Freek de Jonge vertelt over zijn nieuwe boek 'Kom verder'

zaterdag 20 november 2021 17:00
Freek de Jonge vertelt over zijn nieuwe boek 'Kom verder'

In verband met de huidige coronamaatregelen hebben wij besloten onze komende evenementen te annuleren.

Het eerste deel van de memoires van Freek is in aantocht. Na het eerder verschijnen van deel 2, ‘Reikhalzend verlangen’, over de periode in Zaandam, is Freek nu in zijn eerste levensjaren gedoken. Centraal staan zijn vader en de rol van het geloof in die periode.

‘Kom verder!’, deel een van Freek de Jonges memoires, begint in de zomer van 1900 op Duiveland. Tijdens het hoeden van een kudde koeien krijgt de dan veertienjarige grootvader van Freek een Roeping. Gehoorzaamheid aan Gods vraag heeft tot gevolg dat zijn vader, Andries de Jonge, die vijftien jaar later in Breda ter wereld komt, wordt voorbestemd tot predikant. Na gymnasia in Gouda, Deventer en Doetinchem gaat Freeks vader theologie studeren in Groningen en wordt Gerardus van der Leeuw zijn leermeester. Vlak voor de oorlog ontmoet hij door een bizar toeval zijn aanstaande echtgenote, wier broers tot ontzetting van haar vader voor de NSB hebben gekozen. Na zijn eerste gemeente Westernieland trekt het gezin De Jonge in 1946 naar Workum, waar alles ideaal lijkt tot het drama toeslaat dat tot de ‘ervaring’ leidt waar Andries de Jonge zo naar hunkerde. In Kom verder! exploreert domineeszoon Freek de Jonge met verbeeldingskracht het leven van zijn ouders en grootouders, een verhaal dat ons een voorbije wereld binnen voert waarin het geloof intens wordt bevraagd en beleefd.

Freek de Jonge

Aan het begin van zijn carrière vormde Freek de Jonge samen met Bram Vermeulen het duo ‘Neerlands Hoop in Bange Dagen’. Samen veranderden ze het aangezicht van het Nederlandse cabaret voorgoed. Daarna ging Freek solo en bleef zichzelf vernieuwen. 

Niet alleen op het toneel zoekt De Jonge steeds naar nieuwe vormen, ook daarbuiten verkent hij zijn mogelijkheden. Naast twee films De Illusionist (1983) en De Komediant (1986),  begint hij met het schrijven van romans. 

pro-mbooks2 : libris