BOEK A LA CARTE - ODE AAN DE VROUW ‘BUT NOT WOMEN ONLY’ 

zondag 24 maart 2019 10:15
BOEK A LA CARTE - ODE AAN DE VROUW ‘BUT NOT WOMEN ONLY’ 

We zijn er voor iedereen maar tijdens deze Boekenweek is er even extra aandacht voor de vrouw. Voor de sterke, slimme, wispelturige, gevoelige, zorgzame, lieve, sexy vrouw ... de alleskunner, de vrouw met ballen. Een hele dag aandacht voor lichaam en geest met Lidewijde Paris, Janneke Philippi, Hanneke Hendrix, Elke Geurts, Beppie Kraft, Merlijn Huntjens, Dyanne Sleijpen en Tim Gladdines.

Boekenweek a la carte is een reis door de stad, van Centre Céramique naar de Tapijn kazerne en een mooie afsluiting in Boekhandel Dominicanen. Natuurlijk is er aandacht voor het boek, maar er zijn meer vormen van verhalen vertellen, zoals: vloggen, bloggen, podcasts, hoorspelen, social, film, muziek... Waar geven we de voorkeur aan, wanneer en waarom? Een interessant onderwerp om te bespreken in een tijd waar de boodschap vaak verloren gaat in de veelheid aan communicatie. Het wordt een heerlijke inspirerende zondag waarbij alle zintuigen worden geprikkeld, met: muziek, eten, drinken, boeken, discussie… 
We love it!

Het thema van de Boekenweek is De Moeder de Vrouw. Met het programma van 24 maart brengen wij een ode aan de vrouw.

 

BOEK EN GEEST

Van 10:15 tot 14:00 uur. Locatie: Centre Céramique | Avenue Ceramique 50 Maastricht

Lees!workshop: Hoe lees ik de vrouw? van Lidewijde Paris en Op de bank met Elke Geurts, Hanneke Hendrix en Merlijn Huntjens en gastheer Tim Gladdines.

 

Lees!workshop: Hoe lees ik de vrouw? van Lidewijde Paris

We starten met Lidewijde Paris. Zij neemt je mee in haar zoektocht naar antwoorden op allerlei vragen die zij had rond romans en vrouwen: Merk je of een roman door een man of een vrouw is geschreven? En zo ja: waaraan dan? Schrijven vrouwen anders over moeders dan mannen? Wie schrijft het beste over seks? Maakt het uit wat voor verteller we hebben? Wat maakte bepaalde vrouwelijke schrijvers beroemd? Paris neemt van alles onderweg ‘mee’: het vrouwbeeld door de tijden heen, de veranderde rol die boeken in ons leven zijn gaan spelen, ‘vrouwen-’ en ‘mannenboeken’, vrouwen- en mannenhumor... Paris vertelt, laat zien én leest voor en iedereen mag ondertussen alles vragen. 

Op de bank met Elke Geurts, Hanneke Hendrix en Merlijn Huntjens

De schrijfsters Elke Geurts, Hanneke Hendrix en Merlijn Huntjens hebben een natuurlijke relatie met het boek. Elke Geurts schrijfster van het boek ‘Ik nog wel van jou’, Hanneke Hendrix schrijfster van de roman ‘Aswoensdag’ en Merlijn Huntjens is dichter. Zij gebruiken echter meer dan alleen het boek om verhalen te vertellen, denk aan: vloggen, bloggen, podcasts, hoorspelen, social, muziek, radio en TV. Wat heeft hun voorkeur, wat is de kracht van deze middelen, waar kiezen zij voor en waarom? Tim Gladdines interviewt eerst Elke en Hanneke over hun boeken en hun relatie met het thema De Moeder de Vrouw. Vervolgens gaan zij gezamenlijk in discussie met Merlijn Huntjens over de diversiteit van communicatie. Aansluitend wordt het publiek uitgenodigd om persoonlijk met de deelnemers in gesprek te gaan in kleinere groepjes.

 

BOEK EN FIT

Elk uur start een workshop: 14.00/15.00/16.00/17.00U

Locatie: Brasserie Tapijn | Tapijnkazerne 20 Maastricht

Met: Janneke Philippi auteur kookboeken en foodstylist

 

Het leven is al druk en dan moet je ook nog de tijd nemen om lekker te koken. Dat is niet altijd makkelijk! Kookboekenauteur en foodstylist Janneke Philippi helpt je naast een gezonde en lekkere, ook een makkelijke maaltijd op tafel te zetten. Zij geeft 4 proefsessies met speciale aandacht voor de salade. Janneke schrijft voor internationale tijdschriften zoals Delicious en maakt elke maand de succesrubriek Familietijd met verrassende doordeweekse recepten. 

GEZONDE BEAUTY TIPS!
Wat is jouw huidtype en wat past hierbij in verzorging en voeding? Een schoonheidsspecialiste van Thermae 2000 geeft tips! 

 

BOEK EN QUIZ

Wegens omstandigheden kan het avondonderdeel Boek en Quiz van het programma Boek a la Carte helaas niet doorgaan. Dat spijt ons enorm.

De overige programmaonderdelen Boek en Geest in Centre Céramique en Boek en Fit in brasserie Tapijn gaan gewoon door.

 

Van 18:00 tot 20:00 uur   Locatie: Boekhandel Dominicanen

Pub quiz met Beppie Kraft, dichter Merlijn Huntjens, Dyanne Sleijpen en quizmaster Tim Gladdines.

 

De moeder van het dialectlied Beppie Kraft, singer-songwriter Dyanne Sleijpen en stadsdichter Merlijn Huntjens gaan onder begeleiding van quizmaster Tim Gladdines samen met het publiek de literaire en muzikale battle aan. Het publiek wordt uitgedaagd door een mix van het levenslied en literatuur. Doe mee en laat je meenemen in een reis langs de belangrijkste facetten van het leven: geloof, hoop, liefde, maar vooral ook plezier. Je zult je geen moment vervelen.

 

 

 

Boek à la carte is een programma van Maastricht Boekenstad en partners

Losse kaartjes of een passe-partout zijn zowel bij ons als bij het Centre Ceramique verkrijgbaar

Passepartout: €30,- niet leden / €25,- vrienden Boekhandel Dominicanen, bibliotheekleden + Loyalty-gasten Thermae 2000
Per programma-onderdeel: €12,50 niet leden/ €10,- vrienden Boekhandel Dominicanen, bibliotheekleden + Loyalty-gasten Thermae 2000
NB: Korting alleen tijdens voorverkoop. Prijzen zijn inclusief een hapje en een drankje

 

ELKE GEURTS
Elke Geurts (45) werd, na 24 jaar, verlaten door haar man en zij schreef er een boek over, ‘Ik nog wel van jou’. Het is een verslag van een gezin dat uiteenvalt, maar tegelijkertijd een boek over het geloof in de liefde en de kracht van literatuur. Elke Geurts is schrijfdocent aan o.a. Schrijversvakschool Amsterdam en columniste en recensent buitenlandse fictie voor Trouw.

 

HANNEKE HENDRIX 
Hanneke Hendrix (38) woont in de buurt van Nijmegen met haar man en kind. Haar 3e roman ‘Aswoensdag’ gaat over Marit die na een laatste ivf-poging terugkeert naar haar Limburgse geboortedorp. Hendrix schrijft niet alleen boeken, ze is een ware duizendpoot. Zo geeft ze les aan de Kunstacademie in Arnhem en de Schrijversvakschool en maakt ze hoorspelen voor NTR, VPRO en BNN-VARA waarvoor ze in 2012 een Prix Italia won. Ook schrijft ze voor NRC, AD en tijdschrift &C, en publiceerde in Das Magazine, DW B en De Correspondent. In 2018 won Hanneke samen met Nynke de Jong en Alex van der Hulst de Dutch Podcast Award met de podcast Ik ken iemand die...

 

MERLIJN HUNTJENS
Merlijn Huntjens schrijft poëzie en is maker bij PANDA en Via Zuid. Hij is literatuurconsulent bij Huis voor de Kunsten Limburg en de organisator van Borderlines: Euregion Poetry Slam. In 2016, 2017 en 2018 stond hij zelf in de finale van het NK poetry slam. Hij neemt plaats op de bank om deel te nemen aan de discussie over de verschillende vormen van verhalen vertellen. Waar geven we de voorkeur aan, wanneer en waarom?

 

TIM GLADDINES
Het ‘gesproken en geschreven woord’ is Tim niet vreemd! Hij is schrijver, dichter, vertaler, docent-drama, regisseur, acteur, trainingsacteur, cabaretier en presentator. Tim is vandaag onze gastheer en interviewt de gasten.

 

HYT-trio
Tim Daemen (trombone) omringt zich deze dag met twee jonge muzikale talenten. Helen Svoboda is een Australische Contra bassiste (met Finse roots) en Yule Sun is een gitarist uit Zuid Korea. Beiden doen hun Masterstudies in Maastricht en zijn volop actief in de Euregio. Zij brengen vandaag heerlijke Jazz tunes.

 

BEPPIE KRAFT
Als moeder van het dialectlied is Beppie vandaag een van de team captains. Als jong meisje was zij een ware boekenwurm. Zij staat inmiddels meer dan 60 jaar op het podium met haar populaire repertoire van carnavalsliedjes tot gevoelige nummers. Tijdens haar zangcarrière is het lezen van boeken naar de achtergrond verdwenen, en vertelde ze verhalen op haar eigen muzikale wijze. Boeken hebben sinds kort weer een belangrijke plek in haar leven gekregen. Na de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, met name het overlijden van haar geliefde man Pierre, is ze anders naar boeken lezen gaan kijken en heeft ze haar ‘oude’ hobby weer opgepakt. 


pro-mbookslibr1 : libris