Jour du Muguet

maandag 1 mei 2017 19:30
Jour du Muguet

Dit jaar, 2017, is het voor de tiende keer dat de Alliance Française Maestricht samen met Boekhandel Dominicanen op 30 april en 1 mei 2017 het kleinschalige Frans georiënteerde festival 'Le Jour du Muguet' organiseert. 

De Jour du Muguet is geënt op een eeuwenoud gebruik om op de eerste dag van mei aan iemand waarvan men houdt een Lelietje van Dalen (un muguet) te geven, een 'portebonheur'. Dit mooie gebaar dat in Frankrijk en ook in België op 1 mei nog volop in ere wordt gehouden, is nu ook in Maastricht na tien jaar een traditie aan het worden.

Traditiegetrouw begint om 20.00 u. in Boekhandel Dominicanen een voor iedereen gratis toegankelijk programma rondom de uitreiking van de jaarlijkse ereprijs aan een persoon die zich gedurende lange tijd inzet voor het verstevigen van het Franse imago van Maastricht. De prijs, 'Le Muguet de Maestricht', is een bronzen figuurtje, een danseuse die een duif de vrijheid geeft als gebaar van liefde. Het beeldje is gemaakt door Anke van Kooten, beeldend kunstenaar te Maastricht en zal worden uitgereikt door Camille Oostwegel, honorair consul van Frankrijk in Maastricht.  

Rondom de uitreiking is er een feestelijk cultureel programma met Franse muziek en voordracht.

Toegang tot de kunstmarkt op zondag 30 april en het culturele programma op maandag 1 mei is voor iedereen gratis

pro-mbooks3 : libris