Boekenweek 2018: Natuur

zaterdag 10 maart 2018 09:00
Boekenweek 2018: Natuur

Een van de literaire hoogtepunten van het jaar is traditiegetrouw De Boekenweek!

De Boekenweek 2018 die plaatsvindt van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 viert de natuur. En het boek natuurlijk. Natuur is alomvattend, overal in en om ons heen. Van de diepste zielenroerselen in de menselijke natuur tot aan de kleinste stadsnatuur.   ‘En toch is alles wat we doen natuur’, schreef Leo Vroman. Zijn dichtregel is motto bij het thema van de Boekenweek 2018.

Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk “Gezien de feiten’ dat je cadeau krijgt bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018 ‘Natuurlijk’, dat vanaf 10 maart voor € 3,50 verkrijgbaar is. Voor beiden geldt: op = op!

 

 

EN TOCH IS ALLES WAT WE DOEN NATUUR

Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’, deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, is een romantisch idee.

Terug te vinden in de hedendaagse literatuur: Grip (Stephan Enter), Leven van Pi (Yann Martel) en in Zeitoun (Dave Eggers), maar ook in klassiekers als Nooit meer slapen (W.F.Th. Hermans), Robinson Crusoe (Daniel Defoe) en Moby Dick (Herman Melville). Solar (Ian McEwan) en Smeltend ijs (Ilja Trojanow) zijn literaire verhalen over bedreiging van natuur en klimaat. De typische Hollandse landschappen spelen een literaire hoofdrol in Natuurdagboek (Nescio) en Boven is het stil (Gerbrand Bakker).

En er is een fascinerende literaire dierentuin. Schrijvers kruipen graag in de huid van dieren, Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk, maar ook: Dagboek van een Poes (Remco Campert), De Ruiter (Jan van Mersbergen) en De verwarde cavia (Paulien Cornelisse). Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren, van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”.

pro-mbooks2 : libris