Heiligdomsvaart presenteert de roman ‘Servaas Achterna’

zondag 11 maart 2018 12:15
Heiligdomsvaart presenteert de roman ‘Servaas Achterna’

In het licht van de naderende Heiligdomsvaart Maastricht presenteert de organisatie zondag 11 maart om 12.15 uur een bijzonder boek bij Boekhandel Dominicanen: Servaas Achterna

De roman, onder de titel ‘Servaas achterna’, beschrijft de zoektocht van een student in Maastricht naar het leven van Sint Servaas. Auteurs van deze roman zijn de Maastrichtse journaliste Jasmijn Mulkens en de, in Rome woonachtige priester, Eugène Dassen. De illustraties zijn van van Mart Mulkens, de uitgave is in handen van uitgeverij TIC.

Wie was Sint-Servaas en wat heeft hij voor mensen in verschillende tijden en culturen betekend? Väös gaat voor zijn studie op zoek naar de antwoorden op deze onderzoeksvraag. Zijn ontdekkingstocht brengt hem naar Frankrijk, Duitsland en Italië. Overal ontmoet hij mensen die werden geraakt door Sint-Servaas. Hoewel de reis start als studieproject, raakt Väös gaandeweg zelf ook geïnspireerd door de heilige. Tijdens de zoektocht stuit hij op zijn familiegeschiedenis en krijgt de boodschap van Sint-Servaas een persoonlijke betekenis. Väös vindt meer dan alleen antwoorden op zijn onderzoeksvraag.

In ‘Servaas achterna’ gaat hoofdpersoon Väös op zoek naar Sint-Servaas. Door zijn ogen leer je de boodschap van de Maastrichtse stadspatroon beter kennen. ‘Servaas achterna’ is de eerste roman waarin het veelbeschreven leven van Sint-Servaas een rol speelt. Dit hedendaags verhaal neemt daardoor een unieke positie in tussen alles wat eerder verscheen over deze heilige.

Over de auteurs: Jasmijn Mulkens (1988, Maastricht) studeerde Journalistiek in Tilburg en behaalde tegelijkertijd haar propedeuse Theologie vanuit haar grote interesse voor religie. Momenteel rondt ze haar masterstudie Nederlands af. Ze werkte afwisselend als docent Nederlands en als journalist. Deze achtergrond bracht haar tot het schrijven van dit boek.

In werkelijkheid werd een zoektocht naar Servaas ondernomen door Eugène Dassen (1979, Maastricht). Hij raakte in zijn jonge jaren vertrouwd met Sint-Servaas en zijn basiliek. Tijdens zijn studies kwam hij de wijdverbreide Servaasverering op het spoor. Met zijn inhoudelijke inbreng kwam dit boek tot stand.

pro-mbooks3 : libris