Lezing Dante Alighieri: Italiaans design

woensdag 14 september 2016 18:30
Lezing Dante Alighieri: Italiaans design
Op woensdag 14 september om 18:30 organiseert Dante Alighiri Maastricht de Inizio Stagione met lezing Jeroen Damen over Italiaans design.

 

Aanvang 18:30  uur. Tot 19:30 uur: info / inschrijvingen cursussen.

Om 20:00 uur: Aanvang lezing.

Vooraf en na afloop bieden wij je een drankje en een hapje aan.

 

Je kunt je inschrijven voor de lezing via het inschrijfformulier op de website van Dante Alighieri Maastricht.

Kosten zijn € 7,50 voor leden. Introducees betalen € 10,00.

De bijdrage van de leden zal via een automatische incasso geïnd worden.

Na afloop van de lezing zullen er weer 5 boekenbonnen verloot worden.

Lezing Jeroen Damen, kunsthistoricus over Italiaans design

In de tweede helft van de 20e eeuw krijgen Italiaanse ontwerpers, in het bijzonder die uit Milaan, met hun fantasierijke en ingenieuze functionele werken, veel invloed in internationale stijlen.
Vooral de 20e-eeuwse architectuur, met Nervi als belangrijke representant, staat op een hoog peil, terwijl de industriële vormgeving internationaal veel aanzien geniet.Met name het roestvrij-stalen horeca servies van Alessi, eerst nog van koper, messing en alpaca, is over de hele wereld beroemd.

De lezing begint met een korte inleiding over de industriële revolutie in Engeland (Wedgwood), Italië (Faenza), Frankrijk (Art Nouveau), en Duitsland (Bauhaus). Vervolgens gaan we dieper in op de Italiaanse vormgeving van Alessi, Mendini en Memphis Design (Sottsass).

De designgroep Memphis (1981-1988), met als grote stimulator Ettore Sottsass, rekende af met het functionalisme dat men zag als de stijl van de heersende klasse. De Memphis ontwerpen onderscheiden zich door een luchthartige speelsheid met een humoristische ondertoon.
De naam van de beweging Memphis is afkomstig van een lied van Bob Dylan: “Stuck Outside of Mobile with the Memphis Blues Again”. De plaat met dit nummer lag op de draaitafel toen op een avond in de herfst van 1981 de plannen voor de nieuwe onderneming hun definitieve vorm kregen. Later werd de naam geroemd als zeer toepasselijk, omdat hij verwees naar de oude hoofdstad van Egypte en ook naar de geboorteplaats van Elvis Presley. 
De in 1981 gevormde Memphis groep werkte vernieuwend en daagde het mainstream design uit. Daaruit kwamen producten voort zoals de Casablanca- en de Carltonkast. Dit laatste ontwerp staat symbool voor de denkwijze van Memphis. Deze veelkleurige boekenkast met open en schuine delen, voorzien van enkele laden, steunt op een solide voetstuk, heeft verder de vorm van een klassiek nachtkastje langs een bed, waaiert vervolgens uiteen als een boom en eindigt in een kubistisch vormgegeven kruin. Het geheel oogt meer als een sculptuur dan als een functioneel opbergmeubel voor boeken.

pro-mbooks2 : libris