Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken

donderdag 15 september 2016 19:30
Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken
'Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken', de titel van het boek van Pascal Cuipers. Columns en korte verhalen over het onderwijs. Donderdag 15 september om 19:30u geeft hij een lezing in Boekhandel Dominicanen.

 

Over Pascal Cuijpers

Mijn naam is Pascal Cuijpers (1976) en ik ben in het dagelijkse leven docent beeldende vorming en faalangstreductietrainer op een middelbare school. Naast mijn job als docent, schrijf ik columns en opiniestukken over, met name, het onderwijs voor diverse landelijke media en onderwijsmagazines, zowel op papier als online. Op de site van de Nationale Onderwijsgids heb ik een vaste, maandelijkse column. Het artikel 'Succes wensen niet gewenst' (NRC Next) werd onlangs genomineerd voor De Gouden Pen 2015 (initiatief Blendle), als een van de 200 meest gelezen stukken van het jaar. 

Daarnaast worden mijn stukken gepubliceerd op de site van HetKind en Joop.nl (opiniesite VARA). Voor enig inzicht in mijn artikelen staat onderstaand de link naar de biografie van mijn homepage op Joop.nl en mijn blog: 

http://www.joop.nl/author/8f3a9d7533

http://peecee-columns.tumblr.com/

Het boek

'Er is wellicht geen enkel beroep in Nederland te bedenken waar iedereen zo intensief mee te maken krijgt als het onderwijs. De leerplichtwet heeft ervoor gezorgd dat elk kind de kans krijgt om zich te ontwikkelen op zijn of haar eigen niveau. Een machtig mooi en fundamenteel onderdeel van ons bestaan. Al die jaren van onderwijs volgen hebben ons mede gemaakt tot wie we nu zijn en gebracht tot waar we nu staan.

In ‘Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken’ heeft Pascal Cuijpers een selectie gemaakt uit de columns en korte verhalen die hij schreef over het onderwijs. Door middel van kritische observaties schetst hij een beeld van de perikelen in en rondom ons huidige onderwijs en blikt hij alvast vooruit op de toekomst. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere de toetscultuur, faalangst(preventie), excellente leerlingen, pestproblematiek, het cijferfetisjisme en de toenemende prestatiedruk bij kinderen. Het boek biedt stof tot nadenken door de verrassende kijk van de schrijver op de staat van het onderwijs. De stukken worden afgewisseld met korte, vaak humoristische of ontroerende, verhalen over situaties die hij meemaakte in zijn vijftienjarige loopbaan als docent op een middelbare school.

Deze lezing is gratis toegankelijk.

Vragen over dit evenement? Stuur een mailtje: [email protected]

pro-mbooks2 : libris