Stoomcursus Ontroerend goed. Van kunst kijken naar kunst kopen

donderdag 8 maart 2018 19:30
Stoomcursus Ontroerend goed. Van kunst kijken naar kunst kopen

Donderdag 8 maart om 19.30 uur, aan de vooravond van de Tefaf, geven Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, schrijvers van het boek Ontroerend goed. Van kunst kijken naar kunst kopen’ een stoomcursus kunst kopen.

In het kader van de TEFAF hebben zij een van de galeries – Borzo, gespecialiseerd in oa Zero kunst – bereid gevonden met hun in gesprek te gaan, en tipje van de beurs op te lichten: het gaat om Renee Schuiten-Kniepstra, ze is ook een van ‘De Kunstmeisjes’. Borzo staat op TEFAF en ze kan dus vertellen hoe het er daar aan toegaat…

Verder geven Manuela en Oscar een powerpoint ‘stoomcursus kunst kopen’ , ze worden geïnterviewd door Leon Verdonschot en gaan zelf nog even in gesprek met Renee.

Zij doen ook kunstspreekuur, dus iedereen kan met al haar of zijn vragen bij ons terecht.

 

Manuela Klerkx & Oscar van Gelderen

Ontroerend goed. Van kunst kijken naar kunst kopen

“Dit boek is geschreven voor iedereen die van kunst houdt en kunst zou willen kopen, maar niet weet waar en hoe te beginnen.”

Alles wat je moet weten over galeries, beurzen, veilingen en online kopen.

Er is onroerend goed – vastgoed, buitenkant, status – en er is ontroerend goed – kunst, binnenkant, passie. Bij velen heerst het idee dat kunst een (linkse) hobby van de elite is en niet toegankelijk voor ‘gewone mensen’. Galeries worden als hoogdrempelig ervaren, de prijzen zijn niet transparant en de teksten over de kunstwerken zorgen eerder voor verwarring dan opheldering.

Maar er is ook goed nieuws: het bezitten van kunst is niet voorbehouden aan de rijken der aarde: er is al prachtige kunst te koop voor een paar honderd euro (als je maar goed zoekt en ‘vroeg’ durft te kopen). De stap van kijken naar kopen is voor velen echter een obstakel: de kunstwereld kenmerkt zich door een geheel eigen taal en eigen codes, die Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, zelf kunstkenners en -verzamelaars, in Ontroerend goed proberen te kraken. Hoe worden prijzen bepaald? Kun je onderhandelen met galeries? Hoe werkt een kunstbeurs? Er is zo veel keus: wat moet je kopen en hoe doe je dat?

Een inspirerende en praktische gids over kunst kopen: hoe werkt het en hoe doe je het.

Manuela Klerkx werkte na haar studie filosofie twintig jaar in toonaangevende galeries in België, Nederland en Italië, en had zes jaar haar eigen galerie in Milaan waar zij werk toonde van o.a. Marijn van Kreij, Navid Nuur en Jennifer Tee.

Momenteel werkt ze als kunstagent in Amsterdam. Haar grote passie is het scouten, begeleiden én verkopen van kunst(enaars).

Oscar van Gelderen is kunstverzamelaar en uitgever van onder meer Dave Eggers, John Williams (Stoner) en Judas van Astrid Holleeder. Daarnaast gaf hij Wall and Piece van Banksy en het proefschrift van Renée Steenbergen uit: Iets wat zo veel kost, is alles waard (over verzamelaars in Nederland).

pro-mbooks3 : libris