Lezing Philip Dröge: Pelgrim

woensdag 15 november 2017 16:30
Lezing Philip Dröge: Pelgrim

Woensdag 15 november om 16.30 uur geeft Philip Dröge een gratis toegankelijke lezing  over zijn nieuwe boek Pelgrim, Leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje, wetenschapper, spion, avonturier.

 

Op 21 februari 1885 arriveert een bescheiden karavaan in Mekka. Op een van de kamelen zit een figuur die niet anders lijkt dan zijn reisgenoten. Maar eenmaal op een veilige plek komt vanonder zijn djellaba een Nederlander tevoorschijn. Een 28-jarige domineeszoon uit Leiden: Christiaan Snouck Hurgronje.

Als een van de eerste westerlingen dringt hij door tot het grootste heiligdom van de islam, en waagt daarmee zijn leven. Om zijn doel te bereiken, neemt Christiaan een beslissing die de rest van zijn leven zal beheersen. Hij bekeert zich. Of toch niet? Vanaf dat moment leidt Christiaan een dubbelleven, in dienst van zijn nieuwsgierigheid, academische eerzucht en opdracht als Nederlandse spion.

Pelgrim is de biografie van een man die decennia lang zijn neus in de grootste politieke en culturele wespennesten van zijn tijd steekt. Eerst in Mekka, later in het strijdlustige Atjeh, het noordelijk deel van Sumatra dat de Nederlandse kolonisator maar niet weet te onderwerpen.

In dit boek duikt Philip Dröge in het vergeten leven van Christiaan Snouck Hurgronje; wetenschapper, spion en vooral avonturier in een tijd waarin het onbekende nog lonkte en de kans bood om in exotische oorden naam te maken.

Hij ontdekt dat Christiaans dubbelleven voortkomt uit een complex en dubbelzinnig karakter dat hem evenveel roem als problemen bezorgt.

Philip Dröge is journalist, auteur columnist en initiatiefnemer van het populair-wetenschappelijke persbureau FAQT.

Hij schrijft voor diverse tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator op radio en televisie.

Hij schreef eerder:

-De schaduw van Tambora, de grootste natuurramp sinds mensenheugenis

-Het bij ons zeer succesvolle Moresnet, opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje

Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet.

Genomineerd voor de short list Libris Geschiedenis Prijs 2016

pro-mbooks3 : libris