Bookshelf-tour Stan Vreeken

zondag 1 oktober 2017 16:00
Bookshelf-tour  Stan Vreeken

29 september verschijnt ‘post-it notes & postcards’ van Stan Vreeken. De plaat is een collectie van uitnodigende, tekstueel gelaagde popliedjes, waarin Vreeken via kleine, alledaagse metaforen grote en persoonlijke thema's als verlies, depressie en liefde aanvliegt.

Zondag 1 oktober om 16.00 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen de aftrap plaats van de Bookshelf-tour  rond zijn debuut-EP 

‘post-it notes & postcards’ verschijnt niet op vinyl of compact disc, maar in boekvorm. Het prachtige, door kunstenaar Daan Muller vormgegeven boekwerk bevat zes popliedjes die zich laten lezen als miniatuurverhalen; over Superman met bindingsangst, eenzaamheid vermomd als liefde en onuitgesproken woorden die zich opstapelen als een onaangeraakte afwas. Oftewel, liedjes voor op de boekenplank.

En waar beter die liedjes te spelen, dan in de boekwinkel? Stan Vreeken tovert Boekhandel Dominicanen om tot een intieme concertzaal, om in een decor van literatuur en kookboeken zijn debuut-EP te presenteren.

Piepende stoel

Voor de opnames van de EP betrok Stan Vreeken samen met zijn band een afgelegen boerderij in Drenthe om daar in alle rust zijn liedjes vast te leggen. Als luisteraar sta je midden in de kamer waar ze zijn opgenomen, tussen de muzikanten in. Geen uitgebreide productie, maar een oprechte en eerlijke live-uitvoering. Een piepende stoel, een vogel aan het raam, en de magie van het onafgesprokene.

Songsmid

‘post-it notes & postcards’ is de eerste soloplaat van Stan Vreeken, maar sinds zijn afstuderen aan het Conservatorium in Amsterdam is hij zowel in de pop- als theaterwereld al veel te zien geweest. Zo is hij de vaste tekstschrijver van Ruben Hein, verscheen hij in 2014 met zijn toenmalige band The Big Hunger in De Wereld Draait Door en componeerde en speelde hij muziek in de succesvolle theatervoorstellingen Find Me A Boring Stone (RO Theater, 2017) en The Big Easy (Tijdelijke Samenscholing, 2015).

Stan Vreeken (1985) creëert met zijn grote verbeeldingskracht en fijnzinnige taalgevoel – zichzelf begeleidend op gitaar een bariton ukelele - een wereld waarin zijn publiek even mag opgaan. Zijn goed geschreven luisterliedjes, versterkt door zijn intieme en soms meeslepende vertolking, zijn zeldzaam ambachtelijke kleinoden in deze tijd. Het is dan ook niet gek dat hij vaak wordt vergeleken met liedjesschrijvers als Paul Simon, Elvis Costello of James Taylor.

 

pro-mbooks2 : libris