culturele voorprogramma van de 9e editie van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair brengt de MABP de Haarlemse grafisch kunstenaar Joost Swarte voor het voetlicht.

Joost Swarte (1947)
Als striptekenaar en als illustrator is hij ongetwijfeld de meest bekende en meest invloedrijke in de Lage Landen. Als bedenker van het begrip de ‘klare lijn’ in de wereld van de cartoons kan hij als opvolger van de beroemde Hergé (Kuifje) worden gezien. Internationaal geniet Swarte grote bekendheid, vooral in Amerika, Spanje en België. Zijn ontwerp voor de omslag van het blad de ‘New Yorker’: ‘Summer Reading’ is in 2007 bekroond met de ‘Award of Excellence’. In 2012 ontving hij in Nederland de ‘Marten Toonder’ stripprijs.

Grafisch is hij ook bekend om zijn ontwerpen voor postzegels. Na het afbreken van zijn studie industrieel ontwerper in 1969 aan de T.H. in Eindhoven stond Swarte aan de wieg van het underground blad ‘Tante Leny presenteert’. Gaf te zelfder tijd het blad ‘Modern Papier’ uit en tekende later voor bladen als Vrij Nederland, Humo, Raw en Hollands Diep. Recentelijk heeft hij het initiatief genomen voor ‘Scratches’, een nieuw striptijdschrift met werk van Nederlandse en Vlaamse tekenaars. Niet alleen excelleert Swarte op grafisch gebied, hij is een artistieke duizendpoot op meerdere terreinen. Zo maakte hij het ontwerp voor het theater de Toneelschuur in Haarlem (1995) en ontwikkelde hij het concept voor het Hergé Museum in Louvain La Neuve (2009).

Hij ontwierp tapijten voor het stadhuis in Haarlem, glas in loodramen voor sociale woningbouw in Amsterdam en het Paleis van Justitie in Arnhem. Hij maakte meubels, posters, logos en boeken. Joost Swarte is steeds een artistiek kind van zijn tijd gebleven.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk. De tentoonstelling is t/m 2 april 2016 te zien.

Vragen over dit evenement? Stuur gerust een berichtje naar: [email protected]

Expositie Joost Swarte

pro-mbooks3 : libris