Boek a la carte: Boek en geest

zondag 24 maart 2019 10:15
Boek a la carte: Boek en geest

Boek en Geest

Boek à la carte

Lees!workshop: Hoe lees ik de vrouw? van Lidewijde Paris en Op de bank met Elke Geurts, Hanneke Hendrix en Merlijn Huntjens en gastheer Tim Gladdines.

Van 10:15 tot 14:00 uur
Locatie: Centre Céramique | Avenue Ceramique 50 Maastricht

Lees!workshop: Hoe lees ik de vrouw? van Lidewijde Paris

We starten met Lidewijde Paris. Zij neemt je mee in haar zoektocht naar antwoorden op allerlei vragen die zij had rond romans en vrouwen: Merk je of een roman door een man of een vrouw is geschreven? En zo ja: waaraan dan? Schrijven vrouwen anders over moeders dan mannen? Wie schrijft het beste over seks? Maakt het uit wat voor verteller we hebben? Wat maakte bepaalde vrouwelijke schrijvers beroemd? Paris neemt van alles onderweg ‘mee’: het vrouwbeeld door de tijden heen, de veranderde rol die boeken in ons leven zijn gaan spelen, ‘vrouwen-’ en ‘mannenboeken’, vrouwen- en mannenhumor... Paris vertelt, laat zien én leest voor en iedereen mag ondertussen alles vragen. 

Op de bank met Elke Geurts, Hanneke Hendrix en Merlijn Huntjens

De schrijfsters Elke Geurts, Hanneke Hendrix en Merlijn Huntjens hebben een natuurlijke relatie met het boek. Elke Geurts schrijfster van het boek ‘Ik nog wel van jou’, Hanneke Hendrix schrijfster van de roman ‘Aswoensdag’ en Merlijn Huntjens is dichter. Zij gebruiken echter meer dan alleen het boek om verhalen te vertellen, denk aan: vloggen, bloggen, podcasts, hoorspelen, social, muziek, radio en TV. Wat heeft hun voorkeur, wat is de kracht van deze middelen, waar kiezen zij voor en waarom? Tim Gladdines interviewt eerst Elke en Hanneke over hun boeken en hun relatie met het thema De Moeder de Vrouw. Vervolgens gaan zij gezamenlijk in discussie met Merlijn Huntjens over de diversiteit van communicatie. Aansluitend wordt het publiek uitgenodigd om persoonlijk met de deelnemers in gesprek te gaan in kleinere groepjes.

 

TICKETS
Passepartout: €30,- niet leden / €25,- vrienden Boekhandel Dominicanen, bibliotheekleden + Loyalty-gasten Thermae 2000
Per programma-onderdeel: €12,50 niet leden/ €10,- vrienden Boekhandel Dominicanen, bibliotheekleden + Loyalty-gasten Thermae 2000

ELKE GEURTS
Elke Geurts (45) werd, na 24 jaar, verlaten door haar man en zij schreef er een boek over, ‘Ik nog wel van jou’. Het is een verslag van een gezin dat uiteenvalt, maar tegelijkertijd een boek over het geloof in de liefde en de kracht van literatuur. Elke Geurts is schrijfdocent aan o.a. Schrijversvakschool Amsterdam en columniste en recensent buitenlandse fictie voor Trouw.

HANNEKE HENDRIX 
Hanneke Hendrix (38) woont in de buurt van Nijmegen met haar man en kind. Haar 3e roman ‘Aswoensdag’ gaat over Marit die na een laatste ivf-poging terugkeert naar haar Limburgse geboortedorp. Hendrix schrijft niet alleen boeken, ze is een ware duizendpoot. Zo geeft ze les aan de Kunstacademie in Arnhem en de Schrijversvakschool en maakt ze hoorspelen voor NTR, VPRO en BNN-VARA waarvoor ze in 2012 een Prix Italia won. Ook schrijft ze voor NRC, AD en tijdschrift &C, en publiceerde in Das Magazine, DW B en De Correspondent. In 2018 won Hanneke samen met Nynke de Jong en Alex van der Hulst de Dutch Podcast Award met de podcast Ik ken iemand die...

MERLIJN HUNTJENS
Merlijn Huntjens schrijft poëzie en is maker bij PANDA en Via Zuid. Hij is literatuurconsulent bij Huis voor de Kunsten Limburg en de organisator van Borderlines: Euregion Poetry Slam. In 2016, 2017 en 2018 stond hij zelf in de finale van het NK poetry slam. Hij neemt plaats op de bank om deel te nemen aan de discussie over de verschillende vormen van verhalen vertellen. Waar geven we de voorkeur aan, wanneer en waarom?

TIM GLADDINES
Het ‘gesproken en geschreven woord’ is Tim niet vreemd! Hij is schrijver, dichter, vertaler, docent-drama, regisseur, acteur, trainingsacteur, cabaretier en presentator. Tim is vandaag onze gastheer en interviewt de gasten.

HYT-trio
Tim Daemen (trombone) omringt zich deze dag met twee jonge muzikale talenten. Helen Svoboda is een Australische Contra bassiste (met Finse roots) en Yule Sun is een gitarist uit Zuid Korea. Beiden doen hun Masterstudies in Maastricht en zijn volop actief in de Euregio. Zij brengen vandaag heerlijke Jazz tunes.


NB: Korting alleen tijdens voorverkoop. Prijzen zijn inclusief een hapje en een drankje

pro-mbookslibr1 : libris